Jump to content

Свет без Христа

Препоручена порука

пре 8 минута, Жељко рече

Ислам је рецимо дао велики допринос математици.

Bili su samo medijator onome što su drugi doprinosili i stvarali, pošto su imali divljačke agresije svuda po ondašnjem svetu... 

Jedini kakav-takav civilizacijski procvat su imali u osvojenoj Andaluziji, i to zbog otvorenosti grčkoj literaturi.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 55
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Justin Waters рече

Vizantija je dale manje naucne zaostavstvine iz prostog razloga jer je imala losiji geografski polozaj nego islamski kalfiat

Ово је врло површно речено. Византија је имала неколико периода и у сваком од њих па и оном последњем када је буквално била сведена на Цариград тик пред турску најезду је имала веома развијену философску школу и врло талентоване и учене интелектуалце. То што нама лично православнима та заоставштина Византије није пала у руке је спелт историјских околности. Али пуне су западне библиотеке списа из свих периода Византије.

Заправо ми када данас реконструишемо флорентински сабор или унију морамо да користимо 80% литературе коју су сачували западни народи док је код нс свега 20%. То да захвалимо Турцима који су користили наше књиге за потпалу. Сети се само колико су дана гореле књиге на Атосу када су Турци тамо продрли, а наши калуђери никад нису имали традицију да гомилају само црквену литературу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жељко рече

Ово је врло површно речено. Византија је имала неколико периода и у сваком од њих па и оном последњем када је буквално била сведена на Цариград тик пред турску најезду је имала веома развијену философску школу и врло талентоване и учене интелектуалце. То што нама лично православнима та заоставштина Византије није пала у руке је спелт историјских околности. Али пуне су западне библиотеке списа из свих периода Византије.

Ne zelim da podcjenjujem, ali daj mi neki premijer sta je to sto danas koristimo u nauci siroko je rasprotranjeno a poteklo je u Vizantiji? 

Sto se tice onog sto potice iz kalifata..onako na pamet mi padaju Alkohol, Hemija - Alhemija, Algebra, Algoritam, Alkalije, Zenit, Azimut lista je podugacka...itd, a kazem ovo je ono sto mi pada napamet trenutno.  

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аурор рече

Bili su samo medijator onome što su drugi doprinosili i stvarali, pošto su imali divljačke agresije svuda po ondašnjem svetu... 

Jedini kakav-takav civilizacijski procvat su imali u osvojenoj Andaluziji, i to zbog otvorenosti grčkoj literaturi.

Биле су и друге велике школе по исламском свету, није само Шпанија то имала. Али су Маори заиста створили јединствену цивилизацију.

Ја сам читао неколико арапских путописаца на које се и званични историчари позивају који су рецимо пропутовали Европу у своје време и без чијих сведочанстава буквално би били ускраћени за неке историјске податке.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Ne zelim da podcjenjujem, ali daj mi neki premijer sta je to sto danas koristimo u nauci siroko je rasprotranjeno a poteklo je u Vizantiji

Скоро сва античка философија.

То ти је само један пример.

Даље ћеш морати сам да се информишеш.

Подели на овим сајтовима

Будући да је у време Христово било толико непето да је дошло до критичног стања овог дела света, и да су сви народи очекивали промену као неминовну, ко зна у ком правцу би се ствари одвијале. Неморал и разврат су били на врхунцу, у суштини као идеја је владало многобоштво и идолопоклонство све кроз митологију, филозофска гледишта нису баш била актуелна у свакодневном животу, човек се осећао изгубљен. Мислим да би се човек да није дошао Христос још више изопачио као биће а то неминовно повлачи консеквенцу какво би се друштво изродило из таквога човека.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жељко рече

Скоро сва античка философија.

То ти је само један пример.

Даље ћеш морати сам да се информишеш.

Sva anticka filozofija sta...konzervirana? To je ok. To su radili i u Kalifatu. To je bar poznato da je razmjena znanja izmedju Vizantije i Kalifata tekla dvosmjerno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Аурор рече

Nevidjena glupost je ovako nesto odvaliti. Hadje budi ti medijator u bilo cemu i napravi nesto sto se koristi i pamtiti citav svijet? 

To je kao kad neko optuzuje Alibabu da su kopirali Amazon, ili Microsoft da su kopirali prvi PC koji je stvorio Apple. 

Подели на овим сајтовима

Ислам није нешто много допринео науци и математици у неком иновативном смислу. Они су само у једном периоду сачували и пренели неке ствари које су покупили од других. И то у ситуацији где ислам није био доминантан већ тамо где је дошло до "мешања" са другим културама из окружења.

Нпр. оно што данас у математици зовемо "арапске цифре" уопште није "арапско" него пореклом из Кине и Индије. Арапи су само тамо видели па пренели Европљанима који су их онда назвали по "куриру".

Где се ислам потпуно успостави, ту се све замрзне и мрдања нема.

Није мени нешто драго што је тако, нит имам мотив да их унижавам, само констатујем ситуацију на терену. Ове бајке о њиховом "великом доприносу" исто спадају у онај наивни покушај да се ситуација поправи тако што ћемо да их претерано "хвалимо" ко малу децу за нешто што нису заслужни. Ја ипак мислим да је то понижавајуће и да људе треба посматрати као одрасле што и јесу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Нпр. оно што данас у математици зовемо "арапске цифре" уопште није "арапско" него пореклом из Кине и Индије. Арапи су само тамо видели па пренели Европљанима који су их онда назвали по "куриру".

Ne oni nisu prenjeli te brojeve samo. Oni su im krerali namjenu. Nula je izmisljena u Indiji, ali Arapi su prvi poceli da nulu dodaju iza jednocifrenih brojeva i kreiraju velike cifre i danas ne bi bilo svjetske ekonomije bez tog poteza. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Жељко рече

Биле су и друге велике школе по исламском свету, није само Шпанија то имала. Али су Маори заиста створили јединствену цивилизацију.

Ја сам читао неколико арапских путописаца на које се и званични историчари позивају који су рецимо пропутовали Европу у своје време и без чијих сведочанстава буквално би били ускраћени за неке историјске податке.

Dobro, da...

Imali su i doprinos što je u srednjem veku zapadna Evropa čitala one stare grčke filozofe iz arapskih prevoda. Originalni tekstovi su bili u (pravoslavnom) Konstantinopolju, da ne kažem Vizantiji. :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Justin Waters рече

Ne oni nisu prenjeli te brojeve samo. Oni su im krerali namjenu. Nula je izmisljena u Indiji, ali Arapi su prvi poceli da nulu dodaju iza jednocifrenih brojeva i kreiraju velike cifre i danas ne bi bilo svjetske ekonomije bez tog poteza.

In 628 CE, astronomer-mathematician Brahmagupta wrote his seminal text Brahma Sphuta Siddhanta which contained the first mathematical treatment of zero. He defined zero as the result of subtracting a number from itself, postulated negative numbers and discussed their properties under arithmetical operations. His word for zero was shunya (void), the same term previously used for the empty spot in 9-digit place-value system.[23] This provided a new perspective on the shunya-bindu as a numeral and paved the way for the eventual evolution of a zero digit. The dot continued to be used for at least 100 years afterwards, and transmitted to Southeast Asia and Arabia. Kashmir's Sharada script has retained the dot for zero until this day.

By the end of the 7th century, decimal numbers begin to appear in inscriptions in Southeast Asia as well as in India.[22] Some scholars hold that they appeared even earlier. A 6th century copper-plate grant at Mankani bearing the numeral 346 (corresponding to 594 CE) is often cited.[24] But its reliability is subject to dispute.[22][25]The first indisputable occurrence of 0 in an inscription occurs at Gwalior in 876 CE, containing a numeral "270" in a notation surprisingly similar to ours.[26] Throughout the 8th and 9th centuries, both the old Brahmi numerals and the new decimal numerals were used, sometimes appearing in the same inscriptions. In some documents, a transition is seen to occur around 866 CE.[22]

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Hindu–Arabic_numeral_system#Place-value_numerals_with_zero

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, jedan čovjek рече

Džingis Kan..

Pa eto zar ne vidis u cemu je problem? To je opste poznata stvar da je uspostavljanjem Mongolskog carstva za kratak period doslo do razmjene znanja i otkrica izmedju dalekog istoka i Evrope, ali samo ti i nista vise sto se tice Mongola. Islamsko carstvo je bilo slican medijator samo sto je spajalo Indiju, Arabiju, Persiju sa Evropom. Ali nije bilo samo medijator vec i katalizator, samo eto iz vase pristrascenosti ne zelite im pripisati ni to medijatorstvo. 

Подели на овим сајтовима

@Жељко

Pokvarena ti je tema. Brisi ove komentare oko rasprave u vezi islama ili ih prebaci u drugu temu, a da se dalje raspreda na temu o svijetu da nije bilo Hriscanstva. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Justin Waters рече

samo eto iz vase pristrascenosti ne zelite im pripisati ni to medijatorstvo. 

пре 31 минута, Аурор рече

Bili su samo medijator

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...