Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 12 часа, Ведран* рече

Свашта од вас. Па ел не пише у Писму да је облак наишао. Кад облак наиђе онда настане сенка. 

Сенка постоји тамо где обасјава сунце и где постоји светлост ако нема светлости и сунца нема ни сенке......

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa kako bre rodjeni, kad se zna da je na njih delovao goli Logos a na ove druge modernije odebljani ovaploceni Logos Isus Hristos. :)))

Нпр. Златоусти у својим беседама о Макавејима најпохвалније говори о њиховој мајци која је гледала и бодрила синове док су их убијали а и сама је желела мучеништва како би отишла ка жељеном Исусу.....

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Bokisd рече

""Таким образом, Он и в аду проповедовал, чтобы освободить тех, которые должны были уверовать, как если [бы] Он пришел к ним, воплотившись во время их жизни. Ибо они и в аду в совершенстве познали Его." ( sv. Kiril Aleksandrijski )

Ај ти мени ово прецизно преведи, ја то разумем само у контексту...

Пошто су по теби сви старозаветни праведници завршили у паклу и чекали Христов силазак у ад да им проповеда јевањђеље и да прихвате онога у кога су за свога живота веровали и надали се, где се и ту причу уклапа Јован Крститељ? Он је по оцима како их ти разумеш сишао у ад као претеча и најавио им спаситеља. Како сада он ,,пре,, васкрсења има ту слободу у аду да буде пророк и учитељ док се Аврам и Мојсије и остали муче у мукама адским????? ( Бог да ми опрости што ставих оне којих свет не бијаше достојан на ово место мучења, еда би ти имало разумео бесмисао такве интерпретације предања)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Матусал рече

Ај ти мени ово прецизно преведи, ја то разумем само у контексту...

Пошто су по теби сви старозаветни праведници завршили у паклу и чекали Христов силазак у ад да им проповеда јевањђеље и да прихвате онога у кога су за свога живота веровали и надали се, где се и ту причу уклапа Јован Крститељ? Он је по оцима како их ти разумеш сишао у ад као претеча и најавио им спаситеља. Како сада он ,,пре,, васкрсења има ту слободу у аду да буде пророк и учитељ док се Аврам и Мојсије и остали муче у мукама адским????? ( Бог да ми опрости што ставих оне којих свет не бијаше достојан на ово место мучења, еда би ти имало разумео бесмисао такве интерпретације предања)

Samo sto ce meni  pre toga morati da u tom istom kontekstu objasni pricu o Lazaru i bogatasu. Postavih mu pitanje ali nista od odgovora. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Дакле, као мали резиме пре него дођемо до 400 страна, шта смо до сада имали на теми? Дезавуисање или потпуно игнорисање Писма, Отаца, славословног богословља Цркве, савремених богослова, и свих разумних аргумената. 

Уз то ни један једини став ни разумна реч није прихваћена од ових који су себе ставили насупрот Предању Цркве. Ни једну корекцију својих заблуда нису прихватили. А неки су у безумљу и злоби настојали да нас оптуже и за неправославно исповедање лажући и изврћући речи које су овде изношене. 

Са друге стране, мноштво непобитних аргумената је изнето, и имали смо прилику да много научимо. И то је, насупрот и упркос негативностима, веома корисно. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

@Ведран* jesi ti konačno sazvakao Augustina, koji rvrdi da je Bog stvorio svet odhednom, a da spasenje čoveka ne zavisi od čovekove volje,tj.delovanja, snage?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Ведран* jesi ti konačno sazvakao Augustina, koji rvrdi da je Bog stvorio svet odhednom, a da spasenje čoveka ne zavisi od čovekove volje,tj.delovanja, snage?

И бре ти као да ниси слушао кад сам ти рекао да нисам због овога то поменуо. А питам се како си уопште и помислио да је тај аспект оног цитата мени био упитан, после 300 страна разговора? Да си то питао неког од антипротивника, па да схватим, него мене!

Мрзи ме да објашњавам дубље, одужло би се. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

И бре ти као да ниси слушао кад сам ти рекао да нисам због овога то поменуо. А питам се како си уопште и помислио да је тај аспект оног цитата мени био упитан, после 300 страна разговора? Да си то питао неког од антипротивника, па да схватим, него мене!

Мрзи ме да објашњавам дубље, одужло би се. 

Izvini. Necu ni da te pitam više, mozda mi napišeš u privatnoj poruci.

Подели на овим сајтовима

@Ведран* Ostace mi samo jedna stvar zao: niko nije uspeo da te do kraja osisa. Pocela Sneska, pa nastavilo magare ali nisu dovrsile. Ali neka doci cu ti ja glave! Kad tad! sFun_bat :0414_feel::))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Augstin u onom delu gde treba da sazvaces govori iskljucivo o spasenju,daru koji ne zavisi od prirode čovekove, nego je taj dar bespocetan i nestvoren.

Ono o čemu govori Zoran.

Koliko god bio svetitelj Hristov,kao recimo najveći od svih nas Jovan Krstitelj, na čijoj sam sada slavi, još uvek ne možeš zaraditi taj dar jer je van tvoje prirode i moralnosti ili nemoralnosti u istoj prirodi.

S tim da nam pomaže to što se od najranijeg uzrasta okrecemo ka Bogu i ne cekamo poslednji čas kao pokajani razbojnik.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Augstin u onom delu gde treba da sazvaces govori iskljucivo o spasenju,daru koji ne zavisi od prirode čovekove, nego je taj dar bespocetan i nestvoren.

Ono o čemu govori Zoran.

Koliko god bio svetitelj Hristov,kao recimo najveći od svih nas Jovan Krstitelj, na čijoj sam sada slavi, još uvek ne možeš zaraditi taj dar jer je van tvoje prirode i moralnosti ili nemoralnosti u istoj prirodi.

S tim da nam pomaže to što se od najranijeg uzrasta okrecemo ka Bogu i ne cekamo poslednji čas kao pokajani razbojnik.

Ako hoces mogu ti nabaviti dosta dela od Avgustina, tj preko jednog softvera mozes pokupiti gotovo sve od njega na engleskom. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

@Ведран* Ostace mi samo jedna stvar zao: niko nije uspeo da te do kraja osisa. Pocela Sneska, pa nastavilo magare ali nisu dovrsile. Ali neka doci cu ti ja glave! Kad tad! sFun_bat :0414_feel::))

Da se i ja pravim Boki posle 5487. strane da pitam, kakva je fora sa tom sisanjem i zasto bih dodjavola ja sisala Vedrana?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...