Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 7 часа, Paradoksologija рече пре 8 часа, Milan Nikolic рече у времену, које је одмах постало атемпорално Легенда је... Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 4 часа, Чејомногобановани рече То што ме бришете неће заменити чињеницу да сте дали простор овде да вас заводи ватикански шпијун Trifke, Ведран* and Матусал је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 8 часа, Milan Nikolic рече Да ли треба разумети као да је Христос оваплоћен једном у времену, које је одмах постало атемпорално, тако да обухвати не само чин стварања, него и вечност до самог превечног рађања Сина од Оца? Да ли тако није било тренутка када Христос није био са Оцем, а да није био оваплоћен? Уколико би се ово ,,које је одмах посало атемпорално,, односило на оваплоћење могло би да има смисла и да се уклопи у ову причу. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 30 минута, Zoran Đurović рече Моја стара муштерија! Ко се не сећа Вукмана није дуго по форумима. Него изгледа да сад има више појавних облика. Таман једном одсечеш главу а други никне. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 20 минута, Ведран* рече Ко се не сећа Вукмана није дуго по форумима. Него изгледа да сад има више појавних облика. Таман једном одсечеш главу а други никне. Hidra! Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 10 минута, Zoran Đurović рече Hidra! Sad je jedna glava manje... Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 44 минута, Paradoksologija рече Sad je jedna glava manje... У дан славе рећи ћемо Господу да ти позлати десницу руку! Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 Пошто се питају Милан & company, кад је то Отац родио Сина, и да ли га је имао бестелесног, блажени Ведран им принесе Тасу Великог На псалме. Ја им дадох то у руском преводу, али је очигледно да не знају руски, па да им сада дам мој превод са грчког. Ваљда ће им се после тога отворити очи! Дакле у Expositiones in Psalmos, пс 109, Атанасије пише: С тобом је почетак у дан силе твоје. Тиме се означава време суда, када ће судити свима божанском силом дошавши са својим светим анђелима; или [се означава] време његовог рођења, који се и назива даном силе. Наиме, с тобом ће бити почетак, јер влада свиме [=васељеном], мада је и постао човеком. У светлости светих твојих. Речи: у светлости светих твојих, означавају нам ништа друго до ли хорове оних светих анђела, који су у ноћи у којој се Христос родио, гласно певали: Слава на висинама Богу и на земљи мир (Лк 2, 14)! Из утробе пре Јутарње звезде родих те! Гледај како Отац приписује себи рађање Јединороднога по телу. Јер рече Отац Сину: Наиме, пре овог видљивог света и блиставе светлости, Ја сам Тебе родио! Говори не зато што Бог има утробу, него зато што се рађањем из утробе дало истинско а не претендовано првородство. На грчком, да може Сарага да провери: Μετὰ σοῦ ἡ ἀρχὴ ἐν ἡμέρᾳ τῆς δυνάμεώς σου. Ἢ τὸν καιρὸν τῆς κρίσεως διὰ τούτων σημαίνει, ἐν ᾧ δυνάμει θείᾳ πάντας κρινεῖ ἐλθὼν μετὰ τῶν ἁγίων ἀγγέλων αὐτοῦ· ἢ τὸν καιρὸν τῆς γεννήσεως αὐτοῦ, ἥτις καὶ ἡμέρα δυνάμεως προσαγορεύεται. Μετὰ σοῦ γὰρ ἔσται ἡ ἀρχή. Κατεξουσιάζει γὰρ τῶν ὅλων, εἰ καὶ γέγονεν ἄνθρωπος. Ἐν ταῖς λαμπρότησι τῶν ἁγίων σου. Τὸ δὲ, Ἐν ταῖς λαμπρότησι τῶν ἁγίων σου, οὐδὲν ἕτερον ἢ τὰς χορείας ἐκείνας τῶν ἁγίων ἀγγέλων ἡμῖν κατασημαίνει, τὰς παρὰ τὴν νύκτα ἐκείνην καθ' ἣν ἐγεννήθη ὁ Χριστὸς βοώσας· ∆όξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη. Ἐκ γαστρὸς πρὸ ἑωσφόρου ἐγέννησά σε. Ὅρα πῶς οἰκειοῦται τὴν κατὰ σάρκα γέννησιν τοῦ Μονογενοῦς ὁ Πατήρ. Φησὶ γὰρ ὁ Πατὴρ πρὸς τὸν Υἱόν· Πρὸ γὰρ τοῦ ὁρωμένου κόσμου τούτου καὶ διαυγοῦς φωτὸς γεννήσεως, ἐγὼ γεγέννηκά σε. Οὐχ ὅτι γαστέρα ἔχει ὁ Θεός· ἀλλ' ἐπειδὴ τὰ γνήσια, καὶ οὐ νόθα, ἐκ γαστρὸς πρωτοτοκίων πεφύκασιν. Дакле, Ис Хс је пре света и века, само што сам ја прецизирао како је од вечности у телу, а оно је добијено у историји. Једна је вечност у којој је само Тројица, друга је вечност која се тиче оног што је око усије, божанске суштине и која је енергетска, па се то Царство Божије назива нествореним. Могао би сада Боксит да пита: Па како је Ис Хс могао да дише кад није било ваздуха? - Па лепо, на шкрге! Дакле, као што је и „сада“ у свом беспочетном царству. Зато нису халуцинирали Јевсевије Кесаријски, Григорије Елвирски, Ориген и не знам који још од Отаца, кад су тврдили да је Оваплоћени јављао у СЗ. Мелхиседек са вама! Матусал, Ведран*, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 @Zoran Đurović Ma kako se onako veliki pretvorio u malo dete? Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 56 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече @Zoran Đurović Ma kako se onako veliki pretvorio u malo dete? То ће сада да нам објасне Мића и Боки... Него, не могу да схватим како је Атанасије Велики могао да се излупета о предвечном телу Логоса, као што уради овај католик Ладарија и наша смиреност? Само је руски коментатор смогао снаге да каже како је Таса пао низ степенице па се излупетао!Ко зна шта ће нам све овај Ведран враголан пронаћи до краја! Ја прочитах сва Тасина дела, али са коментаре на Пс читао, очигледно, са мало пажње. А и био сам млад, па ми се прашта! Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and Матусал је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 7 минута, Zoran Đurović рече То ће сада да нам објасне Мића и Боки... Него, не могу да схватим како је Атанасије Велики могао да се излупета о предвечном телу Логоса, као што уради овај католик Ладарија и наша смиреност? Само је руски коментатор смогао снаге да каже како је Таса пао низ степенице па се излупетао!Ко зна шта ће нам све овај Ведран враголан пронаћи до краја! Ја прочитах сва Тасина дела, али са коментаре на Пс читао, очигледно, са мало пажње. А и био сам млад, па ми се прашта! Zaboravi na teologiju caskom i videćeš da nisi sreo istinskog Hrišćana koji sumnja da je rodjenje Bogocoveka to istinsko rodjenje jednog te istog Sina, Jedinorodnog. Матусал, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 А да мало подебљамо још неке делове. Мени мрско било ономад да још наводим друге делове кад сам видио да се ови беље на речи Светих. Али подвижник Ава римски не одустаде, па сад ће и мени лакше бити подебљавати. (само он купус никако да укисели!) Даклем вако: 1 hour ago, Zoran Đurović рече С тобом је почетак у дан силе твоје. Тиме се означава време суда, када ће судити свима божанском силом дошавши са својим светим анђелима; или [се означава] време његовог рођења, који се и назива даном силе. Како је почетак са његовим рођењем? Ако Бокисдовци веле да је био Логос пре рођења? Како сад то уклопити са Атанасијем. Он вели почетак је с ЊИМ, и онда вели да је тај почетак ВРЕМЕ ЊЕГОВОГ РОЂЕЊА? Ха? Али гледај чуда, Светитељ још вели да је то и време СУДА. Како то да је њему време суда и време рођења и ПОЧЕТАК једно те исто? Ако Бокисдовци веле да иде прво превечни Логос, па онда Оваплоћени Логос, па онда наше крепавање, па онда Суд, све по хронологији. Да ли то Атанасије није чуо за хронологију? пре 1 сат, Zoran Đurović рече Из утробе пре Јутарње звезде родих те! Гледај како Отац приписује себи рађање Јединороднога по телу. Јер рече Отац Сину: Наиме, пре овог видљивог света и блиставе светлости, Ја сам Тебе родио! Говори не зато што Бог има утробу, него зато што се рађањем из утробе дало истинско а не претендовано првородство. Шта ли је било овом Св Атанасију? Чуј то, рађањем из утробе се ДАЛО ИСТИНСКО А НЕ ПРЕТЕНДОВАНО ПРВОРОДСТВО! ....................................................................................................................................... Треба да спавам а ово ми начисто растера сан. И срце моје игра од радости! Zoran Đurović, Матусал and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 14 минута, Ведран* рече Како је почетак са његовим рођењем? Ако Бокисдовци веле да је био Логос пре рођења? Како сад то уклопити са Атанасијем. Он вели почетак је с ЊИМ, и онда вели да је тај почетак ВРЕМЕ ЊЕГОВОГ РОЂЕЊА? Ха? Али гледај чуда, Светитељ још вели да је то и време СУДА. Како то да је њему време суда и време рођења и ПОЧЕТАК једно те исто? Ако Бокисдовци веле да иде прво превечни Логос, па онда Оваплоћени Логос, па онда наше крепавање, па онда Суд, све по хронологији. Да ли то Атанасије није чуо за хронологију? Шта ли је било овом Св Атанасију? Чуј то, рађањем из утробе се ДАЛО ИСТИНСКО А НЕ ПРЕТЕНДОВАНО ПРВОРОДСТВО! ....................................................................................................................................... Треба да спавам а ово ми начисто растера сан. И срце моје игра од радости! Враголане аустралијски! - Био сам приметио ова места и сам, али је овде неки потоп, а у кући ми понестало вина па одох да га купим и зато без коментара окачих ово што си нашао. Исто мислимо! Сасвим је логички кохерентно спајање овог рођења са судом. Не зове се Таса џаба Великим! Јер се ради о једној стварности оног божанског аевум, тако да имамо једно бесконачно биће које се артикулише логички у тој равни, а хронолошки у моментима које видимо у историји. Тако да нико није сишао са ума да каже како је прво умро па се родио, па се вазнео, па васкрсао, па страдао на крсту, па исцелио Петру ташту... Што каже богодухни Максим: Време показује нама, а не Богу ствари које постоје у Њему! Шта мислиш, Мића се сада обратио због Атанасија? ПС. Само ми не дајте више оног Максима да преводим, јер се ту на свакој реченици умире, док је Таса заиста питак. Максим се сам погуби кад крене да размишља, па ту су 10 субординатних реченица на сваку субординатну... упс, ваљда се на српском каже: зависна... ПС2 Грчки говори о нелегалном рођењу (од роба, курве, ванбрачно и сл.), што је претендовање неког да има легално рођење, а нема га. Овај је по природи прворођени, али се исто приписује и његовом предвечном телу. На томе Атанасије инсистира. Зато Отац вели да га он рађа и по телу. Јер и кад се родио од Марије, он се није родио од ње, него од Оца кроз њу. То је била идеја старих да је отац тај који рађа, а жена има материцу и узраста то семе. Као Мт 1 где се вели како Аврам роди... Отац нема утробу, јер је дух (тј апсолутно нематеријалан и непостојећи), али је творац света који је друго у односу на Њега и то ствара кроз првог Оваплоћеног, кроз Јединородног. Овде имамо и оно што лепо примети ВСБ, а наиме шта су подразумевали никејци кад су рекли да је свет створен кроз Ис Хс, да они нису били оптерећени овом потоњом схиоластицизираном теологијом. Због школске теологије Милан и друштво не могу да укапирају буквалне речи Симбола вере, а које Таса овде преприча. Ведран*, Матусал and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 11, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 8 минута, Zoran Đurović рече Шта мислиш, Мића се сада обратио због Атанасија? Ако јесте ја ћу сутра овде пепелом, пардон, песком да се посипам. Али ја ипак мислим да ће моја косица остати чиста. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2018 пре 2 минута, Ведран* рече Али ја ипак мислим да ће моја косица остати чиста. Ажурирах одговор, врни се:)) Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука