Jump to content

Od sada će Nišlije Božiju milost plaćati po utvrđenom cenovniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

Od sada će Nišlije Božiju milost plaćati po utvrđenom cenovniku

Na ulazu u Crkvu časnog krsta na Novom groblju osvanuo je cenovnik sa uslugama. Na navedenom papiru stoji da se jednokratno pominjanje naplaćuje 20 dinara po imenu. Onaj koj želi da ga sveštenici imenuju tokom 40 dana ovu uslugu će platiti 100 dinara, ista polugodišnja procedura košta 450 dinara, a godišnja 800.

Ova svetinja potez objašnjava sledećim rečima: ”Jedna baba je davala spisak sa dvadesetak imena, pa ko bi sve njih pomenuo. Iz tog razloga je odlučeno da se pominjanje imena tokom crkvene službe naplaćuje. To nije nikakva obaveza, već lična želja, pa je u redu i da bude naplaćena.”

Nišlije kažu da 800 dinara godišnje nije mnogo ali da nije u redu da Božiju milost dobijaju u zavisnosti koliko para imaju!

foto: srbijadanas.com/Profimedia/ilustracija

http://www.naissus.info/vest-Od-sada-će-Nišlije-Božiju-milost-plaćati-po-utvrđenom-cenovniku-8288.htm

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Nista novo, prosto je tako. Po manastirima se nekim isto naplacuje, kod Rusa postoji isto tarifa najnormalnije, valjda je stvar kulture mentaliteta i onog famoznog "obicaja". Da se ne lazemo, ovo nije neka cifra i sigurno da ljudi pominju i one koje ne plate ako nemaju, vise je nacin da se otresu tih poboznih bakica koje kad pisu spiskove sa imenima, krenu od kulina bana, znanih i neznanih, mislim ja kad sam isla po manastirima i pitala ljude da mi ostave imena za pominjanje, taj spisak se peo na skoro hiljadu imena. E sad onaj pop tamo tj monah u manastiru ne zna da ja nosim spiskove dvadesetak ljudi al kad vidi hiljadu imena koje treba da procita pa ja bih samoj sebi naplatila :D

Ono sto treba kultivisati je kultura davanja imena za pominjanje, kultura bogosluzbene pismenosti. Ljudi znaju da se tu nesto valja, i daju imena jer se valja i to tako treba, a da pojma nemaju ni ko ce ih pominjati ni zasto, sa kojim smislom...

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Па шта да радиш кад ти дође нека бакица која се сећа целог породичног стабла још од турског доба... :smeh1:

Него да ми направимо сајт и апликацију за мобилни, па нека бакице само кликћу на имена. А PayPal само шкљоца у позадини. ;)

www.pomjanik.spc

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 19 минута, о.Небојша рече

Мислим да је у питању помињање умрлих на Проскомидији, што новинар није схватио.

Ово је још и јефтино.

Да би се одлужила једна литургија у цркви, црква мора да има бар 3000-5000 динара. Струја+грејање, вино за литургију, просфора... најнормалније је да се помаже црква и уплати за помињање. То хришћани одавно знају, али тему је покренуо атеиста, па ме занима шта је поента? 

Подели на овим сајтовима

Мени је ово перверзно. 

Па не морају да јој их помињу 40 дана или целу годину, ако им је пуно. Нека их баба доноси сваки пут кад дође. Они и онако не враћају спискове људима када их помену. Баба би морала писати сваки пут изнова. Ако њој не би било тешко да пише, онда и они, мудрови, могу да их помену. Али да почну да наплаћују имена људима који долазе у Цркву је више него перверзно. Шта? Сутра ће и причешће наплаћивати јер има пуно причасника. А шта они раде? Чиме се баве? Који им је посао? Кад им је пуно да помену списак имена неке побожне бабе, захваљујући којој су до јуче хлеба јели, јер други нико у Цркви није ни био.  

Друга је ствар када у манастире долазе људи са стране и доносе туђе спискове.

Неке наше попове стварно треба послати у неки камп на до-васпитање.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Огњен рече

"Какав је човек у себи тако и о свему спољашњем суди." :)

Хвала милостиви.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, R2D2 рече

То хришћани одавно знају, али тему је покренуо атеиста, па ме занима шта је поента? 

Па мало нас дира, а успут и помаже да се исправимо где треба - није га без разлога Господ послао... ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Grizzly Adams рече

Па шта да радиш кад ти дође нека бакица која се сећа целог породичног стабла још од турског доба... :smeh1:

Него да ми направимо сајт и апликацију за мобилни, па нека бакице само кликћу на имена. А PayPal само шкљоца у позадини. ;)

www.pomjanik.spc

Gle ga Amer... odma vadi profit :D:D:D 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, R2D2 рече

Ово је још и јефтино.

Да би се одлужила једна литургија у цркви, црква мора да има бар 3000-5000 динара. Струја+грејање, вино за литургију, просфора... најнормалније је да се помаже црква и уплати за помињање. То хришћани одавно знају, али тему је покренуо атеиста, па ме занима шта је поента? 

Ova konkretna prica mi nije toliko ni zanimljiva, vasa unutrasnja stvar, sto bi ikog spolja bilo briga... nego, mene vec godinama na ovom forumu ubedjuju da ne postoje crkve koja naplacuju po tarifi i da ja umisljam da postoje jesno definisane cene za konkretna usluge. 

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Јелена011 рече

Nista novo, prosto je tako. Po manastirima se nekim isto naplacuje, kod Rusa postoji isto tarifa najnormalnije, valjda je stvar kulture mentaliteta i onog famoznog "obicaja". Da se ne lazemo, ovo nije neka cifra i sigurno da ljudi pominju i one koje ne plate ako nemaju, vise je nacin da se otresu tih poboznih bakica koje kad pisu spiskove sa imenima, krenu od kulina bana, znanih i neznanih, mislim ja kad sam isla po manastirima i pitala ljude da mi ostave imena za pominjanje, taj spisak se peo na skoro hiljadu imena.

Нема овдје рационализације. Монетизација Божије милости из било којег разлога је одбојна, ружна и погрешна сама по себи, макар по мом мишљењу. Због тога је Римокатоличка црква изгубила скоро све Германе када је Лутер дошао, јер му је преко главе било управо оваквих ствари.

Нису у питању паре, него принцип и јасно видљиве паралеле са фарисејима.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Vedran рече

А шта они раде? Чиме се баве? Који им је посао? Кад им је пуно да помену списак имена неке побожне бабе, захваљујући којој су до јуче хлеба јели, јер други нико у Цркви није ни био.  

Па зар није посао свештеника управо ТО, вршење вјерских услуга? И сад тешко радити свој посао, као да има толика навала стотина баба са стотинама имена за помен. Ма јок, него и попови су људи па знају бит алави на паре.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...