Jump to content

Grafiti mržnje prema Romima u Kragujevcu

Оцени ову тему

Милан Ракић

Препоручена порука

Grafiti sa porukom mržnje prema Romima osvanuli su u centru Kragujevca kod Stare skupštine i u ulici Stojana Protića.

8B639DBA-1130-43B5-90C1-1343F65DF786_w10

Predstavnici obrazovno-kulturne zajednice “Romanipen” obavestli su o tome Zaštitnika građana i Gradsko veće Kragujevca i zatražili hitan razgovor.

Grafiti mržnje sa porukom “Ciganima nož u vrat”, ispisani ćirilicom, izazvali su uznemirenje pripadnika romske nacionalnosti, tim pre što u Kragujevcu godinama nije bilo sličnih incidenata.

23456384_1409863659126457_88127589053782

Božidar Nikolić, predsednik obrazovno-kulturne zajednice “Romanipen”, kaže za Radio Slobodna Evropa da pojava grafita, koji pozivaju na nasilje i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi, može ugroziti stabilnost celog društva.

“Mi u Kragujevcu imamo razvijenu antifašističku svest i znamo koliko je opasna svaka pojava rasizma”, rekao je Nikolić.

On podseća na suživot Srba i Roma, i njihovo zajedničko stradanje prilikom fašističkog streljanja u Kragujevcu, zbog čega posebno apeluje na mlade da neguju duh tolerancije prema pripadnicima manjinskih grupa.

logo.png

Подели на овим сајтовима

Ово је једна од ствари које никако, али баш никако не могу да појмим. Чиста болест мозга. 

Подели на овим сајтовима

Лудило. Не капирам ове "аријевце".  

Како се калеме код нас и лако примају све могуће глупости и ове аријевске и ове аутошовинистичке...није ми јасно.

Подели на овим сајтовима

И то у Крагујевцу од свих места. Где су они чију идеологију заступају стрељали заједно и њихове и претке тих Рома којима би да забијају нож у врат. Укључујући и децу, и српску и ромску.

Подели на овим сајтовима

Болест мозга. Капирам да су вероватно неки напаљени клинци, али је ужас. И то од свих народа баш Цигани (Роми, како год коме драго) који су и иначе незаштићени и које свако на сваком кораку шутира. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, RYLAH рече

И то од свих народа баш Цигани (Роми, како год коме драго) који су и иначе незаштићени и које свако на сваком кораку шутира. 

У Србији незаштићени и свако их шутира????,вероватно мислиш на друге државе,у Србији су у рангу белих медведа по заштићености...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Зосима рече

У Србији незаштићени и свако их шутира????,вероватно мислиш на друге државе,у Србији су у рангу белих медведа по заштићености...

Ово је тачно. Рецимо Цигани не плаћају никакве регистрације нити их ико смара кад возе оне "дијане". Не знам где би то у Европи прошло.

Не постоји никаква државна-системска  дискриминација нити дисмкриминација у смислу Срби прогоне Цигане.

Да,постоје људи који не воле Цигане или их се колне. Некако је то исто у свим земљама.

Али то је далеко од испада оваквих несрећника који пишу умоболне графите.

Цигани су увек били на маргини, често својом вољом и то они сами са собом морају да среде.

Оно што мислим да је наша грешка(Цркве тј Православних), што се на њих не обраћа пажња у пастирском смилу и лако постају плен којекаквих секти и лако их врбују у Ислам.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Зосима рече

Да, изгледа да причамо о различитим државама. У тој твојој дефинитивно не живим.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Pošto uskoro treba da nabavim svoj prvi auto i da uskoro prođem kroz sva ona čuda sa registracijom, porezom i tehničkim, pade mi na pamet da bih mogao drastično jeftinije da prođem ako bih sklepao nešto bez većeg dela karoserije, i elementarnih uslova za bezbednu vožnju. Baš da vidimo da li ja Srbin imam ista prava kao neki Šaban kog sam video da je prošao pored saobraćajaca u takvoj šklopociji i da su ga ignorisali.

пре 7 часа, Зосима рече

Jedan je pokušao da siluje jednu moju prijateljicu u Skojevskom naselju. Devojka se odbranila i pobegla, ali policija je odustala od bilo kakve istrage kada je saznala da je u pitanju "pripadnik manjine".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...