Jump to content

Da li je Isus konzervativac?

Џуманџи

Препоручена порука

пре 13 часа, Аурор рече

FB_IMG_1508181470936.thumb.jpg.0c0a93e9015646cb3d560635e3cf1ae1.jpg

12:smeha: Кад већ користиш делове икона за мимовање дај нешто смисленије; моје село је 100% српско. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Гајић рече

То је доследност.

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

To je odlika konzervativaca.:ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Гајић рече

Он може бити Услов, никако исход унапред задатог оквира?

Та реч није способна да опише ту Величину и не прихватам је!

У недостатку друге да као и Ти!

Да ли су Канони "конзервативни", или су пак по себи Сами оквир, или пак по неопходности на основу Наше несавршености потреба? У изразу само донекле! Не и по неопходности значења описа и природе настанка наведеног израза?

Jeste, Bog je Veliki i Uslov i Uzrok svih stvari. 

Zbog tog svog svojstva On i postavlja neke stvari u ovom svetu koje su vecne i nepromenjive , kao sto je i On i Vecan i Nepromenjiv.

Recimo, vera koja je ista od pocetka sveta do kraja ( sveta ). Moral i etika koji su takodje postojane i ne menjaju se sa vremenom.

To je za mene taj konzervatizam kod ove price.

Подели на овим сајтовима

• Гости
У следовању традицији, као врли Конзервативац. х)
Традиција је без оквира склона променљивости. Постојаност јој зависи од Личне воље Субјекта!
Бог је веран у суду Своме!
Његов суд је неизрецива Милост и Љубав, то су Му такође и Имена, зар не?
Ми смо себи казна, не мирећи се Истином приступамо огради и покривалу?!
Конзерватизам је само сурогат и бледа копија , ни у ком случају неоходност и оличење Бога?
Посматрајмо конзерватизам у извору, а немојмо га обогаћивати у значењу кроз Наш језик?.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Jeste, Bog je Veliki i Uslov i Uzrok svih stvari. 
Zbog tog svog svojstva On i postavlja neke stvari u ovom svetu koje su vecne i nepromenjive , kao sto je i On i Vecan i Nepromenjiv.
Recimo, vera koja je ista od pocetka sveta do kraja ( sveta ). Moral i etika koji su takodje postojane i ne menjaju se sa vremenom.
To je za mene taj konzervatizam kod ove price.
Имамо Ми своје речи.
Друго је тежити Охристовљавању једног сурогата?
Бог је "Онај Који Јесте". Бога убацивати у конзерватизам јесте агресија на Личност и Дух? Он овој стварности не припада! Ми смо Његов израз, никако Он наш? Зато се Бог Разумом и не поима. Бог нас животом и нашим пристанком на крст доводи до Разума и нашим пристанком изграђује.
Морал је такође оквир природног закона, не Вишег, а поготово не познаје Љубав!
Није тема, али морал је такође сувишан, непотпун и смућујућ појам.
Могу замислити доживљаје Истине, Истина и описе Истог...

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Гајић рече

Имамо Ми своје речи.
Друго је тежити Охристовљавању једног сурогата?
Бог је "Онај Који Јесте". Бога убацивати у конзерватизам јесте агресија на Личност и Дух? Он овој стварности не припада! Ми смо Његов израз, никако Он наш? Зато се Бог Разумом и не поима. Бог нас животом и нашим пристанком на крст доводи до Разума и нашим пристанком изграђује.
Морал је такође оквир природног закона, не Вишег, а поготово не познаје Љубав!
Није тема, али морал је такође сувишан, непотпун и смућујућ појам.
Могу замислити доживљаје Истине, Истина и описе Истог...

Ali, kaze se, na pocetku stvaranja coveka, treba da se 'upodobimo' Bogu.

Ta' slicnost sa Bogom je ono sto je nesto 'konzervativno'.

Bog je pravedan i savrsen. Treba i mi da budemo savrseni. Preljuba, blud, laz, neiskrenost, ubistvo, alkoholizam, mrznja,  lazna vera, istinitost ,  sve su to stvari koje su bile negativne i lose i u SZ i sada u NZ i Bog ih ne podrzava.

To je sve , ono, sto kazes, mi smo Njegov izraz i slika. Samo ,mislim, da se Bog moze i razumom kroz njegove zapovesti poznati i videti.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Кратос рече

Ali je Reč večna a ljudski bi bilo rečeno konzervirana,nepromenjiva.Znači čist konzervativac,čovek večnih principa.

Конзервирати, значи и сачувати од кварења, у том смислу јесте Био конзервативац. Али његова реч, мисао идеја и напокон љубав није била херметички затворена. Он је сачувао већ постојеће законе, проширио и удахнуо им љубав. Допунити, проширити али не мењати. Вечно исти, непроменљив, али увек савремен и нови.Слободан у слободи, али никада либерално неодговаран...   

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Prvo, suprotno od konzervativca je progresivac, a ne liberal. Klasicni liberali su naprimer isto sto i konzervativci dana. Konzervativizam i progresivizam su relativni termini u odnosu na situaciju, doba, lokaciju. U tom kontekstu Isus je progresivac, jer je odbacio stare vrednosti i doneo nove. 

Medjutim u kontekstu danasnjeg gledista isus je svakako ultra konzervativac, tradicionalan i patriahalan. 

Zato kada se pricaju ove stvari moraju takvi termini da se uopste definisu. Ljudi se gadjaju terminima i dihotomijama, levo desno, progresivac konzervativac itd.

Mada su za to uglavnom krivi socijalisti koji grabe termine koji im zvuce lepo... a u sustini su samo socijalisti.

kapitalista je u 18tom veku bio levicar.. danas se smatra desnicarem. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Занимљива тема. Доста занимљивих коментара. Иначе, могу рећи да се највише слажем са Боксидом. Наиме, Христос је рекао: ,,Нисам дошао да укинем Закон, него да га испуним".

Знали, то значи да је Христос био и конзервативан, али и прогресиван, ако је уопште могуће тако да се каже. Јер, као што каже Боксид, суштина Старог и Новог Завета је иста, непромењива, јер се Исти Бог октрива и у Старом и у Новом Завету. Тако да  су се суштинске вредности, Откровење, па и моралне вредности Старог Завета, очувале и у Новом. Дакле, лаж, прељуба, блуд, криминал, итд, и оно што је Стари Завет санкционисао, сада је и у Новом Завету такође лоше.

Али, Христос је прогресиван у оном смислу где испуњава Стари Завет односно Закон Собом. Па тако више нема смртне казне, већ уводи покајање. То је јако прогресивно, у то доба. То се види на примеру када су фарисеји довели блудници и хтели да је каменују, а Христос је то спречио. Или кад говори о разводу и то је прогресивно у то време, јер по Старом Завету муж је могао да се разведе од жене кад год хоће, само да да ,,књигу распусну". А Господ Исус Христос каже ,,нема развода, сем за прељубу". Дакле, Христос сада каже нема развода јер су ,,двоје постали једно".

Тако да, у том смислу, Христос је и конзервативан и прогресиван, а и само Хришћанство. А данас, и Христос и Хришћанство су дефинитивно конзервативни.

Подели на овим сајтовима

да би у опште причали о Исусу у овим оквирима конзервативац/прогресивац, морали би прво да му одузмемо божанску личност и да причамо о Исусу само као о човеку, па чак и у том оквиру Христос је и једно и друго, конзервативан је у смислу приджавања и испуњења закона и слова СЗ, прогресиван, јер је оно што је он проповедао и донео собом јеванђељем, нешто ново, револуционарно за век и векове.

како год да окренеш он је све у свему :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Снежана рече

да би у опште причали о Исусу у овим оквирима конзервативац/прогресивац, морали би прво да му одузмемо божанску личност и да причамо о Исусу само као о човеку, па чак и у том оквиру Христос је и једно и друго, конзервативан је у смислу приджавања и испуњења закона и слова СЗ, прогресиван, јер је оно што је он проповедао и донео собом јеванђељем, нешто ново, револуционарно за век и векове.

Не мислим да укидамо Христову божанску Личност, ако на овај начин говоримо о Њему. То је само термин, који не укида суштину Христове божанске Личности.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...