Trifke Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече А код мене је обрнуто. Мене нервирају глупави преводи са црквенословенског, који преводе и оно што се не преводи, као да је црквенословенски абориџински па поједине речи нису наше, него морамо да смислимо нове. На пример, "избави нас од гњева и тескобе" или "тешкобе" или када преводимо "Господи помилуј" . Као то је ради бољег разумевања па онда говоримо "Господе смилуј се", као то је разумљивије. Мало морген. Ономе ко тек дође у Цркву све је то џибериш. Или када на заупокојеним службама имамо "Благословен јеси Господе, научи ме...." па сад изабери реч по слободним асоцијацијама "одредбама", "наредбама", "оправдањима", "заповестима"... итд. А као певамо сви заједно, једнодушно, какофонија делукс. И ми смо онда као разумљивији. Ima dosta dobrih prevoda kao npr tasin casoslov i td. Sto se tice tih pesama koje su iz psaltira to je makar lako. Na jutrenju ja uvek pevam cesnjesuju na srpskom iz Tasinog casoslova kao veliko slavoslovlje. A slazem se da je nakaradno i to kako se prevode neke stvari. Tasa je ludeo kada bi cuo kako se blesavo prevodi ponesto. Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 Управо сада, Trifke рече Ima dosta dobrih prevoda kao npr tasin casoslov i td. Sto se tice tih pesama koje su iz psaltira to je makar lako. Na jutrenju ja uvek pevam cesnjesuju na srpskom iz Tasinog casoslova kao veliko slavoslovlje. A slazem se da je nakaradno i to kako se prevode neke stvari. Tasa je ludeo kada bi cuo kako se blesavo prevodi ponesto. И мени прија његов превод. А знам људе који имају алергију на тај превод. Као груб им, бла, бла. Неки би хтели песмице да у екстази уздишу. Али то је један промил онога што ми треба да преведемо. Ја мислим да бисмо морали да решимо ту ствар, јер се ми све више и више одвајамо од литургијског (а кад то кажем подразумевам цео богослужбени круг) богословља, а све више и више тонемо у разна фолклорашења и естрадно православље. Политичке партије, фудбалске клубове, кафане, итд. које имају славе, освећења просторија и то су догађаји са високим званицама итсл. А с друге стране имамо неразумне зилоте, нове фарисеје, који разним људским предањима надоместише рупе и празнине и глад духовну. Ми немамо појма више ни шта исповедамо у Цркви ни зашто ни како. Чак ни оно што је на српском ми не разумемо, а и не чујемо. Јер ми имамо проблем са богослужбеном дисциплином генрално и са Црквеним животом. А Црквени живот није оно што смо натутакали нека правила, ваља се не ваља се, а већина верујућих који иду у Цркву (а то су они који долазе) јесу верујући тога типа. Не служи се брате, и слабо се служи, а још мање подучава. Да не говоримо о катихетизацији (не оној схоластичкој, ње има помало). Па ми у великом посту имамо читаве епархије где практично скоро да нема ништа од великопосних богослужења, и онда имамо људе који посте "седмодневне постове" измишљају правила, булазне о причешћивању са Св Водом, попове који се држе традиције "васкршњих водица" које су им претходници измислили, а не могу се ничим оправдати, људе који смишљају разне акатисте и молитвена правила итд. И то никога или мало кога уопште интересује. И то је нама вера. Ма боље да станем. Zoran Đurović, Снежана, Матусал and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 2 минута, Ведран* рече И мени прија његов превод. А знам људе који имају алергију на тај превод. Као груб им, бла, бла. Неки би хтели песмице да у екстази уздишу. Али то је један промил онога што ми треба да преведемо. Ја мислим да бисмо морали да решимо ту ствар, јер се ми све више и више одвајамо од литургијског (а кад то кажем подразумевам цео богослужбени круг) богословља, а све више и више тонемо у разна фолклорашења и естрадно православље. Политичке партије, фудбалске клубове, кафане, итд. које имају славе, освећења просторија и то су догађаји са високим званицама итсл. А с друге стране имамо неразумне зилоте, нове фарисеје, који разним људским предањима надоместише рупе и празнине и глад духовну. Ми немамо појма више ни шта исповедамо у Цркви ни зашто ни како. Чак ни оно што је на српском ми не разумемо, а и не чујемо. Јер ми имамо проблем са богослужбеном дисциплином генрално и са Црквеним животом. А Црквени живот није оно што смо натутакали нека правила, ваља се не ваља се, а већина верујућих који иду у Цркву (а то су они који долазе) јесу верујући тога типа. Не служи се брате, и слабо се служи, а још мање подучава. Да не говоримо о катихетизацији (не оној схоластичкој, ње има помало). Па ми у великом посту имамо читаве епархије где практично скоро да нема ништа од великопосних богослужења, и онда имамо људе који посте "седмодневне постове" измишљају правила, булазне о причешћивању са Св Водом, попове који се држе традиције "васкршњих водица" које су им претходници измислили, а не могу се ничим оправдати, људе који смишљају разне акатисте и молитвена правила итд. И то никога или мало кога уопште интересује. И то је нама вера. Ма боље да станем. Bravo! Bravo! A tek da vidis sta se sve lupa po manastirima i kave se gluposti vide i cuju od "duhovnika". Pa to je prava posast! Nama ne trebaju Egipatska zla da nas uniste i smo pri raspadanju i to totalnom. Predavanja koja se tu i tamo organizuju su ,u najboljem slucaju, na nivou sadukejstva. Svega ima samo Hrista nema. Cini mi se da bi 99% u ljudi u crkvi bilo potpuno mirno da Hristos nije umro na krstu i vaskrsao jer i onako nemaju pojma zasto je to radio i zasto je to bitno. To imas i po raznim eparhijskim casopisima a tek propovedi nedeljom. To je sacuvaj me Boze! Hristos je davno zaboravljen u nasem narodu. Ljudi se oslanjaju na svoje zasluge, priloge, svece, slave, ikone koje kupe, brojanice koje nose, odecom koju obuku u crkvi i da svakako nacijom:"Bog i Srbi". Svega ima samo Hrista nema. Kada pitas sta je to sto su pojeli kada su se pricestili dobices odgovore da ti se povrati i tako to. Ljute se na Tasu kada vice po crkvi a za sve je 100% u pravu. Ljudi su postali kao pihteije mora prema njima kao prema kineskim vazama. Postovanje nihovog ega je najsvetija religija. Ukazi na greh i odmah ko si ti da osudjujes, pogledaj se kakav si. Nikome ne pada na pamet da se odmah okrene pokajanju i zatrazi oprostaj od Hrista. Матусал, Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 3 минута, Trifke рече Bravo! Bravo! A tek da vidis sta se sve lupa po manastirima i kave se gluposti vide i cuju od "duhovnika". Pa to je prava posast! Nama ne trebaju Egipatska zla da nas uniste i smo pri raspadanju i to totalnom. Predavanja koja se tu i tamo organizuju su ,u najboljem slucaju, na nivou sadukejstva. Svega ima samo Hrista nema. Cini mi se da bi 99% u ljudi u crkvi bilo potpuno mirno da Hristos nije umro na krstu i vaskrsao jer i onako nemaju pojma zasto je to radio i zasto je to bitno. To imas i po raznim eparhijskim casopisima a tek propovedi nedeljom. To je sacuvaj me Boze! Hristos je davno zaboravljen u nasem narodu. Ljudi se oslanjaju na svoje zasluge, priloge, svece, slave, ikone koje kupe, brojanice koje nose, odecom koju obuku u crkvi i da svakako nacijom:"Bog i Srbi". Svega ima samo Hrista nema. Kada pitas sta je to sto su pojeli kada su se pricestili dobices odgovore da ti se povrati i tako to. Ljute se na Tasu kada vice po crkvi a za sve je 100% u pravu. Ljudi su postali kao pihteije mora prema njima kao prema kineskim vazama. Postovanje nihovog ega je najsvetija religija. Ukazi na greh i odmah ko si ti da osudjujes, pogledaj se kakav si. Nikome ne pada na pamet da se odmah okrene pokajanju i zatrazi oprostaj od Hrista. И мене Таса нервира кад виче по Цркви. Нека виче брате после, али то је само моје мишљење и неки мој доживљај тога свега. А што се осталог тиче, само могу да кажем да право велиш. Ја од овога стварно изгубим мир. Распаметим се тотално. Тачно ме изједа када помислим на то. Али ја ту не могу ништа, могу овако да блејим, и да се молим Богу да нас спаси од нас самих и да нас управи да решавамо макар понешто од нагомиланог (они који власт имају да нешто ураде), па ће нам и Бог помоћи. Zoran Đurović, Жика, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 12 минута, Trifke рече sta se sve lupa po manastirima i kave se gluposti vide i cuju od "duhovnika". Pa to je prava posast! Kako si ti nevaspitan, nemaš kućno vaspitanje, pa ti ljudi se više mole od tebe i više metanišu a ti tako. Zoran Đurović, Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 13 минута, Trifke рече Cini mi se da bi 99% u ljudi u crkvi bilo potpuno mirno da Hristos nije umro na krstu i vaskrsao jer i onako nemaju pojma zasto je to radio i zasto je to bitno. Прича мени једна жена како је неки наш Србин питао који је наш највећи празник, а она сва поносна што му је рекла каже, видиш он то није знао, ја сам му лепо рекла да је бадњак. А ђе мене нађе! И сад се ја мислим. Да ли је само та жена крива што је уверена да је наш највећи празник бадњак? Ја мислим да њу то Христос неће питати. И мислим да је она сасвим природно закључила да је то тако на основу онога што види и чује. Али ми се некако чини да некога другога хоће Христос питати и за "навећи празник бадњак"и за ту жену. Trifke, Матусал and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Kako si ti nevaspitan, nemaš kućno vaspitanje, pa ti ljudi se više mole od tebe i više metanišu a ti tako. Их! Па и Ракић кад је пануо са столице више је метанисао него Трифке. Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 48 минута, Ведран* рече Мене нервирају глупави преводи са црквенословенског, који преводе и оно што се не преводи, као да је црквенословенски абориџински па поједине речи нису наше, него морамо да смислимо нове. На пример, "избави нас од гњева и тескобе" или "тешкобе" или када преводимо "Господи помилуј" . Као то је ради бољег разумевања па онда говоримо "Господе смилуј се", као то је разумљивије. Мало морген. Црквенословенски језик је много обухватнији од српског, обухвата скоро сав фонд старогрчких речи, нема све глаголске облике као старогрчки али има партиципе кој у многоме помажу богословско изражавање а које се тешко преводи. Могући су преводи али губе своју пуноћу и смисао, језик нам је осакаћен много смо га упростили и прилагодили материјалистичком размишљању и сада се тешко изразити када су у питању духовне богословске теме. Zoran Đurović, Ведран* and Trifke је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Прича мени једна жена како је неки наш Србин питао који је наш највећи празник, а она сва поносна што му је рекла каже, видиш он то није знао, ја сам му лепо рекла да је бадњак. А ђе мене нађе! И сад се ја мислим. Да ли је само та жена крива што је уверена да је наш највећи празник бадњак? Ја мислим да њу то Христос неће питати. И мислим да је она сасвим природно закључила да је то тако на основу онога што види и чује. Али ми се некако чини да некога другога хоће Христос питати и за "навећи празник бадњак"и за ту жену. To ti je dobar odgovor sta bi mogao jos da cujes. Budi srecan! Odgovornost je velika rec za koju malo ljudi brine. Ljutimo se i pljujemo po tzv Zapadu a tamo se na tom bezboznom Zapadu zna sta je odgovornost i postuje se. Odgovornosti vise ima u Srbiji medju kriminalcima nego u Crkvi. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 2 минута, Ведран* рече Их! Па и Ракић кад је пануо са столице више је метанисао него Трифке. To si u potpunosti u pravu. Zbog kicme uopste ih ne radim. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 Него људи Божији, слушајте ме. Мени се или привиђа или су се неке силе упетљале. Гледам последњу магарећу поруку на телефону. И има сличица неког магарета, зубатог, како ми се кези. А гледам исту поруку на компјутеру, кад од магарета настао коњ! И сад ја не знам, да ли се то мени привиђа, или се магаре укоњило? Или ...? Па шта је ово људи моји? Мени ту нису чиста посла. Да није, далеко било, нека вражија работа? Zoran Đurović, Trifke, Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 2 минута, Матусал рече Црквенословенски језик је много обухватнији од српског, обухвата скоро сав фонд старогрчких речи, нема све глаголске облике као старогрчки али има партиципе кој у многоме помажу богословско изражавање а које се тешко преводи. Могући су преводи али губе своју пуноћу и смисао, језик нам је осакаћен много смо га упростили и прилагодили материјалистичком размишљању и сада се тешко изразити када су у питању духовне богословске теме. Ima i toga ali to je samo izgovor. Kirilo i Metodije se u grobu prevrcu zbog takvih izgovora. Ведран*, Матусал and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 Управо сада, Ведран* рече Него људи Божији, слушајте ме. Мени се или привиђа или су се неке силе упетљале. Гледам последњу магарећу поруку на телефону. И има сличица неког магарета, зубатог, како ми се кези. А гледам исту поруку на компјутеру, кад од магарета настао коњ! И сад ја не знам, да ли се то мени привиђа, или се магаре укоњило? Или ...? Па шта је ово људи моји? Мени ту нису чиста посла. Да није, далеко било, нека вражија работа? Pa tako ti je kada se bavis prljavim poslovima i kada neces da se mirno predas da te osisamo kao ovcu. Znao sam ja da ce ti ta tvoja kugla doci glave. Volim_Sina_Bozjeg, Матусал, Isusovo magare and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 пре 1 минут, Trifke рече Pa tako ti je kada se bavis prljavim poslovima i kada neces da se mirno predas da te osisamo kao ovcu. Znao sam ja da ce ti ta tvoja kugla doci glave. Ма умири ме молим те и реци ми да ли се и теби магаре преметнуло у коња? Volim_Sina_Bozjeg, Isusovo magare and Trifke је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2018 Управо сада, Ведран* рече Ма умири ме молим те и реци ми да ли се и теби магаре преметнуло у коња? Ne nego se konj pretvara u magarca. Nemam na telefonu ali hoce da drugacije ide preko androida. Znam po FB. Volim_Sina_Bozjeg, Isusovo magare and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука