Jump to content

Традиционална Западна уметност

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 минута, Аурор рече

Picc-ass-o

Никако Пикаса и његову огавну, искривљену представу уметности. Зато беше могу:

Рубенс - ипак је то барок. Јер нема ништа лепше од Сатурна који прождире своје дете (за разлику од Гојине верзије, на којој син нема златну косицу, а Сатурн је просто ружан, па је зато неподесна за ову тему).

Rubens_saturn.jpg

Ван Гог - јер га Аурорче воли.

Vincent_van_Gogh_-_Head_of_a_skeleton_wi

Квентин Масејс - јер ренесанса чини чак и Ружну грофицу лепом.

1200px-Quentin_Matsys_-_A_Grotesque_old_

Наравно и да све представе пакла на фрескама долазе у обзир, јер је то традиционална уметност, али за име Бога никако Пикаса. :0414_feel:

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Lady Godiva рече

Квентин Масејс - јер ренесанса чини чак и Ружну грофицу лепом.

1200px-Quentin_Matsys_-_A_Grotesque_old_

Ајде сад кад сам се одљутила, да вас смарам тиме зашто је мени ова последња слика дивна. :D

Прво реч је о некој duchess, која носи застарели украс за главу из периода њене младости (када је слика настала, био је скроз демоде, а пре тога су га носиле припаднице виших слојева друштва). У руци држи црвени пупољак, знак да је "на тржишту" (а и стоји на прозору, бар ми се чини да је то прозор. Држи руку на раму, као да некога чека). Пупољак је и као контраст смежураној, старој кожи груди које кипе из корсета.

Слика је препуна детаља. Рецимо нокти.. тачније нокат средњег прста који нема исти облик као остали, већ је поломљен (и сам врх нокта је наглашен, посветљен). Онда очи, обрве, длакави младеж на лицу (посебно он), онај украс на глави за који је било потрбно хиљаде потеза четкицом...

Screenshot_2017-08-26-21-02-14-1.thumb.png.e16293d775841a1a9bcb20941bd05df6.png

Али је најлепше иза свега, прича.

Ко је та аристократкиња и чиме је заслужила да јој се ругају? Шта ју је нагнало да у тим годинама тражи мужа? Да ли покушава да уновчи своје име и титулу, јер је декинтирана? Извлачи старе хаљине, утеже се у корсет, ставља прстење, заборављајући да је сат времена пре тога завршила рибање подова (и том приликом сломила нокат) јер више нема слуге.

И тако.. није уметност оно што изгледа лепо и декоративно, него оно што ти се обраћа. :)

Screenshot_2017-08-26-21-20-15-1.png

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Lady Godiva рече

(а и стоји на прозору, бар ми се чини да је то прозор. Држи руку на раму, као да некога чека).

Čini mi se da to ima neko drugo značenje. U stvari, to je ram sllike iz kojeg ona "ispada" iz nekog razloga. Postoji jedan sličan maleraj (mislim na taj deo sa ramom slike) sa nekakvim fratrom, inkvizitorom. Postoji i objašnjenje zašto je to tako, ali na netu nisam uspeo da pronađem ni sliku niti podatak ko bi to mogao biti (to ne znači da istog nema). Nažalost, ne mogu da se setim u kojoj knjizi, jer knjiga je u pitanju, sam video tu reprodukciju i detaljno objašnjenje takvog postupka. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Iulianus рече

Čini mi se da to ima neko drugo značenje. U stvari, to je ram sllike iz kojeg ona "ispada" iz nekog razloga. Postoji jedan sličan maleraj (mislim na taj deo sa ramom slike) sa nekakvim fratrom, inkvizitorom. Postoji i objašnjenje zašto je to tako, ali na netu nisam uspeo da pronađem ni sliku niti podatak ko bi to mogao biti (to ne znači da istog nema). Nažalost, ne mogu da se setim u kojoj knjizi, jer knjiga je u pitanju, sam video tu reprodukciju i detaljno objašnjenje takvog postupka. 

Види стварно, рам слике.:smeh1:

Наравно да има друго значење. Мени је било жао што ју је сликар тако "нагрдио" и онда сам јој дала скроз други причу и особине.. и прозор се ту фино уклопио. 

ПС. Ако се сетиш где си то видео, постави овде слику. Фратер и инквизитори су традиционално западњачки. :D

Подели на овим сајтовима

On 8/26/2017 at 18:09, Lady Godiva рече

Никако Пикаса и његову огавну, искривљену представу уметности. Зато беше могу:

Рубенс - ипак је то барок. Јер нема ништа лепше од Сатурна који прождире своје дете (за разлику од Гојине верзије, на којој син нема златну косицу, а Сатурн је просто ружан, па је зато неподесна за ову тему).

Meni je npr draza Gojina verzija, prvenstveno jer je Goya najveci smeker u istoriji slikartva a drugo je sto je saturn ruzan, treba da bude ruzan tako simbolizam zadovoljava. :) 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...