Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, obi-wan рече

Console.WriteLine("Bolje pamtim ako jedan deo prodjem dva do tri puta.");

Да, ово је тачно. Некада када само неколико пута напишеш исту ствар "из сећања" пуно тога се разјасни само од себе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

Console.WriteLine("Ja tek treba da stignem dotle.");

Ајде да упростимо максимално моје питање. Низови ту нису битни, већ нешто друго.

int x = 0;
x = x + 1; 

Друга линија је валидан код у C#-у и у већини других програмских језика.

1 hour ago, Juanito рече

Има ли у другој линији нечег што вам изгледа ”нелогично” или је све кристално јасно и ”логично”?

:)

Подели на овим сајтовима

Иначе, брате @obi-wan само ти полако ради и уживај. Срби смо, нисмо ми неки тамо Амери да само вичемо ”брже”, ”брже”! :) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, verum est in beer рече

И само једна идеја, пошто је ово црквени сајт, можда не би било лоше да се дају задаци, типа: направите програм за крштенице, где ће бити одрађено тако да имате слику крштенице са пољима, где ће се уносити подаци у базу и где ће после моћи да се кштампа та иста крштеница.

Куд ћеш бољи црквени задатак од регистар касе... :)))

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Juanito рече

Ајде да упростимо максимално моје питање. Низови ту нису битни, већ нешто друго.

int x = 0;
x = x + 1; 

Друга линија је валидан код у C#-у и у већини других програмских језика.

Има ли у другој линији нечег што вам изгледа ”нелогично” или је све кристално јасно и ”логично”?

:)

Jel to sto nije naveden data type? Podrazumeva se da je boolean tip, ili tako nesto?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Jel to sto nije naveden data type? Podrazumeva se da je boolean tip, ili tako nesto?

Наведен је. Тип x-a је int. Довољно је да једном наведеш тип, не мораш сваки пут кад користиш променљиву. Нешто друго је у питању.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Наведен је. Тип x-a је int. Довољно је да једном наведеш тип, не мораш сваки пут кад користиш променљиву. Нешто друго је у питању.

Dobro, onda cisto matematicki - neobicno je da je x jednak sopstvenom zbiru sa nekim brojem?

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

Dobro, onda cisto matematicki - neobicno je da je x jednak sopstvenom zbiru sa nekim brojem?

Тај рад. То је потпуно бесмислено математички. 

Ради се о томе да знак једнако у C# уопште не значи једнако, него ”додељује се вредност”. Прво се рачуна десна страна, па се онда резултат додељује левоj.

Ако је неко од вас учио Pascal у школи, можда се сећа да се ту не користи = за доделу, већ :=. На жалост, већина савремених језика је наследила = из Fortran-a и C-a. Још једна несрећна последица је она коју смо споменули пре пар страна, да израз a = b = 1 у C# има тип int и вредност 1. 

Подели на овим сајтовима

Да, добро си то приметио сењор. Требало би да буде некаква "стрелица" и да буде написано обрнуто:

x + 1 -> x

Значи "израчунај х + 1" и затим "смести резултат у х". Тако би вероватно било јасније. Већина данашњих програмских језика то пише "наопачке":

x = x + 1

Једино ако програмирате на машинском језику онда видите тачно редослед и шта се дешава, ал` то нећемо да учимо на овом курсу. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Grizzly Adams рече

Да, добро си то приметио сењор. Требало би да буде некаква "стрелица" и да буде написано обрнуто:

x + 1 -> x

Значи "израчунај х + 1" и затим "смести резултат у х". Тако би вероватно било јасније. Већина данашњих програмских језика то пише "наопачке":

x = x + 1

Једино ако програмирате на машинском језику онда видите тачно редослед и шта се дешава, ал` то нећемо да учимо на овом курсу. :)

Ili jos lepse i elegantnije:

x+=1;

;)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

@Lady Godiva

Нема те нешто. Обећала си да ћеш ме мучити питањима тешким разним и онда си напрасно нестала... :ani_biggrin:

Јесте, била сам мало у гужви, али ништа не брини сутра ћу да надокнадим све. Само сам 15 страница у заостатку. :D

Нисам баш пропратила колико је то задатака и читања, али завршићу све до краја викенда. 

Пс. До краја "курса", пресешће ти ове шале. На једно ваше зато иде још хиљаду мојих зашто, само сам за сада обазрива. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Lady Godiva рече

Пс. До краја "курса", пресешће ти ове шале. На једно ваше зато иде још хиљаду мојих зашто, само сам за сада обазрива. :)))

Волем изазове, досадно ми је кад је све како треба. :)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...