Ведран* Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 29 минута, Zoran Đurović рече У пропагирању символичног схватања евхаристије били су најутицајнији списи псеудо - Дионисија. Сводећи евхаристички синаксис на морални апел, Аеропагит позива своје читаоце на »веће« созерцање: Дионисија тужака ови Змај-ЕНД-Орф. А што су се окомили на чојека! Мешчини да њега нијесу разумјели. Код њега ће пре бити да се имплицитно подразумева евхаристијски реализам, а да је да символичка интерпретација наглашена зато што Дионисије, који је увек оријентисан на наше узрастање у духовном схватању, на тај начин објашњава како се та иста Тајна открива кроз оно што ми перцепирамо као симбол зависно од нивоа отворености, да тако кажем, духовних очију. Јер он и спомиње речи као "да препознамо", а то значи да видимо у Тајни реалност, а не реалност коју Тајна осликава. Ето тако се мешчини само. Но, мање је важно у односу на тему. Матусал and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 12 часа, Гајић рече Бог је све, па и време! Jedna ispravka Bog nije vreme vreme je obično stvorenje ali je Bog sveprisutan, sa tim koliko sam razumeo da se sjedinjuje sa čovekom, odnosno da čoveka Oboži i učini ga pričesnikom Božasnkih energija u toj perspektivi vreme više ne postoji. Ali je svo to dato po otkrovenju Odozgo Kroz Isusa Hrista. A Blagovest za nas bi bila da je to nevreme (večnost) već tu jer nam se približilo (to opet smatram za voljom svakog stvorenja da bude u Carstvu ili ne) a približilo nam se tako što je u nama. Dakle ako Carstvo ne bi bilo u nama onda bi mi morali čekati uspostavljanje Carstva i Hristova žrtva bi bila uzaludna. Jer sa pravom Njegovo vaskrsenje nazva Carstvom pobedivši smrt. I oni poznaše Oče da si me ti poslao i da jedno budu kao što smo mi jedno. Poslanje nije uspostavljanje nego proziv na svadbu (sjedinjenje dva tela koji postaju jedno) i kad Gospodar vidi da njegovi nisu došli on posla sluge da pozovu i druge (ne samo izabran narod) itd može pesnički svašta da se izvuče iz Pisma. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Новембар 4, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Jedna ispravka Bog nije vreme vreme je obično stvorenje ali je Bog sveprisutan, sa tim koliko sam razumeo da se sjedinjuje sa čovekom, odnosno da čoveka Oboži i učini ga pričesnikom Božasnkih energija u toj perspektivi vreme više ne postoji. Ali je svo to dato po otkrovenju Odozgo Kroz Isusa Hrista. A Blagovest za nas bi bila da je to nevreme (večnost) već tu jer nam se približilo (to opet smatram za voljom svakog stvorenja da bude u Carstvu ili ne) a približilo nam se tako što je u nama. Dakle ako Carstvo ne bi bilo u nama onda bi mi morali čekati uspostavljanje Carstva i Hristova žrtva bi bila uzaludna. Jer sa pravom Njegovo vaskrsenje nazva Carstvom pobedivši smrt. I oni poznaše Oče da si me ti poslao i da jedno budu kao što smo mi jedno. Poslanje nije uspostavljanje nego proziv na svadbu (sjedinjenje dva tela koji postaju jedno) i kad Gospodar vidi da njegovi nisu došli on posla sluge da pozovu i druge (ne samo izabran narod) itd može pesnički svašta da se izvuče iz Pisma. Хвала на допуни, битна је због ситничара који не прате тему, па узимају од контекста потребито им за спекулације и маневре, али зашто то :-( Тако баш и ја разумевам, а и описах своје поимање у ранијим постовима. Што се тиче причасности, имамо диван пример у животињама и биљкама. Животиње се константно причешћују, јер су неодвојиви причасници, "мисао Божија" што би Оци рекли, а кроз њих Нам је Бог и науку дао, све је осликао у животу и Себе распео да би Нас Себи привео и научио нас како се причешћујемо Њему и Њима. Тако схватам Ап. Павла када говори о флори и фауни? Sent from my PRA-LX1 using Pouke.org mobile app Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 5 часа, Zoran Đurović рече Не цитирај Писма погрешно! Јн вели: Син Човечији. Ni Pavle ne popušta jer veli da smo zasadjena gola zrna koja treba ovde da umru potpuno i da vaskrsnu na nebu. Uzimajući u obzir ponovo Pavla koji veli da je kroz Isusa Hrista sve postalo a Isus biva ovaploćen na zemlji, onda je plod već izrastao a rastao je u vremenu kao golo zasadjeno zrno. I opet Pavle ne popušta da razjasni nedoumicu da li mi postojimo kao plod ili ne, jer reče Hristov um imamo, dakle svršeno i ispunjeno ne u našem nego u Hristovom umu jer taj um nije od vidovite zorke nego nešto što je proživljeno ,uspostavljeno i istnska realnost. Kako sudi Hristos pokajanom razbojniku na Krstu ako to za Njega tek treba da se desi a vera razbojnikova je vera koji ovaj instant pravoslavci ne pozanju jer je razbojnik preko Hrista spoznao i Carstvo i veli spomeni me u Carstvu tvom i Hristos ga spomene odmah rečima već danas ćeš biti u raju samnom. Dakle Život i Vaskrsenje tebe prepoznaje u tom Carstvu već sada temporalno ali da Njegovo vaskrenje nije atemporalno, onda reći već danas ćeš biti u raju samnom nemaju nikakvog smisla da Njegovo vskrsenje ne bude atemporalno jer gle spomene ga vveć ovde= već danas ćeš biti u raju samnom. Spomenuo ga je tempralno ali proživljeno atemporalno. Jer kroz Hrista nam nisu data obećanja nego sve što je već Bog stvorio i uspostavio kao svršena tvorevina. Ali je zanimljivo da je jedan razbojnik svestan postoječeg Carsta a pravoslavna braća nisu. Razbojnik nije silovao Hrista molio je Boga da udje i on u Carstvo gde su svi samim tim je pokazao veru u već postoječu punoću Carstva i bio svestan da bi mogao ostati bez njega ako Hristos koje vidi sve u svom Carstvu njemu kaže nema te u Carstvu mom. Dakle ako govorimo da postoji punoća Carstva samo iz Božje perspektive, kako je onda Razbojik bio svestan Carstva? Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 1 hour ago, Vedran рече Дионисија тужака ови Змај-ЕНД-Орф. А што су се окомили на чојека! Мешчини да њега нијесу разумјели. Код њега ће пре бити да се имплицитно подразумева евхаристијски реализам, а да је да символичка интерпретација наглашена зато што Дионисије, који је увек оријентисан на наше узрастање у духовном схватању, на тај начин објашњава како се та иста Тајна открива кроз оно што ми перцепирамо као симбол зависно од нивоа отворености, да тако кажем, духовних очију. Јер он и спомиње речи као "да препознамо", а то значи да видимо у Тајни реалност, а не реалност коју Тајна осликава. Ето тако се мешчини само. Но, мање је важно у односу на тему. Превише си добродушан. Мислим да је Мајендорф у праву. То је јако опасан приступ јер може да доведе, као ове наше опозиционаре, до тога да негирају реално Тело Хр у Евх. За њих су то симболи, како сам одмах видео у нечовечног Боксита. Иконоборци су преузели тај језик присутан у предању, али га је црква избацила. Наравно да нећемо максима осудити као јеретика, али ћемо направити ограду и рећи да је то само другостепено и изведено значење. Али да се зна шта је реалност. Тако и мој драги еп. Игњатије Мидић, користи термин иконе, али наглашава да је узрок цркве и Тела у есхатону. Јер он вели да Истина се још није остварила. Исто говорим и ја, иначе бих био умно поремећен. Живимо, дакле Царство се још није реализовало - у историји. Реализовало се у атемпоралној равни, ово што се назива обично есхатоном, јер да није реализовано, не би могло бити узрок "темпоралној" евхаристији. Ко је икад видео да нешто што не постоји је узрок постојећег? Тада би наша евхаристија била другачија од есхатолошке. А ако би тако стајале ствари, онда бих ја тврдио да је наша евх. првенствено симбол и слика. Верујем да сам барем теби био јасан. Матусал, Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 On 10/30/2017 at 23:36, Iulianus рече Nije to "neki performans" nego dramatična scena u najboljoj tradiciji starogrčkih tragedija. Јес, ал' за неке је егзистенцијална. On 10/30/2017 at 23:40, Vedran рече И даље нисам сигуран како би ово (нарочито неурофизиологија) могла да каже било шта о евентуалној "Божанској свести"? Ни ја, вала, кол'ко год да их (божанских свести) нема, или има. Iulianus је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 16 часа, Vedran рече Апсолутно не. Није. Али је проблем што ти ову атемпоралност посматраш својим људским очима тако што искључиво са земље гледаш њу као неку алтернативну стварност у којој има Бокисд на земљи и Бокисд на небу. А то није тако. Није то алтернативна стварност, или паралелна, него једна иста стварност, могли би рећи из Божије и из људске перспективе. С тим што људска перспектива (ова коју ми сада доживљавамо) јесте привремена, за-времена (јер времена неће више бити), и она ће као таква престати. Дакле, немој да се узнемираваш и да жалиш за Судом, јер ће и теби и мени суд бити. Ali, opet, ostaje dogadjaj Suda, zar ne ? Kao vremenski dogadjaj , koji je pozicioniran na kraj vremena. Takodje je vezan i za Drugi Hristov dogadjjaj i vaskrsenje nasih tela. Po dogmatima vere, svi treba da se pojavimo na tom sudu i da damo neke odgovore. Iz rtih perspektiva, to je sve za nas ljude temporalnost. I, onda, tek treba da dodje carstvo i zivot buduceg veka. Tako bi trebalo da verujemo, po simvolu vere. Za Boga koji sve vidi, perspektiva je drugacija. Pricali smo ranije na temi o tome. Znaci, ja ne mogu da uklopim, to sa ovom pricom oko vec ustanovljenog carstva . Zbog toga i pitam, gde je tu Sud, ( koji je samo jedan i konacan ), gde je vaskrsenje nasih truleznih tela ? To su neka pitanja, na koja treba dati odgovore. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 17 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Da, tvoj život je tvoj sud ako živiš <carstvo u Carstvu si ako ga ne živiš nisi. Kad umreš sve je gotovo ili si u Carstvu ili nisi, advokata sigurno nećeš čekati da te brani od Onoga koji i tvoje srce zna i koji te zna i pre nego što si postao. Konačan i strašan sud. Pricali smo i o tome,.... kako je sve gotovo, kada postoje delotvorne molitve crkve za upokojene duse koje nisu na nebu ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече naci, ja ne mogu da uklopim, to sa ovom pricom oko vec ustanovljenog carstva . Zbog toga i pitam, gde je tu Sud, ( koji je samo jedan i konacan ), gde je vaskrsenje nasih truleznih tela ? To su neka pitanja, na koja treba dati odgovore. Не треба. Већ је одговорено само што не можеш да укапираш. То је као када би мени неко говорио да су 2 и 2 четири, а ја га питам: Одговори ми! Ведран* and Матусал је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Управо сада, Bokisd рече Pricali smo i o tome,.... kako je sve gotovo, kada postoje delotvorne molitve crkve za upokojene duse koje nisu na nebu ? Како душе нису на небу? Ми се молимо: Со свјатими упокој... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 Управо сада, Zoran Đurović рече Не треба. Већ је одговорено само што не можеш да укапираш. То је као када би мени неко говорио да су 2 и 2 четири, а ја га питам: Одговори ми! Gde je odgovoreno ? Nisam video. Ili, evo, ordgovori, ako je tako jednostavno. Gde je sud, pre konacnog Suda ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече Gde je odgovoreno ? Nisam video. Ili, evo, ordgovori, ako je tako jednostavno. Gde je sud, pre konacnog Suda ? Суд је на крају времена и простора који познајемо. Биће једног лепог дана. Али суд постоји у атемпоралној равни када долази до постављања нас у Хр са десне Оцу. Жика, Ведран*, Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 3 минута, Zoran Đurović рече Како душе нису на небу? Ми се молимо: Со свјатими упокој... Nravno da se nadamo , da ce Bog upokojiti duse sa svetima. Ali, nazalost, postoje i neke nesrecne duse, koje nisu sa svetima , na nebu. Pa, valdja je savim ocekivano da se molimo i za njih, da se udostoje milosti i nastane na nebu. U tom , smislu , jos nije sve gotovo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 3 минута, Bokisd рече Nravno da se nadamo , da ce Bog upokojiti duse sa svetima. Ali, nazalost, postoje i neke nesrecne duse, koje nisu sa svetima , na nebu. Pa, valdja je savim ocekivano da se molimo i za njih, da se udostoje milosti i nastane na nebu. U tom , smislu , jos nije sve gotovo. Добро, то је католичко учење о Чистилишту. Није православно. Да мало познајеш наше учење о загробном животу ово не би лупао. Iulianus and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2017 пре 1 минут, Zoran Đurović рече Суд је на крају времена и простора који познајемо. Биће једног лепог дана. Али суд постоји у атемпоралној равни када долази до постављања нас у Хр са десне Оцу. Naravno, svi znamo za taj poslednji sud i tako svi verujemo, nema neke velike price. Ali, opet, recimo, gde je sud za one koji ne sede sa desne strane Oca ? Sta cemo sa ostalim dusama ? To je problem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука