Поуке.орг инфо Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 Преподобни Пахомије Хиоски (†1905) духовни руководитељ Светог Нектарија Егинског Ко да не оплаче незнање и јадно стање данашњих наших свештеника! Где се икада чуло да хришћане, који иду у Цркву и желе да се причесте, свештеник спречава, говорећи: „Причешће није супа. Нема ни четрдесет дана како си се причестио, и опет си дошао!“. Познајем, такође, доста мушкараца и жена који држе тримирје, а када у среду прве недеље Велике Четрдесетнице дођу на Пређеосвећену да се причесте, свештеници их спречавају, говорећи: „До јуче си јео месо, а сада си дошао да се причестиш“! Говоре још и то да је Пређеосвећена за свештенике, а не за лаике. Сачувај нас, Боже, од незнања и глупости! А ти, човече, свештениче, увече једеш месо, често се и напијеш, будући непобожан, и такав идеш и литургишеш, а онога који са толико побожности пости, спречаваш и лишаваш толике духовне користи и освећења. Преподобни Пахомије Хиоски (†1905) Видите ли незнање наших свештеника! „Пређеосвећена је“, кажу, „за свештенике, а не за лаике“. Свети Василије говори: „Ми узимамо Божанско Причешће четири пута седмично“, такође и Златоуст и цела Црква Христова. Будући да су се хришћани причешћивали обично четири пута седмично, а у Великој Четрдесетници Света Литургија се не служи током седмице, Свети Оци су мудро установили да се служи Пређеосвећена, само и једино да би се хришћани и током седмице причешћивали. А ти говориш да је Пређеосвећена за свештенике! Види, читаоче, све док је владао поредак сталног причешћивања, срце хришћана толико се загревало благодаћу Светог Причешћа, да су, као словесне овце, могли да хитају на мучеништво. Свештеник који спречава хришћане да се причесте Пречистим Тајнама, нека добро зна да велики грех чини. А хришћани, да се причешћују, али не немарно и било како, већ уз доличну припрему. Свети Нектарије Егински Чудотворац Чуо сам од неких свештеника: „Ја често служим Литургију и причешћујем се зато што сам свештеник, док лаику то није допуштено“. У томе, брате мој свештениче, правиш велику грешку, јер у Причешћу свештеник се ни по чему не разликује од лаика. Ти, свештениче, јеси служитељ Тајне, али то не значи да је теби допуштено да се стално причешћујеш, а лаику није. Могао бих да ти наведем многе потврде Светих Отаца, о томе да је Причешће Пречистим Тајнама дато да се стално, подједнако и без разлике, причешћују и архијереји и јереји и појединци, и мушкарци и жене, осим тробрачних, то јест оних који су се три пута женили, који се причешћују само три пута годишње. Рекох да о томе има много потврда, али о коме прво да ти пишем? О Златоусту, Клименту, Симеону Солунском, Давиду? Кога да ти прво поменем? Толико потврда има, да бих могао целу књигу да напишем. Зато скратићу беседу, а рећи ћу ти кратко само ово: Пошто не желиш да се хришћани стално причешћују, зашто онда подижеш Свети Путир, показујеш га хришћнима и позиваш их са Светог Олтара: Са страхом Божјим, вером и љубављу, приступите, то јест, приђите да се причестите Светим Тајнама – да би их затим спречавао, очигледно погрешно, јер их прво позиваш, а после, одбијаш. . . View full Странице Васијан, Krakatau, Матусал and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Април 30, 2017 Гости Пријави Подели Написано Април 30, 2017 Једноставан и јасан текст! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 Ko има уши да чује. Пг је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 Јутрос на Литургији, свештеник након „Са страхом Божјим, вером и љубављу приступите", уместо да прочита молитву пре причешћа и причести људе.. изађе и благослови нас и настави као да је било све нормално.. „Примивши ... страшне Христове Тајне, стојећи смијерно, достојно заблагодаримо Господу." Које Тајне примивши, кад нико није ни могао да се причести? Не знам шта то би. Да ли је још неко присуствовао оваквој Литургији на којој "фали", најважнији део, причешће? Јелена011, Paradoksologija, ines and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 пре 19 минута, Lady Godiva рече уместо да прочита молитву пре причешћа и причести људе.. изађе и благослови нас и настави као да је било све нормално.. „Примивши .. strasno.... prisustvovala sam dva puta takvoj sceni...jednom u manastiru, drugi put u grobljanskoj crkvi...isto sam se pitala sta se desava.... ines, АлександраВ and Lady Godiva је реаговао/ла на ово 2 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 inace, sjajan tekst prepodobnog Pahomija.... АлександраВ and Пг је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 пре 22 минута, Lady Godiva рече Да ли је још неко присуствовао оваквој Литургији на којој "фали", најважнији део, причешће mislim da nije do sveštenika već do vjernika koji se nije pravovremeno organizovao i dogovorio sa sveštenikom za pričešćivanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 kod mene u crkvi danas svestenik kaze - ako se neko pripremao za pricesce, neka ponavlja reci molitve... ines је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 пре 1 минут, gor.anger рече sveštenikom za pričešćivanje. sta to znaci, da treba pred svako pricescivanje pitati svestenika...tj.traziti odobrenje? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 Управо сада, JESSY рече sta to znaci, da treba pred svako pricescivanje pitati svestenika...tj.traziti odobrenje? Da u slučaju da gostuješ. Mada ja i moje parohijske sveštenike uvijek podsjetim u toku liturgije da želim da se pričestim iako imam jasno definisan i dogovoren blagoslov za to. Iz dva razloga. Prvo, jer barem kod nas nema prakse redovnog pričešćivanja vjernika van postova, pa računam da postoji velika vjerovatnoća da i sveštenik koji je tako naviknut, to jednostavno previdi i drugo, jer mi je najmanji problem da se malo iscimam u vezi Njega ako je to potrebno. Jednom sam u gostima u toku ispovijesti dobio blagoslov od sveštenika i opet ostao bez pričešća jer drugi sveštenici to nisu znali. Zato sam juče pitao dvojicu i sve je bilo ok. Ma ako treba ulećem u oltar i najavljujem ines and Дијана. је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 пре 40 минута, gor.anger рече Da uh...deluje suvise komplikovano... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 1 hour ago, gor.anger рече mislim da nije do sveštenika već do vjernika koji se nije pravovremeno organizovao i dogovorio sa sveštenikom za pričešćivanje. Нисам сигурна да разумем. Хоћеш да кажеш да пошто нико није пришао да се "најави" код осталих свештеника, онда је он потпуно прескочио тај "део"? Иначе је то било у мојој парохијској цркви. Исто се људи ретко причешћују. Чак ни деца се не причешћују на свакој литрургији. Још једном се то десило пре можда годину дана, била је прва недеља неког поста и други свештеник је исто овако поступио. АлександраВ, JESSY and ines је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 30, 2017 Пријави Подели Написано Април 30, 2017 У сваком случају, Литургија се служи искључиво ради причешћивања свештеника и верника и сваки пут кад свештеник са двери позове вернике да „са страхом Божјим, вером и љубављу приступе“ Светом причешћу, верници се могу причешћивати. Свештеник који је рекао „данас нема причешћа“ учинио је преступ црквених правила, па чак и ако му је тако наложио надлежни епископ. Не постоји Литургија без причешћа! цео текст ines, Матусал and Lady Godiva је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toplica Написано Мај 1, 2017 Пријави Подели Написано Мај 1, 2017 Srbi u sebi imaju usađenu želju za isticanjem,vlašću,nametanjem sebe,sujetnu i gordu prirodu opasano inatom i prkosom.Zato je nebitno koja je struka,smer,položaj,pozicija,rezulat je isti.Većina koriste svoju vlast radi sebe i svetske slave a najmanje da pomognu drugome.Tako je i u ovom slučaju sa sveštenikom. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Мај 1, 2017 Пријави Подели Написано Мај 1, 2017 пре 23 минута, Toplica рече Srbi u sebi imaju usađenu želju za isticanjem,vlašću,nametanjem sebe,sujetnu i gordu prirodu opasano inatom i prkosom.Zato je nebitno koja je struka,smer,položaj,pozicija,rezulat je isti.Većina koriste svoju vlast radi sebe i svetske slave a najmanje da pomognu drugome.Tako je i u ovom slučaju sa sveštenikom. ,,Цео свет у злу лежи``....нису само Срби такви.... можда смо најнеотесанији,али принцип је исти све су остало нијансе "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука