Jump to content

Како по Светом Писму тумачимо пад ђавола? (Мт:16.41; Лу: 10.18...)


Препоручена порука

Како ми тумачимо пад Ђавола, дали је Православно тумачење да је постојао сукоб Архистратига (војсковођа) Михаила (онај који је као Бог) и Ђавола, ако јесте, дали је тај сукоб почео пре или након искушавања Адама и Еве у Едену?

Eugene-Delacroix-St.-Michael-defeats-the-Devil-854-61-660x350-1418152089.jpg.cf09f99bf1ebd85a34ea5c0b4546bdc8.jpg

1. По Матеју 26.41: Тада ће рећи и онима што му стоје с лијеве стране: идите од мене проклети у огањ вјечни приправљен ђаволу и анђелима његовим.

2. По Луци 10.17: Вратише се пак седамдесеторица с радости говорећи: Господе! и ђаволи нам се покоравају у име твоје; 10.18: А он им рече: ја видјех сотону гдје спаде с неба као муња; 10.18: Ево вам дајем власт да стајете на змије и на шкорпије и на сваку силу непријатељску, и ништа вам неће наудити.

Такође наилазим на парадокс између Хрватске и Српске википедије. По питању тумачења Луцифера који је други назив за Ђавола-Сотону ако се нисам преварио.

Где се у Хрватској (извор) каже да је Христ заправо Луцифер:

Lucifer se ne spominje u Novom zavjetu, budući da je u njemu Isus Krist označen imenom "svjetlonoše".[3] [4] U nešto kasnijim legendama Lucifera se povezuje s Ezekijelom i naziva ga se jednim od najveličanstvenijih palih anđela. Legende nadalje pripovjedaju da je Lucifer bio veoma uznemiren kada je Bog stvorio Luciferova brata, Jesuala, Sina. Zbog toga se iz njegove glave porodio Grijeh. S njom je Lucifer porodio Smrt i zbog toga je protjeran s neba.

Док у Српској (извор) стоји следеће:

Био је отеловљење звезде Данице и сам њен бог. Луцифер није имао неку већу улогу у античким митовима, мада је доносио сваки дан светло природи и људима.

У Хришћанству се именом Луцифер звао пали серафим који је желео да достигне Бога (Исаија 14,14). Луцифера је протерао са небеса арханђел Михаило. Познат је и као Сатана, Змија, Кушач и Лукави. Био је и херувим (Езекиљ 28,14) и „јутарња звезда“ (Исаија 14,12). Езекиљ (Езекиљ 28,17) наводи да је Сатана био ванредно леп анђео. Постао је „господар пакла“, јер је тамо бачен због своје побуне против Бога.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...