Jump to content

Саша Јанковић: Сребреница била геноцид, политика Србије била злочиначка

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Срђан Шијакињић рече

Слажем се са свим, с тим што разумеш свакако да је промена у демографији последица пре свега пресељавања, а не тога што је не знам колико људи убијено...

To preseljavanje je negdje bilo kao da si ubio neke ljude. Recimo Banja Luka je markantan primjer jedinog grada gdje nije bilo ratnih dejstava pa opet desile su se neke stvari koje nisu na cast Srbima. Rusenje svih dzamija u jednom danu, konstantni pritisak na muslimanski i hrvatski zivalj da su nepozeljni ili da ce im neko upasti u kucu i naseliti se sto je prirodno natjeralo ljude da se isele jer bolje im je bilo da na vrijeme zamjene kuce, nego da ih neko istjera pa da tek kasnije traze pravdu, a do tad da se potucaju po izbjeglickim kampovima. Dalje brisanje bukvalnog sveg bosnjackog i hrvatskog nasledja. Uklanjanje imena ulica ljudi koji su rodjeni i odrasli i stvarali u Banja Luci, ali su bili Bosnjaci. Preimenovanja dijelova gradova sa recimo Mejdan, Budzak i Laus u Obilicevo, Lazarevo i Karadjordjevo...Dok sam bio djak u osnovnoj u jednom danu su otpustili sve Hrvate i bosnjake, neki od njih su radili 20 godina vec i imali su status kultnih nasavnika. Banja Luka je bila poznat grad sa desavanjima na vodi, drustvena okupljanja na plazama, voznja dajacima po Vrbasu itd...sa odlaskom Bosnjaka sve je to zamrlo i zapustjelo. 

Ovoga je bilo svuda na sve strane, ali Banja Luka je jako ruzan primjer jer u njoj nije bilo rata i nije bilo razloga da se ovako nesto desi mnogim njenim autenticnim stanovnicima. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 38
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 19 минута, Ћириличар рече

Лично, мене забоље је ли био геноцид или не.

Zabole i mene, zločin je zločin i nema opravdanja, ali nekoga očigledno ne zabole, čim toliko insistiraju...

Za nešto im treba.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

To preseljavanje je negdje bilo kao da si ubio neke ljude. Recimo Banja Luka je markantan primjer jedinog grada gdje nije bilo ratnih dejstava pa opet desile su se neke stvari koje nisu na cast Srbima. Rusenje svih dzamija u jednom danu, konstantni pritisak na muslimanski i hrvatski zivalj da su nepozeljni ili da ce im neko upasti u kucu i naseliti se sto je prirodno natjeralo ljude da se isele jer bolje im je bilo da na vrijeme zamjene kuce, nego da ih neko istjera pa da tek kasnije traze pravdu, a do tad da se potucaju po izbjeglickim kampovima. Dalje brisanje bukvalnog sveg bosnjackog i hrvatskog nasledja. Uklanjanje imena ulica ljudi koji su rodjeni i odrasli i stvarali u Banja Luci, ali su bili Bosnjaci. Preimenovanja dijelova gradova sa recimo Mejdan, Budzak i Laus u Obilicevo, Lazarevo i Karadjordjevo...Dok sam bio djak u osnovnoj u jednom danu su otpustili sve Hrvate i bosnjake, neki od njih su radili 20 godina vec i imali su status kultnih nasavnika. Banja Luka je bila poznat grad sa desavanjima na vodi, drustvena okupljanja na plazama, voznja dajacima po Vrbasu itd...sa odlaskom Bosnjaka sve je to zamrlo i zapustjelo. 

Ovoga je bilo svuda na sve strane, ali Banja Luka je jako ruzan primjer jer u njoj nije bilo rata i nije bilo razloga da se ovako nesto desi mnogim njenim autenticnim stanovnicima. 

Апсолутно. И то је рађено у читавој БиХ. Чак и након рата. Срби су исељавали Србе из Сарајева ако их Алијине гориле нису довољно биле преплашиле, а Бошњаци из мог краја су на Алијину команду се преселили у Федерацију.

Но конкретно за Бањалуку, за њу се макар не покушава просути прича да је мултиетнички град. Људи су свјесни шта се десило и прећутно то прихватају. За Сарајево се просипа глупост да је и даље мултиетнички град. Врхунац ми је био када је у емисији на Н1 водитељ причао са Дивјаком. Представио га је као борца и симбол мултикултуралне Босне, а минут након тога спомене како је Дивјак поручио Алији да се сарајевски Срби морају заштитити од насиља којем су изложени. Од кога, ако је АБиХ била мултиетничка и Сарајево било сарајлијско? 

Реално, најбоље би било када се у Србији не би бавили оваквим стварима у БиХ и то препустили Српској да одрађује. Имамо Додика, много лаје а ријетко уједа. Таман.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Justin Waters рече

Све то стоји. Није ми уопште намера била да преиспитујем српске злочине у рату, којих је било или исто или више него злочина супротних страна (под условом да уопште има смисла мерити), већ само да поставим питања зашто је дефинисање злочина у Сребрници као геноцида толико значајно, и зашто се "однос према прошлости" поставља као прворазредно државно питање, будући да је Србија по том питању далеко највише урадила (то се већ може мерити; док смо ми Слободана спаковали на Видовдан у Хаг, у Хрватској, ФБиХ и тзв. Косову се Туђман, Алија и Рамуш славе као хероји несмањеним интензитетом) и будући да не видим како нас то кочи у напретку на било који начин.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Срђан Шијакињић рече

и зашто се "однос према прошлости" поставља као прворазредно државно питање

Pa nekoci nas. Onaj ko ne zna kako graditi buducnost, mora da zivi od proslosti. To je znacajka ovih prostora i politicari je se najvise drze. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Аурор рече

Za nešto im treba.

Опраштање је дубоко лични чин сваког појединца.

Од краја рата у БиХ су прошле 22 године. Ако неко није до сада могао да опрости оно што му је учињено, то сигурно неће учинити ако Скупштина Србије - за чијом је говорницом управо Вођа у млађим данима позивао да се за сваког мртвог Србина убије 100 муслимана - изгласа да то јесте био геноцид...ако би уопште успели и да скупе кворум, пошто ће посланике више да занима шта има да се крка тај дан у скупштинском ресторану. Или ако Вођа оде у Сребреницу и тамо као лије неке крокодилске сузе због свега. То је најогавније могуће ругање и спрдање и са мртвима и са живима на свим странама.

Ово све треба само политичарима по бившим ЈУ републикама да би се (баш и само) њихови народи осећали као вечито виктимизовани праведници и једини победници у свим дешавањима прошлих деценија; као компензација за беду, корупцију и безнађе у којима живе. Пошто је онда лако онима на власти да живе на њихов рачун и да им завуку руку у џеп кад им се прохте. А десетине хиљада беже сваке године док ми овде мрсомудимо о прошлости...

Подели на овим сајтовима

Наша стална несрећа је што гори хоће да смене лоше. Да сам на Вучићевом месту пустио бих Сашу Јанковић да што више прича. Нема храброг човека на опозиционој сцени, а нема их јер на овим просторима нема идеологије већ само пљачке. вађно је не таласати. Кад си у опозицији прихвати опозициони део колача, а кад си на власти то надокнади. Тек у њима су. напред браћо Срби. Само да не пљујемо пос себи без обзира што смо такви. Михаило Луковић

• Волим 1

viber image_zpshbr0dlxh.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ћириличар рече

И такође, био тај злочин геноцид или не, ове цифре ипак остају истините:

У рату у Босни је, према неким објективним статистикама, укупно убијено око 100.000 људи. Национална припадност убијених је била пропорционална националној структури у проценту убијених (у броју убијених је процентуално онолико Срба, Хрвата и муслимана колико их је процентуално и живело у Босни). Тако да бројке и статистике које постављаш немају неку везу са ратом. Пре ће бити да је толико смањење броја муслимана последица исељавања или сличних фактора.

А да ли је геноцид или није је веома битно, јер кад си геноцидна нација онда си парија, немаш права да имаш икакве легитимне интересе и слично. Зато се Турци упиру толико да се геноцид над Јерменима не прогласи геноцидом на нивоу међународних организација, односно да број држава које говоре о геноциду над Јерменима сведу на што мањи број. 

Отприлике што се Сребренице тиче је нађено засигурно да је убијено 1200 људи, међу којима истина има нешто бораца који су погинули у покушају пробоја, али је много више ратних заробљеника и цивила било међу њима. Тај број је касније нарастао до 8000 људи некаквом чудном математиком, сваке године га увећавају, откопавају лешеве ко зна одакле и покопавају их тамо. За многе који су наведени као побијени у Сребреници је нађено да су умрли пре рата, да су погинули на ратишту, међу њима има и велики број живих који углавном живе негде по иностранству. Караџић је потегао ту причу на суђењу, нисам тачно упућен јер не пратим, али знам да је избио скандал кад се само дрзнуо да помене тако нешто. Што се Србије тиче, та тема је апсолутно забрањена, из мени непознатог разлога, Додикову комисију која је то требало да истражује су сасекли у Р. Српској, а у Хашком трибуналу се узима као апсолутно доказана истина која се темељи на сведочењу човека који је тврдио да је за један дан успео да приведе и стреља 600 људи, и сад живи у САД (Дражен Ердемовић) и каснијој судској пракси насталој на сведочењу тог једног човека.

Наравно да смо сами криви за све то и да треба да се гнушамо животиња које су у стању да тако нешто ураде, то се уопште и не доводи у питање. Само мислим да то око Сребренице треба до краја да се истражи, јер кад год се нешто овако панично крије и прави се табу од тога, обично указује на неку муљажу тешку.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

У рату у Босни је, према неким објективним статистикама, укупно убијено око 100.000 људи. Национална припадност убијених је била пропорционална националној структури у проценту убијених (у броју убијених је процентуално онолико Срба, Хрвата и муслимана колико их је процентуално и живело у Босни). Тако да бројке и статистике које постављаш немају неку везу са ратом. Пре ће бити да је толико смањење броја муслимана последица исељавања или сличних фактора.

Али ни не причамо о цјелокупном рату у БиХ, него само о Сребреници. Тако да имају везе, јер је Бошњака чак процентуално диспропорционално мање, што од рата што од времена након рата и исељавања итд.

Да су сви убијали колико су могли и протјеривали колико су могли, јесу. Само када се прича о Сребреници као засебном догађају, онда се треба фокусирати само на конкретан догађај.

1 hour ago, RYLAH рече

А да ли је геноцид или није је веома битно, јер кад си геноцидна нација онда си парија, немаш права да имаш икакве легитимне интересе и слично. Зато се Турци упиру толико да се геноцид над Јерменима не прогласи геноцидом на нивоу међународних организација, односно да број држава које говоре о геноциду над Јерменима сведу на што мањи број. 

Тачно, али ми смо већ у позицији изопштеника јер сви око нас сматрају да је почињен геноцид. Чак и у свијету. Хрватска се понаша као да смо Монголи а они пресвијетли Рим.

И наравно, то је већ високополитички план. Ту наш национални резон апсолутно разумијем. Но, што се тиче нпр. мене на личном нивоу - небитно ми је, јер ако ћемо бити реални читав рат у БиХ је био геноцидан са све три стране. Ове битке око правних квалификација при међународним институцијама су прича из неке друге сфере већ. Сарајево је етнички очишћено, Херцег-Босна је етички чишћена, Р. Српска је етнички очишћена, и сви су сарађивали међусобно у томе на крају рата.

1 hour ago, RYLAH рече

Отприлике што се Сребренице тиче је нађено засигурно да је убијено 1200 људи, међу којима истина има нешто бораца који су погинули у покушају пробоја, али је много више ратних заробљеника и цивила било међу њима. Тај број је касније нарастао до 8000 људи некаквом чудном математиком, сваке године га увећавају, откопавају лешеве ко зна одакле и покопавају их тамо. За многе који су наведени као побијени у Сребреници је нађено да су умрли пре рата, да су погинули на ратишту, међу њима има и велики број живих који углавном живе негде по иностранству. Караџић је потегао ту причу на суђењу, нисам тачно упућен јер не пратим, али знам да је избио скандал кад се само дрзнуо да помене тако нешто. Што се Србије тиче, та тема је апсолутно забрањена, из мени непознатог разлога, Додикову комисију која је то требало да истражује су сасекли у Р. Српској, а у Хашком трибуналу се узима као апсолутно доказана истина која се темељи на сведочењу човека који је тврдио да је за један дан успео да приведе и стреља 600 људи, и сад живи у САД (Дражен Ердемовић) и каснијој судској пракси насталој на сведочењу тог једног човека.

Приче о превлачењима лешева, о проглашавању живих људи мртвима... јади. Мени је то до прије пар година личило само на наше врдање и класичну завјерологију која је владала у тадашњим опозиционим националним круговима, па нисам придавао пет пара тим причама, јер су 90% времена ионако само били дували у прдаљку. Но сконташ да гријешиш када чујеш како се Бошњаци шпрдају сами око тога да им мртви људи гласају на изборима и то увијек за СДА, када чујеш израз "Та и та институција ЖАЛИ ШТО ЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ ОТКРИВЕНО МАЊЕ ЛЕШЕВА НЕГО ИНАЧЕ" ( као да су јагоде па сами расту ) и сумњиво аутистично вриштање на сваку противаргументацију.

А ако ти се чини да Бошњаци праве своју националну идеологију по SJW принципима да више права има онај ко је већа жртва... био би у праву.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

1995 forever...

Ће изађемо ли више из те зоне сумрака бре...

Али како да изађемо када крв невиних жртви и сузе уплаканих мајки нас приморавају да истјерамо правду!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ћириличар рече

Али ни не причамо о цјелокупном рату у БиХ, него само о Сребреници.

Нисам укапирао да су бројке само за Сребреницу, извињавам се.

пре 2 минута, Ћириличар рече

Приче о превлачењима лешева, о проглашавању живих људи мртвима... јади. Мени је то до прије пар година личило само на наше врдање и класичну завјерологију која је владала у тадашњим опозиционим националним круговима, па нисам придавао пет пара тим причама, јер су 90% времена ионако само били дували у прдаљку. Но сконташ да гријешиш када чујеш како се Бошњаци шпрдају сами око тога да им мртви људи гласају на изборима и то увијек за СДА, када чујеш израз "Та и та институција ЖАЛИ ШТО ЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ ОТКРИВЕНО МАЊЕ ЛЕШЕВА НЕГО ИНАЧЕ" ( као да су јагоде па сами расту ) и сумњиво аутистично вриштање на сваку противаргументацију.

Ма од тога су направили веома уносан бизнис. И не само они, све ове лешинарске невладине организације су настале на ископавању лешева, и зато им је у интересу да лешева буде што више. И зато вриште на сваки помен истраге око свега тога, јер им се цела национална митологија заснива на томе да су жртве, и зато им кроз прсте гледају и за вехабије и за корупцију и за нефункционални ентитет, и за тихи прогон Хрвата из Босне и слично. У томе ни наши нису били невини, учествовали су и многи из Србије у конструкцији тог мита, опет зато што им је одговарало на личном плану. 

Много је тешко кад чујеш за тако нешто да поверујеш, јер тако нешто могу да раде само монструми, да ископавају и возају лешеве, да уписују у мртве оне који су и даље живи, да манипулишу жртвама на сваки могући начин.

Али онда чујеш да се то већ дешавало - комунисти су обожавали то да раде. Њихова школа.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

Много је тешко кад чујеш за тако нешто да поверујеш, јер тако нешто могу да раде само монструми, да ископавају и возају лешеве, да уписују у мртве оне који су и даље живи, да манипулишу жртвама на сваки могући начин.

Али онда чујеш да се то већ дешавало - комунисти су обожавали то да раде. Њихова школа.

Па њихова дјеца су још на власти.

Иначе:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, RYLAH рече

комунисти су обожавали то да раде.

Ja npr. nisam imao pojma da su organizovali neke logore za jugoslovenske Nemce krajem rata i da je tu nastradalo 50-80k ljudi...

Između njihove "pravde" i nacizma nije mnogo velika razlika.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...