Jump to content

Традиционална Западна уметност

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, cloudking рече

.. al to nije nikakav greh, ono sto ne valja je sto auror koristi to sto on nije upoznat sa tim konceptima kao instrument sirenja svojih uvrnutih ideologija. 

Pa to umetnost radi od vajkada. Siri ideje i politicke prirode. Sta su pesnice u nisu ako ne sirenje komunisticke ideologije kroz umetnost?!
Sta su skulpture vlada na konjima u centru gradova ako ne sirenje tradicionalne kraljevske srbije i te ideolgije kroz umetnost!?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, RYLAH рече

Ако ова тема није само за постављање слика, ја бих да питам одакле креће да се мери традиционалност уметности и ко то уопште одређује?

Poštovanje transcendentalnog Lepog tj. večnih principa, ne težnja da se to "dovede u pitanje", "dekonstruiše", da se nešto u vezi toga "pokaže", da se "izazovu norme", "pomere granice" i slično. Određeno je time.

Odakle? Neki svrstavaju impresionizam u moderno, ne treba. To je otprilike poslednje što je bilo "slikarstvo proper", uz esteticizam i Art Noveau.

пре 2 часа, RYLAH рече

Јер апсолутно свако веће име у сликарству или другим уместостима у своје време изазива контроверзе, управо зато што уноси нешто ново у већ постојећи поредак. Али исто тако, то "ново" скоро никад није у потпуности ново (сем ако се ради о апсолутном генију), већ се ослања на нешто што је већ постојало и унапређује га мање или више.

U pravu si.

Ovo je lepo adresirano takođe (poslednje je ključ):

Screenshot_2017-07-30-16-06-15-1.thumb.png.cfdeb3c5743c05fca45ee76780ee81f6.png

пре 2 часа, RYLAH рече

како се гледа на контроверзе које је "традиционална" уметност изазивала у своје време

Mislim da je to veoma drugačije nego ovo sad i u prethodnih stotinjak godina.

Ali je to npr. korisno nekom degeneriku koji se pojavi (može da kaže: "E isto ovako je bilo i kad je izašao __________ sa svojim radovima!"), kao npr. ova, sa sve smeškom zato što zna da će da joj prođe fora :)

FB_IMG_1504606425442.jpg.626279cd17dc35c97a8e8751a06fc7ef.jpg

пре 2 часа, RYLAH рече

како се гледа на то што је оно што се назива "модерним" углавном само еволуција нечег што се на овој теми прихвата као "традиционално" ?

Pre je deevolucija (tj. degeneracija), nego evolucija.

Evo pogledaj ovaj rad (Jean Michel Basquiat) na primer. Sad bi neko mogao da nađe neki izgovor za ovo, čak i da kaže da mu se dopada (isto sa nekim izgovorom), ali suština je da je jedina poenta ovoga ruganje pravim (velikim) slikarima i umetnosti, napad na nju:

FB_IMG_1504606104347.thumb.jpg.bd0ba60eee67684d31250cbb5ea5cb9c.jpg

Prethodno duže vreme se zapravo odvija napad na umetnost, to je suština (post)modernizma. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Млађони рече

Pa to umetnost radi od vajkada. Siri ideje i politicke prirode. Sta su pesnice u nisu ako ne sirenje komunisticke ideologije kroz umetnost?!
Sta su skulpture vlada na konjima u centru gradova ako ne sirenje tradicionalne kraljevske srbije i te ideolgije kroz umetnost!?

Probacu ukratko, mada je tema ekstremno siroka.

Umetnost je sloboda. Umetnik ima pravo u toj slobodi da se kreatvin ispolji nakokav god nacin zeli, kakvom god tehnikom zeli i sa kakvom god porukom (ili bez nje) zeli. Ono sto je velicanstveno kod umetnosti sto te na taj nacin umetnik poziva da istovetnom slobodom i ti pristupis njegovom delu. A sta ta sloboda znaci? To znaci da imas puno pravo da iskreno kazes "meni se ovo nista ne svidja. Nit je lepo, nit mi ima smisla, nit kounicira sa mnom ni na kojem nivou"

E vidis ti auror i slicni konzumenti, ne kapirate taj koncept slobode. Vi se plasite umetnosti jer ste zacrtali da je ona egzaktna i da ia nje stoji precizan smisao, te tako kda se suocite sa delom koje naocigled (vama) nema smisla desava se panik atak "ma sta je ovo, ja nista ne vidim a svi se odusevljavaju, mora da sam glup... cim ja ne razumem nesto nije u redu sa mnom, nisam dostojan, nisam dovoljno produhovljen! NE!! Nije problem  u meni bre! Problem je u samoj umetnosti... to je zapravo sve samo sarena laza za one koji se foliraju da su kao mnogo pametni... sve je samo glupost i izmisljotina i jedina prava umentost je ona oko cije estetske vrednosti mozemo svi zajedno da se slozimo, a i kod te masovnije umetnosti nema greska i nema opasnosti da budem izdvojen kao neznalice  jer se ona svima svidja! Jeee, problem resen!"

Medjutim, ono sto ne shvatate jeste da je APSOLUTNO normalno da ne razumes neko umetnicko delo jer umetnost i ne postoji da bu ugodila svima, zar ne (to je posao kica a ni on u tome sasvim ne uspeva)... Svako delo kommunicira na drugaciji nacin a estetika tu igra vrlo malu ulogu. Onaj ko umetnost svodi na lepotu, taj ne razume ni lepotu ni umetnost.

Takav vas stav cini nepopravljivu stetu ideji slobode koja je sustina umetnosti. Jer vama nije dovoljno da uzivate  u umetnosti koja sa vama komunicira nego morate da pljujete po umetnosti koju ne razumete samo zato sto se bojite nerazumevanja.... Prestanite se bojati! Umetnost je najblizi ljudski pojam onoj "slobodi" o kojoj vi pisete u svojim verskim knjigama. Nemate potrebe od nje prviti neprijatelja, jer ona ukazuje na jos jednu velicanstvenu ljudsku osobinu - indivisualnost. Svaki covek je svoj svemir i svaki covek ima svoj pogled na svet. Od vas se ne ocekuje da taj pogled razumete ali bi bilo lepo bar da ga postujete.

Evo... ja se bavim umetnoscu. 90% moderne umetnosti za mene je nevazno. Ne "radi me", ravnodusan sam... ali sam takodje ravnodusan i prema 90% ovih prelepih slika koje ste kacili na ovoj temi.. skoro sve su lepe ali tek nekolicina njih me je privukla, skrenula mi paznju, podsetila me na neki osecaj koji sam zaboravio, i jednostavno promenila me na sekund iako ne umem da objasnim zasto... To je umetnost rodjaci... A ne lepe slike...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Аурор рече

Prethodno duže vreme se zapravo odvija napad na umetnost, to je suština (post)modernizma. 

Sa obvim se slazme 100 %.
Samo se ne slazem sa tobom da nema dobrih modernih umetnika. A postmoderna je uzas blagi. Smece najobicnije. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Аурор рече

Poštovanje transcendentalnog Lepog tj. večnih principa, ne težnja da se to "dovede u pitanje", "dekonstruiše", da se nešto u vezi toga "pokaže", da se "izazovu norme", "pomere granice" i slično. Određeno je time.

Odakle? Neki svrstavaju impresionizam u moderno, ne treba. To je otprilike poslednje što je bilo "slikarstvo proper", uz esteticizam i Art Noveau.

U pravu si.

Ovo je lepo adresirano takođe (poslednje je ključ):

Screenshot_2017-07-30-16-06-15-1.thumb.png.cfdeb3c5743c05fca45ee76780ee81f6.png

Mislim da je to veoma drugačije nego ovo sad i u prethodnih stotinjak godina.

Ali je to npr. korisno nekom degeneriku koji se pojavi (može da kaže: "E isto ovako je bilo i kad je izašao __________ sa svojim radovima!"), kao npr. ova, sa sve smeškom zato što zna da će da joj prođe fora :)

FB_IMG_1504606425442.jpg.626279cd17dc35c97a8e8751a06fc7ef.jpg

Pre je deevolucija (tj. degeneracija), nego evolucija.

Evo pogledaj ovaj rad (Jean Michel Basquiat) na primer. Sad bi neko mogao da nađe neki izgovor za ovo, čak i da kaže da mu se dopada (isto sa nekim izgovorom), ali suština je da je jedina poenta ovoga ruganje pravim (velikim) slikarima i umetnosti, napad na nju:

FB_IMG_1504606104347.thumb.jpg.bd0ba60eee67684d31250cbb5ea5cb9c.jpg

Samo kazes MENI se ne svidja i nastavis dalje... nema potrebe da ponizaavas nesto samo zato sto ga ne razumes a bojis se da priznas da bi ono za nekoga zaista moglo da ima neko znacenje i komunikaciju... Zasto ne prihvatas druge ljude kroz umetnost? Zasto ne primas informaciju da nije dobro kad svi ljudi razmisljaju pod istim kalupom? Dokle taj totalitarizam bre aurorče...

Подели на овим сајтовима

E vidis ti auror i slicni konzumenti, ne kapirate taj koncept slobode.

Osim sto ja gotivim modernu umetnost. U principu ja se sa kompletnom tvojom definicjom umetnosti slazem, al ise ne slazem sa ovim. Prvo mi kapiramo taj koncept slobode i necemo da ZABRANJUJEMO drugu umetnost MI HOCE DA JE KRITIKUJEMO. Jer samo kritikom lose umetnosti mozes da razlikujes losu umetnost od dobre.
Ista je stvar sa bilo kojom drugom slobodom izrazavanja naprimer slobodom govora. Mi mislimo da su komunisti losi da su im price glupost i upravo hocemo slobodu govora za njih jer samo tako moze da kritikujemo njihove ideje. Samo tako moze da znamo zasto te ideje ne valjaju i slinoc. 
U celoj prici glavna falinka ti je sto ti izgleda mislis da ja i auror hoce da ukinemo post-modernu umetnost. Necemo. Ali hocemo da je kritikujemo i ismevamo.

Sloboda znaci sloboda od ogranicavanja ali ne i sloboda od ismevanja. Osim ako ti mislis da umetnost znaci i sloboda od ismevanja, da niko ne moze da ismeva losu umetnost. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Млађони рече

Sa obvim se slazme 100 %.
Samo se ne slazem sa tobom da nema dobrih modernih umetnika. A postmoderna je uzas blagi. Smece najobicnije. 

Apsolutne gluposti... kao kad moj cale elektromehanicar prica kako je spin kad se elektron okrece oko protona...

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, cloudking рече

Moja poenta je, ko umetnost svodi na lepotu, ne razume ni lepotu ni umetnost... al to nije nikakav greh, ono sto ne valja je sto auror koristi to sto on nije upoznat sa tim konceptima kao instrument sirenja svojih uvrnutih ideologija. Ako ne umes da vidis sustinu a ti pogledaj onda banalni aspekt teme... na svakih 5-10 postova ide jedan politicki poster, mim koji sigurno ne spada u "tradicionalnu umetnost" ali lepo dodje kao podsetnik cemu tema sluzi...

... Или посве 'модерна' и ни на који начин 'уметничка' фотографија плавооке и плавокосе особе.

Концепт теме је у ствари прост, да се не фолирамо: деле се пристојнији садржаји са фб странице Traditionalist Western Art. Кога не мрзи, нека погледа о којој се пре свега идеологији тамо ради.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Osim sto ja gotivim modernu umetnost. U principu ja se sa kompletnom tvojom definicjom umetnosti slazem, al ise ne slazem sa ovim. Prvo mi kapiramo taj koncept slobode i necemo da ZABRANJUJEMO drugu umetnost MI HOCE DA JE KRITIKUJEMO. Jer samo kritikom lose umetnosti mozes da razlikujes losu umetnost od dobre.
Ista je stvar sa bilo kojom drugom slobodom izrazavanja naprimer slobodom govora. Mi mislimo da su komunisti losi da su im price glupost i upravo hocemo slobodu govora za njih jer samo tako moze da kritikujemo njihove ideje. Samo tako moze da znamo zasto te ideje ne valjaju i slinoc. 
U celoj prici glavna falinka ti je sto ti izgleda mislis da ja i auror hoce da ukinemo post-modernu umetnost. Necemo. Ali hocemo da je kritikujemo i ismevamo.

Sloboda znaci sloboda od ogranicavanja ali ne i sloboda od ismevanja. Osim ako ti mislis da umetnost znaci i sloboda od ismevanja, da niko ne moze da ismeva losu umetnost. 

apsolutno nista nisi razumeo

Подели на овим сајтовима

Apsolutne gluposti... kao kad moj cale elektromehanicar prica kako je spin kad se elektron okrece oko protona...

Kao sto si rekao umetnost je sloboda. I govor je sloboda. I misao je sloboda. I moja sloboda je da mislim da je nesto smece. I mozda to nije istina i mozda gresim mozda je postmoderna umetnost super, ali ja i dalje mislim da je smece, zbog ideja koje izrazava a ne samo zbog toga sto je ruzna. 

Post moderni umetnici su slobodni da sire svoje smece, a ja sam slobodan da kazem da je njihova umetnost smece. Ne vidim sta je tu problem? Ne smem da pricam da je to smece? Ja tu slobodu nemam? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

apsolutno nista nisi razumeo

Dobro, ja cu i dalje da se zalazem da svako ima pravo da slika sta oce i kako oce ali se ujedno i slazem da svako ima pravo da prica da je to nesto smece i da ne valja i da ne razume umetnost. Isto tako i drugi imaju pravo da pricaju da je njihovo misljenje smece. 

prosto i jednostano, to je za mene sloboda i umetnost. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Paradoksologija рече

... Или посве 'модерна' и ни на који начин 'уметничка' фотографија плавооке и плавокосе особе.

Концепт теме је у ствари прост, да се не фолирамо: деле се пристојнији садржаји са фб странице Traditionalist Western Art. Кога не мрзи, нека погледа о којој се пре свега идеологији тамо ради.

To je samo deo sadržaja...

A šta je vašim SJW mozgovima "problematično" je nebitno.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Млађони рече

Kao sto si rekao umetnost je sloboda. I govor je sloboda. I misao je sloboda. I moja sloboda je da mislim da je nesto smece. I mozda to nije istina i mozda gresim mozda je postmoderna umetnost super, ali ja i dalje mislim da je smece, zbog ideja koje izrazava a ne samo zbog toga sto je ruzna. 

Post moderni umetnici su slobodni da sire svoje smece, a ja sam slobodan da kazem da je njihova umetnost smece. Ne vidim sta je tu problem? Ne smem da pricam da je to smece? Ja tu slobodu nemam? 

Naravno da imas samo ces cesce srecati ljudi koji ce ti reci da su to apsolutne gluposti jer i oni imaju istu slobodu govora. Opet umetnost svodis na estetiku i ideju, a ja ti pricam da je time ogranicavas.

Ajde mi reci koje su "ideje" moderne umetnosti koje ti smetaju?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аурор рече

A šta je vašim SJW mozgovima "problematično" je nebitno.

nisi morao ovo da joj kazes, ne ukacem ovde za nju nego mislim da SJW gubi tezinu ako ga ovako koristimo.
Kao sto nacista gubi tezinu kada tebe i trampa nazivaju nacistom.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...