Jump to content

O pogresnom razumevanju teksta Mt. 23,1-4

Trifke

Препоручена порука

пре 9 минута, Trifke рече

Pa valjda se prvo zaljubis pa onda nemozes da jedes pijes i td. Ljudi se podvizavaju i bez blagodati . To je tacno ali istinski i pravi podvig ne ide bez ljubavi a ljubav je plod Duha a ne podviga.

Не знам, колико знам има разних степена и подвига и благодати. Сећам се кроз маглу једне приче како се послушник подвизавао код неког од отаца монаштва, па је старац постио 40 дана а овај једва 2-3 а када га је старац укорио јавио му се анђео и рекао да је почетник већи јер је он старац постио 40 уз благодат а почетник само својим снагама.

Друго клизаво ми је то: истински подвиг иде од љубави. Јесте, а како ћеш знати да имаш истинску љубав и подвиг и да ниси у обмани? Заљубио си се у Бога, ОК, али шта ако си се заљубио у своју представу о њему? Треба ти неко искуснији, који има и благодат и љубав и истински подвиг, а ти горе негде рече некоме да од духовника нема никакве користи. Можда од шарлатана али имамо савремене старце који су канинизовани.

пре 16 минута, Trifke рече

Nije rec o iskljucivosti ili ne iskljucivosti vec o uzroku i psledici. To je vrlo vazno jer je apostol Pavle potrosio puno mastila da to objasni. 

За оне који су као ап. Павле верујем да то јесте тако једноставно, али мислим да подвижничко искуство не може тако лако да се поједностави шта је узрок а шта последица поготово за почетнике. Иначе не бисмо имали томове и томове и томове исписане о томе.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Vladan3 рече

Не знам, колико знам има разних степена и подвига и благодати. Сећам се кроз маглу једне приче како се послушник подвизавао код неког од отаца монаштва, па је старац постио 40 дана а овај једва 2-3 а када га је старац укорио јавио му се анђео и рекао да је почетник већи јер је он старац постио 40 уз благодат а почетник само својим снагама.

Друго клизаво ми је то: истински подвиг иде од љубави. Јесте, а како ћеш знати да имаш истинску љубав и подвиг и да ниси у обмани? Заљубио си се у Бога, ОК, али шта ако си се заљубио у своју представу о њему? Треба ти неко искуснији, који има и благодат и љубав и истински подвиг, а ти горе негде рече некоме да од духовника нема никакве користи. Можда од шарлатана али имамо савремене старце који су канинизовани.

За оне који су као ап. Павле верујем да то јесте тако једноставно, али мислим да подвижничко искуство не може тако лако да се поједностави шта је узрок а шта последица поготово за почетнике. Иначе не бисмо имали томове и томове и томове исписане о томе.

Znas sta je zanimljivo to sto si sam sebi kontradiktoran. Kako moze da se podvigom dostigne vera? Odakle. Ako je vera dar onda je dar. Jednom kada se dobije vera onda te Duh Bozji nepogresivo vodi. On to radi na razne nacine. Naporima svojim niko nikada nije nista postigao jer bez Hrista nemozemo nista. Ne samo iskustvo apostola Pavla nego i Petra i svih ostali apostola i ljidi je uvek bilo isto. Blagodacu kroz veru. Nema tu nikakav podvig koji moze zadobiti blagodat. Jer ako se moze zadobiti onda nije blagodat. 

Sveto Pismo vrlo jednostavno to objasnjava i vrlo je jasno da svojim drzanjem zakona i svojim naporima mozes da se slikas. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Trifke рече

Znas sta je zanimljivo to sto si sam sebi kontradiktoran. Kako moze da se podvigom dostigne vera? Odakle. Ako je vera dar onda je dar. Jednom kada se dobije vera onda te Duh Bozji nepogresivo vodi. On to radi na razne nacine. Naporima svojim niko nikada nije nista postigao jer bez Hrista nemozemo nista. Ne samo iskustvo apostola Pavla nego i Petra i svih ostali apostola i ljidi je uvek bilo isto. Blagodacu kroz veru. Nema tu nikakav podvig koji moze zadobiti blagodat. Jer ako se moze zadobiti onda nije blagodat. 

Sveto Pismo vrlo jednostavno to objasnjava i vrlo je jasno da svojim drzanjem zakona i svojim naporima mozes da se slikas. 

Све што си написао стоји. Осим болдованог јер ја нигде нисам написао да се подвигом достиже вера... У ком делу текста си то код мене прочитао или учитао?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Ово је благодат, Трифке.

Сад, ако си је ти добио без свесног труда у Хришћанским подвизима, то је потпуно могуће, јер благодат је дар од Бога, даје је коме Он хоће и када Он хоће. 

Koliko sam upoznat ( kroz citanje i iskustvo ) postoji, tkz. prva blagodat u veri, koja se daje od Boga, da kazem, potpuno djabe i koja nas poziva i priziva ka' Bogu i vodi u nasim pocetnim koracima ( Bogu ). To je ono, kada smo puni energije i volje i zellje da sve odradimo u veri i nista nije tesko.

Ali, posle, ova blagodat ( kada 'odradi' svoj posao dobardecko ), dolazi do izrazaja tkz. druga blagodat, koja se, sad, treba 'zaraditi', ne daje se vise besplatno, moramo i mi odraditi deo posla. To je ono u veri sto se zove simfonija delovanja Boga i coveka. I, Bog pomaze i covek dela i odgovara na blagodat.

Ovaj stih, menii licno, ( po nekom osecaju ), govori o ovim blagodatima.

16.   И од пуноће његове ми сви примисмо, и благодат на благодат.   ( Jova. 1, 16 ).

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
On 18/12/2017 at 15:08, Trifke рече

Mogao sam da vas gnjavim i grckom gramatikom vezanom za ovaj tekst ali mislim da to nije potrebno.

Da dodam jos jedno pitanje za koje mislim da je vezano za ovu temu: Sta vi mislite kada treba biti grub u izrazavanju? 

Samo kada zaista volimo osobu prema kojoj smo grubi. Podrazumeva se da je poucnog karaktera ne neko bzvz istresanje.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...