Jump to content

O ljubavi, dužini suknje i farisejima

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

пре 3 минута, Снежана рече

грех би онда био све оно што нас одваја од тог циља

upravo to...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Phoebe рече

Ne bi me začudilo da je sve izmislila. 

ovakve stvari se ne desavaju u nasim manastirima...? prvi put cujes...?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, JESSY рече

ovakve stvari se ne desavaju u nasim manastirima...? prvi put cujes...?

Uvek se postojale babe koje  pridikuju, i sama sam bila svedok prepodobisanju baba, a mene lično je ukorio prepodobni deda, ali nisam zamerila. Dok sveštena lica to ne čine na takav način jer znaju da bi tako povredili nečiju dušu pa taman došla polugola ( ako se radi o novajliji). Ni u Županiju (viši sud u So) neće da te puste ako si obučen kao za plažu, zašto je onda problem oko odevanja u hramu Božijem. Nisam toliko prepodobna i ne kritikujem, ali imam utisak da Bjelica, budući poznata kao skandal majstor i bombastičnim izjavama u talk show emisijama, malko lagi.  

Подели на овим сајтовима

Slazem se da je Isidora problem i da sa rezervom treba uzeti sto god ona kaze.

Cinjenica jeste da u mnogim manastirima ne dozvoljavaju ne samo zenama nego i muskarcima da ulaze nepristojno odeveni. Npr u Tvrdosu, na ulazu, postoji tabla koja upozorava i cak su postavili odecu koju mozete upotrebiti ako vasa nije odgovarajuca. Sto je sasvim u redu. Problem nastane kada i pored tog upozorenja ljudi pokusaju da udju odeveni kao za plazu.Nema tu farisejstva od strane monastva koje zivi tamo. Stvar je u tome da se zna gde se kako ide.

Problem jeste kada ljudi koji pojma nemaju o Bogu prvi put dodju u crkvu i onda im neko odrzi lekciju o tome kako se treba oblaciti.

Postoje sto se ovog pitanja tice i desni i levi ekstremizmi. Jedni se pozivaju na cisto srce (koje retko postoji) a drugi se pozivaju na zakon. Istina je po sredini.

Svaki Hriscanin treba da bude svestan da ne zivi samo sebi i da sto god cini treba da cini Bogu na slavu. Pa tako i kada se oblaci. Opasno je izazivati sablazan i liberalizmom i konzervativizmom.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Jos jedan pokusaj da veru prilagode svom nacinu zivota i opravdaju svoje postupke tako sto ce osuditi druge. Naduvana prica, od misa napravile slona. Mirise mi na gordost i sujetu. Pravila su jasna, zna se gde se kako oblacimo, pravila i zakon postoje, postuju se ili ne, stvar izbora. Niko nikoga nece da istera iz Crkve, glupa prica realno.

Подели на овим сајтовима

многе друге институције ,па и одређени догађаји условљавају присутност кодексом облачења.

што је проблем што за посету манстира и храмова постоји исто?

а што се претеривања типа ,прешироке хаљине,па свугде се нађе неки несавршен и неправилно упућен.свугде па и у манстиру. Понекад има сигурно  и снисходљивости онима непримерно обученим али то не би требало схватити као да је ок.

а како рече један монах  ,једној девојци која је у бикинију и папучама на штиклицама ушла у једну приморску манастирску црквену порту, уз питање може ли овако обучена(тј ,,необучена`` да уђе):,,Па у  хотел Метропол вас сигурно не би пустили да уђете тако обучену,али овде није проблем.``Шта може да каже  отац на тако дал незнање, бесвесност о светости места које се посећује.

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Без свог тог кинђурења не може се адекватно исмевати православље и црква, не може се ружити Бог хришћански, не може се нико саблазнили насред храма, не може се завести па извести на улицу, не може се измамити новац поштеном свету, не може се ником памет помутити - то им смета.

Не могу да личе на адску звер: без ноктију, без раздераних фармерки, не утегнуте  нису у "елементу". Ко је још видео било коју звер без канџи, без напетог тела, без трагова борбе? Па чак и маче кад лови подигне канџе, накостреши длаку, избаци зубе... 

У цркви пред Богом и зверови се покуње, подвију реп - туре мараму, покрију попрсје, преко хеланки навуку сукњу са улаза у цркву и једва  чекају да се служба сврши па  кад без даха излете напоље, ако уопште и дочекају крај службе, причају како нема Бога и како им није, код куће излечио дете. А о исповести не смеш ни да им поменеш, толико се јаднице сматрају безгрешнима.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, JESSY рече

onda je krenuo jedno pet minuta da odmerava mene i moju plavu prostu haljinu koja je do članaka i zaključio da je preširoka te da ni ja ne zaslužujem da uđem.

Прича је ако не потпуно измишљена, онда засигурно  изромансирана до (нећу рећи чега). Па чак ни оне напредобније бакице и највећи пуританци не би јој упутили овакве примедбе. Пази молим те....моју плаву просту хаљину, која је преширока...:smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Рапсоди рече

Прича је ако не потпуно измишљена, онда засигурно  изромансирана до (нећу рећи чега). Па чак ни оне напредобније бакице и највећи пуританци не би јој упутили овакве примедбе. Пази молим те....моју плаву просту хаљину, која је преширока...:smeh1:

Исидори може да се спочитава штошта, али да иде непримерено обучена то не, тако да је њена "проста плава хаљина" вероватно истинита, остатак је између ње и Бога, у осталом ти најбоље знаш шта је то уметничка слобода :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

"Оно што је пало можда је паду било и склоно" каже једна стара изрека. Нит` их занима црква, нит` Бог, јурцају по белом свету а после се питају шта им се десило, зашто их Бог не слуша? Што га оне нису слушале када су могле?

Подели на овим сајтовима

Jednog leta sam išla u sud po dokumenta. Nisam imala kratku haljinu ni dekolte, ali su mi ramena bila otkrivena budući da je bilo 100 stepeni. Čuvar me nije pustio, koliko god da molim, ni da čuje. Na kraju mi je jedna službenica pozajmila sako samo da uzmem dokumenta.

Svaka institucija ima neki dres kod, ali vole ljudi da napljuju crkvu za licemerje, jedva čekaju ovakve vesti. Ne možeš u sud, ne možeš na 1000 mesta u kratkoj haljini, ali ako crkva zabrani to je odmah licemerje, farisejstvo, popovi ovakvi onakvi...give me a break.

Подели на овим сајтовима

samo bez preterivannja...to je bitno...sve treba da se ispostuje, ali u nekim normalnim okvirima...u svakoj ustanovi imamo neke ljude koji stvarno preteruju u svojim stavovima...zasto kazem preteruju...zato sto kad ponovo udjem na isto mesto, a radi druga osoba, pravila ne vaze, ili nisu ista...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...