Благовесник Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 I drugo sto ne zelis da shvatis jeste da nista necisto ne moze uci u raj... Princess Bella and kopitar је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 1 минут, Благовесник рече Ti ne shvatas, pokajani razbojnik se pokajao zbog svih svojih razbojnistava, a zena nije za to "kraduckanje". Ма да не разумем. Ајде нађи ми једног јединог човека који је се покајао за све грехе ? Неких ни не можеш да се сетиш, неке ствари и не сматраш за грех итд... Имаш молитву која каже опрости ми Боже грехе које учиних свесно и несвесно... итд... Која вам је ово фора да за неки прозор или неко крадуцкање млека не идеш на небо него у затвор док се не очистиш? И колико би јој ти мајке ти одрезао за крадуцкање млека? ikrasil and Жика је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече То је по мени погубно за душу. To je pogubno po dusu, aludirati da ljudi mogu ciniti "sitne" grehove i ocekivati munjevit ulaz u raj. Takodje, silujes poruku Svetog Pisma, koja kaze da nista necisto ne moze u raj, a ti kazes moze, moze se i sa "kraduckanjem" i sitnim pakostima i necistotama... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 1 hour ago, Благовесник рече To je pogubno po dusu, aludirati da ljudi mogu ciniti "sitne" grehove i ocekivati munjevit ulaz u raj. Takodje, silujes poruku Svetog Pisma, koja kaze da nista necisto ne moze u raj, a ti kazes moze, moze se i sa "kraduckanjem" i sitnim pakostima i necistotama... Dobro kad smo već kod silovanja Pisma da vidmo.... Šta čemo recimo sa klepotomanima? Oni vole da kradu, to je bolest. Oni su svesni da kradu i da čine nekome loše ali to je jače od njih prosto. I je li bolje sada da kraduckaju ili baš da mu ga daju žestoko po krađi, onako da zaviju nekoliko porodica u crno što bi se reklo i unište nečije živote? Ta bolest recimo kleptomana koji voli da krade, je nasleđena pala priroda. Možeš misliti Hrista koji se spušta u ad i oprašta starom adamu daaleko teži greh od nekog sitnog kraduckanja, tako što ćeš da sipaš vodu malo u mleko na pijaci. A možda njene krave pasu na kvalitetnim pašnjacima a mora radi zaštićene pijačne cene mleka da prodaje mleko po istoj ceni kao i ovi što im krave pasu po nekim obroncima prašnjavog puta i imaju daleko slabiji kvalitet mleka nego ona? Zar nju u startu svi već nisu pokrali sa tom cenom mleka? Čuvaj se čovek smrtnih grehova šta ste se uhvatili za prozore i malo vode u mleko pa mene prosto sramota da čitam sve ovo. Niko se čovek ne čisti sam, Hristos je taj koji očišćava i prašta, kad mu je bludnica prala noge suzama i brisala svojom kosom on joj reče OPRAŠTAJU TI SE GRESI MNOGI, nije ni trebala da ga zamoli za svaki greh pojedinačno, mitarstva ste izmislili vi koji pamtite tuđe grehove i vi im lično ne možete oprostiti. Hristos je srećom taj koji oprašta i KOJI OČIŠĆAVA DA NIŠTA NEČISTO NE MOŽE U RAJ! A ne ti, ti niti očišćavaš niti možeš da pomogneš nekome u mitarstvima, nego eto samo uživaš što će neka žena zbog toga što je sipala malo vode u mleko jer joj se učinilo da dobija malu cenu za trud oko mleka i za kvalitet mleka koji prodaje, da se muči tamo po mitarstvima i da odvaja tu vodu od mleka dok ti ne budeš zadovoljan. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 8 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne, ne loše si procenila sigurno u nedostatku vremena. Ja upravo ne potenciram brojnost jer Bog daje koliko kome hoće, nego potenciram da umnožiš ono što si dobio, da rodiš što bi se reklo, sad ne moraš da radjaš kao svetitelj, pošto verovatno nisi ni dobio toliko talanata ali moraš da radjaš, mora tvoj život da bude plodan i koristan i malo da bude pa je dobro, jer malo si možda i dobio. Tako eto u tom smeru, da bude jasnije, kad budeš imala više vremena pročitaj u bolje. Mozda. Sta to covek radja? Vrline? Dobra dela? Da li treba da umnozava talente ili ljubav? Ako budes imao vremena, procitaj ovaj post i odgovori na postavljena pitanja. Nisu teska. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 2 часа, Princess Bella рече Mozda. Sta to covek radja? Vrline? Dobra dela? Da li treba da umnozava talente ili ljubav? Ako budes imao vremena, procitaj ovaj post i odgovori na postavljena pitanja. Nisu teska. Da, naravno vrline treba da umnožava ili u prenosnom smislu da ih radja. Dakle niko od nas se nije rodio imun na vrline i naravno da je čoveku negde i osnovni smisao da ispolji što više vrlina u životu. Talente ili ljubav da li treba da umnožavamo? Pa treba. Talente treba da iskoristimo, dakle da ih ne zakopavamo. Bog ti je dao određen talenat sa nemerom ili ako to prevedemo dao ti je dva dinara da od tih dva napraviš 4 dinara. Naravno ne može da ti da dva telenta i da si ti u stanju da to umnožiš i napraviš 4 talenta. Talanat ili talenat nije isto. Nadalje pitaš me za ljubav? Pa da treba da je umnožavamo tako što ćemo iskreno biti otvoreni za Drugog, jer ljubav je mrtva ako se čuva u sebi. Upravo i ljubav najviše i liči na priču o talantima u Pismu, jer Ljubav svi imamo i ako se otvorimo za Drugog najmanje što možemo dobiti jeste da umnožimo osobe koje volimo. A opet sa druge strane ako zakopamo ljubav u sebe i ne otvaramo se za Drugog to liči upravo na zakopani talanat. Shvataš da je za Boga sve što je zakopano i bezvredno iako nije ukradeno? Shvataš da je ljubav data da se deli umnožava a ne zakopava u sebe, onda je mrtva ništavna neplodna itd... Ne verujem da neko na svetu koji ljubav ima u sebi i zakopa je u sebe i ne otvara je za Drugog, ne deli je sa drugima, ne prima je od drugih, jeste neko ko bi zasluživao Oboženo stanje, jer svesno upravo to Oboženo stanje, stanje koje donosi ploda jeste zakopao i uništio u svom životu. A za takvo nešto ne treba vrhunska pravoslavna teološka obrazovanost i da čovek koji nije pročitao priču o talantima recimo iz Pisma ili nije čuo za Hrista, opravda sebe ili ga neko drugi opravda ako je taj čovek čitavog života zakopao ljubav u sebe, nije je delio dakle umnožavao ali bi na kraju ipak želeo da se spase. Pa takav to iskreno nije želeo čitav život, jer je zakopavao u sebe upravo ono što život i znači a to je Ljubav. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 Најискренији одговор је да не знамо да ли митарства постоје, али ја мислим да не постоје. ikrasil, Desiderius Erasmus, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 6 минута, Жика рече Најискренији одговор је да не знамо да ли митарства постоје, али ја мислим да не постоје. A neke stvari jednostavno znamo i nije podložno samo veri. Recimo, ja sam dugo mislio da mi ustvari samo verujemo u Oca Sina i Svetoga Duha, pa sam shvatio ustvari da mi znamo za Oca Sina i Svetoga Duha i poznajemo dela Njihova koja su nam sami otkrili i verujemo da su Sveta Trojica istiniti Bog. Jovan 17. glava cela. Жика and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 10 часа, Bokisd рече Ali, moras uzeti u obzir, da si se i ti slozio , da su u pitanju svetitelji , sa kojima delimo iste nagrade. Znaci, oni su reper. Ali, opet, pitanje je, kako i u kom smislu mozemo deliti nagrade ? Sigurno moramo ciniti ono sto i oni. Sta je onda i kakvo je stanje duse, onih koji se spasavaju, a , nisu na putu pokajanja otaca ? Mnoga pitanja. Jer, moramo voditi racuna, sta pricamo i kakvu poruku saljemo. Jer, ako pricamo o nagradama i blagodati otaca na nebesima, onda,....pa, kako stici do njih, ako bar, ne zakoraciti na taj put. E, o tome sam i pricao, tamo u onim postovima, u smislu 'slicnih' nagrada. Jer, su i sam sveti oci rekli i pisali, da onaj .....ko samo i zakoraci ( skoro, pa su bas i tako mislili ), na taj put otaca ( daj krv i primi Duha ) i upokoji se pre nego sto je stigao i na kraj tog puta, .....taj ce biti tamo gde su i sveti oci. Valjda je sad malo jasnije, kako stoje stvari. Pozdrav svima, kasno je. Оци можда имају веће заслуге,част, достојанство, чин, почасно место у хору светих али сви примају исту плату царство небеско и живот вечни. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 10 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече И још нешто, покајани разбојник није био никакав специфични случај. Зар ти мислиш да је случајну ту на Голготи са леве и десне стране било два разбојника? Један се покајао у последњи час, јер вероватно је тај последњи моменат и последња шанса и све се јасније видело, сам разбојник покајани се још обраћа непокајаном и вели му, видиш и сам да смо ми осуђени праведно за своја недела а Он виси са нама невин??? Мислиш да је све то случајност? Није. Али неке душе попут овог другог непокајаног разбојника ни у последњем часу не одозову се Божјој правди не отворе се за Милост него се још и ругаху Невиној Крви. Ето ти ризикој да до последњег часа останеш и да видиш који ћеш разбојник постати, онај покајани или онај који се још и руга невиној крви света? Величина покајног разбојника је у томе што је на крсту у изранављеном,пониженом и разапетом Христу познао Господа док многи гледајући га док чини чуда и говори као онај који власт има не повероваше. Фарисеји гледаху многа знамења и разапеше га а он злочинац није видео ништа од тога осим невиног човека распетог поред себе исповеди га као Сина Божијег.(тако размишља златоусти) ikrasil and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 18 минута, Матусал рече Величина покајног разбојника је у томе што је на крсту у изранављеном,пониженом и разапетом Христу познао Господа док многи гледајући га док чини чуда и говори као онај који власт има не повероваше. Фарисеји гледаху многа знамења и разапеше га а он злочинац није видео ништа од тога осим невиног човека распетог поред себе исповеди га као Сина Божијег.(тако размишља златоусти) Dobro ništa ja tu loše ne vidim u razmišljanju zlatoustog već naprotiv. Ali ja pored toga dodajem, da je na golgoti bilo dva razbojnika sa razlogom. Iako su oba razbojnika imala iste razbojničke živote (čitaj dela, kraduckanje, uništavanje imovine, možda još i nešto više sigurno), jedan od tih razbojnika U POSLEDNJEM ČASU priznaje svoju krivicu, ne ropće na smrt koja mu predstoji, jer kaže mi smo zaslužili tu kaznu ( meni je sve to predstava starog adama, jer svi u starom adamu smo razbojnici) ali ovaj čovek pored nas (misleći na Hrista Isusa), strada nevin, on nema dela koje smo mi učinili. I tako pokajani razbojnik koje se za svoje grehe i pokajan ne ropće na tako strašnu kaznu jer zna da je kriv ( stari adam je za svoju krivicu aktivirao smrtnu prirodu i uveo je u svoju realnost) i priznaje pored sebe stradanje nevine krvi. Dok sa druge strane imamo istog razbojnika koji se ne kaje za svoje grehe, pri tom insistirajući do kraja na svom razbojničkom životu, što pokazuje sa tim da i pored smrtnog časa koji mu predstoji, on uspeva da se ruga opet nekome ko mu ništa nije uradio, ko mu opšte nije ni za šta kriv u njegovom životu, nego to čini samo i izključivo iz razloga što ne želi da se odrekne svog razbojničkog života (čitaj pale prirode). Jer misli da je jači čak i od smrti. Dakle meni je slika čovečanstva sa dva razbojnika, jer razbojnici smo svi mi koji smo rodjeni od starog adama više nego jasan primer čovečanstva i da je čovečanstvo toliko ponkad podeljeno, da se pale prirode neki ne žele odreći do kraja vremena a neki opet i u poslednji čas pred sam kraj vremena smognu snage da to i učine poput pokajanog razbojnika. Dakle ta pala razbojnička priroda starog adama, nije nimalo bezazlena stvar koju se tako lako svi mi odričemo bez iakakvih napora. Ja smatram da i u poslednjem času pre kraja pre končnine svog vremena moraš da imaš puno snage i učiniš veliki podvig da se odrekneš svog palog razbojničkog života na koji smo svi kao stari adam nasleđeno osuđeni i da to nije nimalo lak podvig. Zato ne razumem ljude koji misle da je lako živeti čitavog života kao razbojnik jer pred samu smrt imaš šanse pre nego sklopiš okice da se tog razbojništva i odrekneš. Nije lako. ikrasil, Жика and Матусал је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Dok sa druge strane imamo istog razbojnika koji se ne kaje za svoje grehe, pri tom insistirajući do kraja na svom razbojničkom životu, što pokazuje sa tim da i pored smrtnog časa koji mu predstoji, on uspeva da se ruga opet nekome ko mu ništa nije uradio, ko mu opšte nije ni za šta kriv u njegovom životu, nego to čini samo i izključivo iz razloga što ne želi da se odrekne svog razbojničkog života (čitaj pale prirode). То каже и писмо јован 8,26 21. А Исус им поново рече: Ја идем, и тражићете ме; и помријећете у гријеху своме; куд ја идем ви не можете доћи. 22. Тада рекоше Јудејци: Да се неће сам убити, јер говори: куд ја идем ви не можете доћи? 23. И рече им: Ви сте одоздо, ја сам одозго; ви сте од овога свијета, ја нисам од овога свијета. 24. Зато вам и рекох да ћете помријети у гријесима својим; јер ако не повјерујете да Ја јесам, помријећете у гријесима својим. 25. Тада му говораху: Ко си ти? И рече им Исус: Почетак, што вам и кажем. 26. Много имам о вама говорити и судити; али Онај који ме посла истинит је, и ја говорим у свијету оно што чух од њега. 27. И не разумјеше да им говори за Оца. ikrasil and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 13 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Па онда буди у подвигу и врлини, шта је теби ако је Господар добар па и оне који у последњем даху дођу у виноград награди исто? Зар ти ниси задовољан спасењем својим, зар ти ниси тако договорио раније са Богом? Ето ризикуј ти па дођи у последњи час ако мислиш да је и то лако, а ја тврдим да то није лако, чак можда и теже него доћи у први час. Nije rec o tome, ( da su oni u jedanaestom cacu ), dosli u 'poslednjem dahu' i dobili istu nagradu. Odakle ti takva ideja ? Nego, je prica, da su oni koji su dosli u jedanaesti cas i stupili u rad na vinogradu, dobili istu platu kao i oni koji dosli da rade u prvi cas. Moramo stupiti na put podviga i 'rada u vinogradu' , na isti nacin,.....kao sto su sveti oci, da bismo dobili iste nagrade, kao i oni. Ne moze se u ovu pricu ubacivati prica o pokajanom razbojniku, koji se pokajao u jedan dan. Ne moze jedna specificna situacija da se uzima za opste pravilo, i da se jos ubacuje u pricu o vinogradarima. Tumacenje 'vinograda' u ovoj prici je po sv. Teofilaktu, da je to ispunjavanje zapovesti i proucavanje Pisma. Znaci, moramo krenuti tim putem, putem zapovesti Hristovih, koje su date u pismu. Ovo za poslednji cas, ne znam sta i kako da kazem ? Pomalo je i nerazumno i neprakticno. Jer, niko ne poznaje svoj poslednji cas, kako onda da tempiramo pokajanje, za taj cas ? Ima ona prica od sv. Avgustina. Neki su razgovarali sa njim, da mogu da se pokaju u poslednji cas, kao i pokajani razbojnik na krstu,....., da, ali, kaze Avgustin ( po secanju ).... ne zaboravite, da se dosad, samo jedan na takav nacin pokajao, u svom poslednjem danu, ako vi hocete da budete drugi i treci, onda izvolite, probajte ....( )..... Tako da, treba biti oprezan sa ovim stvarima, nije bas laka tema i prica. Tice se spasenja duse i nacina kako da dodjemo do njega. Sveti oci su napisali more knjiga o tom delanju, i sad cemo mi na forumu, u par strana, da objasnimo kako treba da bude ta stvar. Vrlo tesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 6 минута, Bokisd рече Nije rec o tome, ( da su oni u jedanaestom cacu ), dosli u 'poslednjem dahu' i dobili istu nagradu. Odakle ti takva ideja ? Nego, je prica, da su oni koji su dosli u jedanaesti cas i stupili u rad na vinogradu, dobili istu platu kao i oni koji dosli da rade u prvi cas. Moramo stupiti na put podviga i 'rada u vinogradu' , na isti nacin,.....kao sto su sveti oci, da bismo dobili iste nagrade, kao i oni. Ne moze se u ovu pricu ubacivati prica o pokajanom razbojniku, koji se pokajao u jedan dan. Ne moze jedna specificna situacija da se uzima za opste pravilo, i da se jos ubacuje u pricu o vinogradarima. Tumacenje 'vinograda' u ovoj prici je po sv. Teofilaktu, da je to ispunjavanje zapovesti i proucavanje Pisma. Znaci, moramo krenuti tim putem, putem zapovesti Hristovih, koje su date u pismu. Ovo za poslednji cas, ne znam sta i kako da kazem ? Pomalo je i nerazumno i neprakticno. Jer, niko ne poznaje svoj poslednji cas, kako onda da tempiramo pokajanje, za taj cas ? Ima ona prica od sv. Avgustina. Neki su razgovarali sa njim, da mogu da se pokaju u poslednji cas, kao i pokajani razbojnik na krstu,....., da, ali, kaze Avgustin ( po secanju ).... ne zaboravite, da se dosad, samo jedan na takav nacin pokajao, u svom poslednjem danu, ako vi hocete da budete drugi i treci, onda izvolite, probajte ....( )..... Tako da, treba biti oprezan sa ovim stvarima, nije bas laka tema i prica. Tice se spasenja duse i nacina kako da dodjemo do njega. Sveti oci su napisali more knjiga o tom delanju, i sad cemo mi na forumu, u par strana, da objasnimo kako treba da bude ta stvar. Vrlo tesko. Ti opet po svom drviš nešto a kad dodješ u situaciju da potkrepiš priču i citiraš nekog svetitelja onda se ja začudim koga pokušavaš sada da napraviš budalom.... Dakle sveti Augustin ti je rekao i ono što sam ti i ja rekao. Šta imaš ti kaže Augustin a da protumačim u kontekstu našeg dijaloga: Dakle šta imaš ti da se osvrćeš na spasenje pokajanog razbojnika u poslednji čas, kad ti već znaš da je tvoje spasenje u vrlinskom životu u Hristu jedini način koji može da te spasi. Dakle ti si srećom već sada čuo za Hrista ti si srećom već sada poverovao u Hrista, ti si srećom već sada odlučio da kreneš put podviga pokajanja, molitve i usavršavanja i stremljenja prema Nebu ALI ŠTA IMAŠ TI PROTIV TOGA DA SE NEKO POPUT POKAJANOG RAZBOJNIKA SPASIO U POSLEDNJI ČAS? POKAJANI JE U TOM SLUČAJU ZAISTA JEDAN ZA KOGA SE JAVNO ZNA I ZAR TI KOJI VEĆ ZNAŠ ZA HRISTA TREBA DA RIZIKUJEŠ KAO POKAJANI RAZBOJNIK? POGOTOVO JE RIZIK VEĆI AKO MISLIŠ DA JE TO LAKŠI PUT. Eto to je vaš problem jer mislite da je to lakši Put ali nije, problem je takođe jer se vi podvizavate a ne možete podneti činjenicu da se neko manje podvizava vremenski od vas čak i neko u poslednji čas, jer upravo milite da je to lakše. Ali da ponovim, ono što Augustin priča kao nauk, to je kao da je Gospodar vinograda došao po one besposličare u 3 čas a oni njemu kažu: Neka te Gospodaru čuli smo da plaćaš svima istu platu pa ćemo doći u poslednji čas... Ali Pismo nije tako nakaradno: Pismo govori da je GOSPODAR taj koji poziva i uvodi u vinograd kad on odluči u koji čas mu neko treba za rad, dakle nije čovek taj koji unapred zna, za takve što unapred znaju postoji druga priča, to je priča o Judi izdajniku, taj je unapred znao da neće u vinograd i odbijao je. Drugo to što ti sada znaš, postoje ljudi koji to još ne znaju, znači nemaju pojma kakav je rad u vinogradu a ti ljudi nije nužno ni da su odbili poziv Gospodara vinograda, to može da znači samo jedno DA JOŠ NISU PRIMILI POZIV I DA ĆE GA PRIMITI U POSLEDNJI ČAS, TO NIJE SAMO JEDAN RAZBOJNIK TO JE GRUPA RAZBOJNIKA IAKO SMO MI ČULI SAMO ZA JEDNOG TAKO JASNO IZRAŽENOG U PISMU. Dakle ovde Augustin nastupa Pastirski prema ovcama Gospodnjim koji ovim pitanjem upravo već upoznati sa Hristom pomišljaju kako je možda pokajanom razbojniku ipak bilo bolje, pa su isti i oni koji ZAGOVARAJU PUT POKAJANJA U POSLEDNJI ČAS I ONI KOJI OPŠTE NE MISLE DA POKAJANJA U POSLEDNJI ČAS IMA I DA JE POKAJANI RAZBOJNIK SAMO JEDINSTVEN SLUČAJ. A ustvari Istina je takva da ima i puno onih koje Gospodar zove i u poslednji čas ali ne i onih koji SAMI ODLUČUJU O TOME DA DODJU U POSLEDNJI ČAS I ODBIJAJU POZIV GOSPODARA KOJI JIM JE USLEDIO RECIMO U PRVI ČAS. Hvala, to si mogao pročitati već pre 30 stranica ali nisi jer ti ne odgovara priča u nekom od konteksta koji se nametnu na temi našim razgovorima. Jedan od tih konteksta je i bio upravo vaše izbegavanje sagledavanja Istine da ima onih i to puno njih koji VOLJOM GOSPODARA A NE SVOJOM VOLJOM dolaze na rad i u poslednji čas i primaju ISTU platu kao i oni koji su bili na radu od prvog časa. Tu mislim na vreme poziva kad govorim da je u pitanju Gospodareva volja i ne mislim na volju koju imamo da potpuno i odbijemo rad u vinogradu svojom voljom. Takođe mislim da i oni koji su možda i krenuli na rad u vinograd dodju do ideje da UBIJU GOSPODAREVOG SINA i tako vinograd u svom bezumlju pokušaju da prigrabe za sebe. E sad razmislite koliko takvih poslednje pomenutih može da se rodi upravo iz nezadovoljstva što ovi koji su pozvani u poslednji čas primaju istu platu kao i ovi koji su pozvani u prvi ili treći??? Razmislite gde ste vi? Dakle ako ti je do poštenog rada i plate, onda radi i dobićeš platu tvoju i ne osvrći se koliko drugi neko treba da radi i kakvu platu je zaslužio da primi. ikrasil and Матусал је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 Nisam problem ja, VSB. Ne pricamo o mojim, tvojim, bilo cijem nacinu na koji zivi svako, svoj hriscanski zivot. Nego, pricamo o principima i osnovnim stvarima u vezi duhovne borbe, za zadobijanje carstva i tamosnjih nagrada i blagodati. Niko ovde , bar u ovoj temi, ne spori, da se spasavaju i oni koji ulaze u poslednji, jedanaesti cas. Niti to neko odrice. Nego, je fora u tome, da mi , svako od nas ponaosob, ne zna tacno, kada je taj nas jedanaesti cas, i zbog toga, noramo sljakati u casu u kojem smo trenutno. Pa, neko je u prvom, neko u trecem, neko u jedanaestom i svi dobijaju iste nagrade, ako rade u vinogradu. Jer, sto se tice pokajanja, Hrist kaze,.... kada je pala siloamska kula i pobila ljude,... da oni nisu bili najkrivlji od svih u Jerusalimu, pa ih je pobila kula, i da zbog toga moramo da se pokajemo odmah, da ne bi izginuli kao i oni. Moramo, postaviti stvari na svoje mesto. Jer, insistiranje na tom poslednjem casu, moze znaciti da imamo vremena za pokajanje. Tako su neki, odlagali svoje krstenje, sve vise i vise, kako su tekle godine njihovih zivota, da bi kroz krstenje u kasnijem dobi, obrisali sve grehove koje su imali u tom svom zivotu. I, tako, na neki nacin zaradili svoje spasenje, besplatno i bez truda. Tesko to moze bas tako. Ta' prica, o vinogradu i vinogradarima, .....njena poenta je da Bog dobar i mnogomilostiv i da daje mogucnost pokajanja i vrsenja zapovesti i u poslednjim godinama zivota svakog coveka. I, da ljudi ne ocajavaju i ne prenebregavaju svoje spasenje, jer, ih ocekuje ista nagrada kao i one koji se citav zivot podvizavaju, ....samo, treba da krenu istim putem kao i oni koji su vec dugo na tom putu. Tako, vidim ove stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука