Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Матусал рече

Морам приметити да на свим темама инсистирате на сагледавању и познавању Божије суштине иако су оци поставили јасну границу наше немогућности да сагледамо исту. Иако поједини као нпр. Григорије Богослов напомиње могућност сагледавање невидљиве природе али остаје врло неодређен ипак на крају тврди да се ради о потпуно оностраном и прибегава апофатици. Палама је дао завршну реч по овом питању развивши теологију о ипостасним енергијама Божијим али свакако није говорио о познавању суштине. На којим оцима базирате своје ставове. Мислим да би требали да напишете један опширнији текст пошто очигледно желите да изнесете ствар већини до сада непознату а притоме инсистирате на дијалогу.

O tome i pričam. Daj tekst početak sredinu i kraj, obrazloži svoje stavove i navedi jasne reference iz kojih si crpio svoje stavove, te onda sukobi mišljenje. Sve ostalo je izživljavanje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

Управо сада, Bokisd рече

Ali, Matusal, pitao si me oko Hristosa i njegove ipostasi ( u odnosu na ipostasi svih ljudi ) ? 

нисам, ја сам питао да ми протумачиш одређени цитат, ништа више од тога.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

Јако оптимистично са твоје стране! Ти га питаш за тај цитат, а он не схвата ни твоје питање!:))

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Матусал рече

Matusal, naveo si taj citat, i onda rekao, da na osnovu tog citata , ipostasi Oca  i Duha nisu bile sjedinjenje sa ipostasima svih ljudi.

Pa, kao, ako nisu sa njima, rekao si, ...mozda jesu za ipostas Hristosa. 

Onda, sam ti naveo citat, gde Damaskin kaze, da ne vazi ( :0201wink:) ni za ipostas Hristosa.

To je to.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Матусал рече

Мислим да би требали да напишете један опширнији текст пошто очигледно желите да изнесете ствар већини до сада непознату а притоме инсистирате на дијалогу.

Он само тврди да је Пипи Дуга Чарапа Бог Отац, ништа више. А то се све базира на сабраним списима Григорија Онижег. 12:smeha:

Смејем се болесном човеку, није лепо... 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Matusal, naveo si taj citat, i onda rekao, da na osnovu tog citata ipostasi Oca  i Duha nisu bile sjedinjenje sa ipostasima svih ljudi.

Pa, kao, ako nisu sa njima, mozda jesu sa ipostasi Hristosa. 

Onda, sam ti naveo citat, gde Damaskin kaze, da ne vazi ( :0201wink:) ni za ipostas Hristosa.

To je to.

То тако не може, мораш бити прецизан. Не може Дамаскин да има цитат који на једном месту нешто потврђује а на другоме оповргава. Нити постоји општи закључак о ставу неког оца док га не разналожиш и докажеш.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Џуманџи рече

Зашто претпостављамо да Христос има једну свест?

Питање ти као да ти је Милан ВиГдовита Зорка хаковао профил... - Немој више да га поновиш, тако ти Алаха...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Не може Дамаскин да има цитат који на једном месту нешто потврђује а на другоме оповргава. Нити постоји општи закључак о ставу неког оца док га не разналожиш и докажеш.

Хулиш! Оци су певали у хору!:)) То само твој огреховљени и неподвижнички ум може да у њима види неку противречност!

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

O tome i pričam. Daj tekst početak sredinu i kraj, obrazloži svoje stavove i navedi jasne reference iz kojih si crpio svoje stavove, te onda sukobi mišljenje. Sve ostalo je izživljavanje.

Много очекујеш. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Питање ти као да ти је Милан ВиГдовита Зорка хаковао профил... - Немој више да га поновиш, тако ти Алаха...

:D Тешко, то питање је до сада требало да се постави, можда чак и на нивоу васељенског сабора. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

:D Тешко, то питање је до сада требало да се постави, можда чак и на нивоу васељенског сабора. :)

Баш ме интересује на шта би се ослањали када би причали о "две свести", на томе сабору, нарочито када би била реч о "Божанској свести". Тим васељенском сабором би само Милан Николић могао да председава, јер он једини познаје суштину Божију. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Много очекујеш. 

Ma ja sam svestan da je to nemoguće ali mi je žao da gubimo energiju reagujući na besmislice tako što se smejemo, valjamo po podu, pokušavamo na sve načine da se izrugamo ne bi li se neko dozvao pameti a u stvari iskreno mislim da je svako od nas suštinski zabrinut za ove ljude koji se nazivaju naša braća.

Ali nam zabrinutost ne pomaže jer oni po svaku cenu žele da učestvuju i to ne više pitanjima ili barem predaha što bi možda i pomoglo, nego kao istinski učitelji u očuvanju otaca koje mi iskrivljujemo.

Dobro, dajte tekst dajte referencu za vaše tvrdnje i ja ću ih staviti u moj potpis ispod avatara priznavajući svoj poraz kako čine civilizovani ljudi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Матусал рече

То тако не може, мораш бити прецизан. Не може Дамаскин да има цитат који на једном месту нешто потврђује а на другоме оповргава. Нити постоји општи закључак о ставу неког оца док га не разналожиш и докажеш.

Pomalo sam sumnjao, da nisi bio iskren, ( sa onim pitanjem ), i mislim, da ovim potvrdjujes. 

Ovo je tvoj post, na moje objasnjenje :

"Не знам тачно о коме делу текста се ради али тако извучен цитат сам за себе би значио да не можемо рећи да су се сва три лица сјединила са свим ипостасима људским него само онај који се оваплотио тј. Христос. ( не тврдим да то значи, али на основу цитата изводим тај закључак) ".

Vidis, ovde si ostavio mogucnost, da MOZDA postoji,... mogucnost,... da vazi i za Hristosa, , ono sto vazi za Oca i Sina. 

I, kada sam ti postavio citat , u kome pise, da vazi i za Hristosa, ( kao i za Oca i Sina ), ...ti, sada , menjas plocu i pricas totalnu drugu pricu. :dry:

Ili, da se nasalim, mozda da pitas Damaskina, ...da bude malo precizan.. jer, sam sebe, opovrgava, na dva razlicita mesta... :ani_biggrin:

Da li ti zaista, mislis, da Damaskin nije u ovom tekstu konzistentan u logickom zakljucivanju ? :blush:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ma ja sam svestan da je to nemoguće ali mi je žao da gubimo energiju reagujući na besmislice tako što se smejemo, valjamo po podu, pokušavamo na sve načine da se izrugamo ne bi li se neko dozvao pameti a u stvari iskreno mislim da je svako od nas suštinski zabrinut za ove ljude koji se nazivaju naša braća.

Не преостаје ништа него да се ваљаш и молиш. Ја сам покушао да објасним директно, али сујета се одмах пољуља и јави се бунт, покушао сам индиректно примерима, онда се одмах глупост пројави. Шта друго остаје него да се ваљаш и молиш. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...