Jump to content

Разумевање уметности

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 30. 4. 2018. at 16:13, Muramasa рече

Uvek možeš argumentovano da osporiš bilo koju tvrdnju koju Prager i ekipa iznesu.

Expand  

Prvo moram da čujem da Prager i ekipa argumentuju neku tvrdnju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 16:24, Иван ♪♫ рече

Zasto to mislis?

Expand  

1. Šta si novo i pametno čuo u klipu?

2. Da li je autor klipa uopšte odgovorio na pitanja koja je sam sebi postavio ili je i od njih pobegao polu-veštim manevrom?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 16:37, ana čarnojević рече

@Иван ♪♫ Ivane, postoje ljudi koji su svoje zivote i karijere posvetili nekom umetniku, ne samo likovnom, ili pojmu umetosti uopste, i ako zaista zelis nesto da razumes i naucis bolje konsultuj pravu literaturu. ovako ces sa jutjubovima i forumskim amaterskim pametovanjima dolaziti u situaciju da ulazis u rasprave koje nemaju mnogo smisla. postedi sebe toga.  

Expand  

U pravu si. A i ne moram da ulazim u rasprave ako necu :)

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 16:48, Avocado рече

1. Šta si novo i pametno čuo u klipu?

2. Da li je autor klipa uopšte odgovorio na pitanja koja je sam sebi postavio ili je i od njih pobegao polu-veštim manevrom?

Expand  

Imalo mi je smisla kad sam odgledao. Sad koliko se secam, mislim da je glavna poenta da umetnost treba da ima bar kakvu takvu strukturu, i da je plod umeca, vestine, tj. da nije nesto sto bilo ko moze da uradi, i ne samo to (mislim da cak ni to nije bila poenta), vec kritika toga da se apsurd i sok proglasavaju za umetnost (primer one kamencine koju neko ceni dal rece milione dolara). Mozda je muzika bolji primer za ova pitanja, jer ne predstavlja nesto konkretno uzeto iz realnosti.

U cemu ti vidis problem?

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 16:43, Avocado рече

Prvo moram da čujem da Prager i ekipa argumentuju neku tvrdnju...

Expand  

Umetnost ne moze da se secira zakonskim principom, brate, u prva dva videa sasvim lepo je sroceno sta u stvari predstavlja temelj neprolazne lepote umetnickih dela do post-modernizma, a isto tako sta je u stvari dovelo do ludila i degradacije koje je post-modernizam doneo sa sobom.

Cak je covek u prvom klipu i taksativno naveo nekoliko jasnih razloga u prilog svojim tvrdnjama.

Ili, kako bi to rekao izuzetni Tarkovski - umetnost je u nagloj stagnaciji jer se umetnici prema daru koji imaju ponasaju kao prema svom nekom izumu, bez i trunke odgovornosti. A dar je bas to - dar, poklon, sa njim se covek radja ili ne radja, on moze i treba da se nadogradi i usavrsi, ali ne moze da se ima ako ga od pocetka nemas.

Dakle, post-modernizam u samoj svojoj biti nije nista drugo nego konacna metastaza obezlicenosti i razdrobljenosti ljudske svesti.

I kao sto Vasilije rece - slobodno izvoli sa argumentima, ako imas sta da kazes protiv, ja sam licno voljan da citam i naucim nesto novo.

A to sto ti se ti neki likovi mozda ne svidjaju zbog nekih svojih drugih stavova, pa to izgleda prenosis i na ovu pricu, mislim da nikako nije dobro.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 16:37, ana čarnojević рече

@Иван ♪♫ Ivane, postoje ljudi koji su svoje zivote i karijere posvetili nekom umetniku, ne samo likovnom, ili pojmu umetosti uopste, i ako zaista zelis nesto da razumes i naucis bolje konsultuj pravu literaturu. ovako ces sa jutjubovima i forumskim amaterskim pametovanjima dolaziti u situaciju da ulazis u rasprave koje nemaju mnogo smisla. postedi sebe toga.  

Expand  

Evo, ja se npr. prilicno redovno bavim proucavanjem umetnosti, sto sa teoloskog, sto sa onog opsteljudskog aspekta.

Studirao sam arhitekturu, jedan od par mojih najboljih prijatelja je mr. slikarstva, njemu sam jos i pomagao u prevodjenju za master rad.

I sa onim vidjenim u prva dva videa se nacelno slazem u 90%. Kako cemo sad?

Koliko se po tebi vazi moje misljenje, ako si vec njega tako besmisleno "poklopila"?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I evo pitanje za sve na temi: pogledajte video u kome se Yoko Ono dere kao magarac, i satro prikazuje nekakvu svoju umetnost.

Objasnite mi svojim recima sta je to dobro i kvalitetno sto je ona po vama postigla tim urlanjem?

Sto se mene tice, taj njen "performans" podjednako je umetnicki kao i Karleusino "pevanje", taman tako, s tim da Jela ipak kaze i poneku rec...

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 17:17, obi-wan рече

I evo pitanje za sve na temi: pogledajte video u kome se Yoko Ono dere kao magarac, i satro prikazuje nekakvu svoju umetnost.

Objasnite mi svojim recima sta je to dobro i kvalitetno sto je ona po vama postigla tim urlanjem?

Sto se mene tice, taj njen "performans" podjednako je umetnicki kao i Karleusino "pevanje", taman tako, s tim da Jela ipak kaze i poneku rec...

Expand  

Немој тако Оби...Јоко и да се по.... то би била уметност....:smeh1:

Све је то (не)уметност у служби идеологије или политике...

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 17:20, ana čarnojević рече

ali ako ti se projektuje veceras a ti se projektuj.

Expand  

М не замери му, то је наш Ђедај :smeh1: а они се тамо стално нешто телепотрују или пројектују....:D

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 12:41, Иван ♪♫ рече

Nesto razmišljam, ja umetnost smatram za način komunikacije. I ako uzmemo tu pretpostavku, to znači da je potrebno da umetnik stvari kaže na takav način da ga drugi razumeju. Da se analogijom prebacimo na govornu komunikaciju, kako bismo dobili svež pogled na stvari.

Ako želiš nešto da kažeš, imaš više opcija. Možeš reći nešto neobavezno, ili reći nešto što te raduje, ili što te tišti. Ili možeš izneti neku ideju, reći nešto promišljeno, što će sve obogatiti novim pogledima. U svakom slučaju, potrebno je da se izraziš na takav način da te ljudi razumeju šta si hteo da kažeš. Možeš reći nešto što je izvan razumevanja ljudi kojima govoriš, jer nemaju iskustva ili dovoljno znanja o tome. Možeš govoriti i uvijeno, sa nekim skrivenim značenjima i kontekstom koji ti znaš, ali ne želiš otvoreno da kažeš, želiš da budeš tumačen.

A možeš i da brbljaš neke neartikulisane glasove. Kako će te ljudi shvatiti, zavisi u kom kontekstu to uradiš. Ako uradiš kao šalu, možda će biti smešno. Ali ako očekuješ da te ljudi ozbiljno shvate, onda će misliti da si sišao s uma.

E, sad, zamenite gore slušaoce sa posmatračima umetničkog dela, i onoga što govori sa umetnicima.

Eto, jedno trenutno razmišljanje na temu moderne umetnosti. Ako grešim, ubedite me u suprotno

Expand  

Pa nisi bas  u pravu.

Umetnost je sloboda. To je jedina lekcija kojoj nas uci umetnost. "Citanje" umetnika, resavanje njegove motivacije, ili otkrivanje ideje odnosno poruke je sekundarna stvar i manje bitna. Ono sto jeste najvaznije jeste sloboda ali ne samo sloboda stvaranja vec  i sloboda interpretacije...  Ocekivanje od umetnosti da ima svrhu, ili da ima odredjenu estetiku odnosno lepotu ili slicno je degradirajuce za samu ideju umetnosti.

Ako kazes da je umetnost vid komunikacije onda joj nadenjujes svrhu a svrha daje odredjeni okvir u kome se kreativnost krece ali onda vise nemas slobode. To ne znaci da dela koja imaju ideju nisu umetnicka, niti da su samo amorfne nedefinisane brljotine "prava" umetnost... to samo znaci da umetnost ne treba previse analizirati vec jednostavno prihvatiti tu slobodu kojoj nas uci i primeniti je na svaki aspekt zivota.

Umetnost je potpuna i neokaljana sloboda i upravo zato je VAZNO da postoje i "babe koje vriste u mikrofon" i "okrecene slike u belo", jer njihovo postojanje ni na koji nacin ne ugroazava onu maleni nišu umetnosti koja komunicira sa tobom konkretno.

E tak sad dolazi nivo komunikacije, ali, zapamti ne izmedju autora dela i tebe, vec samo i iskljucivo izmedju tebe i samog dela. Niko ti ne brani da  u tom delu vidis nesto sto autor nikad nije ni pomisljao i da to nesto sto tebe privlaci tom delu izaziva snazne emotivne reakcije. Ali isto tako skorz je normalno da delo koje "vecina" karakterise kao vrhunsko tebe ne dotice ni 1%...

Bratija s druge teme nikako ne moze da ukapira da ako se tebi ne svidja nesto sto se svidja drugima, niti to znaci da si ti glup niti da su ti drugi mnogo pametni....

OK, ako u umentosti ne mora da ima komunikacije niti poruke ni ideje koja je onda motivacija umetnika?

Nikakva. Umetnik se prepusta zadovoljstvu kreacije. Jednostavno zadovoljava jednu svoju potrebu, bez nuzne konrketna namere. Sama kreativnost nije nikakva metafizicka stvar vec konrektan prozivod evolucije zbog kojeg smo napredovali kao vrsta o osigurali svoj bioloski opstanak. to su i ljudi u dalekoj istoriji skontali, zato su i sam lik Boga ovencali upravo tom najvecom moci koju covek moze da ima- stvaranjem.

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 17:20, ana čarnojević рече

niam bas najbolje razumela koga sam poklopila...nisam nikoga poklapala. osetljiva sam kada su rasprave o umetnosti u pitanju i rekla sam Ivanu kako da pomogne sebi, ako ga nesto zanima.

i ne znam zasto ti sada sebe ucitavas u sve ovo, nisi mi bio na kraj pameti. ali ako ti se projektuje veceras a ti se projektuj.

tebe isuvise postujem da bih ti odgovarala onako kako bih nekom drugom tako da ... neka ostane na ovome. 

Expand  

Ivanu nisi rekla nikakav argument, niti sta konkretno, nego da prosto ne treba ni da ima ovu temu.

Strucno, to se kaze argumentum ad hominem, a ja vise volim rec "poklapanje".

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 17:24, cloudking рече

Umetnost je sloboda. To je jedina lekcija kojoj nas uci umetnost.

Expand  

Potpuno i apsolutno netacno, beskrajno pogresno. Ali to je i razumljivo od tebe, jer videti umetnost kao sastvaralcko delo Stvoritelju nije moguce iz tvog nihilistickog ugla. I nista licnog nema ovde, prosto - znamo se godinama na ovom forumu, i tvoj stav je jasan jos odavno.

:)

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 17:24, cloudking рече

Umetnost je potpuna i neokaljana sloboda i upravo zato je VAZNO da postoje i "babe koje vriste u mikrofon" i "okrecene slike u belo", jer njihovo postojanje ni na koji nacin ne ugroazava onu maleni nišu umetnosti koja komunicira sa tobom konkretno.

Expand  

Е јес вала...уметност је и да се неко пок...јер је уметност по теби потпуна и неокаљана слобода...у овом случају  окаљана и миришљава...12:smeha:

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 17:29, ana čarnojević рече

:smeh1:

vi cete da odvalite tripujuci se na argumente. pa ja sam presrecna sto sipate argumente kao iz rukava i sto je svaki jutjub klip tako strucno i argumentovano obradjen milina jedna.

eto ja sirota uvek bez argumenata, sreca pa si ti strucnjak i sad znam koji mi je.

Expand  

Evo da probamo jos jednom: ja sam rekao da sam studirao umetnost, i da se prilicno redovno bavim umetnoscu. I u tom svetlu - da se slazem sa vecinom recenog. A ti sad zaobilazi i vrdaj pricu, nemam nista protiv, ali mnim da tako sta ne zasluzujem, pa nek` sam i najgori.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...