Jump to content

Јеванђеље in everyday life

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Матусал рече

По мени је јевањђеље аксиом (наравно правилно протумачен)

Amin za Vase istinske redove koje podeliste sa nama! Ovo u zagradi je nesto od neprocenljive vrednosti. U ranijim postovima I temama, predlagala sam da nam neko od svestenika I teologa predlozi svete oce-egzegete kao I savremene bibliste koje bismo mogli citati, uz svakodnevna jevandjelska citanja. Moja parohija salje dnevne odeljke novozavetne putem emaila. Mi pravoslavni znamo da Crkva tumaci Pisma, a ne pojedinci, proizvoljno kao kod Protestanata, tako da bi bilo korisno nesto o tome vise reci svima zainteresovanima.

Na primer, u danasnjem odeljku Dela Apostolskih, Dela Apostolska 8:18-25

18 A kad vide Simon da se daje Duh Sveti kad apostoli metnu ruke, donese im novce

19 Govoreći: Dajte i meni ovu vlast da kad metnem ruke na koga primi Duha Svetog.

svima je jasno da hriscani nece mozda eksplicitno/bukvalno ciniti ovo sto Simon pita, medjutim ponekad nam treba jasno istaci, sta je u Pismu parabola, a kada treba shvatiti doslovno itd...; u ovom odeljku mozemo shvatiti asocijaciju da vernici nekada imaju trgovacki odnos sa Bogom, te treba straziti...

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Матусал рече

У разним ситуацијама ми једноставно дођу на ум одређени стихови из Светог Писма који би се могли односити на тај тренутни догађај у коме се налазим и онда се трудим да се управљам по њима колико имам снаге, наравно уз употребу здравог расуђивања а не буквалистички.

:dobro::skidamkapu:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Џуманџи рече

Тема јасна - како "претачете" приче, параболе, исказе и остало из Новог Завета у Ваш свакодневни живот?

Postoje priče koje su ,,nepretočive,, na naš svakodnevni život jedino što se da ,,pretočiti,, jeste čovekoljublje koje je Hristos propovedao i u skladu sa kojim je delao.Tipa ono činite drugima ono što želite da drugi čine vama.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, "Tamo daleko" рече

svima je jasno da hriscani nece mozda eksplicitno/bukvalno ciniti ovo sto Simon pita, medjutim ponekad nam treba jasno istaci, sta je u Pismu parabola, a kada treba shvatiti doslovno itd...; u ovom odeljku mozemo shvatiti asocijaciju da vernici nekada imaju trgovacki odnos sa Bogom, te treba straziti...

А где ће душа нама који идемо са поповима и светимо водице, крштавамо, венчавамо, сахрањујемо........

Неки дан осветили жени водицу за ђурђевдан, мало причали и кренемо, а она каже: замало да заборавим најважније и пружи нам новце. 

Куку нама шта смо дочекали, у Цркву ни не долазе, а ми хоћемо да им причамо о апостолској и отачкој вери.

Подели на овим сајтовима

Ne znam, ja nikada ne sednem pa sad tumačim Pismo....

Ja nekako živim tim rečima, pa mi se onda one u nekoj situaciji dese same od sebe kao sluga koji je došao da te posluži a zauzvrat ne želi ništa do da se te radosti ili utehe ili izistinske sreće držiš i deliš je sa drugima...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Матусал рече

А где ће душа нама који идемо са поповима и светимо водице, крштавамо, венчавамо, сахрањујемо........

Ma Gospod ispituje svacije srce! Svako radi svoju radnju... za tu zenu je bilo najvaznije da pruzi prilog, a da bi se islo u Crkvu, neka nam se I usta osuse pricajuci , svedoceci drugima apostolsku, svetootacku veru! Treba biti neodstupan I vruc u veri; ne zaboraviti da Gospod daje mahove pregaocima!

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam svu veru svoju prebacio na ljubav, čim ne mogu negde da nađem ljubav znam sigurno da sam nešto loše protumačio. :))

Čuo sam od jednog brata u Hristu da je dobro uzeti jednu reč (ne bukvalno, možda deo) iz Evanđelja i truditi se da živimo taj deo. Podsetio si me ovim rečima, ja sam želeo da uzmem Himnu Ljubavi svetog apostola Pavla. Kad god je čitam radujem se što je Bog Ljubav i tome koliko nam bezgranično daje, a opet sam i tužan što više ostajem kakav jesam, nego što postajem kakav mi je dano da budem... Mada, čini mi se da nam Njegova realnost ostaje nedostupna samo onda kad ne živimo Duhom Hristovim. Ali ako bih birao, što kažeš, i ja bih svu svoju veru prebacio (i položio) na Ljubav. Sad, što ne ide... :))) 

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zero рече

Čuo sam od jednog brata u Hristu da je dobro uzeti jednu reč (ne bukvalno, možda deo) iz Evanđelja i truditi se da živimo taj deo.

Мислим да не треба живети део него целину. Ми имамо призвање од Бога које нам је већини непознато.Треба да се потрудимо да будемо вођени Духом Божијим и да следимо за Њим. Не треба да правимо неке самовољне потезе и мислећи да сами уобличимо наш живот и тако ударамо неке наше рампе и блокоде, па се чудимо када нам се дешава нешто супротно од онога што смо ми мислили а толико смо се Богу молили. Нека буде воља Његова. Како лепо каже писмо ,, Симеон Духом Божијим вођен дође у храм,, треба се трудити да задобијемо вођство Духа. Господ каже ,,Ја сам пут, истина и живот,,. Овде нам је интересантна ова реч ,,пут,,. Треба да нађемо тај пут и идемо њиме следећи знакове и упутства а то је Јевањђеље. Неистраживи су и неиспитиви и чудни путеви Господњи.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

Мислим да не треба живети део него целину. Ми имамо призвање од Бога које нам је већини непознато.Треба да се потрудимо да будемо вођени Духом Божијим и да следимо за Њим. Не треба да правимо неке самовољне потезе и мислећи да сами уобличимо наш живот и тако ударамо неке наше рампе и блокоде, па се чудимо када нам се дешава нешто супротно од онога што смо ми мислили а толико смо се Богу молили. Нека буде воља Његова. Како лепо каже писмо ,, Симеон Духом Божијим вођен дође у храм,, треба се трудити да задобијемо вођство Духа. Господ каже ,,Ја сам пут, истина и живот,,. Овде нам је интересантна ова реч ,,пут,,. Треба да нађемо тај пут и идемо њиме следећи знакове и упутства а то је Јевањђеље. Неистраживи су и неиспитиви и чудни путеви Господњи.

Slažem se, rasti dok ne dostignemo "meru rasta punote Hristove". Pogrešio sam, možda je i on mislio da to življenje jednog dela bude naš početak, zakorak, ko zna...
"Pokajte se i verujte u evanđelje". Da, ne treba nametati svoju volju, vidimo u Njegovim delima koliko On ljubi svet, pa Njegova je volja da se svaki čovek spase.

Pitao sam se uvek : kako se čovek rađa Duhom? Zaintrigirale su me ove reči : >>Odgovori Isus i reče mu: 'Zaista, zaista kažem ti, ako se ko ne rodi odozgo, ne može videti Carstva Božija'.<< (kad je Hristos razgovarao sa Nikodimom)

Možda je to sasvim normalno onome ko je ljubi Boga svim srcem i dušom, ali meni je nepojmljivo, čini mi se da samo milost Božija uz čovekov pristanak može da izrodi tako nešto...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zero рече

Slažem se, rasti dok ne dostignemo "meru rasta punote Hristove". Pogrešio sam, možda je i on mislio da to življenje jednog dela bude naš početak, zakorak, ko zna...
"Pokajte se i verujte u evanđelje". Da, ne treba nametati svoju volju, vidimo u Njegovim delima koliko On ljubi svet, pa Njegova je volja da se svaki čovek spase.

Pitao sam se uvek : kako se čovek rađa Duhom? Zaintrigirale su me ove reči : >>Odgovori Isus i reče mu: 'Zaista, zaista kažem ti, ako se ko ne rodi odozgo, ne može videti Carstva Božija'.<< (kad je Hristos razgovarao sa Nikodimom)

Možda je to sasvim normalno onome ko je ljubi Boga svim srcem i dušom, ali meni je nepojmljivo, čini mi se da samo milost Božija uz čovekov pristanak može da izrodi tako nešto...

Veruješ i baš dobro razmišljaš.

Dopao mi se ovaj tvoj odgovor i kontekst skroz.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Veruješ i baš dobro razmišljaš.

Dopao mi se ovaj tvoj odgovor i kontekst skroz.

Hehe, hvala ti, buraz, udaram glavom u nebo :))) Nego što za to razmišljanje treba vremena, za sad strpljenja i vremena ima Onaj Večni i ljudi koji Ga u sebi nose...

(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zero рече

Hehe, hvala ti, buraz, udaram glavom u nebo :))) Nego što za to razmišljanje treba vremena, za sad strpljenja i vremena ima Onaj Večni i ljudi koji Ga u sebi nose...

Pa da prvo Njega nađeš u sebi i sebe u Njemu, pa onda pitaš kako da se izraziš teološki duhovno, da pročitaš nešto, da naučiš da budeš sveznalica o sebi i tako.. :) 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ajd još jedna sa sela, od pre "100 godina"...
Zamoli me deda da odemo do mlina da sameljemo kukuruz.
U mlinu, izvadim džak iz kola, vlasnik mlina ga stavi na vagu i vidi da ima 50 kg.
Pita mog dedu da li hoće da čeka da mu se to samelje ili će da uzme već samleven kukurz.
Deda kaže "Daj mi taj što je već samleven". Čovek stavi na vagu pun puncijat džak,
a ja vidim da ima 48,5 kg i u sebi se mislim "Nema veze, neka ukrade kilo-i-po,
ja sam hrišćanin i treba da praštam". A on uze džak prodrma ga i sabi ga malo,
napravi se mesta u džaku i on dosu još kilo-i-po. Ja se setih one Hristove
"Dajte i daće vam se, meru dobru i nabijenu i stresenu i prepunu....
Kakvom merom merite, onakvom će vam se meriti."

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Креирај ново...