Zoran Đurović Написано Фебруар 3, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 6 часа, bambika рече Pratim ovu temu i ne mogu da zaključim ko su dobri a ko loši momci. Ми смо лепши... Иначе, што се тиче ове теме, наши противници тврде да за Бога нема сутра! - Ако ти то није довољно да укапираш ко је ко... Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 Само да напишем свој утисак и нећу да улећем више: Чини ми се да је (један од) проблем(а) то како разумевамо обожење. Савременим језиком речено, делује да велика већина обожење сматра некаквим upgrade-ом људског бића, што би свакако било Ок да НЗ списи експлицитно не говоре "нова твар", "ново небо и земља", " ново...". Дакле, не "боље, савршеније, припремљено за савршеност", него - ново. Потпуно другачији начин постојања. Не знам, можда и неадекватност речи ту има удела, па резонујемо "постоји датост - човек и онда се обожује - upgrade", као да се "до(г)рађује", међутим, сматрам да се треба држати Писма. Јер, изгледа отуда оволике конфузије око Хр. тј. антропологије (коју ја не разликујем од христологије). Ако разумевамо да је обожење апсолутно (а опрезна сам када користим ову реч) другачији начин битисања, онда можда и позиција коју предлаже о.Зоран буде јаснија (не мора нико да се сложи и аминује, али разумевање нечијег става је подједнако битно, ако не и важније). Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 8 часа, bambika рече Izuzetno se divim tvojoj posvećenosti duhovnoj logici i traženju jedinstvenog ''istinitog'' zaključka iz citata, ali, nikako ne razumem tvoj zaključak navedenog citata. Ne sumnjam u tvoju dobru nameru i volju ali, pokušaj da je smislenije iskažeš. Moguće da je razlog moja maloumnost, ali bih stvarno želela da shvatim šta si želeo da zaključiš. Možeš li to nekako direktnije da objasniš, stalo mi je da shvatim na šta želiš da ukažeš. Ne zameri, verovatno je nerazumevanje plod slabosti mog razumevanja. Hoću da kažem da je Isus Hristos isti juče danas sutra. Ovo je samo nastavak misli na preobraženog Hrista u kome je sva slava Božanstva telesno. Šta to znači, da je Otac rodio Sina telesno pre svih vekova i da ga je Marija rodila u veku takvog. Isusovo magare, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 8 часа, bambika рече Pratim ovu temu i ne mogu da zaključim ko su dobri a ko loši momci. Ne dovodi nas u napast da pišemo koji su dobri a koji loši.. Zoran Đurović, kopitar, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 Ja se u principu vrtim oko misli: Bog,spasenje,stvaranje... Naravno samo promišljam... To je drugačiji redosled od: Bog,stvaranje,spasenje,eshaton. Zoran Đurović and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Hoću da kažem da je Isus Hristos isti juče danas sutra. Ovo je samo nastavak misli na preobraženog Hrista u kome je sva slava Božanstva telesno. Šta to znači, da je Otac rodio Sina telesno pre svih vekova i da ga je Marija rodila u veku takvog. Eto vidiš kako znaš fino jednostavnim jezikom pisati a ne tamo nesto kao Palama..."Будући да Син Божији, no неизмерној љубави Својој према човеку, није Својој божанској Ипостаси i амо присајединио нашу природу, обукавши се у живо тело обдарено словесним разумом ... него се Он ... u са самом човековом личношћу сјединио, и то сједињењем са сваким верником кроз причешће Његовим Светим Телом. Te будући да je постао једно Тело са нама (Еф. 3, 6) и учинио нас храмом нераздељивог божанства, јер у Самом Христовом Телу обитава сва пуноћа божанства телесно (Кол. 2, 9)" Ведран*, Zoran Đurović and kopitar је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 @Isusovo magare Palama je bolji neuporedivo, ja sam još dete. Zoran Đurović, Ведран* and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 14 часа, Milan Nikolic рече Душа је увек жива. Sad ozbiljno..jel vi stvarno mislite da štakori imaju dušu ili se šalite?? Zoran Đurović, Ведран* and kopitar је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Фебруар 3, 2018 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 5 минута, Џуманџи рече Само да напишем свој утисак и нећу да улећем више: Чини ми се да је (један од) проблем(а) то како разумевамо обожење. Савременим језиком речено, делује да велика већина обожење сматра некаквим upgrade-ом људског бића, што би свакако било Ок да НЗ списи експлицитно не говоре "нова твар", "ново небо и земља", " ново...". Дакле, не "боље, савршеније, припремљено за савршеност", него - ново. Потпуно другачији начин постојања. Не знам, можда и неадекватност речи ту има удела, па резонујемо "постоји датост - човек и онда се обожује - upgrade", као да се "до(г)рађује", међутим, сматрам да се треба држати Писма. Јер, изгледа отуда оволике конфузије око Хр. тј. антропологије (коју ја не разликујем од христологије). Ако разумевамо да је обожење апсолутно (а опрезна сам када користим ову реч) другачији начин битисања, онда можда и позиција коју предлаже о.Зоран буде јаснија (не мора нико да се сложи и аминује, али разумевање нечијег става је подједнако битно, ако не и важније). Чим неко захтева да разуме, а покрива се неповерењем ка духовима, а ни себе не познаје, јер из сопственог самара прелести не излази, тај Богу и не верује! Тешко је се разголитити и бити искрен, а како очекивати однос у вертикали, када се фантазира хоризонтала? Где је ту однос? На основу којих поступака да им се Дух повери? Доведе их у кризу, те им сваку мисао и жељу испита! Не виде ни плафон, иако штребају! Која заблуда. Није ли тело дато да се Дух кроз исто даровима искаже? Где код наведених кретњу Духа видиш? Да не откривам резервни положај,одох назад у кукуруз Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 Meni je sva ontologija u eshatologiji, odnosno u Vaskrslom Hristu. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 6 минута, Гајић рече Чим неко захтева да разуме, а покрива се неповерењем ка духовима, а ни себе не познаје, јер из сопственог самара прелести не излази, тај Богу и не верује! Где код наведених кретњу Духа видиш? Мислим да је најтеже објаснити себи неке ствари. Сећам се како је бокисд мантрао "(човек)постаје бог по благодати" х пута, но никако да самоме себи објасни шта та реченица уопште значи. Много је ефикасније направити нацрт својих ставова па одатле кренути. Јер кад човек зна зашто сматра оно што сматра онда се са њиме и може причати. До тад... Trifke, Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 @Џуманџи uz dodatak da sam više za Palamu, da čovek svoje stavove o Bogu ne može graditi sam, već samo uz pomoć Boga, odnosno Njegovom blagodaću, pa je to slučaj i sa razumevanjem Pisma i otaca. Tako da bez Duha vrlo teško...nemoguće. Trifke, Zoran Đurović, Жика and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Фебруар 3, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 11 минута, Гајић рече Чим неко захтева да разуме, а покрива се неповерењем ка духовима, а ни себе не познаје, јер из сопственог самара прелести не излази, тај Богу и не верује! Тешко је се разголитити и бити искрен, а како очекивати однос у вертикали, када се фантазира хоризонтала? Где је ту однос? На основу којих поступака да им се Дух повери? Доведе их у кризу, те им сваку мисао и жељу испита! Не виде ни плафон, иако штребају! Која заблуда. Није ли тело дато да се Дух кроз исто даровима искаже? Где код наведених кретњу Духа видиш? Да не откривам резервни положај,одох назад у кукуруз Sve je to lijepo sto vi pisete ali ne razumijem zasto uvijek na kraju teksta imate strojnicu u rukama!? Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Фебруар 3, 2018 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 15 минута, Џуманџи рече Мислим да је најтеже објаснити себи неке ствари. Сећам се како је бокисд мантрао "(човек)постаје бог по благодати" х пута, но никако да самоме себи објасни шта та реченица уопште значи. Много је ефикасније направити нацрт својих ставова па одатле кренути. Јер кад човек зна зашто сматра оно што сматра онда се са њиме и може причати. До тад... Не може када је он изградио тврђаву од ставова и брани је! Е да ли су ставови Христос? Још је ту којешта набубано напамет и "зна" закон, а и судилиште митарстава, а истима укида свемоћ Божију?! Да бар пажљиво прочита Никодима Агиорита, ма какви, Он је Цар и Бог. Чуо је да је тај и тај јак духовник, наше владике су јеретици ( Бачки Иринеј конкретно итд)... Човече Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Фебруар 3, 2018 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2018 пре 14 минута, Isusovo magare рече Sve je to lijepo sto vi pisete ali ne razumijem zasto uvijek na kraju teksta imate strojnicu u rukama!? Мера опреза за "сурове птице из поднебесја", видиш шта чине овде, али они су Христоси, а не контају ни Хронос Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука