Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Bokisd рече

Da ostavimo Torkvemanidu po strani

Па ти би сада радо да се одрекнеш свог брата у "Христу", јер ни не знајући понављаш његове ставове зато што сте истин духом надахнути. Е, неће може да прође...:cheesy3:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Видиш ја сам се јавио само поводом Торквемадине тврдње. Тебе нисам ни помињао. Зашто? Зато што, као што си вероватно и приметио, у ову дискусију сам се укључио касно, и, као што сам већ рекао, прочитао сам само понешто на последњих неколико страница. Дакле, не знам тачно шта си тврдио и како је текао ток твога размишљања, а и поред искреног покушаја да разумем нисам то успео да схватим ни из ове последње поруке. Ту ми је некако све згурано и има ствари с којима МИСЛИМ да се слажем, и оних о којима МИСЛИМ да се не слажем, али ми није сасвим јасна твоја позиција па ти не могу ништа конкретно рећи.

Zbog toga sam ti i malo zamerio na prvom postu. Jer izvlacis logicke zakljucke ne poznajuci primese, tj. ne znajuci kako je cela ova prica pocela i sta je tacno problem o kome raspravljamo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Zasto ? Razlog ?

Posle onog dužeg posta o.Zorana sramota me i da ti napišem razlog, jer je tamo razgovetno i sa darom sve rečeno.

No daću ti samo na razmišljanje nekoliko stvari.

Učenik Hristov koji se i pričesti svetim tajnama Hristovim ne ode u raj, no izdaje Hrista i podvrgava ga mučenju i Krsnoj smrti,dok na tom istom krstu pokajani razbojnik nekršten (onako kako ti propovedaš i nepričešćen (onako kako ti propovedaš) ulazi u raj i to prvi.

Nevernik samarićanin, podiže ranjenog hrista, opra ga,previ mu rane nahrani ga,plati gostioničaru da se brine o tom malom hristu, dok je sveštenik član crkve prošao pored tog istog ranjenog hrista.

Samarjanka žene nevernica daleko od crkve u svakom pogledu, udostojava se da primi živu vodu od koje ožedneti neće više i ne trći u hram da uzme člansku kartu.

dok je recimo hristos članovima crkve često govorio idi u hram reci da sam te iscelio ili idi u hram, zablagodari gospodu....

Zanimljivo šta je Crkva el da?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pusti te likove, kako cemo raspraviti ovu stvar sa ocima koji imaju takvo misljenje o Crkvi, veri i istini ?

Да ли си ти глуп или се само правиш и уредно не читаш ствари које пишем? Црква, вера, истина, крштење, нада су 1, али нису ствар 1 институције. Због тога што си затрован квасцем фарисејским не хули на Духа, неће на добро да изађе. Узми мало да постиш, да плачеш пред Господом, да читаш књиге са разумевањем, да Му се молиш да те просвети, а не да будеш ленчуга и каменог срца. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Па ти би сада радо да се одрекнеш свог брата у "Христу", јер ни не знајући понављаш његове ставове зато што сте истин духом надахнути. Е, неће може да прође...:cheesy3:

Polako, nisam jos dao svoj odgovor na tvoj prvi post, povodom Torkvemanide. :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Jer izvlacis logicke zakljucke ne poznajuci primese,

Мислио си рећи премисе?

А како то љубљени?

Ако сам прочитао шта каже "торо ке мата" и то коментарисао, како онда не познајем "примесе"? :D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Vedran рече

Ниси ме питао да ли човек може да греши. То сам ја тебе питао. Можда си то мислио са оном првобитним покушајем (неуспелим) да ствари сведеш на једну логичку питалицу, али ствар је у томе да ја то што неко мисли ја не могу да закључим док то што мисли и не напише. 

Ti misliš da sveti greše jer su u sinergiji sa Duhom a ne čisti kanali.To si ti sam rekao.Ja sam ti postavio prosto pitanje ko pasulj koji jasno i nedvosmisleno proizilazi iz toga da iz zajednice pogrešivog(čoveka,kad već moram da crtam pošto se praviš toša) i nepogrešivog(Svetoga Duha) mi opet dobijamo pogrešivog sa mogućnošću da greši iako je u sinergiji sa onim koji ne može da greši(Bogom,Duhom Svetim).Prvo si rekao da je produkt te zajednice pogrešiv,mož da omane posle si kratko rekao ne,ne dajući nikakvo obrazloženje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Да ли си ти глуп или се само правиш и уредно не читаш ствари које пишем? Црква, вера, истина, крштење, нада су 1, али нису ствар 1 институције. Због тога што си затрован квасцем фарисејским не хули на Духа, неће на добро да изађе. Узми мало да постиш, да плачеш пред Господом, да читаш књиге са разумевањем, да Му се молиш да те просвети, а не да будеш ленчуга и каменог срца.

Ko prica o instituciji ? Pricamo o Istini i veri i ispovedanju pravih dogmata koji cine Crkvu. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Мислио си рећи премисе?

А како то љубљени?

Ако сам прочитао шта каже "торо ке мата" и то коментарисао како не познајем "примесе"? :D

Pa, sam si rekao da nisi bas upoznat sa celim tokom diskusije, zar ne ? I, sa necim mozes da slozis, sa necim ne ?

Ili, poznajes stvari ? Ali, onda stoji ono, da pravis logicku gresku. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ko prica o instituciji ? Pricamo o Istini i veri i ispovedanju pravih dogmata koji cine Crkvu. 

И магарица је пророковала, али ти нећеш. Уживај у сопственом мраку. Хула на Духа Светога, ако верујемо Христу, неће се никада опростити... Сањај твоје мрачне снове... 

Подели на овим сајтовима

On 3/12/2017 at 0:44, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja uopšte ne shvatam kako se priča o milostivom samarićaninu nije primila u narodu.

Samarićani su bili nevernici za jevreje.

Šta je uradio samarićanin? Samarićanin je ranjenog "Hrista" podigao,oprao,previo,nahranio,smestio na sigurno da odspava dok ne ojača i otišao...

Gde su granice Crkve koju Bog postavio na Petrovoj veri koja dođe odozgo? Gde? do kraja brate do "nevernih" samarićana

Izvini, ali ta prica ne govori o granicama Crkve, vec o tome 'ko je moj bliznji', tj. o djelima ljubavi. Jevreji i rabini koji su se oglusili o nevoljnika su mogli Samaricanina da nauce pravoj vjeri (u tadasnjoj konstelaciji), ali on je njih mogao da nauci opredmecenju te vjere u djelima ljubavi, tj.nesvjesno je vrsio zakon i u novozavjetnom smislu, djelovao po Duhu. Po djelima ljubavi ce se mnogi spasiti, cini mi se da je i ap.Pavle govorio o tome...

Ja mislim da se insistiranje da se granica Crkve, sve skupa sa tajnama, blagodacu i sl. poklapa sa eklisijalnom granicom PC, a da se svi drugi, a narocito katolici, osudjuju kao jeretici sa svime sto iz toga slijedi, priblizava jednom stanju prelesti, jer se zaboravlja ono 'kome je vise dano, vise ce se traziti od njega', kao i 'kakvim sudom sudis, tako ce ti se i suditi'. Ako smo mi istorijski prava Crkva a jesmo, to nam daje samo vecu odgovornost, ne veci ponos (tj.gordost).

Ali se jednako priblizava prelesti i suprotan stav, koji nekriticki objedinjuje veliki raskol, zbog nekih odstupanja u pravcu jeresi koja se jesu desila (za koje odgovornost nosi klir i teolozi, an e vjerni narod, tj. 99,99%katolika) koji je takodje sudjenje, samo u drugom pravcu... Duh Sveti vodi Crkvu i Crkva ne moze biti u zabludi, a jeresi jesu zablude... Mrznja i zlo i njihovo opredmecenje u zlocinima izmedju podijeljene brace svjedoci o tome da je uvjerenje koje mu prethodi bilo od zloga, nikako od Duha.

Tu je ono gdje se javlja nasa nacionalna povrijedjenost pa i kratkovidost da katolicizam gledamo i sudimo po svom neposrednom iskustvu, koje je tragicno i bolno. (ali bilo je i drugih tragicnih odnosa, npr. Rusi i Poljaci, itd.) Nas nacionalizam i etnofiletizam tesko se suzbijaju. (Na stranu sta je prisutno kod drugog brata tj. Hrvata...) Ja sam vec rekla da pomirenja PC i RKC nece biti bez pomirenja Srba i Hrvata, pa sad, papa d'ucini nesto! :D

Da svi budu jedno, svi oni koji poznaju Oca kroz Njega to je zelja Gospodova, nesumnjivo. Vec zacetak razgovora i dogovora u ljubavi i istini, u nekom manje-vise precutnom neinsitiranju na ortodoksnosti i ortoeklezijalnosti (nasljedstvu prave vjere i Petrovog nasljedja), i time prerogativa one Crkve za koju je on rekao da je vrata adska nece nadvladati je dobro i dovoljno za pocetak... Da se gleda na ono sto spaja, jer zelja za zacjeljenjem rana od otpadanja (koji god da su otpali) moze biti samo od Gospoda i Sv.Duha, ali da se ne zaboravi da se ispravi i zacijeli ono sto je dovelo do razdvajanja... Kako dogmatski, jednako i politicki.

Pozdrav svima :skidamkapu: i drago mi je da je rasprava mnogo vise u bratskom duhu (edit: bar do 26.strane ;). Dospjecemo mozda do onog nivoa kad cascu jedni druge vecima cinimo...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

И магарица је пророковала, али ти нећеш. Уживај у сопственом мраку. Хула на Духа Светога, ако верујемо Христу, неће се никада опростити... Сањај твоје мрачне снове...

Nema ljutnje. :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, sam si rekao da nisi bas upoznat sa celim tokom diskusije, zar ne ? I, sa necim mozes da slozis, sa necim ne ?

Ili, poznajes stvari ? Ali, onda stoji ono, da pravis logicku gresku. :)

Ја стварно стичем утисак да ти не читаш написано. Види овако

1. о. Зоран цитира шта каже "торо ке мата".

2. ја се јавим и надовежем се на тај цитат са одређеним размишљањем на ту тему

3. ти се јавиш и кажеш мени "не познајеш тему"

Ја нисам коментарисао то што ти замишљаш за тему, ни оно што си ти раније писао, ни оно што ти желиш да пишеш, него оно што је написао "торо ке мата".

Да ли и даље овде видиш проблем у моме јављању на ову конкретну ствар, или и даље ја правим "логичку грешку", како велиш?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...