Jump to content

Adam i Eva - istorijske licnosti ili prica

Istok17

Препоручена порука

пре 4 минута, Paradoksologija рече

Мени је прва реакција на Постање када сам као дете читала била интерпретација да је то прича о "тренутку" када су људи постали људи, а не невине животиње без идеје о добру и злу. Носе одећу, узгајају своју храну, постоји концепт очинства и стога моногамности, а порођај је отежан због карлице усправне жене и великог мозга бебе. И постоји свест о смртности.

Била си врло талентовано дете, ако смем да приметим :D мени је дечији доживљај био - вау шта се  издешавало у прошлости! 

Мени је занимљиво што се тај губитак невиности представља као пад, као грех, па би се онда могло закључити да је савршено стање оно у коме човек не види разлику између добра и зла=нема слободу=нема одговорност. Да ли је онда такав човек личност уопште, или блажени аутомат?

Парадоксално је да се потенцира у причи да је човек кажњен за свој избор да не послуша Бога, упркос томе што човек није ни био у стању да направи избор, будући да није знао разлику између добра и зла. Не помаже много ни ако кажемо да пад није казна, већ последица избора, јер зашто би Бог стварао свет у коме човек трпи штетне последице због избора чији значај није у стању да схвати...

ПС. Одговорићу и на друге цитате када стигнем...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 156
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Укратко, пад није пад, него само први (и неопходни) ступањ успона човека као појединца и човечанства као Адама ка Богу. Према томе, човек је одувек био овакав какав је данас, смртан и несавршен, јер је то незаобилазан први чин Божијег плана. По мом скромном доживљају. :) 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Срђан Шијакињић рече

упркос томе што човек није ни био у стању да направи избор, будући да није знао разлику између добра и зла.

Bitnije je tu da je razlikovanje dobra od zla božanska osobina koju čovek padom stiče a oboženje je cilj ...to je paradoksalno.:D

I uzgred budi rečeno što zmija ništa nije lagala....:ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Срђан Шијакињић рече

Укратко, пад није пад, него само први (и неопходни) ступањ успона човека као појединца и човечанства као Адама ка Богу. Према томе, човек је одувек био овакав какав је данас, смртан и несавршен, јер је то незаобилазан први чин Божијег плана. По мом скромном доживљају. :) 

Pa, onda ispada, da je i bog nesavrsen, jer stvara nesavrsenog coveka ? 

I, ispada da je bog stvorio i smrt i truleznost. I, da je raspadljivost deo bozijeg plana ?

Tako ispada. ne_shvata

Da li je zaista tako ?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

I, ispada da je bog stvorio i smrt i truleznost. I, da je raspadljivost deo bozijeg plana ?

Tako ispada. ne_shvata

A dobro bejaše veoma.....ne ide nikako...ili je Bog bio Filip Višnjić onda...:ani_biggrin::smeh1:

• Хахаха 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

A dobro bejaše veoma.....ne ide nikako...ili je Bog bio Filip Višnjić onda...:ani_biggrin::smeh1:

”Уосталом, Божији суд о томе да је светлост добра, није изречен зато што се Бог дивио било чему што је угодно нашему оку, већ зато што је предвидео корист која ће у будућности од ње настати."

”Не задовољава очи Божије све оно што је Он Сам створио, нити Он тако прихвата добра као ми; већ је за Њега добро оно што је настало по логосу умећа и што служи корисности некога циља. Наиме, Он Који је у Самом почетку Свога дела поставио циљ свега што је створио, а појединачне творевине саздао да допринесу крајњем циљу, оценио да је све добро, испитавши га према логосу Своје уметности.”

Јер, све лепоте творевине, Творац не гледа очима, већ неизрецивом мудрошћу посматра оно што постаје... Не треба, међутим, да мислимо да Писмо како се на исти такав начин (као нама) море и Богу учинило лепо и пријатно; тамо се, наиме, о ономе што је лепо расуђује логосом стварања.”

Свети Василије Велики, Шестоднев

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Tako ispada. ne_shvata

Па зар мислиш да Савршени Бог није знао да ће луцифер отпасти, да ће човек бити несавршен, да ће грешити, да ће постојати смрт..? 

Сад то да ли је створио много доброг човека који је пао и постао смртан или је створио човека који је од самог старта смртан, не видим разлику између та два. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

”Не задовољава очи Божије све оно што је Он Сам створио, нити Он тако прихвата добра као ми; већ је за Њега добро оно што је настало по логосу умећа и што служи корисности некога циља. Наиме, Он Који је у Самом почетку Свога дела поставио циљ свега што је створио, а појединачне творевине саздао да допринесу крајњем циљу, оценио да је све добро, испитавши га према логосу Своје уметности.”

To isključuje smrt.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Lady Godiva рече

Сад то да ли је створио много доброг човека који је пао и постао смртан или је створио човека који је од самог старта смртан, не видим разлику између та два. 

Pa postoji razlika,onda je Bog tvorac smrti i ona nije posledica pada Adama a to je osuđeno kao jeres i anatemisano je.teško da Boga koji stvara smrt mož da nazoveš dobrim i teško da ćeš takvo učenje uklopiti sa Biblijskim gde je explicitno rečeno da je smrt kroz greh(pad) ušla u svet....

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lady Godiva рече

Па зар мислиш да Савршени Бог није знао да ће луцифер отпасти, да ће човек бити несавршен, да ће грешити, да ће постојати смрт..? 

Da, predvideo je sve , ali, zar nije razlicito, ..predvideti ( ono sto ce se tek destiti ) i stvoriti tako, ...kao da se vec desilo ?

Mislim, da je razlika velika izmedju toga, da li je covek pao ili je vec stvoren (kao onaj koji je vec pao ).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Pa postoji razlika,onda je Bog tvorac smrti i ona nije posledica pada Adama a to je osuđeno kao jeres i anatemisano je.teško da Boga koji stvara smrt mož da nazoveš dobrim i teško da ćeš takvo učenje uklopiti sa Biblijskim gde je explicitno rečeno da je smrt kroz greh(pad) ušla u svet....

Том логиком, тешко ћеш Бога који је склепао човека тако да падне при првом изазову назвати Савршеним. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Da, predvideo je sve , ali, zar nije razlicito, ..predvideti ( ono sto ce se tek destiti ) i stvoriti tako, ...kao da se vec desilo ?

Mislim, da je razlika velika izmedju toga, da li je covek pao ili je vec stvoren (kao onaj koji je vec pao ).

Није различито за Онога који је изван времена и који је био, јесте и биће.

У сваком случају ствара фаличог човека и то зна и чини свесно јер је Бог. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Lady Godiva рече

Том логиком, тешко ћеш Бога који је склепао човека тако да падне при првом изазову назвати Савршеним. 

Pa i nije rekao da je savršen nego dobar veoma....

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Pa i nije rekao da je savršen nego dobar veoma....

Нисам то ни рекла него да Савршени Творац ствара фаличну творевину склону отпадништву.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Lady Godiva рече

Da li bi bio savrseniji, da je stvorio coveka, kao nekog koji je ni kriv, ni duzan, vec pao i postojao kao smrtan ? Naravno ne, Bog bi tako  bio bas nesavrsen i kontradiktoran sam sebi.

Savrsenstvo je, preneti neke svoje osobine i svojstvana na drugoga. Razum, um i sloboda je ono sto nam je dato od Boga. Sloboda je ono, po cemu bas licimo na Boga. Bog nam ne ukida slobodu i postuje je maksimalno. Zar to nije savrseno stanje ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...