Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Postavio sam u odeljak za razgovor sa ateistima, ali me naravno interesuju i druga misljenja. Naime, imam utisak da ukoliko budemo dosledni u tome da je sve determinisano kako na primer govori Sem Heris i da je covek samo jos jedan od produkta evolucije bez nekog viseg smisla odnosno nagonska zivotinja neminovno mora da se sklizne u nihilizam. Voleo bih da cujem vasa misljenja

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 35 минута, Филозоф рече

Naime, imam utisak da ukoliko budemo dosledni u tome da je sve determinisano kako na primer govori Sem Heris

Где је он то рекао?

Он топик: човек може себи, свету, својим поступцима да даје (или мисли да) открива смисао, не видим како било шта може неминовно водити у нихилизам.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Џуманџи рече

Где је он то рекао?

Он топик: човек може себи, свету, својим поступцима да даје (или мисли да) открива смисао, не видим како било шта може неминовно водити у нихилизам.

Pa kad govori o nepostojanju slobodne volje kod ljudi odnosno da je to samo iluzija ne implikuje li to upravo determinizam?

Da, ali opet ispada da mi nista nismo odlucili nego je to posledica rada neurona u nasim glavama tako da ne znam kako bi uopste mogli mi davati bilo cemu smisao

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Филозоф рече

Pa kad govori o nepostojanju slobodne volje kod ljudi odnosno da je to samo iluzija ne implikuje li to upravo determinizam?

Ммммне. Прво, "непостојање слободне воље код људи" није једнако тврдњи да је све детерминисано (јер то може да буде и религиозно учење, а човек је атеиста), друго, не говори о непостојању слободне воље, већ критикује концепт слободне воље, ако сам га ја разумела. Најкраће овде: 

толико о њему.

пре 15 минута, Филозоф рече

Da, ali opet ispada da mi nista nismo odlucili nego je to posledica rada neurona u nasim glavama tako da ne znam kako bi uopste mogli mi davati bilo cemu smisao

Ако ми је лепо и радује ме - то је смисао. Да ли ми руши снешка идеја да је све то што ме радује само последица рада мог (још увек живог) организма? Не.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

Mozes li pojasniti ovo sto sam osencila? ...  Self- centeredness po meni - neminovno vodi u nihilizam.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Џуманџи рече

Ммммне. Прво, "непостојање слободне воље код људи" није једнако тврдњи да је све детерминисано (јер то може да буде и религиозно учење, а човек је атеиста), друго, не говори о непостојању слободне воље, већ критикује концепт слободне воље, ако сам га ја разумела. Најкраће овде: 

толико о њему.

Ако ми је лепо и радује ме - то је смисао. Да ли ми руши снешка идеја да је све то што ме радује само последица рада мог (још увек живог) организма? Не.

Jel si ti ateista? 

Ne znam gde nalazid onda prostor da nije sve determinisano jer ukoliko je sve rezultat toga da je jedan dogadjaj izazvao drugi ne vidim prostora za nesto drugo. Ipsravi me ako gresim

Znaci ispravo je raditi ono sto nam prija? 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, "Tamo daleko" рече

Mozes li pojasniti ovo sto sam osencila?

Једноставно, немам идеју. :D

пре 5 минута, "Tamo daleko" рече

Self- centeredness po meni - neminovno vodi u nihilizam.

Не знам, можда. Мени проблематичније делује нека апстрактна срећа као циљ и смисао, шта знам...

пре 6 минута, Филозоф рече

Jel si ti ateista? 

Какве то везе има са темом?

пре 6 минута, Филозоф рече

Ne znam gde nalazid onda prostor da nije sve determinisano jer ukoliko je sve rezultat toga da je jedan dogadjaj izazvao drugi ne vidim prostora za nesto drugo. Ipsravi me ako gresim

Па постоји детерминизам у религиозном смислу (има учења о унапред одређенима за спасење, рецимо. Значи, шта год да радиш - џаба ако ниси Нео, the chosen one :D Или концепт судбине, нпр. Карме такође). 

пре 9 минута, Филозоф рече

Znaci ispravo je raditi ono sto nam prija? 

Не знам како уопште може да се извуче морална или етичка поука из онога што сам написала, а поготову не оваква. :))) 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Џуманџи рече

Не знам, можда. Мени проблематичније делује нека апстрактна срећа као циљ и смисао, шта знам...

Па постоји детерминизам у религиозном смислу (има учења о унапред одређенима за спасење, рецимо. Значи, шта год да радиш - џаба ако ниси Нео, the chosen one :D Или концепт судбине, нпр. Карме такође). 

Не знам како уопште може да се извуче морална или етичка поука из онога што сам написала, а поготову не оваква. :))) 

Poslušaj Nikolića. Zaista ne treba.. dobro, ajd, ali samo ponekad. (Inače, pijetet, numinozno, itd) 

(Haris je "težak" ovde i ne treba ga slušati baš u svemu) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Iulianus рече

(Haris je "težak" ovde i ne treba ga slušati baš u svemu) 

Ма, само сам питала кад га је већ поменуо, али он сам није битан за тему. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Џуманџи рече

Pa dobro nisam ovde mislio na religijski determinizam nego na determinizam sam po sebi sto proistice iz nepostojanja slobodne volje.

nema veze preterano, interesovalo me samo

pa ne znam stvarno kako drugacije da shvatim ono sto si napisala haha

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Џуманџи рече

Ма, само сам питала кад га је већ поменуо, али он сам није битан за тему. :) 

Naravno... a pošto sam već ovde ne znam šta je gosn Filozof mislio pod "Da li ateizam vodi neminovno u ateizam"? (What??)

Da li hrišćanstvo neminovno vodi onda, po toj, nekakvoj logici-analogiji, šta li je, hrišćanstvo u hrišćanstvo, islam u islam, hinduizam u hinduizam?!?! Mis`im, Ajm konfjuzd...

Подели на овим сајтовима

Не знам за Хариса и не би да мешам научне теорије. Што се атеизма тиче, питање је само колико је човек доследан. Ако је доследан онда долази до закључка да живот нема апсолутно никаквог смисла и да је безвезе радити било шта. Ти си само један привремени биохемијски процес који ће престати за који дан, месец или годину и то је то. Свака активност је бесмислена. Нити нека активност има било какву већу вредност од друге. Разум је још једна бесмислица, у суштини парадокс. Шта уопште вреди размишљати о било чему. Једина сврха разума је да те мучи јер си свестан своје пролазности. Ако одлучиш да будеш свесно биће онда можеш само да "чекаш смрт" или можеш да одлучиш да се замајаваш неким игрицама у међувремену...

Није лако бити атеиста.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...