Jump to content

Шта тренутно читате?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Тренутно "Религија Његошева" од Светог Владике Николаја. Топло је препоручујем, посебно љубитељима Његошевог дела "Горски вијенац" и "Луча Микрокозма".

Ево делића чисто да вас заинтересује :)

"...Пролази ли поред нас Доситеј, ми ћемо га радосно поздравити и молити, да нам каже штогод полезно или забавно из свог богатог искуства. Пролази ли Јакшић, ми можемо слободно запалити цигару и поручити вина. Он нам извесно неће замерити. Можемо викати и плакати с њим. Змају ћемо се љубазно поклонити и рећи, да нас његова Певанија чини бољим људима. Са оштроумним аристрократом Недићем можемо доћи и крупни препирку око књижевног укуса и "гомиле".

Но, кад поред нас буде пролазио владика Раде, ми ћемо морати, читаоче, заћутати и устати. Заћутати - јер ко би од нас могао наћи за њ подесну поздравну реч у моменту, кад он са висине своје фигуре погледа својим као дубина морска тамним очима? Устати - јер како да седимо кад смо малени пред њим и кад устанемо? И када он буде прошао мимо нас, наш поглед ће га још дуго пратити..."

Ко на брдо ак` и мало стоји, више види но онај под брдом.

Подели на овим сајтовима

Ej Lazare, pa to sam ja bas nedavno procitala... Bas mi se dopala knjiga. Boze, kako je to lepo kad jedan genije pise o drugom i to tako lepim i cistim jezikom... Divota, zar ne?

??? ??? ????? ??????? ?????? ? ??? ????? ? ?????? "??????" ?? ??  ???????? ??? ??????? ??? ?????? ???????? ???? ???????  0705_read  ?????? ?? ???? ????????  0102_laugh

Bas lepo Jelena. Kada Lazar i ti procitate knjigu, moci cemo da razmenimo misljenja i utiske... Ima tu dosta materijala mislim i za jednu posebnu temu, ali "o tom po tom"... Bas se radujem :)

? ?? ??? ??? ?????? ???, ?? ??? ? ?? ?????????/?????? :smiley: ???? :)

??? ??????? ????? ?????? ?? 0202_238

Ко на брдо ак` и мало стоји, више види но онај под брдом.

Подели на овим сајтовима

Boj na Ivankovcu 1805.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Albert Camus-L'Étranger

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Протојереј Александар Шмеман

"ЕВХАРИСТИЈА"

Обзиром да сам једва дошао до ове књиге, прецизније, мој вољени брат успео да пронађе где се може купити и наравно, одмах ми донео на поклон, морам да поставим пасус, који прочитах пре пар минута, а мислим да даје одговор на многе теме а и питања који себи постављамо....одавно рекох безразложно...

(36.стр)

....

"Прости" верник и данас (као и пре хиљду година) иде у храм пре свега да би се заиста "дотакао другог света". "И небом несметано дише скоро слободна душа"... У извесном смислу он се не интересује за богослужење, као што се иначе интересују његови заклети "љубитељи" и познаваоци свих његових подробности. Он се не интересује стога што добија оно што иште и чега је жедан: светлост, радост и утеху Царства Божијега, праведност и мир и радост у Духу Светоме. Њему није до сложених и истанчаних тумачења шта "изображава" један или други обред, или шта значи затварање и отварање двери. Он није у стању да допре до свих тих "изображења", премда његовој вери нису ни неопходна. Он чврсто зна да је привремено изашао из "овог света" и дошао на место где је све другачије,премда уједно и неопходно, пожељно и насушно, с обзиром да потом сија и осмишљава цео живот. Он такође зна да та другачијост (коју и не може речима изразити) јесте оно због чега вреди живети, према чему све иде, на шта се све односи и у чему се све испуњава - тј. Царство Божије. И на крају, он зна да се њему Царство Божије дарује у Цркви, у њеном "заједничком делу", у заједничком предстојању Богу, у "сабрању". у "усхођењу", у "љубави", па чак иако му нису разумљиве поједине речи и обреди...

Осећао сам потребу да оваку јасност поделим са свима вама, Часни Оци, браћо и сестре у Христу!

:drugarstvo:https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/1405_love.gif 319.gif

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Александар Недић - Милан Недић; мајка или маћеха.

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

??? ? ?????? ? ???? ??????,

?????, ?????? ? ?????????

?????? ????? ??????????

????? ?? ????????...????? ??? ?? ?????? ??????  :cheesy2:

?? ??? ??? ????? ????? ?? ?? ????? ? ?? ??? ???? ??? ??? ???????? ???? ???? ?????? ?????. ????? ???? ??????? ????? ???? ?????? ?????  0202_238

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...