Jump to content

O ljubavi, dužini suknje i farisejima

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

na pr. jedno moje iskustvo iz manastira Djunis...bila sam u suknji sa maramom na glavi...medjutim, tokom sluzbe, marama malo sklizne sa glave, i odmah dotrci monahinja da mi skrene paznju da maramu ponovo navucem skroz na glavu...stajale su okolo kao policajci i nadgledale sta ko radi, umesto da se mole...neka mi Gospod oprosti za ovaj komentar...uvek se nekako udaljavamo od sustine....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, JESSY рече

na pr. jedno moje iskustvo iz manastira Djunis...bila sam u suknji sa maramom na glavi...medjutim, tokom sluzbe, marama malo sklizne sa glave, i odmah dotrci monahinja da mi skrene paznju da maramu ponovo navucem skroz na glavu...stajale su okolo kao policajci i nadgledale sta ko radi, umesto da se mole...neka mi Gospod oprosti za ovaj komentar...uvek se nekako udaljavamo od sustine....

Ma to su budalastine. Mar ti nije obavezna. To je stvar kulture u kojoj se nalazimo. Druga je stvar sto ,po primeru Rusa, neki nasi shvataju da je marama zakon. Vec sam napisao da sve sto cinimo trebamo da pitamo sebe da li to cinimo na slavu Bozju ili ne. Kada se oblacimo ,ako se oblacimo da bi skrenuli paznju na sebe ili nekoga izazvali onda je to greh. Mislim da trebamo proveriti nase namere. Ja sam imao ,jednom prilikom, grupu od 10 Ruskinja koje su sve imale marame i bile zakopcane od vha do dna ali su te haljine bile skroz providne kao da su na plazi. Neznam da li me razumes sta hocu da kazem. Zlo je i ovo i ono sto se desavalo tebi u Djunisu. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Реално не носим мараму никад: смета ми, не стојим мирно и онда ми то шушка, ствара врућину... одвлачи пажњу  што јее најгоре. Зими могу да ставим капу баш кад је ладно у храму.

Бог и Сви Свети ме знају гологлаву, па што бих у храму нешто глуматала?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Trifke рече

Mislim da trebamo proveriti nase namere. Ja sam imao ,jednom prilikom, grupu od 10 Ruskinja koje su sve imale marame i bile zakopcane od vha do dna ali su te haljine bile skroz providne kao da su na plazi. Neznam da li me razumes sta hocu da kazem

Koje su bile tvoje namere i el iskušenje bilo pregolemo i kako si preživeo?:D

Ja te razumem u potpunosti,ruskinje sa maramčetom i još providne haljine....kakva kombinacija :ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Ja te razumem u potpunosti,ruskinje sa maramčetom i još providne haljine....kakva kombinacija :ani_biggrin:

A one naivne kao slučajno providan materijal

Ruskinje su to

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Koje su bile tvoje namere i el iskušenje bilo pregolemo i kako si preživeo?:D

A da ti ne pricam da nisu uopste bile ruzne. Pa sta sam mogao ispricao sto sam imao i otisao na ladan tus! :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, JESSY рече

I meni to smeta kad neko policajski pristupi, ne treba zastrašivati narod

Ajd sad manastir je posebno mesto jer tamo žive monahinje, imaju svoj neki kodeks, lepo je da smo pristojni i da čuvamo naše crkve i iznutra i spolja, ali to udaljavnje od suštine i gledanje ko je kako došao, zašto, dal se smeje, dal mu deca vrište, plaču...igraju se...pa nije Crkva muzej!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Прошле године сам ишла на неку трекинг туру. И свратили смо на по пола сата до манастира Лелић и Ћелије.

Тако да сам у оба манастира ушла у патикама, хеланкама, мајци на кратке рукаве. 

На улазу у Ћелије је писао неки дрес код. Нешто типа сукња, покривена рамена.. не знам да ли је за мараму стајало. Углавном ја сам само везала дукс око струка, боље да ми зевају рамена него задњица док радим метаније.

Нико ми ништа није рекао, а и да јесте болело би ме уво.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Lady Godiva рече

Прошле године сам ишла на неку трекинг туру. И свратили смо на по пола сата до манастира Лелић и Ћелије.

Тако да сам у оба манастира ушла у патикама, хеланкама, мајци на кратке рукаве. 

На улазу у Ћелије је писао неки дрес код. Нешто типа сукња, покривена рамена.. не знам да ли је за мараму стајало. Углавном ја сам само везала дукс око струка, боље да ми зевају рамена него задњица док радим метаније.

Нико ми ништа није рекао, а и да јесте болело би ме уво.

Pa trebalo bi da te zaboli uvo jer nismo na ovoj zemlji da bi sluzili sebi nego drugima. Opasno je izazivati sablazan i terati po svom. No to prepustam tvojoj savesti i tvom odnosu sa Bogom.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Trifke рече

Pa trebalo bi da te zaboli uvo jer nismo na ovoj zemlji da bi sluzili sebi nego drugima. Opasno je izazivati sablazan i terati po svom. No to prepustam tvojoj savesti i tvom odnosu sa Bogom.

Када прогуглам реч саблазан, Вики ми избаци синониме попут: разуздан, развратан, бесраман, вулгаран, похотан, шокантан, скандалозан, грешан...

Е сад ја не знам које је значење те речи у "црквеном" контексту. Овде (на форуму) сам видела да фотографија Ника Вујичића може бити саблажњива. Па ми није јасно шта је развратно/скандалозно/похотно итс. у спортској одећи или у фотограшији човека са инвалидитетом.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lady Godiva рече

Када прогуглам реч саблазан, Вики ми избаци синониме попут: разуздан, развратан, бесраман, вулгаран, похотан, шокантан, скандалозан, грешан...

Е сад ја не знам које је значење те речи у "црквеном" контексту. Овде (на форуму) сам видела да фотографија Ника Вујичића може бити саблажњива. Па ми није јасно шта је развратно/скандалозно/похотно итс. у спортској одећи или у фотограшији човека са инвалидитетом.

Нема ничег скандалазног. Калуђери (хетеросексуални) су мушкарци које привлаче задњице и гола рамена. Као и све нас. Једина је разлика што су они од тога добровољно побегли у манстире. И мају право да у својој кући уведу каква год желе правила облачења. Коме се не свиђа, нека не долази. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Драшко рече

Ajd sad manastir je posebno mesto jer tamo žive monahinje, imaju svoj neki kodeks

Neka imaju svoj kodeks, napisan za njih, ali ne moze nijedan kodex biti ispred/vazniji od Hrista, to je nonsens i falicno rezonovanje.

пре 19 минута, Juanito рече

И мају право да у својој кући уведу каква год желе правила облачења. Коме се не свиђа, нека не долази. 

Isto. Ta iskrivljena, osakacena (a inspirisana ekonomskim teorijama) verzija "prava  na individualizam i na praktikovanje onoga sto meni godi" upravo i dovodi do ovakvih apsurdnih zakljucaka. 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Juanito рече

Нема ничег скандалазног. Калуђери (хетеросексуални) су мушкарци које привлаче задњице и гола рамена. Као и све нас. Једина је разлика што су они од тога добровољно побегли у манстире. И мају право да у својој кући уведу каква год желе правила облачења. Коме се не свиђа, нека не долази. 

Па то је писало у женском манастиру. Капирам да и монахиње (хомосексуалне) имају права да уводе правила у својој кући. Али то није писало на вратима њихове куће/конака, него на некој као капијици испред саме цркве. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Снежана рече

@Кратос 

Колики је реално грех обући кратку сукњу, да ли се величина греха одређује према центиметрима ?

Velicina zelje da se privuce paznja se ogleda u centimetrima. E sad ako je privlacenje paznje na sebe greh onda su zene sa manje cm gresne. E sad valjda se tu gleda namera, ako je zeljna da druge zene budu ljubomorne onda je valjda greh, ako zeli da zavede momka da odvede u krevet pretpostavljam da je greh, ako se oseca lepo u tome onda valjda nije, uh "ovo je opasna muzika.. ovo su opasne frekvencije. " 

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Danijel Petrovic рече

Velicina zelje da se privuce paznja se ogleda u centimetrima. E sad ako je privlacenje paznje na sebe greh onda su zene sa manje cm gresne. E sad valjda se tu gleda namera, ako je zeljna da druge zene budu ljubomorne onda je valjda greh, ako zeli da zavede momka da odvede u krevet pretpostavljam da je greh, ako se oseca lepo u tome onda valjda nije, uh "ovo je opasna muzika.. ovo su opasne frekvencije. " 

да, али ти не знаш туђу намеру, значи да само према својим мерилима судиш

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...