Jump to content

Вучић припрема народ за признавање Косова и Метохије

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Филозоф рече

Zato sto Kosovo de facto i jeste teret za Srbiju i sve gradjane jos od pocetka 90ih. Milijarde eura su potrosene na navodno resavanje problema preostalih Srba dole i odrzavanje nekog fiktivnog prisustva nase drzave, a u realnosti je to bilo jedno od najvecih pranja para na ovim prostorima gde su raznorazne firme sto sa Kosova sto iz centrale Srbije bliske sadasnjim i predjasnjim vlastima crpele enormne pare iz budzeta, a da u sustini nije uradjeno nista ili jako malo. Dovoljno je pogledati samo koliko novca je dato za resavanje infrastrukturnih i stambenih problema, a da putevi ne da nisu uradjene nego ih bukvalno ni nema dok ljudi koji su kuce izgubili i dan danas zive po kolektivnim centrima sa hlebom i tri pastete nedeljno. 

Praštaj ovde mi nešto nije jasno ko je tu de facto teret Srbiji? Kosovo i Metohija ili oni koji su uzeli od nas Milijarde evra koje nikada nisu stigle na Kosovo i Metohiju ili misliš da su to srbi sa Kosova i Metohije pretvorili u jagnjeće i praseće?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Кратос рече

Kosovo je ratom izgubljeno i ratom se jedinom može vratiti.

Дјелимично тачно, али углавном нетачно. Губитак Косова је ратом само финализиран, али он се одвијао далеко прије 1999. Још су за вријеме Краљевине СХС Албанци чинили преко половине становништва, а постали су већина чак и за вријеме Краљевине, дакле прије комунистичке власти. Краљевина је чак насељавала Србе на Косово, али нисмо једноставно могли парирати албанском наталитету прије Другог свјетског, а поготово након Другог свјетског након геноцида над Србима. Комунисти су дали Косову аутономију управо због тога - што Албанци једноставно чине већину становништва и не би прихватили српску директну превласт, али би номиналну унутар Југославије ( гдје је Југославија водила главну ријеч, а не Србија ). И природно, како је снага Југославије почела слабити, било је на Србији да приволи своју покрајину да остане њен дио. И онда изабере Милошевића. И онда нам је крив НАТО :stadaradim: Сви су криви, само не ми за оно што се догађа у нашој земљи под нашом влашћу.

Но хајд, није све било само до нас него и до Албанаца који су хтјели џумбус и независност по сваку цијену. Али није тачно да је Косово ратом изгубљено и да се зато може само ратом вратити. Сама таква корелација је нетачна. Источна Њемачка је изгубљена за Нијемце ратом, па је враћена у миру, нпр. Израел су Јевреји повратили не ратом него насељавањем, у миру, а одбранили су га већ постојећег ратовима.  Лако је бусати се у груди јуначке и не промислити, али тешко је промислити и паметно одиграти.

пре 2 часа, Кратос рече

koji su toliko zaslepljeni i ispranog mozga od 17 godina ispiranja sa bezalternativnom EU da im i mrva sa tog krvavog i prokletog stola izgleda kao vekna leba.

Која је алтернатива?

пре 2 часа, Grizzly Adams рече

Па видиш да и Срби беже из Србије... :smeh1:

Као што рекох сто пута - треба направити богату и просперитетну земљу, а не бавити се залудним стварима.

Ниси изгледа испратио бјежанију са Косова прије пар година? :D Сад је питање колико тачно им је људи отишло, а попис мислим да још нису спровели. Наравно :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da li je neko od strane države Srbije uradio analizu, zašto i kako je srbija došla u poziciju u kojoj je danas a što se tiče Kosova i Metohije?

Ili očekujete da mi to radim ovde na forumu a vučićević u informeru?

Ако су комунисти лагали, Краљевина ваљда није?

Kosova e shqipterise.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ћириличар рече

Kosova e shqipterise.jpg

Baš bi me zanimala statistika na današnji dan ili recimo 1999 i odmah posle toga popis koji su uradili. Ako se snalaziš u tim pretragama molim te vidi nam to.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Praštaj ovde mi nešto nije jasno ko je tu de facto teret Srbiji? Kosovo i Metohija ili oni koji su uzeli od nas Milijarde evra koje nikada nisu stigle na Kosovo i Metohiju ili misliš da su to srbi sa Kosova i Metohije pretvorili u jagnjeće i praseće?

Управо то. И то се користи као одличан полигон за манипулацију. Пошто су криминалци и издајници свих фела зарађивали на косовској муци, Косово испаде као неки баласт.

Није Косово баласт, него су се политички трутови и и криминалне пијавице на њега закачили.Они су као и увек баласт. То треба увек разграничавати и објашњавати.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Управо то. И то се користи као одличан полигон за манипулацију. Пошто су криминалци и издајници свих фела зарађивали на косовској муци, Косово испаде као неки баласт.

Није Косово баласт, него су се политички трутови и и криминалне пијавице на њега закачили.Они су као и увек баласт. То треба увек разграничавати и објашњавати.

E tu nastaje frka, šta ako smo kao nacija krivi?

To kao što je faraon ubeđivao narod da udovoljavaju Bogu jer Bog može da izvrši i samoubistvo ako hoće.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ћириличар рече

Није тачан попис. Сад сам на мобу, али Срби су за време Краљевине имали преко 40% становништва на КиМ. Касније је тај број смањиван на различите начине. Између осталог и забраном повратка Србима који су протерани за време другог св. рата.

Поред тога, Албанви су чувени по лажирању пописа. Тамо где не постоји могућност лажирања, бојкотују попис и избацују неке своје цифре.

Далеко су све те цифре које се врте по Википедијама од стварности.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

E tu nastaje frka, šta ako smo kao nacija krivi?

To kao što je faraon ubeđivao narod da udovoljavaju Bogu jer Bog može da izvrši i samoubistvo ako hoće.

Криви смо исто онолико колико и Јевреји када нису слушали Мојсија. Нисмо ни ми слушали Цркву и ето ти сад. Из тога су никили сви проблеми.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вилер Текс рече

Добро Јевропа. А шта то конкренто значи?

Одређени економски и друштвени стандарди, успостављање функционалне државе и друштва налик на развијена европска друштва и смањивање шанси за сукобе.

А са друге стране се нуди:"Косово је наша душа.".

И шта практичније звучи?

Ствар је врло једноставна. Да наше је, тренутно је отето силом. Али је наше и вратићемо га кад тад. Може стање на терену да буде још сто пута горе али то не мења чињеницу да су Косово и Метохија наши. Као када би ти неко одузео земљу, твоју личну, а ти рекао па ето ја не орем више, значи није моје. Није него.

Разумијем ја то, али нико не објашњава зашто бисмо то радили? "Јер је наше" није убједљив аргумент. Само представља геополитички инат. Можеш имати нешто што је твоје ,па ти то неко укради и ти не можеш да то вратиш, па дигнеш руке и градиш нешто ново. 

Хоћу рећи, фали ми тај дио са "не признати" стране. овако се све своди на "Зашто? Е па зато!". И још кад се погледа историјат Косова, да ефективно није био у српској контроли више времена него што је био од 1912., стиче се утисак као да нам се просто не да имати Косово кроз 20. вијек.

Ја сам се преко времена преформулисао са става "А зашто не бисмо признали, шта ће нам бити? Увијек га можемо вратити демографски ако будмео паметни." на став "А чек, није то баш тако.", али опет јако се слаби аргументи наводе у јавној расправи за непризнавање. "Пише нам у Уставу да је наше" ( можемо промијенити устав, дакле није аргумент ), "Оно је наше" ( можеш и изгубити нешто што је твоје па дићи руке и да ти буде боље од тога. Дакле није нужно аргумент, а не нуди ништа практично заузврат ), "Комунисти су фингирали пописе" ( сасвим сигурно јесу нешто муљали, али то не мијења чињеницу да су Албанци сада доминантни и не нуди никакво рјешење ), "Срби су истјерани" ( да, али су исто тако многи косовски Срби сами распродали имања кад су видјели колико је сати и преселили се у ужу Србију и ни гласа од њих. Зашто би остали Срби се борили за земљу Косовара када изгледа да ни Косовари нису спремни да се за њу боре? ), "Отето нам је ратом" ( ништа не значи, није аргумент и не мијења чињеницу да су Албанци и прије рата били доминантни, без обзира на комуњарске манипулације, као што не мијења чињеницу да Милошевићева политика није помогла у задржавању Косова, као ни ОВК али они нису наши тако да... ).

И замисли поред свега тога након што се каже за непризнавање Косова дође други са стране и каже:"Ако га признамо и отарасимо га се, имаћемо мање проблема, бржи улазак у ЕУ и бољи углед у свијету."... Шта мислиш чија ће прича звучати убједљивије?

Били смо ми у ситуацији да изгубимо читаву земљу 1915. године. Јесмо ли се вратили после три године из мртвих? Јесмо! У чему је онда проблем?

Није иста ситуација. 1915. смо били уплетени у свјетски рат и страна војна сила нас је директно окупирала, а народ се томе опирао. Косово није такав случај, него је случај да становништво које на Косову живи не жели да буде дио Србије и зато стаје на страну наших нападача. Дакле, није упоредиво. Бабе и жабе.

У дефетистичком духу. Е то је оно против чега треба да се боримо за почетак.

Да наше је и вратићемо га кад тад. 

Мислим да је ово јасно свакоме, и то је мој одговор таквим људима који траже да им се објашњава.

И опет да кажем - нек оса стране дође и каже "Нема од тога 'леба, али од овог мог има..." па почне да набраја ствари које не звуче толико нереално као "Вратићемо га за 100-200 или колико већ година, а до тада да се стрпимо". Није ефективно.

Подели на овим сајтовима

Ste se nekad zapitali šta se posle drugog svetskog rata desilo sa Srbima sa Kosova i Metohije koji su iz višečlanih porodica i siromašnih srpskih porodica sa područja KiM od kralja na dar dobijali zemlju da zasnuju supstveno domaćinstvo?

To su uglavnom sinovi koji su se odvajali od siromašne zajednice i zasnivali tim darom svoju porodicu, kako bi obrađivali srpsku zemlju i bili korisni srbiji?

To su uglavnom ona nepristupačna mesta a koja su posle drugog svetskog rata upravo zbog tog dara kralja potpuno otcepljena, pa su srbi bili prinuđeni da prodaju i da se presele u veće sredine, naprimer Klina,Peć itd....

Šta msilite ko je kupio sve te darove srpskog kralja i odakle pare tim ljudima?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ћириличар рече

Само Никсон иде у Кину...

Мимо тих могућих дугорочних посљедица, постоје и могуће тренутне посљедице у Војводини и у Санџаку. Ситуација би се погоршала и у БиХ, јер би РС била много ближа независности, макар што се тиче генералног сентимента становништва ( а ионако је стање такво да би сутра преко 80%-90% гласало за отцијепљење, као што је претпостављам случај са Бошњацима у Санџаку ).

А опет, Косово се не може вратити Србији ако на Косову не живе и не владају Срби. То је, по мени, заправо једина битна ствар - признали Косово или не. Чак и да га признамо, па се деси за вијек-два да неким чудом Срби постану поново становништво Косова - довољно је да гласају о присаједињењу и готова ствар.

Но, са треће стране, да ли је могуће да Албанци пожеле да се врате у Србију? Јако тешко, скоро па немогуће како изгледа.

Па ко да не живимо у исто време и не гледамо. Шиптари имају право да гласају и отцепе се јер су већина, али зато Срби из РС немају то исто право и ако би и организовали референдум по том питању уследила би војна интервенција.

Кључан моменат и црвена линија јесте НЕ ПРИЗНАВАЊЕ ни у ком случају Косовске државе и онда кад тад, за 50,100,150,1000 година чекати повољан тренутак и вратити Косово на овај или онај начин. Свако ПРИЗНАВАЊЕ води ка томе да ми више не би имали ваљан аргумент да тражимо нешто назад што смо дали.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ћириличар рече

Није иста ситуација. 1915. смо били уплетени у свјетски рат и страна војна сила нас је директно окупирала, а народ се томе опирао. Косово није такав случај, него је случај да становништво које на Косову живи не жели да буде дио Србије и зато стаје на страну наших нападача. Дакле, није упоредиво. Бабе и жабе.

Све време пишеш као да тамо нема више Срба, а то је јако важно, милошћу Божијом има их, они су танана нит којом нам се показује да наде још увек има. Више је Косово њихово него свих нас, заједно са Арнаутима.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...