Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja sad aktivno radim prvo poglavlje (znaci, pre klasa), ne stizem bas kako ja `ocu, ali mi dobro ide. Uglavnom, ja tako ucim da se trudim da sve dobro razumem odma`, koliko se to moze, pa posto je teks` na engleskom, malo mi treba da to kompajliram na srpski u glavi. :smeh1:

Ide lepo, vrlo mi se svidja, i utisak mi je da kako se bude islo dalje, ako Bog da, ima da bude sve lepse.

...

E, samo jendo kratko pitanje, da ne zaboravim: array je niz, ali i string moze da se prevede kao niz. Kapiram da je string tip argumenta, i da je to nesto drugo od nizova koji su promenljive, ali samo da malo razbistrim to na vreme.

Znaci, ako moze jedan kratak plastificiran prikaz kako da bolje razlikujemo ta dva...

Edit: da bude jasnije pitanje, evo na sta mislim - "an array of strings", kako bismo preveli ovu frazu, to sam mislio... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@obi-wan "String" nije ništa drugo nego običan tekst. Svaka reč, u programiranju, koja ima znake navodnika je string, tačnije tekst.  

I još nešto samo da napomenem svima koje žele da se oprobaju u IT svetu. Autor ove teme, započeo je ".NET Desktop Development" što znači da su to aplikacije namenjene za desktop računare koje će raditi samo na Windows-u. IT svet je kao medicina. Imate doktore za svaki deo tela, tako i IT, za svaki deo postoji drugačija oblast.

Software Developer - C++, C, C# (.NET), Swift, Objective-C, Java
Web Developer - JavaScript, Python, Ruby, PHP
IoT Developer (Robotika) - C++, JavaSript

Ove navedene tri profesionalnosti su da kažem "Koren", iz tih 3 oblasti postoji još niz drugih profesija, kao što su:
"Full Stack Web Developer, Front end developer, Back end developer, Software Engineer, QA Engineer, DevOps Engineer,..."

Imajte u vidu da ulazite u svet koji je ogroman i da morate da imate logičko razmišljanje kako bi ste se bavili ovom profesijom. A da, i morate dobro da znate engleski jezik.

• Волим 1

200_OK.jpg

Mornië alantië

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, WiseMan рече

"String" nije ništa drugo nego običan tekst. Svaka reč, u programiranju, koja ima znake navodnika je string, tačnije tekst.

Sto znaci "an array of strings" je u stvari niz tekstualnih blokova, ako smo se dobro razumeli...

пре 56 минута, WiseMan рече

Imajte u vidu da ulazite u svet koji je ogroman i da morate da imate logičko razmišljanje kako bi ste se bavili ovom profesijom. A da, i morate dobro da znate engleski jezik.

Naravno, ja kapiram da se ovde ne bi ni javio niko ko nije bar malo zanesenjak za kojputere. U svakom slucaju, znam da ja jesam. A engleski se podrazumeva... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, WiseMan рече

I još nešto samo da napomenem svima koje žele da se oprobaju u IT svetu. Autor ove teme, započeo je ".NET Desktop Development" što znači da su to aplikacije namenjene za desktop računare koje će raditi samo na Windows-u. IT svet je kao medicina. Imate doktore za svaki deo tela, tako i IT, za svaki deo postoji drugačija oblast.

Software Developer - C++, C, C# (.NET), Swift, Objective-C, Java
Web Developer - JavaScript, Python, Ruby, PHP
IoT Developer (Robotika) - C++, JavaSript

Ove navedene tri profesionalnosti su da kažem "Koren", iz tih 3 oblasti postoji još niz drugih profesija, kao što su:
"Full Stack Web Developer, Front end developer, Back end developer, Software Engineer, QA Engineer, DevOps Engineer,..."

Ја бих то мало другачије објаснио без свих тих силних менаџерско-маркетиншких имена и класификација које су непотребно збуњујуће. Поред тога, имаш неколико непрецизних појмова овде.

Прво и основно, ви пишете софтвер који се извршава на рачунарима у најопштијем смислу те речи. Дакле, не само традиционални десктоп или сервер, већ телефони, таблети, ”паметни” кућни апарати итд. То је све софтвер. није софтвер само оно што се извршава на декстопу. Софтвер такође покреће Web и роботе.

У принципу се сваки језик може користити за било шта. По овој горе класификацији испада да је Python, рецимо, само зa Web девелопмент. Можете правити десктоп апликације у том језику и дефинитивно можете програмирати роботе. Да бисте писали софтвер за дато окружење, потребан вам је, поред језика, још низ алата и технологија које углавном долазе у пакету. То је Гризли већ објаснио на оној другој теми ”Како почети учење програмирања”. Такође испада да је C# само за десктоп. Није. Ни ова тема није о .NET Desktop Development-у, већ о ASP.NET Web Development-у. Тренутно правимо апликацију која резултат свог рада испусује у конзоли и користи конзолу за унос података. Претпостављам да ћемо је после прерадити тако да и улаз и излаз оду у браузер. Што ме доводи до коначне поенте:

Кад једном напишете ”мозак” регистар касе који зна да додаје и уклања производе, рачуна тотале, порезе и остало, ви тај исти мозак можете користити на различитим интерфејсима. Можете направити десктоп, Web, или мобилну апликацију која користи исти тај мозак. Такође можете испрограмирати робота који исти мозак користи да аутоматски прода гомилу артикала из магицана, без да ишта приказује на екрану, само сачува рачун у бази и пошаље купцу на мејл. Наравно да су потребне различите вештине да би се одрадиле ове различите ствари, али овде испада као да су то све потпуно непреклапајуће области и да је за сваку потребан отприлике докторат. Све су то високо преклапајуће вештине, а ова имена су измислили менаџери који обожавају да компликују. Сама ”наука” је знатно једноставнија од свих тих QA DevOps опасних речи. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nigde ne vidim u ovim početničkim lekcijama neku lekciju o čuvanju podataka.Recimo ja sam napravio ovu while(true) petlju koja se ponavlja sve dok ja ne udarim 0 u naziv proizvoda i onda sam stavio da mi ispiše,, Proizvod količina cena ukupno" i radi sve lepo.Mogu da unosim sve koliko hoću i da napravim prekid sa ukucavanjem nule.E sad bio teo da sve što sam prethodno ukucao bude sačuvano al ne vidim nigde da postoji neka lekcija,ii barem deo koji govori o čuvanju prethodnih unosa.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

@obi-wan Tako je, to je niz tekstova/reči.

@Juanito C# je jezik sa poreklom iz C porodice i on je napisan od strane Microsoft-a, stoga C# će raditi samo na Microsoft proizvode. Ako misliš na "Xamarin" za Adnroid i iOS, to nije onda maternji kod. Oprosti mi na grešci, ja sam mislio da razivajte desktop aplikacije, a ne web aplikacije. Što se tiče ASP.NET-a, tu si u pravu i što se tiče software kao software, da tradicinalno znači da radi na svakom računaru bez obzira na sistem, ja sam samo hteo da napomenem ljudima da C# neće raditi na svakom računaru, kao i Swift i Objective-C od Apple-a, dok ostali jezici će raditi na bilo kom radnom okruženju. Spomenui si "десктоп или сервер, већ телефони, таблети, ”паметни” кућни апарати итд" čisto da ljudi znaju, to znači da ako vi npr. pravite Android aplikaciju, ona će raditi svugde gde ima Android Operativni Sistem, sem možda pametnog sata (za to nisam siguran). I spomenuo si "силних менаџерско-маркетиншких имена" to nisu menadžersko-marketnička imena, već zvanja. Kao što postoji "Diplomirani (zvanje)" tako i ovde postoje zvanja. Primera radi: "QA" - Testira proizvod, "Front end Developer" - dizajnira web aplikacije, itd.

200_OK.jpg

Mornië alantië

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, WiseMan рече

C# je jezik sa poreklom iz C porodice i on je napisan od strane Microsoft-a, stoga C# će raditi samo na Microsoft proizvode. Ako misliš na "Xamarin" za Adnroid i iOS, to nije onda maternji kod. Oprosti mi na grešci, ja sam mislio da razivajte desktop aplikacije, a ne web aplikacije. Što se tiče ASP.NET-a, tu si u pravu i što se tiče software kao software, da tradicinalno znači da radi na svakom računaru bez obzira na sistem, ja sam samo hteo da napomenem ljudima da C# neće raditi na svakom računaru, kao i Swift i Objective-C od Apple-a, dok ostali jezici će raditi na bilo kom radnom okruženju.

Али то није тачно. C# компајлер је open source и ради на свим платформама. То што ти причаш је било тачно пре неколико година, више није. Microsoft je сад good guy који воли Linux и macOS и доприноси open source заједници. И Apple Swift је такође open source, управо комплетирају верзију за линукс и припремају га да постани сјајан серверски језик. 

Подели на овим сајтовима

@obi-wan

string можеш да посматраш као обичан сирови текст. У том смислу је array of strings низ таквих текстуалних објеката. Кроз низ можемо да прођемо користећи foreach петљу. То ћете научити мало касније, али мислим да већ сада може да буде интуитивно јасно отприлике. На пример, овде пролазим кроз један такав низ и штампам сваки string у конзолу. 

24uxagj.jpg

Оно што си ти питао је зар није и стринг врста "низа". Јесте. Уместо да их посматрамо као недељиве објекте, stringove такође можемо да посматрамо као "низове" unicode карактера. Тако можемо да прођемо кроз све карактере у стрингу и одштампамо их, као што смо горе урадили са низом стрингова:

r8gvg6.jpg

Узгред, ови горе скриншотови су са iPad-a. Толико о томе да C# не ради свуда. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Да, стринг је интерно у ствари низ слова, тј. "карактера". Тако да може и да им се приступа на исти начин, на пример:

string ime = "Grizzly";
            Console.Write(ime [1]);

Ово враћа друго слово из стринга име (пошто низови почињу од 0) тј. "r". Тако да може и стандардна "фор" петља:

for (int i = 0; i < ime.Length; i++) {
                Console.Write (ime [i]);
            }

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Кратос рече

Nigde ne vidim u ovim početničkim lekcijama neku lekciju o čuvanju podataka.Recimo ja sam napravio ovu while(true) petlju koja se ponavlja sve dok ja ne udarim 0 u naziv proizvoda i onda sam stavio da mi ispiše,, Proizvod količina cena ukupno" i radi sve lepo.Mogu da unosim sve koliko hoću i da napravim prekid sa ukucavanjem nule.E sad bio teo da sve što sam prethodno ukucao bude sačuvano al ne vidim nigde da postoji neka lekcija,ii barem deo koji govori o čuvanju prethodnih unosa.

За то сам предвидео посебну лекцију пошто је велика тема. Пробај, на пример, да употребиш ово да снимиш рачун у фајл:

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.io.file(v=vs.110).aspx

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

Ово враћа друго слово из стринга име (пошто низови почињу од 0) тј. "r". Тако да може и стандардна "фор" петља:

for (int i = 0; i < ime.Length; i++) {
                Console.Write (ime [i]);
            }

New kids are moving away from C-style loops. :) 

Без зезања, из Swift-a су их избацили. Или "foreach" или LINQ-style оператори. 

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Grizzly Adams рече

За то сам предвидео посебну лекцију пошто је велика тема. Пробај, на пример, да употребиш ово да снимиш рачун у фајл:

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.io.file(v=vs.110).aspx

1. Направи унос три податка.(odrađeno)
2. Нађи како се освежава екран, направи да се унос понавља.(odrađeno)
3. Осмисли и направи како ћеш да чуваш претходно унете податке.( pretpostavljam da treba da se formira neka lista  koja će da izlazi svaki put kad ja završim unos?rekao si da koristimo samo ono što učimo iz ovih lekcija :dedica:)
4. Прикажи претходно унете податке на екрану.
5. Израчунај тотал и прикажи.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...