Jump to content

Да ли је грех тежити богатству?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ето шта се деси кад се уозбиљим - изгинух куцајући озбиљне ствари преко фона, а ви циркус направисте :)):))

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Лоше је имати кућу и без базена јер Павле не помиње ни кућу :))

Salu na stranu da li ovo mislis ozbiljno, jer ako mislis ozbiljno onda imas problem u koji ne zelim da zalazim! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

он је живео у шатору :))

немре! Шатор је исто кућа! Питај Аврама. Може само под ведрим небом, на отвореном мору, по пећинама и јамама земаљским. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

он је живео у шатору :))

Ne on je bio satordzija a kada je trebalo ziveo je i u satoru. :) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

у то доба је у највећем броју случајева богатство подразумевало наношење неправде другим људима и/или искоришћавање безизлазног пложаја у коме су се сиромашни налазили. Заборављате да је то доба робова и да систем зараде није био ни сличан данашњем.

А шта је богатство данас? Где је та граница када из "нормалног" живота улазиш у богаташки? Шта уопште данас зовемо богатством?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

Наравно да није грех, човек треба да се мири са оним стварима које измичу његовој контроли, али не и са ониме што је његова одговорност. Добро је што си навео пример за децу и породицу - било би неодговорно да своју пасивност по питању личног труда и залагања кријемо иза побожности!

Да се уозбиљим - и Трифке и Гризли и јесу и нису у праву. Наиме: у то доба је у највећем броју случајева богатство подразумевало наношење неправде другим људима и/или искоришћавање безизлазног пложаја у коме су се сиромашни налазили. Заборављате да је то доба робова и да систем зараде није био ни сличан данашњем.

Она чувена и конфузна реченица "Ко има даће му се, а ко нема узеће му се и оно што има" се односи управо на реалност, одн. свакодневницу обичног човека. Шта се одузима ономе ко нема ништа? Па све, чак и чланови твоје породице - узимају се и продају као робови - то је компензација за твој дуг. И наравно да посебно Новозаветни списи осуђују жељу за богатством, када је, понављам, богаћење у највећем броју случајева подразумевало наношење велике туге и боли другим људима.

Данас ствари стоје другачије, да не дужим, на фону сам. Немојте превиђати историјски контекст и околности. :)

Вау, одушевила си ме. Свака ти је као у Његоша. Respect млада дамо (сад си млада дама ниси девојчица) изињавам се за оно малопре што сам изјавио за вас. :skidamkapu:

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

jer ako mislis ozbiljno onda imas problem u koji ne zelim da zalazim! 

Кад сам ја био озбиљан? :))

А проблема имам и таквих у које ни ја сам се не усуђујем да залазим 12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Џуманџи рече

Наравно да није грех, човек треба да се мири са оним стварима које измичу његовој контроли, али не и са ониме што је његова одговорност. Добро је што си навео пример за децу и породицу - било би неодговорно да своју пасивност по питању личног труда и залагања кријемо иза побожности!

Да се уозбиљим - и Трифке и Гризли и јесу и нису у праву. Наиме: у то доба је у највећем броју случајева богатство подразумевало наношење неправде другим људима и/или искоришћавање безизлазног пложаја у коме су се сиромашни налазили. Заборављате да је то доба робова и да систем зараде није био ни сличан данашњем.

Она чувена и конфузна реченица "Ко има даће му се, а ко нема узеће му се и оно што има" се односи управо на реалност, одн. свакодневницу обичног човека. Шта се одузима ономе ко нема ништа? Па све, чак и чланови твоје породице - узимају се и продају као робови - то је компензација за твој дуг. И наравно да посебно Новозаветни списи осуђују жељу за богатством, када је, понављам, богаћење у највећем броју случајева подразумевало наношење велике туге и боли другим људима.

Данас ствари стоје другачије, да не дужим, на фону сам. Немојте превиђати историјски контекст и околности. :)

Radosti moja nisi u pravu jer upravo apostol Pavle insistira na tome da robovi ostanu robovi cak iako ih gospodar hoce osloboditi, tako da nemozes taj kontekst da stavis u Pavlove spise a cak i da jeste taj kontekst on sigurno nebi propustio priliku da objasni da bi pod drugim drustvenim okolnostima zelja za bogatstvom bila dobra. I ne samo njegove reci nego i reci samog Gospoda. 

• Свиђа ми се 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Trifke рече

Tacno sto mi da ginemo zbog nje kad nj zanimaju samo zemaljske stvari! PEACE BROTHER! :) 

Мир прихваћен. Ма нека је млада је (ако је стварно јер иза овог аватара појма немаш ко може да стоји) и заузета. :0205_whistling: Јавиће се кад чује да сам купио и хеликоптер. :flying-helicopter-smiley-emoticon:сад могу и ја у царство небеско имам чиме да одлетим. :mahmah:

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Џуманџи рече

Мало натегнуто тумачење . Ко има даће му се... односи се на благодат Божију и дар Духа....

Апостол Лука је био угледни грчки доктор и имао је мало више богатства од осталих. Стога он највише помиње ову проблематику у своме јевањђењу. Суштина је инсистирање на милостињи, значи ако имаш дај онима који немају а нису сами криви за то а још су и браћа у Христу.

Тешко је и данас поштено доћи до новца, многе су замке и препрерке, на том путу те грех вреба на сваком кораку, непрестано се намећу ситуације да погрешиш.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, АлександраВ рече

А шта је богатство данас? Где је та граница када из "нормалног" живота улазиш у богаташки? Шта уопште данас зовемо богатством?

Jeste radosti moja, svaki dan susrecem decu za koju je kesica cipsa bogatstvo a isto tako i momke za koje je tek jahta na moru bogatstvo i td. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijel Petrovic рече

Мир прихваћен. Ма нека је млада је (ако је стварно јер иза овог аватара појма немаш ко може да стоји) и заузета. :0205_whistling: Јавиће се кад чује да сам купио и хеликоптер. :flying-helicopter-smiley-emoticon:сад могу и ја у царство небеско имам чиме да одлетим. :mahmah:

Pih helikopter a ja joj vec prepisao i privatni dzet i jahtu! Mislim , sto da kazem! :coolio: Nego mislim da sa onim (mlada) malo preterujemo ali dobro nije sada to vazno! :) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, АлександраВ рече

Богатство је бити здрав, срећан, заљубљен, да имаш 4 деце, и да стремиш ка Богу и душом и телом. А конфор или ''богаташки живот'' је када живаш а не мораш да бринеш, да ли ћеш сутра имати за хлеба, да ли ћеш имати деци да даш за ужину. Да не бринеш да ли ћеш да имаш горива или да се шлепаш уз другара када треба да се пије кафа у граду или да идете не неки скуп. Да можеш жену и децу једном недељно да одведеш негде на пицу или пљескавице, да можеш да јој купиш неки леп поклон ето шисто што се се сетио, без разлога посебног, а да не бринеш да ли је ћеш да имаш за струју или не, да ли ће да ти остану паре за оне фелне што си пикирео пре пар месеци. Да можеш да позовеш, пријатеље и родбину једном месечно на роштиљ, а такође и да их посетиш да да се посе те посете не пребираш да ли ћеш изгурати до краја месеца или не....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

Тешко је и данас поштено доћи до новца

Чини ми се да проблем није само у начину којим долазиш до новца (материјалног "вишка"), него и какав став имаш према том новцу и колико те он одређује у поступцима уопште, генерално, и најзад питање је и какве односе градиш са људима из перспективе "оног који има".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...