Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Ђаволи ударали на њега, стајали му пред иконом кад се молио, пао на земљу и они играли коло око њега... Онда му се јавио Хр и рекао да само гордељивци тако страдају и да држи свој ум у аду и да не очајава. Кад га је послушао, демони су га оставили на миру (у овом облику) 

Знам, читао сам. Мислио сам да је нешто ново.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Није, млого сте неписмени. То прво имамо у Оригена, од њега у Амброзија, а затим у Августина. Тек је на репу Максим.

Naravno, samo sam pomenuo oca koji se najvise pominje na forumu i koji se najcesce navodio kao predstavnik ovog pogleda na prirodu kao logose stvari. Ne bi trebalo da ima veze ova stvar sa pismenoscu.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Jesi,ono što Bog čuva od raspadanja a to su tela svetaca ti omalovažavaš.

Ne zanimaju me više tvoje projekcije. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Kad krene sentimentalizam postane zagusljivo, ne diskutuju ljudi nego se prica uopsteno, uz puno postapalica i durenja. Tada je lako izneti pausalne tvrdnje da ovi rade ono a oni ono uz sve neke eticke sentimente.

Kratose hvala na diskusiji, iako se mozda nismo raazumeli i/ili slozili sa tobom je lako i "svadjati se" i prosto je uzivanje. Necemo vise na ovoj temi bas smo je urnisali.

Avo izvinite, u pravu ste. Umesto da uzivamo u mirakulima sa vama :)

Nisam znala sve to o Graciji,a kad god neko pomene Boku meni je asocijacija ipak Gospa od skrpjela. Zensko sta cete :D Ima nesto u tom mitu koji "pali" ne samo nas sa ovih prostora :)

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Дијана. рече

Po plodovima (ideja) poznacete ih (njihovu istinitost)

Kratose uzaludna je rasprava. Kad god se dodje do neke bitne tacke, reci ce ti da si bukvalista, da si materijalista, da nisi dovoljno filozofski ili teoloski obrazovan da tumacis i razumijes nesto. 

Rece vladika Atanasije preksinoc na svom predavanju:

"Ne veruju u besmrtnost duse, Bog neka im oprosti".

Da ne spamujemo temu više samo bi da se osvrnem na IDEJE koje poznaju TVOJU Istinitost.

Tebi je bitno da li je duša besmrtna ili nije. Ideja o besmrtnosti duše je umrla davno, ne postoji besmrtna duša po prirodi a ako hoćeš već da govoriš o besmrtnosti duše onda upotrebi jasno i pravoslavno izložen stav po tom pitanju a on glasi. Duša je smrtna jer je smrtno sve što je stvoreno ali je i besmrtna po blagodati. (dakle zavisi isključivo od Tvorca i odnosa koji uspostaviš sa Njim). Sama duša po sebi je smrtna!

Dakle ovako ćemo ubuduće. Ili trpite nas koji vas podučavamo ili idite na teme TIPA: PITAJTE SVEŠTENIKA, pa onda sa makar malo osnovnog znanja dođite da nam solite pamet i da "branite" pravoslavlje od nas pravoslavaca.

Dakle da li je duša besmrtna ili smrtna sada to nije toliko važno i ako vladika Atanasije to izreče, onda je verovatno izrečeno u nekom kontekstu da se duša ima čuvati sada i ovde jer sve to što je u duši našoj se nastavlja posle telesne smrti u Hristu Isusu Vaskrsenjem i životom budućeg veka.

Centralni i najvažniji događaj u Hrišćanstvu je Vaskrsenje a ne to da li je duša smrtna ili besmrtna po blagodati i svako ko uči drugačije jeste onaj kojeg hoćeš da praviš od nas koji iznosimo pravoslavne stavove a to su oni koji se po plodovima (Idejama) poznaju i u Istinitosti.

Eto koliko ste vi daleko od Istine i tu daljinu proglašavate za svetost.

Dakle bez spama ima druga tema a ako tebi nije teško da kao moderator prebaciš ovo što je Kratos na silu i ničim izazvan započeo u temu koju je postovao o.Zoran.

Da i ti nešto korisno uradiš na ovoj temi. :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Kako se kaze, vec je u predvecnom savetu Bozijem po predznanju i promislu zamisljeno ovaplocenje Hristovo. Ako se taj nacrt dogodio pre vremena, znaci, nije stvoren po nasem liku, jer je nacrt u u umu Bozijem pre vremena, a covek je stvoren u vrermenu. Sasvim logicno.

Ја сам мислио да нешто друго говориш. Пуно је расутих порука било па сам већ погубио конце. 

Чини ми се да је кључна проблематика била у равни време-вечност. И ово је све пипаво јер се лако заплетемо у језику, на пример ја овде имам одређенме проблеме са терминологијом  "замишљено", "нацрт" и слично. Али... 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

ДРУГАРСКИ ПОЗИВ СВИМА

Леле! тамо 65 страна! А ја сад не могу више да се сетим да ли сам читао или не уводни текст. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

Леле! тамо 65 страна! А ја сад не могу више да се сетим да ли сам читао или не уводни текст. 

Gre'ota ako nisi. Realno, upropastili smo divnu temu...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Paradoksologija рече

Gre'ota ako nisi. Realno, upropastili smo divnu temu...

можда.

ја то гледам мало другачије.

живи људи разговарају о нечему, па онда скрену с теме, па о нечему другоме, па се некад врате а некад не. ово је симулација живог разговора. 

не значи да се опет не можемо вратити на тему, а о другим стварима се на нову преселити.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Hahaha, Vedrane brate mili vidi se da nemas iskustva sa forumima :D tvoj idealizam da se tema ikad igde vrati je kao sa katolicima da ce se negde tolka masinerija vratiti :D ali je slatko.

Hvala vam avo na trpljenju :)

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Bez uvrede, ali toliko si se zanio i ponio svojim 'bogoslovstvovanjem i svojim duhovnim i intelektualnim napretkom' samo papagajski ponavljajuci tudje misli i ideje, da je to, da budem blaga, cudno. Potrebno je samo malo cacnuti te blagoglagoljive mantrice i pjesmice o ljubavi i visokoj teologiji da pocne da rice duh gordosti uma i bljuje svoj otrovni dim. I jos slusam lekcije o ljubavi... Rekoh li ja, daj ljubav prema bliznjem, a ne apstraktnom daljnjem.

Smijesno je da mi govoris sta da radim, sta znam, sta ne znam i kad i gdje smijem da kazem nesto. Zaboravi na mi-vi zaboga, kad sam ja u pitanju. Ja sve vriijeme citam, zapazam, rasudjujem, uporedjujem. Biram ko ce da mi oblikuje um i uopste se ne zanosim nicijom darovitoscu, ponajmanje svojom.
Ajmo na teme o pivu, duhovno a i psihicki, zdravije je... :pivo:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јелена011 рече

Hahaha, Vedrane brate mili vidi se da nemas iskustva sa forumima :D tvoj idealizam da se tema ikad igde vrati je kao sa katolicima da ce se negde tolka masinerija vratiti :D ali je slatko.

Hvala vam avo na trpljenju :)

Можда! Видиш ти шта психолог све може да уочи код другога, чак и преко форума! ;)

Ја понекад волим да размишљам. А знате ли ви колико то енергије троши?

И када то радим, кад размишљам, ја волим да размишљам о ономе што је могуће, радије него о ономе што је вероватно.

А кад предвиђам, пророкујем, хаха! онда волим да превиђам само но што је вероватно, а не оно што је могуће.

Тако ти ја осцилирам између идеализма и бруталне реалности. Ја мислим да је то добро. Шта ви мислите?  :scratch_head:

...ене грми у даљини, предвиђам да ће киша :snoozer_11:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vedran рече

можда.

ја то гледам мало другачије.

живи људи разговарају о нечему, па онда скрену с теме, па о нечему другоме, па се некад врате а некад не. ово је симулација живог разговора. 

не значи да се опет не можемо вратити на тему, а о другим стварима се на нову преселити.

Ne kvare po meni digresije temu, nego uvrede i netrpeljivost medju ljudima, oko stvari koje niko od nas ne zna zasigurno... A tema je bila ljudska, subjektivna, zasnovana na ljubavi i umetnosti...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Ne kvare po meni digresije temu, nego uvrede i netrpeljivost medju ljudima, oko stvari koje niko od nas ne zna zasigurno... A tema je bila ljudska, subjektivna, zasnovana na ljubavi i umetnosti...

mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

погрешно сам разумео на шта се односила порука

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Tebi je bitno da li je duša besmrtna ili nije. Ideja o besmrtnosti duše je umrla davno, ne postoji besmrtna duša po prirodi a ako hoćeš već da govoriš o besmrtnosti duše onda upotrebi jasno i pravoslavno izložen stav po tom pitanju a on glasi. Duša je smrtna jer je smrtno sve što je stvoreno ali je i besmrtna po blagodati. (dakle zavisi isključivo od Tvorca i odnosa koji uspostaviš sa Njim). Sama duša po sebi je smrtna!

Дакле, ти ниси ти. Ти си ти само благодаћу Божијом. Рецимо да се зовеш Момир. И сад се упознајеш са неким и кажеш: здраво, ја сам Мустафа... пардон, Момир! Али то не може тако. Ти си дужан да кажеш: здраво, ја сам Момир, благодаћу Божијом! Јер, да ли си ти ти неким својим силама можда? Да ниси самог себе увео у постојање? Јер, ако кажеш без тог додатка ти тврдиш да јеси!

Значи, сваки пут кад ти се неко представља, или ти неком, дужан си и себе и њега да опоменеш на тај додатак.

Или ако се возиш троциклом, и спушташ се са Авале без педала и видиш диван предео пред собом и хоћеш да изразиш своје одушевљење, ти мораш да кажеш овако: предео је леп, благодаћу Божијом!

Драга, ручак ти је леп, благодаћу Божијом!

Опет киша, благодаћу... јер, не покреће киша ваљда саму себе.

А све то да би био доследан.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...