Jump to content

Тумачење Божијег завета са човеком и краја света

Препоручена порука

Можда је терминологија некоректно постављена. Па се мешају неки појмови или сама повезаност између појмова није дефинисана, што доводи до погрешног схватања код нас лаика. Посебно текстове Јована Богослова.

Но, ако ни не гледамо број звезда, већ само песак морски (Мојсије-13.16: што се такође упоредно помиње у конкретном Завету). По метру кубном се може измерити број честица и то се дуплира сразмерно са површином. Ако поставимо грубу и некоректну рачуницу (али логички заокружену), која каже да смо протеклих милион година имали на сваких стотину година рођено 10 милијарди људи; па тако да наставимо наредних 10 милијарди година (колико наука модерна прогнозира да ће земља опстати). Ми и даље нисмо ни 1% тог Завета испунили.

Подели на овим сајтовима

On 18.2.2018. at 0:40, Justin Waters рече

Kraj svega je u samom početku svega, kako je Isus Hristos i početak i kraj, Alfa i Omega, u atemporalnoj ravni sve je već gotovo, ali se to manifestuje u različite periode u istoriji...no da ne idem oko te teme. Nego što se tiče tog bukvalnog kraja vremena to se neće desiti. Sve što se tiče tog kraja vremena rečeno je simbolično u ono doba ma kako da ti se čini da je to jasno u Pismu. Hristos recimo nije ništa rekao u vezi antihrista. Pričao je apostolima u pričama, tako da ne mogu u potpunosti da razumiju šta im je rekao, ali da imaju nešto za razmišljanje. Nešto slično je i apostol Pavle izmislio da ih smiri jer su bili poprilično nervozni oko tog pitanja kada će doći...jer ih je većina razmišljala u kategorijama od par godina...pa im je onda rekao da neće doći prije nego se pojavi sin pogibli...dakle opet žvaka za razmišljanje, ali nije rekao nita iz čega bi se moglo zaključiti kada će to biti, niti je ikad iko od otaca bio blizu da nagovjesti nešto, i ko god je i pokušao da bude tu precizan omanuo je. Dakle onako kako je svemir prije Hrista bio star milijardama godina, tako će nastaviti biti i u budućnosti dok svi ljudi ne pomru. Kad ne bude više ni jednog čovjeka tada će pokazati osmi dan, dok zapravo to će se desiti već kada umremo svako od nas ponaosbom...ali oke da ne idem u detalje, suština je sama da nema objektivnog kraja istorije...dakle nećemo gledati tu predstavu.

Koji će opet doći sa slavom da sudi živim i mrtvima i čijem carstvu neće biti kraja---znači kome ću otići u susret nakon što umrem (sud je bio za života) da živim u carstvu kome neće biti kraja. 

Ovo oci nikada ovako nisu tumacili. Ovo je neko novotarsko tumacenje.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, grigorije22 рече

Koji oci su uopste tumacili kraj svijeta? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Нисам наишао ни ја да су тако тумачили. Није новотарско, него је мени пало на памет кад сам читао Свето Писмо, па наишао код Мојсија и код Апостола Павла тe текстове. Цитирао сам изворе у Светом Писму:), не нужно НАСУ или РусКосмос.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Koji oci su uopste tumacili kraj svijeta? 

Има овде код Светог Оца Јована Кронштатског у сну са Светим Серафимом, ја сам по тексту схватио да је пророковао или уснио 1934 годину у Јерусалиму као тај моменат. Те године је Јерусалим и даље био Британска колонија...

"Гле, видим анђели лете и певају: Свјат, Свјат, Свјат Господ! Окренуо сам се, а старац је клечао и молио се. Затим је устао и умиљато ми рекао: "Не жалости се! Брзо, брзо је крај свету, моли се Господу. Он је милостив слугама својим. Нису више преостале године, него сати, и брзо је крај!"

Извор:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Mиљан Л. рече

Има овде код Светог Оца Јована Кронштатског у сну са Светим Серафимом, 1934 године у Јерусалиму. Када је Јерусалим и даље био Британска колонија. 

"Гле, видим анђели лете и певају: Свјат, Свјат, Свјат Господ! Окренуо сам се, а старац је клечао и молио се. Затим је устао и умиљато ми рекао: "Не жалости се! Брзо, брзо је крај свету, моли се Господу. Он је милостив слугама својим. Нису више преостале године, него сати, и брзо је крај!"

Извор:

I šta ovo objašnjava? 1934-a....sati su blizu? Ne ovo nije od sv.Jovana već od nekog zilota blesavog. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Недавно сам, читајући један део Новог Завета налетела на нешто што ме је јако збунило јер сам читајући протумачила некако по свом док нисам нашла на овом сајту https://svetosavlje.org/category/biblioteka/sveto-pismo-i-tumacenja/ исправно тумачење. А испоставила сам да нисам погрешила у тумачењу што не значи да ћу остало протумачити као што треба. Једноставно, десило се да сам схватила исправно.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Justin Waters рече

I šta ovo objašnjava? 1934-a....sati su blizu?

1934 је година је овог последњег пророчанства ваљда. обзиром да су сва нумерисана годином, од убиства породице Романов па надаље оно шта је обухваћено сном.

Што се текста, сати су близу тиче, пише у оваквом контексту: 

Брзо, брзо је крај свету, моли се Господу. Он је милостив слугама својим. Нису више преостале године, него сати, и брзо је крај!"

пре 42 минута, Justin Waters рече

Ne ovo nije od sv.Jovana već od nekog zilota blesavog. 

Нема извор тај текст-тема на Поукама. Али пошто сам се више пута сусрео са тим текстом... Лако сам пронашао сад на Православље.ру, енглеску верзију где на дну текста стоји да је "преведено са Руског на Енглески језик од неког Православног јеромонаха", што на крају даје неку легитимност извора:

Оба текста наводе "крај света", али ипак се запажа разлика у тексту на Енглеском и овога на Српском језику. Где на енглеском, каже да се "време приближило крају не да су преостале године и сати":

Енглеска верзија: “Do not grieve, for soon, very soon, will come the end of the world! Pray to the Lord. God be merciful to His servants!” Time was drawing near to a close.

Српска верзија, ова који је отворио неко на Поуке: "Не жалости се! Брзо, брзо је крај свету, моли се Господу. Он је милостив слугама својим. Нису више преостале године, него сати, и брзо је крај!"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Mиљан Л. рече

Ипак се запажа разлика у тексту на Енглеском и овога на Српском језику. Где на енглеском, каже да се "време приближило крају не да су преостале године и сати":

Енглеска верзија: “Do not grieve, for soon, very soon, will come the end of the world! Pray to the Lord. God be merciful to His servants!” Time was drawing near to a close.

Српска верзија, ова који је отворио неко на Поуке: "Не жалости се! Брзо, брзо је крај свету, моли се Господу. Он је милостив слугама својим. Нису више преостале године, него сати, и брзо је крај!"

Kao što možeš da vidiš, neko je namjerno dodao sate pri prevodu na srpski...iz istog duha su nastali tekstovi u engleskoj verziji koji govore o vrlo brzom kraju svijeta koji po načinu pisanja i prenošenja poruke daju utisak čitaocu da je vrijeme časa skoro za njegova života...i tako svakoj generaciji još od Hrista uvijek ima neko ko podmetne tako neku patku. Iako je jasno u Jevanđelju rečeno da ni časa ni dana ne zna niko osim Boga Oca, a znakovi vremena su rečeni zapetljano tako da niko još dosad živ nije uspio rastumačiti koji su to znakovi, jer šta god je dosad rečeno o stradanju, carstvu na carstvo, omrzloj ljubavi itd.. je već sto puta bilo u Ano Domini eri.

Plus treba dodati i da stil pisanja koji nastoji prikazati duboko umno sozrecanje...ono nešto "stajah u duhu, odjednom se pojavi anđeo, povede me za ruku, pokaže mi ovo ono...." takav isti način izražavanja tj isti duh je vodio tako neke koji su "spoznali" da je zemlja ravna, kako pakao izgleda, kako raj izgleda itd...

Ako odbaciš takve tekstove kao plod psihičkog rastrojstva ili uzimanja neke opasne droge, nećeš pogriješiti. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Rudolfinja рече

Недавно сам, читајући један део Новог Завета налетела на нешто што ме је јако збунило јер сам читајући протумачила некако по свом док нисам нашла на овом сајту https://svetosavlje.org/category/biblioteka/sveto-pismo-i-tumacenja/ исправно тумачење. А испоставила сам да нисам погрешила у тумачењу што не значи да ћу остало протумачити као што треба. Једноставно, десило се да сам схватила исправно.

Мени делује, да богатство нашег језика не може (са карактером прецизног одређивања) да се носи са неким појмовима. Типа "крај света, крај времена, време је близу..."

Још нисам успео да разтумачим, који део Откровења је везан за крај времена које је симболизовао долазак Светог Цара Константина, а који за каснији период. У посланицама Тимотеју, се помиње такође крај времена, али то сам схватио као поруку о преласку јевреја и пагана у Хришћанство, и крају времена које је упозорење на уништења Храма и целог Јерусалима који су Римљани касније направили (након Јована богослова и Апостола Павла). Па су Јерусалим, Свети Цар Константин и његова мајка Света Хелена обновили кроз Хришћанство.

Можда је цело Откровење било усмерено на атемпоралност Христа која ће доћи у време Светог Цара Константина када је направљен Нови Рим. Док Алфа и Омега означава, Христов долазак на крају испуњавања завета са Богом о броју потомства људи. Када ће мртви васкрснути...

пре 6 минута, Justin Waters рече

Kao što možeš da vidiš, neko je namjerno dodao sate pri prevodu na srpski...iz istog duha su nastali tekstovi u engleskoj verziji koji govore o vrlo brzom kraju svijeta koji po načinu pisanja i prenošenja poruke daju utisak čitaocu da je vrijeme časa skoro za njegova života...i tako svakoj generaciji još od Hrista uvijek ima neko ko podmetne tako neku patku. Iako je jasno u Jevanđelju rečeno da ni časa ni dana ne zna niko osim Boga Oca, a znakovi vremena su rečeni zapetljano tako da niko još dosad živ nije uspio rastumačiti koji su to znakovi, jer šta god je dosad rečeno o stradanju, carstvu na carstvo, omrzloj ljubavi itd.. je već sto puta bilo u Ano Domini eri.

Да, али је то објавио Јеромонах Православни, мало пре сам Цитирао Патријарха Русије који говори о доласку краја света, то пре пар месеци.

пре 11 минута, Justin Waters рече

Ako odbaciš takve tekstove kao plod psihičkog rastrojstva ili uzimanja neke opasne droge, nećeš pogriješiti. 

Не мора бити преопасна дрога, али делотворност нека је била:smeh1:.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Mиљан Л. рече

мало пре сам Цитирао Патријарха Русије који говори о доласку краја света

Za se o kraju svijeta već ne govori 2000 godina? Šta ti to govori? 

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Rudolfinja рече

док нисам нашла на овом сајту https://svetosavlje.org/category/biblioteka/sveto-pismo-i-tumacenja/ исправно тумачење.

Ово је, колико видим, тумачење Св. Теофилакта Охридског. Има доста других тумачења, не бих се ограничавала да је тумачење једног аутора исправно тумачење. Не зато што можда у неким сегментима није тачно, већ зато што се Реч Божја не "схватити" до краја, тј. исцрпети у било ком смислу. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...