Jump to content

Постоји ли хрватски, босански и македонски језик?

Препоручена порука

пре 9 минута, Orthophill рече

И не само да го тргне македонскиот од насловот, туку да биде јунак/иња и да каже кој/а го направил/а тоа! 

Будући да знамо да мекедонски и не постоји...

Подели на овим сајтовима

@Orthophill 

Уз дужно поштовање, ја нисам лингвистичар али незгодна је ситуација то. Јер Македонија је историјски била Хеленска држава са нашим досадашњим сазнањима које имамо као чињенице. Па самим тим верујемо сви да је македонски језик заправо хеленски језик. Док словенски језички огранак који се говори у Б.Ј.Р. Македонији данас већином, је нека врста јужно-словенског језика. Иако су Срби у Србији и Македонци по оном ипсилон хромозому потпуно исти народ, језик им је другачији. Наспрам анализа са Бугарима и Словенцима где је и језик и ипсилон хромозом другачији.

1 hour ago, Dr Venko рече

Ако знамо да се у Америци, Аустралији  и Енглеској говори Енглески, има ли основа да се у Хрватској и Босни говори Хрватски и Босански?

Све је то Српски језик, нисам лингвиста али имам ову етничку карту Срба из времена цара Јустиниана, која је приказивала претежно већински етнички простор Срба на балкану ван Византије и у Византији, пре Јустиниановог уједињења Римског царства. (извор за слику 1извор за слику 2), у заградама сам ти поставио карте да их не аплоудујем са компа, ове две су довољне по мени.

Бошњачки нећу да коментаришем, то је њихово право да имају, могу да кажу да су древни Турци које су Срби окупирали и терали да мењају презимена и језик ако хоће, што се мене тиче. Притом што се Хрватске тиче, знам за 1. Илирски језик да га је последњи човек говорио у Далмацији где је изумро са тим човеком пре 30 година. 2. Неки Хрватски језик би могао да се тражи у чакавском наречју који се говори у западном делу Хрватске ка граници са Словенијом, ово остало су и данас углавном Срби римокатоличке вероисповести ако ћемо по презименима, историјским списима...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Dr Venko рече

Будући да знамо да мекедонски и не постоји...

Сакаш да кажеш дека е официјализирана форма на западнобугарскиот дијалект?

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Orthophill рече

Сакам да кежем да не разумем то шо пишеш...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Orthophill рече

Sakamo da govorite sakatim srpskim tako što su vas bugari mentalno osakatili :coolio:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Dr Venko рече

Сакам да кежем да не разумем то шо пишеш...

На “јужносрбијански“ ти пишем! Како то не разумеш јужне дијалекте? Када комуницирам са Бугаре увек говорим/пишем на македонски па ме разумеју.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Mиљан Л. рече

@Orthophill 

Па самим тим верујемо сви да је македонски језик заправо хеленски језик.

Ово никако не схватам.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Orthophill рече

На “јужносрбијански“ ти пишем! Како то не разумеш јужне дијалекте? Када комуницирам са Бугаре увек говорим/пишем на македонски па ме разумеју.

Аха, сад схватам, ти запрао пишеш на српском. Па тако кажи, мало сам користио тај дијалект па ми тешко да се ушалтам...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Dr Venko рече

Ово никако не схватам.

И ја бих волео да ми неко ово објасни. Ја сматрам да су они Срби. Проблем ја гледам тако што је Mакедонија била Хеленска античка држава, са по историјским тумачењима тада Хеленским језиком. Можда неко докаже супротно:).

Десило се да данас постоје три регије македоније, једна је у саставу грчке а друга у саставу бугарске. Док је трећа на раније Српској страни постала независна држава Македонија. Али то јој не даје легитимитет да свој језик назива македонски, јер македонци су и грци у грчкој и бугари у бугарској који немају претеране етничке или лингвистичке везе са македонцима у Б.Ј.Р. Македонији наспрам својих држава.

Ово је територија македоније када би се гледала Македонија као регион, ове две тачке су главни градови били када је постојала као Античка краљевина (извор).

MACEDR-W1.gif.aaac8857e0c6b9366e77254111b96ea8.gif

је проблем Политичко-Академске природе. Јер оно шта Ортофил назива Македонски језик нема везе са Бугарским или Грчким језиком.

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Orthophill рече

Ne možeš ti brate mili izaći na kraj sa "doktorima" srBskim, namnožilo se to poslednjih godina  :D (Verujem da je i u Makedoniji slična inflacija "doktora" takođe, mada, iskreno rečeno, ne pratim situaciju pomno u tom delu lepog nam krvo-mednog poluotoka, ali, zašto bi vi bili bolji no mi, jelde :cheesy3:).

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Dr Venko рече

Ако знамо да се у Америци, Аустралији  и Енглеској говори Енглески, има ли основа да се у Хрватској и Босни говори Хрватски и Босански?

Znamo pouzdano da je jezik kojim se govori u Americi i Australiji došao iz Engleske, ali ne znamo da li je jezik kojim se govori u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni došao iz Srbije ili je prosto zajednički za Srbe i Hrvate i da li je bio zajednički pre nego što su Srbi i Hrvati došli u Srbiju i Hrvatsku. U tom smislu, može da se doda i "srpski" u naslov teme... uz naravno izuzimanje makedonskog, koji iako ima zajedničko poreklo, svakako predstavlja poseban jezik u odnosu na srpski/hrvatski.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Znamo pouzdano da je jezik kojim se govori u Americi i Australiji došao iz Engleske, ali ne znamo da li je jezik kojim se govori u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni došao iz Srbije ili je prosto zajednički za Srbe i Hrvate i da li je bio zajednički pre nego što su Srbi i Hrvati došli u Srbiju i Hrvatsku. U tom smislu, može da se doda i "srpski" u naslov teme... uz naravno izuzimanje makedonskog, koji iako ima zajedničko poreklo, svakako predstavlja poseban jezik u odnosu na srpski/hrvatski.

Добро, ајде да пробамо овако. Постоји ли босански народ и језик? нећемо сад о Хрватима.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

da li je jezik kojim se govori u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni došao iz Srbije ili je prosto zajednički za Srbe i Hrvate

Znamo i da nigde u istoriji nema pomena bilo kavog hrvatskog jezika i znamo da su hrvati govorili srpskim jezikom kao što i dan danas govore...to su istorijski fakti a ovo danas političke konstrukcije u građenju sopstvenog veštačkog identiteta.

O tome svedoči i tabla iz Dubrovnika iz 12,13 veka u kome jasno piše da su dva oficijalna jezika srpski i latinski....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...