Jump to content

Mt. 28,20 , da li je ovo naknadno ubačeno

Оцени ову тему

Препоручена порука

Prigovor subota da je ovo naknadno ubačeno i da se treba krstiti u ime Isusovo. Pozivaju se na Bibliju IRI ( institut za religijska istraživanja).

O.Zoran je ako se ne varam napomenuo ,da prvi kršćani nisu imali odmah svijest o Presvetom Trojstvu a tek u 4. stoljeću ovo crkva dogmatizira.

Matej 28,19 Zato idite i učinite sebi sve narode učenicima krštavajući ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, kopitar рече

Prigovor subota da je ovo naknadno ubačeno i da se treba krstiti u ime Isusovo. Pozivaju se na Bibliju IRI ( institut za religijska istraživanja).

O.Zoran je ako se ne varam napomenuo ,da prvi kršćani nisu imali odmah svijest o Presvetom Trojstvu a tek u 4. stoljeću ovo crkva dogmatizira.

Како, кад се у свим Јеванђељима говори о Тројству, а касније и Павле у посланицама?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, todor рече

Како, кад се у свим Јеванђељима говори о Тројству, а касније и Павле у посланицама?

Možeš li mi pronaći gdje Pavle govori o Trojstvu?

Petar im reče: "Obratite se, i svaki od vas neka se krsti u ime Isusa Krista za oproštenje grijeha svojih, i primit ćete dar Duha Svetoga; ... Koji dakle primiše riječ njegovu, krstiše se; i pristade u onaj dan oko tri tisuće duša. Djela 2:38

A Pavao reče: "Ivan je krstio krštenjem pokajanja govoreći narodu, da vjeruju u onoga, koji će za njim doći, to jest u Isusa." Čuvši to krstiše se u ime Gospodina Isusa. Djela 19:5

Jer ste svi sinovi Božji po vjeri u Kristu Isusu, Jer koliko vas se god u Kristu krstiste, Krista obukoste. Galaćanima 3:27

Ili zar ne znate, da smo svi mi, koji smo kršteni u Kristu Isusu, u smrt njegovu kršteni?
S njim smo dakle pokopani krštenjem u smrt, da kao što uskrsnu Krist od mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo. Rimljani 6:3

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, kopitar рече

Možeš li mi pronaći gdje Pavle govori o Trojstvu?

Мислиш на то да се не помиње у контексту Крштења?

Моје питање се односило на оно болдовано - ''da prvi kršćani nisu imali odmah svijest o Presvetom Trojstvu a tek u 4. stoljeću ovo crkva dogmatizira.''

То ми је чудно, јер се сваки час у НЗ помињу Отац и Син и Свети Дух.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, todor рече

Мислиш на то да се не помиње у контексту Крштења?

Моје питање се односило на оно болдовано - ''da prvi kršćani nisu imali odmah svijest o Presvetom Trojstvu a tek u 4. stoljeću ovo crkva dogmatizira.''

То ми је чудно, јер се сваки час у НЗ помињу Отац и Син и Свети Дух.

Света Тројица

Света Тројица или Свето Тројство (грч.Τριάδα, лат. Trinitas) је хришћанска верска догма утврђена на црквеним саборима из 4. века, по којој је један Бог у трима личностима (гр. ипостас): Оца, Сина и Светог духа.[1]

Иако се сама реч „тројство“ не налази у Библији, веровање у тројицу (тринитаризам, тројичност), одлика је већине хришћанских цркава и сматра се „централном догмом хришћанске теологије“.[2] У западном хришћанствупреовлађује мишљење да је тројична доктрина резултат дуготрајног проучавања Библије од стране Цркве.[3]Насупрот томе, Православна црква тврди да је догма о Светој Тројици део вере коју је примила усменим путем од Исуса Христа преко апостола, и да је као таква одувек била део вере Цркве.[тражи се извор]

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, kopitar рече

Света Тројица

Света Тројица или Свето Тројство (грч.Τριάδα, лат. Trinitas) је хришћанска верска догма утврђена на црквеним саборима из 4. века, по којој је један Бог у трима личностима (гр. ипостас): Оца, Сина и Светог духа.[1]

Иако се сама реч „тројство“ не налази у Библији, веровање у тројицу (тринитаризам, тројичност), одлика је већине хришћанских цркава и сматра се „централном догмом хришћанске теологије“.[2] У западном хришћанствупреовлађује мишљење да је тројична доктрина резултат дуготрајног проучавања Библије од стране Цркве.[3]Насупрот томе, Православна црква тврди да је догма о Светој Тројици део вере коју је примила усменим путем од Исуса Христа преко апостола, и да је као таква одувек била део вере Цркве.[тражи се извор]

Добро, то је познато, али није истинит први део реченице: ''da prvi kršćani nisu imali odmah svijest o Presvetom Trojstvu...''

Ево и сам си цитирао:

пре 11 минута, kopitar рече

Православна црква тврди да је догма о Светој Тројици део вере коју је примила усменим путем од Исуса Христа преко апостола, и да је као таква одувек била део вере Цркве.

• Збуњен 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kopitar рече

Могуће да јесте. Но, није толико ни битно. Сам спор око Божанства Духа је мени лично јако занимљив, а у том светлу и писање Св. Григорија Богослова :)

• Свиђа ми се 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, kopitar рече

Prigovor subota da je ovo naknadno ubačeno i da se treba krstiti u ime Isusovo.

Колико сам на брзину видео, текстуално гледано, тешко да је накнадно убачено јер га има апсолутно свуда у свим кодексима и преводима. Ако је убачено то је било јако рано јер би се касније убацивање највероватније видело у разним рукописима и коментарима (као што се углавном види за остале разлике). Затим би морала као додаци да се отпишу и сва остала разна места где се помињу Отац и Дух без обзира да ли се помињу заједно или засебно јер и када се помињу засебно контекст је прилично јасан што се мене тиче.

пре 3 часа, kopitar рече

prvi kršćani nisu imali odmah svijest o Presvetom Trojstvu a tek u 4. stoljeću ovo crkva dogmatizira

Можемо да кажемо и да први хришћани о скоро ничему нису одмах имали појма, то је био процес, првенствено од Педесетнице па на даље, којим редом и како су се поједине ствари разјашњавале видимо и у Делима и код Павла.

Црква је неке догмате донела и после више векова али то не значи да је основа за те догмате тада настала. Неке расправе су трајале и по пар векова до сабора и догматизације.

Подели на овим сајтовима

Koliko se secam, imamo kod najranijih 'formula' u svetoj tajni Krstenja pozivanje i ispovedanje sv. Trojice.

U sustini ispovedala se sv.Trojica od strane Crkve i prvih hriscana, ali, kasnije vremenom je ustanovljen tacan i jasan dogmat o Licnostima u sv. Trojici.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...