Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Јанко рече

Шта рече, како да чувамо поредак ставки једних испод других ал` поравњано с`десна (ако су различите дужине, нпр пиво 50 а цигарете 200)? :blush:

Користиш знак за размак - "таб" (\t), овако:

Console.WriteLine("pivo\t1\t50");
Console.WriteLine("cigare\t1\t200");

То није баш идеално, али за почетак је довољно. Бројеве не мора да поравнаваш са десне стране, нема потребе да компликујемо, бар за сад.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Јанко рече

Ма шала мала, лепо вас видети као размењујете креације. И ја ћу овако, куме, само сутра. Мислим, мало сутра, мало прекосутра... ;)

Па ако будемо јунаци па изгурамо годину дана учења овако, оћеш. Није то нешто много компликованије од овога што сад радимо, само треба похватати концепте, да се навикнеш на терминологију итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Па ако будемо јунаци па изгурамо годину дана учења овако, оћеш. Није то нешто много компликованије од овога што сад радимо, само треба похватати концепте, да се навикнеш на терминологију итд.

Пасош спреман... :)))

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

@ Janko

Nista ne brini, ja nisam ni na seminaru, ni povezivala maline, ni krecila niti sam bila na takmicenjima...nista od toga...

Treci put se vracam i citam funkcije i nigde s mesta. Za sada mi deluje da cu polako da dizem ruke-ovo postaje neverovatan izvor frustracija. 

Jedino sto me tesi u celoj prici jeste sto vidim da u sustini za sada "prate" samo ljudi koji su se vec susreli sa programiranjem ranije.

Hocu reci, ako sada odustanem, ima nade da cu ipak mozda uspeti neki drugi put,  malo sporijim tempom... 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, florenntina рече

Treci put se vracam i citam funkcije i nigde s mesta. Za sada mi deluje da cu polako da dizem ruke-ovo postaje neverovatan izvor frustracija. 

Па питај сејо, чим нешто није јасно. Ова тема и има за сврху да људи не губе време и живце, него да одмах питају чим нешто није јасно.

Одустајања нема. То није предвиђено у курсу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, florenntina рече

@ Janko

Nista ne brini, ja nisam ni na seminaru, ni povezivala maline, ni krecila niti sam bila na takmicenjima...nista od toga...

Jedino sto me tesi u celoj prici jeste sto vidim da u sustini za sada "prate" samo ljudi koji su se vec susreli sa programiranjem ranije.

Hocu reci, ako sada odustanem, ima nade da cu ipak mozda uspeti neki drugi put,  malo sporijim tempom... 

Лако ти је одустати кад имаш берзу да се забављаш.:)))

Ја од берзе имам само 65 деоница Агробанке купљених на наговор брокера давних година по приближно 4 300... :pop:

(Колико ми је познато, то је негде интегрисано у Поштанску штедионицу, и вреди можда 100 динџе по комаду?)

Ипак, моја препорука ти је - не одустај. Кад пробијеш лед, сконташ петље и низове после иде само... :) 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, florenntina рече

@ Janko

'ајде бре фло, ја пола не разумем, а пола шарцу дајем, не пада ми на памет да одустанем, једино што не могу да пратим темпо, што ме не брине много, просто наћи ћу ритам рада који мени одговара, да би ово учење неки смисао добило... не дај да те ови момци обесхрабре :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Па питај сејо, чим нешто није јасно. Ова тема и има за сврху да људи не губе време и живце, него да одмах питају чим нешто није јасно.

Одустајања нема. То није предвиђено у курсу.

Оф топик.

Скокни на "Питајте администрацију" и испуни брату скромну жељу пошто си у зеленом тиму...

А онда обриши овај пост да не квари  лепу тему...

Подели на овим сајтовима

Значи, чак није уопште битно да се све прочита и разуме. Може слободно да нешто остане нејасно, па се остави за касније. Најважније је направити ове примере да раде и - постављати питања. 100 пута ако треба.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@Јанко
@Снежана
@uros
@florenntina
@ronin
@александар живаљев
@obi-wan
@R2D2
@Кратос
@Tumaralo.
@Саша од Москве
@Lady Godiva
@БанеЛ

Ако има некога да је негде "заглављен", чита и ништа не разуме или слично, нека се јави одмах. Немојте уопште да губите време ако нешто није јасно, одмах питајте. Може и приватна порука ако је тако лакше.

Циљ је да овде све иде "глатко" без муке. Нема уопште потребе да се губе живци кад ми овде једва чекамо да одговоримо на питања 24/7. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ја највише волим да ме неко нешто пита па да се правим паметан, учините ми бре... :)

Св. оци рекоше да је то баш душекорисно... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Iskreno, nisam ni znala da postoji ovoliki stepen neznanja, ono kad ni pitanje ne umes da postavis... :)

Ali, 'ajde da pokusam, mozda i uspem pretociti deo zbunjoze koji osecam u nekakva pitanja...

Funkciju koristim da bih umetnula neki deo koda (u kod koji trenutno pisem) umesto da ga opet ispocetka ispisujem?

Odakle umecem taj deo koda? Iz istog koga koji pisem ili iz nekog drugog. Ako je iz drugog, gde mi je taj drugi, kako ga cuvam i kako da ga nadjem?

I sta je uopste kod a sta deo koda? I sta oni misle kada kazu "ime funkcije"? Da li je to ime koje sam joj ja dodelila u nekom drugom fajlu/folderu/kodu ili prosto postoje neka standardna imena funkcija koja se koriste u C#?

Evo, ovako nekako za pocetak a posle cu da pitam za "return"...

Подели на овим сајтовима

@florenntina

ОК, то је већ нешто! :)

"Код" је значи све ово што пишемо у едитору, тај "текст" на језику C#. Део кода је на пример пар линија из тог едитора. Е сад, кад пишеш "код" па видиш да се неки део стално понавља, онда има смисла да се тај део одвоји као засебна целина, назове неким именом и онда само "позива" по том имену кад нам затреба. На пример, ако имамо овакав програм:

public static void Main ()
        {
            string ime;

ime = "Grizzly Adams";
            Console.WriteLine ("Ime: " + ime);

ime = "Florenntina";
        }

Очигледно да се два пута понавља иста ствар. Онда има смисла да ми ово "исписивање имена" одвојимо у посебну целину - функцију:

static void NapisiIme(string ime)
        {
        }

Тиме практично правимо нову "команду" "NapisiIme" у програмском језику коју можемо да користимо кад год нам треба. Она може да буде било где у фајлу, нпр. одмах након ове главне Main.

Па овај исти програм одозго можемо да напишемо овако:

public static void Main ()
        {

NapisiIme ("Grizzly Adams");
            NapisiIme ("Florenntina");

}

Што је пуно једноставније и елегантније.

Да ли је то јасно?

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

OK, ovaj deo sam razumela:  da funkciju koristimo da bismo umetnuli deo koda, da ga ne bismo svaki put ponavljali.

Dakle, ti prvo definises funkciju unutar koda a onda je posle (u istom tom kodu) pozivas?

I sta ce biti rezultat tog poziva? Hoce li mi svaki put "ispisivati" Grizli, Florentina jer sam mu definisala da je to f-ja "Napisi Ime" ili ce to zavisiti od mog unosa imena tj. moze biti bilo koje ime?

Mogu li ja sada dodati, npr. negde kasnije u kodu kada mi zatreba i NapisiIme ("Janko");. Hoce li prepoznati funkciju i za Janka?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...