Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Када су питали светог Јована Кронштатског како се моли он је одговорио :"Када се молим осећам да сам у рају и да су поред мене Христос,Богородица и сви свети."

Често је препоручивао тај начин молитве.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

12:smeha:

Ајме!

Pa ako veruješ u već ostvareno stanje stvorenog sveta u  nadvremenskoj ravni koja je Božija,svet postoji i pre nego što je nastao,svet je Bog,On postoji u Bogu spašen i pre nego što je nastao.Čist panteizam.Svet je Bog.I ono što spočitavaš meni ulivanje večnosti u vreme upravo to vi tvrdite.Izjednačavate Boga i tvorevinu.Hbga aj priznaj lepo da si panteista pa da ručamo.:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ta ne mucite nas bivse i sadasnje bukvaliste.

Tu jedino pomaze svodjenje na apsurd, bukvalisti moras da nacrtas kud vodi njegov bukvalizam kad se dovede do kraja, on to ne konta jer ne sme da misao zavrsi do kraja bilo bi jezivo :D

daklem, zivimo, jednog dana pupu umremo, sahrane nas olesi pop nase pretke i srodnike, odzvone nam koje zvonce za pozdrav u kosmosu i zaspimo. I? E tu se preplasi svaki bukvalista :D

sta sanjamo? Jel sanjamo?jel nam hladno? Kako bre kad bude vaskrsenje, duboka ona raka bre ko ce otkopavati zemlju....ljudi ja sam se ovo jako skoro pitala jer sam upala u haos kad mi je mama umrla i potpuno se sludela...i kako ce sad ona da bre lezi tamo i bre sto lepo ne vaskrsne? I sto su je drzali zaledjenu pet dana ja kad sam otisla da je identifikujem bre bila je skroz zaledjena pa majku mu ona je covek ne frikomov grasak. I kako ce ona da se otkopa bre kad je to duboko i zemlja je tvrda ima ona jake ruke al ne bas toliko i kad vaskrsnemo jel ce vaskrsnuti kao sto je umrla kao baba il ce biti mlada, a kako cemo se prepoznati jer ona mene nece videti kao babu, pa me dete pita a kako cu ja znati da je to bas moja baka kako ce izledati. A jel joj je hladno i ja tupava obukla sam joj malo deblju bluzu al nisam odnela jaknu i sad je bez jakne tamo, a nema ni brus, a mozda joj oni idioti nisu ni navukli nista kako su onalo zaledjenu uopste mogli da oblace. I gde cemo mi posle da idemo, kako bre taj Bog misli sve da nas okupi i na kom jeziku pa mozda se pogubimo, i taj raj jer nismo glupi da idemo u pakao kako ce to biti, jer cemo pricati, sta cemo radti, sta jesti. I nece li valjda biti poljski wc onako u sumici da se brisemo sa liscem, ako moze da prosvercujemo par rolni papira bre i neki krevet, stolicicu ko ce medju mravima na travi da sedi...i sve tako dalje...i onda cujem samu sebe i pocnem da se smejem kakav sam idiot jer je to bre suludo o cemu ja mislim i kazem sebi idiote nije bre Bog to sto si ti zamislila i neces da vegetiras u zemlji i trulis pa da se svi lepo gore nazive dok Bog smisli kako ce da realizuje taj zivot buduceg veka. Mislim sta koji moj i On smislja kad se vec uhvatio da nas stvara trebalo je da ima plan za vanredne situacije i obavezno protiv pozarni aparat jer u toj sumici lako ce neko da nastrada :D

onda se lupis po celu i skontas da je bukvalizam tezak krst i tu samo Bog pomazd :D ovde, ne u eshatonu tad ce biti kasno. I da mi ostaje vera, poverenje u one koji su osvedocili licno i nada, a da sve sto imam je ovde i sada e da me ne pita starost gde mi je bila mladost, da zivim ovde i sada gledajuci ne sta ko moze meni nego kome ja mogu da budem tu. I pogledsm ove pilice moje i sapatnika mi i prijatelje i neprijatelje i sve sto je lko mene pa da zivim sto godina necu stici da ih se nauzivam, da ih usrecim i ucinim zivot lepsim i laksim. A moj bukvalizam ko ga sisa, ne moram sve da znam.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

А што нам Бог не даде RSVP с датумом доласка, онда да приредимо све онако, како ваља и требује, да га дочекамо. И уредимо неку прикладну ливаду.

Да, то ти је кад се примиш на причу да се Бог шетао вртом кад захладни... 

На 100 километара ћеш да видиш неког ко ти говори? А размере тог стадиона како би замислио, о Горан, морале би да буду на милионе километара, је на 1 квадрат стану 4 особе. А онда чекај брајко да се исприча шта је све сваки понаособ сагрешио. Ја, како имам скоро 50 година, ђаволи би барем 20 година морали да пуштају филмове о мени. Јер је неправедан суд који не прикаже и разлоге зашто сам шта сагрешио. А да само наброје таксативно моје грехе, требало би им не знам колико дана, јер се вели да се дневно опрости маса грехова човеку. И онда тако за свакога... Убили би се од досаде! Јер, хајде, зачудиш се кад је неки познао своје јагње или јаре, али се после понављају те ствари, па оговарања за време кафенисања, па Кратос писао глупости на Поукама (једва сада преживимо, а замисли да нам неко то после чита као записник!).

Дакле, само онај ко потписује да је Бог шетао вртом кад захладни, нека ми се јави да заступа буквалистички Други долазак који је одвојен од васкрсења Христа на крсту! Нисмо, бре, малоумници, као кобасице које се пуне и разврставају прво тамо после вамо, па онда у замрзивач и остале глупости... Као што смо се у неко доба пробудили, родили, а да нас пре није било, тако ћемо проћи и кроз ова врата и обрести се у Царству или не. Зато не знаш кад ће Господ доћи! Јер је то твоје време, и тада му излазиш на истину. И онда или јеси или ниси. Светиљка ти пуна или празна. Оканите се чистилишта и митарстава.

Наравно да ово што сам рекао нема везе са тобом, него са овим заступницима блејања душа по небу...          

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Кратос рече

Pa ako veruješ u već ostvareno stanje stvorenog sveta u  nadvremenskoj ravni koja je Božija,svet postoji i pre nego što je nastao,svet je Bog,On postoji u Bogu spašen i pre nego što je nastao.Čist panteizam.Svet je Bog.I ono što spočitavaš meni ulivanje večnosti u vreme upravo to vi tvrdite.Izjednačavate Boga i tvorevinu.Hbga aj priznaj lepo da si panteista pa da ručamo.:smeh1:

Знаш шта је проблем код тебе и са твојим размишљањем, што ти Бога хоћеш да ставиш у кутију. И да га контролишеш. 

"Надвременска раван" која је Божија? Молим? Ето твоје кутије у коју си спаковао Бога. Божија није "надвременска раван" него СВЕ. Све је Божије. И временска и надвременска. 

Као последица тога, није ни чудо што ти Бога доживљаваш да је он ТАМО, а ти си ОВДЕ и он ће од ТАМО да дође ОВАМО, теби на ноге. Уместо да ти тежиш Њему да превазилазиш своју људску ограниченост и растеш у меру раста Христовога. 

Баш лепо што је Августин поменуо Св Јована. Теби је Бог "на дистанци", а видиш Јовану није. 

Ова пантеистичке небулозе ти сам убацујеш, а онда се бориш с утварама. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

А размере тог стадиона како би замислио, о Горан, морале би да буду на милионе километара, је на 1 квадрат стану 4 особе.

Аааа. Не!

Вели о. Никодим, у оном видеју да ће се спустити небески Јерусалим на равну земљу, рече му и димензије, нека два са два километра. Ту ће сви стати и имати још и комоције, јер спасених ће бити таман толико да имају комоције у два са два. А оне остале ће ваљда бацати у провалију. Само јесте логистички проблем с дочеком. :scratch_head:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Zoran Đurović рече

Талибан, ти ниси поп као ја и да на свакој Златоустовој литургији ово читаш:

СВЕТО УЗНОШЕЊЕ (АНАФОРА) – КАНОН ЕВХАРИСТИЈЕ

Свештеник: Сећајући се дакле ове спасоносне заповести, и свега што се нас ради ЗБИЛО: крста, гроба, тридневнога васкрсења, узласка на небеса, седења са десне стране, и другог и славног доласка, Твоје од твојих Теби приносећи због свега и за све!

Сећамо се оног што се збило, и пише ти црно на бело!

E, ne važi se da nam ovo citiraš, ovo možemo da čujemo samo ponegde, obično nam ne daju...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Paradoksologija рече

E, ne važi se da nam ovo citiraš, ovo možemo da čujemo samo ponegde, obično nam ne daju...

Е, види смејурију: талибан негира литургијски текст и хтео би да га замени са неким својим тумачењем. Као када бисмо ми говорили на Литурђији: Господи помилуј, а то у ствари значи, Господи одмогни!

Углавном и не читају молитве наглас да се "народ не би збуњивао"12:smeha::))12:smeha: 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Oltarske rabote za.nas su drugi tekstovi, oni koji govore o milijardamA godina spremanja na pricesce I fizicki udeo u Carstvu.

Takozvani glasni vanoltarski tekstovi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Углавном и не читају молитве наглас да се "народ не би збуњивао"12:smeha::))12:smeha: 

Taj argument nisam ni čula do sada :0212_rolleyes:

Mene zbunjuje sakrivanje ovih molitava od nas odveć zbunjivih... 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Јелена011 рече

stolicicu ko ce medju mravima na travi da sedi.

А ти не знаш да ће све то бити на ливаду на Новом Зеланду? (тамо нема мрава мош да седиш колко ти душа оће) :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Paradoksologija рече

Mene zbunjuje sakrivanje ovih molitava od nas odveć zbunjivih... 

Можда су и у праву.

Неки кад би чули те молитве рекли би "пантеисти!" "пантеисти!" :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Велизар рече

Тумачење Литургије Григорија Светогорца, на крају цитира самог Златоуста:

"Ове Христове речи и сећање на целокупни божански домострој, доводе нас до евхаристијског Приноса: Сећајући се дакле ове спасоносне заповести, и свега што се нас ради збило… Твоје од твојих Теби приносимо због свега и за све. У божанственој Литургији, речју и свештенорадњама, „увек се обнавља спомен свесвештених дела Христових“ (свети Дионисије Ареопагит[1]) Вршењем божанствене Евхаристије свештенодејствујемо управо оно што је свештенодејствовао Владика Христос. Узносимо свети Принос „у спомен Његове смрти“[2]. Не размишљамо о Христовом жртвоприношењу, него га доживљавамо: „Жртву коју је тада принео (Сам Христос) као неисцрпну, приносимо и ми сада… Увек вршимо исто жртвовање“[3].
Један од разлога што је Господ устројио божанствену Евхаристију, је и то што је желео да проживљавамо Његов спомен, јер нас он води до благодарења. Сећање на доброчинства рађа Евхаристију, а Евхаристија нас чини мудријима (духовнијима): тиме постајемо већи пријатељи Христа, који је Премудрост Божија.

Кроз уста свештеног Златоуста, Христос нам објашњава смисао тога сећања: „Као што сте јудејску пасху вршили да бисте се сећали чуда која су се збила у Египту, тако и ову (моју Пасху) вршите да бисте се сећали мене.“[4] „Као што Мојсије каже: И тај ће вам дан бити за спомен и празноваћете гa Господу (2.Мој. 12, 14), тако и Христос каже: ‘за мој спомен, док поново не дођем'[5]“[6]
Док живимо ишчекујући Христа, божанствена Литургија, Тајна Његовог спомена, представља предукус будућег Царства. "

НАПОМЕНЕ:

1. О црквеној jepapxuju 3, 3,12, PG 3, 441C.
  2. Свети Јован Златоуст, На Посланицу Јеврејима 17, 3, PG 63,131.
  3. Исто.
  4. На Матеја 82,1, PG 58,739.
  5. Упор. 1.Kop. 11,26.
  6. На Матеја 82,1, PG 58, 739.

https://svetosavlje.org/tumacenje-bozanstvene-liturgije/71/

pokazujes veliko neznanje i nerazumevanje razumljivih tekstova što te  i svrstava u zasluženo dobijen nadimak.

Ukoliko pokažeš razum ui razumeš razumljive tekstove a ne da podučavaš druge tvojim odsustvom zdravog uma u čitanju ukinućemo nadimak.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Велизар рече

Чекамо васкрсење мртвих и већ живимо на небесима: „Ова Тајна земљу преображава у небеса.

"пантеизам", "пантеизам", "пантеизам" ???

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Vedran рече

А ти не знаш да ће све то бити на ливаду на Новом Зеланду? (тамо нема мрава мош да седиш колко ти душа оће) :))

Jel? Nisam znala covece :D a jel ce da budu zemljotresi i tad il jok? jel ce rominja neka kisica? mene bre jos svrbe oni kiosci sa cigaretama :)) vidis, tu bi mogla neka amnezija da padne ;)

a kako cemo da vaskrsnemo? i sta rade svetitelji? kako bre Bog zna ko je svet ako se jos to nije zbilo i sta se koji moj molimo sad svetiteljima da nas zastupaju kad oni spavaju? ili ih je Bog probudio i kako ih je probudio? nego kako cu ja da prepoznam moje najrodjenije? jel cemo da nosimo razlicite haljine po narodima? ono srbi neku  trobojku da imaju? a jel smo posle odvojeni po satorima? i kako uniseks haljine? ja sam pokrupna necu da stanem u nju bre :D ima sve da se ocrtava posle cu revnitelje da sablaznim :D a koliko godina cemo imati? jel ce se zenske brijati, pretpostavljam da ciklus Bogu fala necemo imati :D 

mada ipak, kako se bre bukvalisti mole Svetima, to mi je manje jasno od onog zita za Svetog Randjela :))

Kad je mene jednom ujak pitao mrtav ozbiljan, bio je ovde u bolnici i odvela sam ga do hrama Sv Save...hteo je da zapali svecu svojoj slavi Svetom Arhandjelu Mihajlu, al se nacisto oduzeo kad je shvatio da ne zna da li da pali za zive il za mrtve?!

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...