Jump to content

Да ли је грех тежити богатству?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, obi-wan рече

Nije ti bas jasno ovo pitanje brate. Ovako, kad se cita bukvalno kako si napisao - zasto bi neko uopste tezio bogatstvu samom po sebi?

Covek je stvoren da tezi Nebu i Nebeskom, tj. vecnom i nepropadljivom, a ne prolaznim stvarima kao takvim.

Bogatstvo dodje ili ne dodje, a i kad dodje moze isto tako i da ode. Kao i sve u ovom trosnom i prolaznom stanju i svetu, i bogatstvo je relativna i lako promenljiva kategorija, tj. nije postojano samo po sebi. Ono jeste i moze da bude samo sredstvo, koje nam Bog daruje da njime rukujemo na Njegovu slavu, a na korist i spasenje nas i ljudi oko nas.

S druge strane, ako si pod ovim pitanjem mislio "da li je greh uopste biti bogat" - naravno da nije, nista od stvorenog (pa ni bogatstvo, naravno) nije i ne moze da bude greh samo po sebi. Greh (= amartia, promasaj naznacenja ili cilja) jeste naopaka upotreba, tj. zloupotreba darova/talenata koje nam Bog daje, bilo materijalnih, bilo duhovnih.

Zato, "kad raste bogatstvo tvoje, ne daj da ti srce prione za njega" - ovo je mera odnosa i prema bogatstvu, i prema svemu sto je prolazno i nepostojano.

Dakle, greh je vezati se srcem i zeljom za bogatstvo kao takvo, ali nije greh biti bogat i ziveti normalno i dolicno coveka.

Takodje, razborito je da se podsetimo i da je svaki veliki dar, pa tako i bogatstvo, istovremeno i srazmerno velika odgovornost - ko je bogat novcem ili necim materijalnim, od njega se ocekuje da tim bogatstvom koristi ne samo sebi, nego i drugim ljudima oko sebe, narocito onima koji su npr. u oskudici ili nemastini, ili su npr. tesko bolesni. Sve ovo po onoj cuvenoj reci Hristovoj - "kome se vise da, vise mu se i trazi".

:)

Наравно слажем се за ово што причаш за духовну страну, слажем се са тобом. него причам за некога ко није богат материјално а тежио или имао жељу да  бољем животу, да себи створи нешто боље више, то сам питао да ли је грех?

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Trifke рече

No ev rukavica je bacena ja cu se boriti za cast mlade dame @Џуманџи :2s6vbdd::ih5loz:

:catfight

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Grizzly Adams рече

Не мораш да понављаш исти стих десет пута... :)

Него треба да га протумачимо тако да има смисла и буде у складу са свим осталим. Већ сам навео, али ајде да поновим - значи следећи стих у том поглављу објашњава о чему се ради:

1. Тим 6:10. Јер је коријен свију зала среброљубље, којему неки предавши се застранише од вјере и навукоше на себе муке многе.

Значи, он ту критикује похлепу, патолошку "жељу за богатстсвом", а не природну и нормалну тежњу сваке особе да живи што боље и достојно човека. Хришћани су увек ценили поштеног, вредност и доброг домаћина. То је врлина.

Многи мешају једну ствар. Блуд је грех, али бити плодан и имати пуно деце није. То је знак љубави. Плод љубави, врлине. Исто тако богатство може бити плод врлина - марљивости, поштења итд. Ако живиш у иоле нормалном окружењу и вредно радиш, благостање је неизбежно, оно је последица твојих дела. А похлепа је нешто сасвим друго.

Ето, нећу више да се понављам... то је одприлике мој став. :)

Da te uz put pitam sto onda Pavle insistira da je dovoljno da imamo sta da jedemo i sta da pijemo ako je u redu imati zdravu zelju za bogatsvom? Bila je to jedinstvena prilika da kaze bas to sto si ti rekao: imajte zdravu zelju za bogatstvom, ali nije rekao vec totalno suprotno. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Danijel Petrovic рече

:catfight

Ma sada ces ti da vidis! :pucpuc2:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Trifke рече

Prov 30:8 Taštinu i reč lažnu udalji od mene; siromaštva ni bogatstva ne daj mi, hrani me hlebom po obroku mom,
Matt 6:19 Ne sabirajte sebi blago na zemlji, gde moljac i rdja kvari, i gde lupeži potkopavaju i kradu;
Matt 6:20 Nego sabirajte sebi blago na nebu, gde ni moljac ni rdja ne kvari, i gde lupeži ne potkopavaju i ne kradu.
Matt 6:21 Jer gde je vaše blago, onde će biti i srce vaše.
Matt 6:22 Sveća je telu oko. Ako dakle bude oko tvoje zdravo, sve će telo tvoje svetlo biti.
Matt 6:23 Ako li oko tvoje kvarno bude, sve će telo tvoje tamno biti. Ako je dakle videlo što je u tebi tama, a kamoli tama?
Matt 6:24 Niko ne može dva gospodara služiti: jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti; ili jednom voleti, a za drugog ne mariti. Ne možete Bogu služiti i mamoni.
Matt 6:25 Zato vam kažem: ne brinite se za život svoj, šta ćete jesti, ili šta ćete piti; ni za telo svoje, u šta ćete se obući. Nije li život pretežniji od hrane, i telo od odela?
Matt 6:26 Pogledajte na ptice nebeske kako ne seju, niti žnju, ni sabiraju u žitnice; pa Otac vaš nebeski hrani ih. Niste li vi mnogo pretežniji od njih?
Matt 6:27 A ko od vas brinući se može primaknuti rastu svom lakat jedan?
Matt 6:28 I za odelo što se brinete? Pogledajte na ljiljane u polju kako rastu; ne trude se niti predu.
Matt 6:29 Ali ja vam kažem da ni Solomun u svoj svojoj slavi ne obuče se kao jedan od njih.
Matt 6:30 A kad travu u polju, koja danas jeste, a sutra se u peć baca, Bog tako odeva, a kamoli vas, maloverni?
Matt 6:31 Ne brinite se dakle govoreći: Šta ćemo jesti, ili, šta ćemo piti, ili, čim ćemo se odenuti?
Matt 6:32 Jer sve ovo neznabošci ištu; a zna i Otac vaš nebeski da vama treba sve ovo.
Matt 6:33 Nego ištite najpre carstvo Božje, i pravdu Njegovu, i ovo će vam se sve dodati.
Matt 6:34 Ne brinite se dakle za sutra; jer sutra brinuće se za se. Dosta je svakom danu zla svog.

Па када  можеш да претвориш воду у вино, да заповедаш мору облацима и ветровима, да са пет хлебова нахраниш пет хиљада људи, премешташ лађе , ходаш по води, знаш људске мисли.... шта ће ти онда богатство......

А ми убоги компензујемо своју немоћ кроз материјална добра.....:)

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Џуманџи рече

Трифке и Данијеле - стан'те, човеци, немојте, полако! Прво напишите тестаменте (моји подаци на пепе) ! :D

Какав, тестамент, па је планирам да победим. :uraaaaaa:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Матусал рече

Не треба тежити ка богатству боље је када богатство тежи ка теби :D

Ууууу одлична мисао, поздрављам. :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Џуманџи рече

Трифке и Данијеле - стан'те, човеци, немојте, полако! Прво напишите тестаменте (моји подаци на пепе) ! :D

Ja vec ostavio jahtu , privatni jet, dvorac , kucu na moru i lanac hotela tebi. Mislim to sam uradio jos pre za svaki slucaj ako me zadesi srcka. Cisto da budes obezbedjenja! :suncanje:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Trifke рече

Da te uz put pitam sto onda Pavle insistira da je dovoljno da imamo sta da jedemo i sta da pijemo ako je u redu imati zdravu zelju za bogatsvom? Bila je to jedinstvena prilika da kaze bas to sto si ti rekao: imajte zdravu zelju za bogatstvom, ali nije rekao vec totalno suprotno. 

Еее то здравужељу за богаством. :aplauz:Шалиш се па да имам кућу са базеном, сада бих вас све звао на роштиљ и пиво. :pivo:

пре 5 минута, Trifke рече

Ma sada ces ti da vidis! :pucpuc2:

:kriminalac:Ми се бре овде, измачовасмо, иубијасмо, испуцасмо а @Џуманџи нам побеже, лелеел нашла она трећег.7896634

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Danijel Petrovic рече

Какав, тестамент, па је планирам да победим. :uraaaaaa:

Samo ti sanjaj! :pucpuc2:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Trifke рече

Vidis stihovi koje sam citirao upravo to pobijaju a i ima more citata kod otaca. Pavle recimo kaze da treba biti zadovoljan samo hranom i odecom i to je to.

пре 13 минута, Trifke рече

Lose je imati kucu sa bazenom jer ti to nije potrebno.

Лоше је имати кућу и без базена јер Павле не помиње ни кућу :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Џуманџи рече

Еее ове жене само на наследство и новац мисли. Не преписујем ја кућу са базеном и ферари тек тако. staniiiiiii

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijel Petrovic рече

Еее то здравужељу за богаством. :aplauz:Шалиш се па да имам кућу са базеном, сада бих вас све звао на роштиљ и пиво. :pivo:

:kriminalac:Ми се бре овде, измачовасмо, иубијасмо, испуцасмо а @Џуманџи нам побеже, лелеел нашла она трећег.7896634

Tacno sto mi da ginemo zbog nje kad nj zanimaju samo zemaljske stvari! PEACE BROTHER! :) 

• Волим 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Danijel Petrovic рече

Наравно слажем се за ово што причаш за духовну страну, слажем се са тобом. него причам за некога ко није богат материјално а тежио или имао жељу да  бољем животу, да себи створи нешто боље више, то сам питао да ли је грех?

Наравно да није грех, човек треба да се мири са оним стварима које измичу његовој контроли, али не и са ониме што је његова одговорност. Добро је што си навео пример за децу и породицу - било би неодговорно да своју пасивност по питању личног труда и залагања кријемо иза побожности!

Да се уозбиљим - и Трифке и Гризли и јесу и нису у праву. Наиме: у то доба је у највећем броју случајева богатство подразумевало наношење неправде другим људима и/или искоришћавање безизлазног пложаја у коме су се сиромашни налазили. Заборављате да је то доба робова и да систем зараде није био ни сличан данашњем.

Она чувена и конфузна реченица "Ко има даће му се, а ко нема узеће му се и оно што има" се односи управо на реалност, одн. свакодневницу обичног човека. Шта се одузима ономе ко нема ништа? Па све, чак и чланови твоје породице - узимају се и продају као робови - то је компензација за твој дуг. И наравно да посебно Новозаветни списи осуђују жељу за богатством, када је, понављам, богаћење у највећем броју случајева подразумевало наношење велике туге и боли другим људима.

Данас ствари стоје другачије, да не дужим, на фону сам. Немојте превиђати историјски контекст и околности. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...