Jump to content

Свештенство и рат

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поштовани чланови форума, браћо и сестре имам једно питање које се односи на свештенсто па ме занима, уколико неко зна одговор, да ми помогне. Наиме, читајући књиге о Другом Светском Рату наишао сам на занимљивог човека, попа Момчила Ђујића. Ђујић је пре рата био православни свештеник, а када се заратило након што је крстио једно дете и дао му име Дража скинуо је мантију и народу у цркви је рекао: "Ову мантију скидам и нећу је вратити док се не ослободи српски народ''. Ђујић је одлучио да скине мантију и обуче војничку униформу. Моје питање је следеће : Да ли свештеник који је одлучио да се бори у рату има право поново да служи након што се рат заврши? Такође ме занима : Да ли човек који није свештеник и борио се у рату може да постане свештеник након рата? Видимо кроз нашу историју да су многи људи постали чак свеци иако су водили страшне битке против непријатеља и убијали многе људе. Занима ме да ли негде пише у Црквеним канонима који су услови за свештенство. Велико хвала и поздрав. :mahmah:

Подели на овим сајтовима

За почетак, ево читав подфорум

https://pouke.org/forum/forum/299-верска-служба-у-војсци/

и једна тема у којој је доста објашњено...

Подели на овим сајтовима

Чуо сам прије доста година урбану легенду да га је (Ђујића) блаженопочивши патријарх Павле, док је био у Америци наводно звао у олтар да служи, а да је овај то одбио уз образложење да не може јер је окрвавио руке. (ако су лагали мене и ја лажем вас)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Реално гледајући у рату се свашта дешава па ме не чуди да је војвода тако и поступио. Мене занима да ли је одбио да служи јер сматра да није више достојан због неких својих личних уверења или зато што пише у неком канону да не сме.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...