Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Кратос рече

3. Осмисли и направи како ћеш да чуваш претходно унете податке.( pretpostavljam da treba da se formira neka lista  koja će da izlazi svaki put kad ja završim unos?rekao si da koristimo samo ono što učimo iz ovih lekcija :dedica:)

Да, нисам био довољно прецизан. Нисам мислио на "перманентно чување", већ само варијабле у програму у које ћеш да "сместиш" претходно унете податке. Пре пар страница смо дали пример како то може да се реши са низовима (које имаш у лекцији):

int brojProizvoda = 0;
            string[] proizvodi = new string[100];
            float[] kolicine = new float[100];
            float[] cene = new float[100];

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

3. Осмисли и направи како ћеш да чуваш претходно унете податке.( pretpostavljam da treba da se formira neka lista  koja će da izlazi svaki put kad ja završim unos?rekao si da koristimo samo ono što učimo iz ovih lekcija :dedica:)

Мислим да си пропустио Међедов пост који објашњава тај део.

пре 21 часа, Grizzly Adams рече

Пошто можеш да имаш пуно "претходних уноса", значи да ти треба низ, тј. "array". На пример:

int brojProizvoda = 0;
            string[] proizvodi = new string[100];
            float[] kolicine = new float[100];
            float[] cene = new float[100];

Сваки пут када се дода нови производ, убациш га на тренутну позицију у низу и увећаш "бројПроизвода" за један:

proizvodi [brojProizvoda] = proizvod;
                kolicine [brojProizvoda] = kolicina;
                cene [brojProizvoda] = cena;

brojProizvoda = brojProizvoda + 1;

Тако ћеш имати стално запамћене све претходне производе.

Подели на овим сајтовима

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Moram malo da se pozalim na ovaj VS, bas je pravi Microsoft. Kad se malo zagrejes i razmajes, uopste nije komotan, ne prati te u nekim sporednim stvarima. Ili je to mozda do toga sto je ovo besplatna (a)verzija, a mozda se i ja nisam bas nesto docekao na noge.

Evo npr. ne mogu da vidim kako da otvorim vise projekata uporedo - projekat je ocigledno postavljen u tab maniru, sto jedino ima smisla ako moze da se paralelno otvori jos koji tab. Medjutim, ja ne vidim kako da to uradim. Kad `ocu pored otvorenog taba da otvorim jos jedan, program pita `ocu li da cuvam ono proslo, i pri otvaranju ovog novog gasi prethodni.

Ako neko vidi `de su mu ti dugmici, molim da javi ovde... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Takodje, VS zna da se lepo zakuca tako da mis nema mogucnost da klikne bilo gde, onda mora da se potegne Windows dugme da bi pozvao taskbar, pa odatle na "show desktop", da bi se onda sve otljucalo. Krme, sta drugo da se kaze... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Idemo dalje...

primer01b.jpg

primer01c.jpg

...

Edit: da dodam i ovu sa integerima, ne trazi `leba...

primer01d.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

Takodje, VS zna da se lepo zakuca tako da mis nema mogucnost da klikne bilo gde, onda mora da se potegne Windows dugme da bi pozvao taskbar, pa odatle na "show desktop", da bi se onda sve otljucalo. Krme, sta drugo da se kaze... :smeh1:

Evo sad sam ukapirao da se nesto pozavadjao sa ovim slikopregledacem Acdsee... ne znam sto, al` u tom lezu grmi zec... :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Moram malo da se pozalim na ovaj VS, bas je pravi Microsoft. Kad se malo zagrejes i razmajes, uopste nije komotan, ne prati te u nekim sporednim stvarima. Ili je to mozda do toga sto je ovo besplatna (a)verzija, a mozda se i ja nisam bas nesto docekao na noge.

Evo npr. ne mogu da vidim kako da otvorim vise projekata uporedo - projekat je ocigledno postavljen u tab maniru, sto jedino ima smisla ako moze da se paralelno otvori jos koji tab. Medjutim, ja ne vidim kako da to uradim. Kad `ocu pored otvorenog taba da otvorim jos jedan, program pita `ocu li da cuvam ono proslo, i pri otvaranju ovog novog gasi prethodni.

Ako neko vidi `de su mu ti dugmici, molim da javi ovde... :)

Ако твој пројекат има више фајлова, онда можеш да их отвориш у више табова без проблема. Провери да ли имаш на екрану "Solution Explorer", ако не онда га нађи у "View" менију. То је листа свих фајлова из тренутног пројекта.

Ако хоћеш да отвориш више независних пројеката, онда отвори више инстанци VS. Ако имаш више пројеката који су саставни део већег "решења" (нпр. правиш апликацију која истовремено има десктоп и веб кориснички интерфејс) онда се више пројеката дода у "solution" и са њима може да се ради истовремено, сасвим комотно - као да радиш на једном пројекту.

То сам планирао за неку каснију лекцију, али брзо напредујете... :)

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Ако твој пројекат има више фајлова, онда можеш да их отвориш у више табова без проблема. Провери да ли имаш на екрану "Solution Explorer", ако не онда га нађи у "View" менију. То је листа свих фајлова из тренутног пројекта.

Ако хоћеш да отвориш више независних пројеката, онда отвори више инстанци VS. Ако имаш више пројеката који су саставни део већег "решења" (нпр. правиш апликацију која истовремено има десктоп и веб кориснички интерфејс) онда се више пројеката дода у "solution" и са њима може да се ради истовремено, сасвим комотно - као да радиш на једном пројекту.

То сам планирао за неку каснију лекцију, али брзо напредујете... :)

Eee, pa to je onda. Sacekacu onda tu lekciju, moze i ovako za sad bez problema... :)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Evo sad sam ukapirao da se nesto pozavadjao sa ovim slikopregledacem Acdsee... ne znam sto, al` u tom lezu grmi zec... :)

То ко оно кад повучеш казанче, а вода крене да тече из славине у кади...

Подели на овим сајтовима

Мрднуо сам мало, thanks to @Grizzly Adams:pivo:

Мада, још сам далеко од циља. Нисам тоталисао. Додуше, код нас Тотал и тоталисање има потпуно другачији смисао. Које да му пра'им? 

proba2.JPG

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Па колико видим ниси уопште далеко од циља. Треба ти само још једна варијабла, на пример:

float total = 0;

Кад приказујеш производе, ти само додај сваки на тотал, овако:

total = total + cene [i] * kolicine [i];

и на крају прикажеш тотал са Console.WriteLine() као и обично.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Grizzly Adams рече

total = total + cene [i] * kolicine [i];

Питање за све полазнике курса, да ли вас збуњује нешто из овог цитираног? Има ли нечег да вам изгледа ”нелогично” или је све кристално јасно и ”логично”?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juanito рече

Питање за све полазнике курса, да ли вас збуњује нешто из овог цитираног? Има ли нечег да вам изгледа ”нелогично” или је све кристално јасно и ”логично”?

using System;

namespace ConsoleApplication1
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            Console.WriteLine("Ja tek treba da stignem dotle.");

Console.WriteLine("Idem samo malo lakse, ali mi bas prija.");

Console.WriteLine("Bolje pamtim ako jedan deo prodjem dva do tri puta.");

Console.ReadLine();
        }
    }
}

..................................................................................

:smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...