Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 часа, Isusovo magare рече

Nego ljudi moji ostade  mi nešto nejasno...

Znači rekoste da je Bog nepromjenjiv!!

Znači li to da su i Božje odluke nepromjenjive??

Primjera radi opći potop..kako to Bog odluči potopiti cijelu zemlju a onda poslije toga se pokaje sto je to učinio i opet odluči da to više nikad neće učiniti..

Јесу.

Не бих о потопу. Али када се Бог нама открива открива се некоме ко је у времену. У времену постоји редослед догађаја који су сви пред Богом готова ствар. Зато се не може рећи да Бог мења одлуку јер је Његова одлука донешена једном за свагда. И оно што Бог види као једно, ми видимо као низ или мноштво различитих догађаја. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 1 сат, Ведран* рече

Јесу.

Не бих о потопу. Али када се Бог нама открива открива се некоме ко је у времену. У времену постоји редослед догађаја који су сви пред Богом готова ствар. Зато се не може рећи да Бог мења одлуку јер је Његова одлука донешена једном за свагда. И оно што Бог види као једно, ми видимо као низ или мноштво различитих догађаја. 

A zašto ne bi o potopu??Misliš da je to samo legenda ili??

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Isusovo magare рече

A zašto ne bi o potopu?

Не бих зато што ће то покренути другу дискусију. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

„ГОСПОДЕ, ПРОСВЕТИ ТАМУ МОЈУ“
(САБРАНЕ БЕСЕДЕ)

60. Беседа

Изговорена на свети празник Богојављења
и обухвата откривење тајне Христовог Крштења

неки делови који се могу повезати са темом :

8. Отворише Му се небеса. Није рекао „небо“, него „небеса“, односно сва (небеса), све што је горе, да не би, не видећи ништа од онога што припада горњем свету и што се налази изнад нас, помислио да је Ономе што се сада крштава нешто надређено или да је узвишеније од Њега. Потребно је, дакле, да схватиш и спознаш да постоји само једна природа и владичанство које од бесконачности наднебеског круга досеже до средишта и граница свега, тј. све испуњава и ничему не препушта да буде изван Њега, све спасоносно садржава и обухвата и над свим се распростире, али се неизрециво спознаје у Три узајамно повезана Лица. Отворише Му се, дакле, небеса како би се јасно показало да је то Онај што је пре неба постојао, штавише, Онај Који је био пре сваког бића, Који је од Бога, Који је Бог, Логос и Син Божији, да Отац није пре Њега постао и да заједно са Оцем носи име које је изнад сваког имена (Фил. 2;9) и изнад сваке речи. Када се разлучи и разабере између свих појава, земаљских и надземаљских, и Њега и Оца на небесима, једино се Он показује као сједињен са Оцем и Духом, јер је заједно са њима постојао и пре стварања света.

18. Шта затим? Зар то, што Јединородни Син Божији од нас није примио ипостас него природу коју је обновио сјединивпга се с њом по Својој ипостаси, значи да није свакога од нас, као поједине личности, Он учинио причасником Своје благодати и да сваки од нас појединачно не добија од Њега опроштај својих личних грехова? Зар је могуће да тако поступи Онај, Који хоће да се сви људи спасу (1. Тим. 2; 4), Који ради свих сави небеса и сиђе (Пс. 18; 9), Који нам је делима, речима и страдањима показао пут спасења, узнео се на небеса и тамо привео оне што га следе? Природу коју је од нас и ради нас примио Он је и обновио, показавши је као освећену, оправдану и у свему послушну Оцу, сјединивши се с њом по ипостаси и кроз њу све то сатворивши и пострадавши. Он је обновио не само природу, него и ипостас свакога од нас верујућих и подарио нам опроштај грехова путем божанственог крштења, путем испуњавања Његових заповести, путем покајања које је даровао посрнулима и путем причешћивања Његовим телом и крвљу.

19. Отац је, објављујући са небеса за Онога Који се крштава по телу Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи тиме показао да је све остало што је било откривено кроз пророке, законе, обећања и усиновљење, било несавршено и да није било нити изречено, нити извршено по вољи Божијој, него да је за циљ имало оно што се данас извршава. И шта кажем: закон, који је дат кроз пророке, обећања, усиновљење, када је и стварање света од самог почетка имало свој циљ у Њему, Који се на земљи крштава као Син Човечији, док са неба бива посведочен као једини љубљени Син Божији, за Којега је и Којим је све било саздано, као што каже апостол (в. Кол. 1; 16).
20. Према томе, ради Њега је на почетку у биће призван човек саздан по образу Божијем, како би касније собом обухватио Праобраз; закон који је Бог дао у рају био је због Њега, јер га Законодавац не би ни давао уколико не би био савршено испуњен. И оно што је након тога Бог објавио и извршио било је, могло би се рећи, учињено ради Њега, а неко би још и изврсно могао додати да је ради Њега било и све надземаљско, при чему мислим да су ангелска суштаства и чинови, другачије речено тамошњи поредак, били од почетка устремљени ка том циљу, односно ка богочовечанском домостроју (икономији) којему су и служили од почетка до краја. Будући да је „благовољење“ непосредна, блага и савршена воља Божија, Он је једини у Којем је Његово благовољење (тј. Који је по Очевој вољи), у Којем почива Отац, и Који савршено угађа Оцу као дивни саветник, ангео Његовог великог савета (Ис. 9; 6, по Септуагинти), Који је и Сам послушан Оцу и говори од Оца, и покорнима дарује живот вечни,
21. и нека га сви ми задобијемо у Самом Цару векова Христу, Којему доликује свака слава, част и поклоњење, заједно са беспочетним Оцем и Пресветим и благим и животворним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ведран* рече

Не бих зато што ће то покренути другу дискусију. 

Pa neka..što je loše u tome..

Zanima me stvarno jeli to samo legenda ako nije onda bi to značilo da Bog mijenja svoje odluke..

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Isusovo magare рече

Zanima me stvarno jeli to samo legenda ako nije onda bi to značilo da Bog mijenja svoje odluke..

Не би то значило. Ниси схватила моју претходну поруку. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Не би то значило. Ниси схватила моју претходну поруку. 

Магарица треба да потражи где смо расправљали о Потопу. Тамо је отпао Еразмо... :D:D:D Као да их прскам светом водицом, на свакој теми неки се декомпензује...

Подели на овим сајтовима

On 13/02/2018 at 17:12, Zoran Đurović рече

Да ме Старац не задави!

Аво, који старац? Онај са дугачком брадом или онај са још дугачкијом? :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Матусал рече

ГОСПОДЕ, ПРОСВЕТИ ТАМУ МОЈУ“
(САБРАНЕ БЕСЕДЕ)

60. Беседа

Пошто није написано само да кажем ово је од Св Григорија Паламе.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Магарица треба да потражи где смо расправљали о Потопу. Тамо је отпао Еразмо... :D:D:D Као да их прскам светом водицом, на свакој теми неки се декомпензује...

ne_shvataGdje da tražim??

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Isusovo magare рече

ne_shvataGdje da tražim??

на форуму :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ведран* рече

на форуму :)))

Vedrane dušo,sretan si što mi je danas jedan od dva dana u godini kad trebam postit..ne dovodi me u napast Napasti jedna..:D

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Аво, који старац? Онај са дугачком брадом или онај са још дугачкијом? :)))

Не само они!:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Isusovo magare рече

Vedrane dušo,sretan si što mi je danas jedan od dva dana u godini kad trebam postit..ne dovodi me u napast Napasti jedna..:D

Izgoriše mi lepinje zbog tebe i sve skresah 0405_feel

..ali tješim se ima i većih grešnika od mene evo npr.VSB puši cigare..

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Isusovo magare рече

Izgoriše mi lepinje zbog tebe i sve skresah 0405_feel

Мислила си да постиш на лепињама. :)

Сад ћеш да постиш од лепиња. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...