Jump to content

Tribina o Darvinu

Препоручена порука

пре 1 минут, Avocado рече

A možemo da pokušamo i da gegujemo one najmanje fanatične i pomirljive, pa da vidimo šta će da ispadne... 

Брате, ја се слажем са тобом. Милијарду пута су овде проказани разни ликови који се крију иза мантија или иза "вере у Бога". И овај ког си цитирао је, на крају крајева, проказан као лик са којим се већина верника не слаже. Да не идемо даље и причамо о несрећној Никодимовој равноземљашкој књизи и сличним глупостима које се појављују с времена на време.

Дакле, радимо оно што проповедамо :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

И овај ког си цитирао је, на крају крајева, проказан као лик са којим се већина верника не слаже.

Ovaj deo nisam skapirao... citirano je saopštenje Sabora.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Ovaj deo nisam skapirao... citirano je saopštenje Sabora.

Извињавам се, нисам сконтао одмах, мислио сам да си цитирао са оне теме о свештенослужитељу из БиХ који је напао групу професора са ПБФ.

У суштини, ово саопштење Сабора (колико год проблематично било оно "здрави креационизам") значи "не замарајте нас, заболе нас, ви се кољите око тога". Што јесте можда очекиван приступ од Сабора јер не верујем да им је стало да се Сабор продужи за још десет дана због оваквих расправа.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, RYLAH рече

Извињавам се, нисам сконтао одмах, мислио сам да си цитирао са оне теме о свештенослужитељу из БиХ који је напао групу професора са ПБФ.

У суштини, ово саопштење Сабора (колико год проблематично било оно "здрави креационизам") значи "не замарајте нас, заболе нас, ви се кољите око тога". Што јесте можда очекиван приступ од Сабора јер не верујем да им је стало да се Сабор продужи за још десет дана због оваквих расправа.

Ja negde između redova, a naročito zbog poslednje rečenice, shvatih kao "ok, opraštamo vam ovaj put, ali da se ubuduće ne izjašnjavate na ove teme"... jer čini mi se da cela poenta ovog dela nije bila da li i kako Sabor treba da se izjasni o TE, već izjašnjenje Sabora o izražavanju mišljenja o TE one grupe profesora i asistenata PBF...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Ja negde između redova, a naročito zbog poslednje rečenice, shvatih kao "ok, opraštamo vam ovaj put, ali da se ubuduće ne izjašnjavate na ove teme"...

Ма јок брате, једноставно их заболе, неће тиме да се баве уопште. Ни много битнијим стварима не може Сабор да се бави, него ето, притискали су их по медијима да се ма како изјасне, па да испоштују форму.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, RYLAH рече

Ма јок брате, једноставно их заболе, неће тиме да се баве уопште. Ни много битнијим стварима не може Сабор да се бави, него ето, притискали су их по медијима да се ма како изјасне, па да испоштују форму.

Ne bih rekao, tj. meni ovo baš deluje kao gegovanje onih profesora...

Подели на овим сајтовима

On 5/26/2017 at 7:05, RYLAH рече

Ако узмемо ситуацију да је овај што је мени причао нешто знао и да ме није лагао (а зна и није) и да су случајне мутације и толико полагање на случајности у ТЕ иначе у домену претпоставки (колоквијални говор, капирам негде да је то ниво хипотезе у наукама), зашто је проблем да се каже "Исто као и код гравитације, знамо да еволуције има и да постоји, и знамо да ради, ал не знамо још тачно како ради"? Ако је нешто доказано а нешто и даље претпоставка, зашто је проблем да се каже шта је доказано а шта је претпоставка, а не да се манијачки заступа све као нека догма, и да се саспе поменута кофа на свакога ко се усуди да макар каже да није баш све ту доказано, чак и ако генерално нема отклон према ТЕ?

Сад гледам један бродић напољу. Ако изузмем могућност халуцинација или могућност да се помера зграда у којој седим, доказао сам да се брод креће. То је чињеница. Међутим, та чињеница је за науку потпуно тривијална. То уопште није наука. То свако може да опази и констатује.

Е сад, зашто и како се брод креће, то објашњавају физика и хемија. Сагоревање горива, пренос силе, хидродинамика итд. Све су то претпоставке ни за промил више вероватне од претпоставки о механизмима еволуције. И те претпоставке су једино што је у  целој овој причи о бродићу наука. Није никакав проблем да се каже да је у целој причи једино доказано да се бродић креће, а да је остало једна велика теоријска претпоставка, али чему то? На страну то што теорија релативности мало компликује и доказ о самом кретању, тј. чак и ово моје осматрање не може без теорије и референтних система.

Потпуно је бесмислено говорити у науци да је нешто доказано, а нешто није јер ништа није доказано. Све је у науци претпоставка, све до једног. Оно што ти сматраш доказаним је тривијални опажај, а то није никаква наука. Та прича да треба да кажемо шта је доказано, а шта није и да ваљда треба да више вреднујемо оно што је доказано значи да треба више да верујемо чулним ошажајима него дедуктивном резоновању. Тај вулгарни емпиризам је одавно пропао и нема никакве везе с науком. Наука нам треба и има смисла само тамо где не можемо нешто директно да опазимо.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juanito рече

Та прича да треба да кажемо шта је доказано, а шта није и да ваљда треба да више вреднујемо оно што је доказано значи да треба више да верујемо чулним ошажајима него дедуктивном резоновању.

Одакле ти то, побогу? Далеко од тога. Па ја се вазда бавим стварима које не могу чулно да опазим, него морам да им приступим на другачији начин, од тога зарађујем за леба.

Ако имаш доказа да је еволуције било, или да се живи свет тако развијао, ти ћеш да кажеш да је тако. Ако не знаш којим се то механизмима дешавало, ти ћеш да кажеш тако. Ако мислиш да је то било случајним мутацијама, али је то на нивоу мршаве претпоставке, рећи ћеш да је тако. Нећеш од било чега да правиш недодирљиву догму.

Исто као што знаш да постоји гравитација и како утиче на свет, ал ти није фрка да кажеш да у суштини и даље не знамо ни шта је ни којим механизмима делује. И сви живе са тим без проблема.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, RYLAH рече

Ако имаш доказа да је еволуције било, или да се живи свет тако развијао, ти ћеш да кажеш да је тако. Ако не знаш којим се то механизмима дешавало, ти ћеш да кажеш тако. Ако мислиш да је то било случајним мутацијама, али је то на нивоу мршаве претпоставке, рећи ћеш да је тако. Нећеш од било чега да правиш недодирљиву догму.

Исто као што знаш да постоји гравитација и како утиче на свет, ал ти није фрка да кажеш да у суштини и даље не знамо ни шта је ни којим механизмима делује. И сви живе са тим без проблема.

Опет не разумем. Претпоставка о случајним мутацијама уопште није мршава, у питању је једна од најдоказанијих теорија у науци после квантне механике. Ми не знамо да постоји гравитација нити то икада можемо да знамо, немогуће је. Знамо да тела падају (тривијално знање за које ти не треба наука), а гравитација је добро тестирана теоријска претпоставка која то објашњава. Баш као и теорија о мутацијама. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, jedan čovjek рече

Ako je Darvin mislio da je Srpski narod stado ovaca što ide na klanje čitao je nenapisane knjige zaboravljajući na one napisane. U napisanima je pisalo da su pred Srbima uzmicali i Lavovi. Pa bi se na osnovu onoga što je bilo moglo vidjeti i ono što će biti. :sunce:

Rezultat je... Uplaši se Darvin i otide u Ameriku da propovijeda teoriju evolucije kikirikija u twiks Just_Cuz_19

Дарвин је подржавао јуначки српски народ у борби против Турака. О ироније...

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 4 минута, jedan čovjek рече

Ako je Darvin mislio da je Srpski narod stado ovaca što ide na klanje čitao je nenapisane knjige zaboravljajući na one napisane. U napisanima je pisalo da su pred Srbima uzmicali i Lavovi. Pa bi se na osnovu onoga što je bilo moglo vidjeti i ono što će biti. :sunce:

Rezultat je... Uplaši se Darvin i otide u Ameriku da propovijeda teoriju evolucije kikirikija u twiks Just_Cuz_19

Ово би требало да буде духовито јел? :)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Juanito рече

Опет не разумем. Претпоставка о случајним мутацијама уопште није мршава, у питању је једна од најдоказанијих теорија у науци после квантне механике. Ми не знамо да постоји гравитација нити то икада можемо да знамо, немогуће је. Знамо да тела падају (тривијално знање за које ти не треба наука), а гравитација је добро тестирана теоријска претпоставка која то објашњава. Баш као и теорија о мутацијама. 

Већ сам написао зашто верујем да је мршава, и зашто верујем да је "попуњавање" празнине, односно да се механизам еволуције не зна, да се само претпоставља, мрзи ме сад опет да пишем.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, jedan čovjek рече

Screen-Shot-2013-04-29-at-9.04.46-AM-750

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Avocado рече

Ne bih rekao, tj. meni ovo baš deluje kao gegovanje onih profesora...

Ма јок бре. Не баве се ни реалним стварима неким, а не оваквим летњим забавама медија кад им понестане тема, па или траже Титово злато или праве разноразне завере, или измисле овако нешто да подгревају атмосферу. Ко она прича да Црква неће ни да чује да Ана Брнабић буде премијер. Јер ако Цркву увучеш у причу, онда имаш реалну причу, јер ти се шири круг учесника у галиматијасу који си направио. Нама можда та тема делује битно јер се око ње вазда кољемо, ал је та тема реално тотално небитна у некој широј причи.

Њих интересују неке тотално друге ствари. Тотално други свет у односу на ово чиме се ми интересујемо.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...