Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

o.Ugrine ,rekoste da je izmedju ostalog i sv.Maksim ispovednik rekao da je dusa bez tela avet a telo bez duse les a ja na nekom postu ovde nadjoh link za manastir Lepavina gde je clanak sv.Maksima ispovednika o besmrtnosti duse,kako to pomiriti.....bez namere da budem strogo racionalan...pokusacu da nadjem i kopiram taj link...mislim da je svetlana ostavila negde..... 8)

http://www.manastir-lepavina.org/arhiva/novosti/index.php/weblog/detaljnije/svmaksim_ispovednik_o_dusi_u_prevodu_i_sa_predgovorom_episkopa_dr_artemija/

:cheesy1:

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

da li životinje imaju dušu i ako imaju po čemu se razlikuju od ljudi ? lisica kad krade nema uvid u tuđu štetu već samo u svoju korist, nije joj dato, čovek ima životinja oseća, bol, glad, žeđ, želju za parenjem, to oseća i čovek u čemu ej bit različitosti između čoveka i životinje?
ovo je ina?e u kontekstu pitanja koje mi ej postavio moj sin, a ja mudro rekoh, pitaj verou?itelja :drugarstvo:

Dušu životinja stvorio je Bog iz onih po?etaka koji su bili u samoj tvari, mada su predstavljali nešto razli?ito od nje (Post. 1, 20, 24). Dušu ?oveka Bog je stvorio na?inom koji je nazvan udahnu?em Božijim (Post. 2, 7). Za razliku od životinja, duša ?ovekova imala je posebne osobine, jer je jedino ?ovek bio stvoren po liku i prilici Božijoj. Posebne osobine ljudske duše su jedinstvo, duhovnost, besmrtnost, sposobnoost razuma, slobode i dar govora.

jel ovo adekvatan odgovor :drugarstvo:

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Душа је бесмртна и ту нема никаквог збора и спора. То је учење Христово и то је учење отачко. Шта је заправо смрт, како се она објашњава у отачкој литертури? Смрт је раздвајање. Раздвајање душе и тела и раздвајање стихија (елемената) од којих је тело састављено (ту би се и наука у много чему сложила). Смрт није одлазак у ништавило, у небиће, у апсолутно непостојење.

Друго, са душом се не догађа исто што и са телом, јер душа није материална (као тело) и није сложена (из делова као тело). Међутим, треба се ослободити сувишних телесних размишљања и не стварати себи слике да душа иде негде "тамо". У том случају души дајемо особине телесности и ту грешимо. Свети оци јесу говорили о бесмртности душе али добро разумите шта су под тим мислили. Оно суштинско у души, по многим оцима, јесте ум, свесност, слободна воља, личност. Све је то душевно својство човека. Тако треба посматрати душу, а не као неку утвару. На само Богу знан начин, све то опстаје и након телесне смрти. Зато кажемо да је душа свесна, да осећа присуство Свевишњег и након одвајањ аод тела (а ко ће то исказати?).

Наш проблем је што отачка мишљења о души сувише буквализујемо, стварамо слике телесног света. Читајте пажљиво оце, приметићете да они скрећу пажњу на то. Ево шта каже свети Григорије Ниски, на пример:

"Јер како описати што око не виде, ухо не чу и што у срцељудско не уђе?...Ако се чак понеко ондашње средство мучења и назива овдашњим именима, разлика међу њима ипак није малена. Када чујеш реч "ватра", знај да ваља мислити на нешто различито од овоземне ватре...Послегробна ватра је нешто друго. Није исто што и овоземаљска.

Када чујеш за "црва", нека ти једнакост имена не одведе мисао на овоземаљску животињу...Додатак "нема краја" ("неуспављиви") упућује мисао на природу која се разликује од оне коју познајемо."

Свети Григорије Ниски, Велики кетехизис

Много смо оптерећени представама: кључалих казана, помахниталих рогатих створења и слично. Морамо знати да су то само представе реалности које је неизрецива, јер је страна нашем искуству.

Следеће, када се каже да је душа бесмртна по благодати шта се са тим жели рећи? Жели се рећи једна и једина ствар: да је бесмртност душе различита од бесмртности Божије. Само је Бог бесмртан по природи (по Себи Самоме, Он никоме не дугује Своје постојање без Самоме Себи, Својој вољи). Са друге стране, све створено постоји вољом Божијом. Бог као Сведржитељ сву творевину држи у постојању. То се односи и на душу и на анђеле и на материју и на све што је створено. Да нема сведржеће енергије Божије, читава би се творевина расплинула у небиће јер не може да постоји сама, својим силама. Ето то се жели нагласити када се каже да је душа бесмртна, али не по природи већ по благодати Божијој.

Подели на овим сајтовима

Још нешто треба рећи у вези учења о души. Светлана сигурно зна етимологију грчке речи душа - психи. Када раскријемо етимологију неке речи налазимо и њено темељно значење. Реч душа - психи на грчком, значи нешто што је охладнело (на новогрком се хладњак, фрижидер каже: псигион). У том значењу налазимо изворно грчко учење о души (античка философија): душа је већ нека декаденција, пад вечнопостојећег ентитета. Тај вечнопостојећи ентитет постојао је у свету идеја (код Платона). Када јој је досадило да учествује у идеји Добра, да созерцава Добро и Лепо, пала је, охладнела је и постала "психи" - душа. Душу је Демијург затворио у тело - тело је тамница душе (Платон). Према томе. човеков задатак је ослобађање од тела, од тамнице и поновно враћање у свер идеја, у созерцавање Добра.

Оваква конструкција је оставила дубок траг у отачкој мисли. Оци су били у дујалогу са оваквом философијом, отуда њихов упоран говор о души - једноставно, хтели су да раскринкају ову тврдњу да је душа вечна и нестворена, да је она истина постојања а да је тело лаж и тамница. Наћићете и код отаца, нпр. код светог Григорија Богослова, да је тело тамница душе (дословно цитира Платона). Међутим, оци су тиме хтели да нагласе сасвим нешто друго - тамница је пало и огреховљено тело а не тело по себи. Оци су имали на уму истину оваплоћења и чињеницу да је истина постојања човека дупа и тело, заједно а не раздвојено. Ту мисао је јасно изразио свети Иринеј Лионски: Душа без тела је утвара а тело без душе је леш.

Треба рећи и да је појам душа -психи у старо завету (нефеш) потпуно другачије схватан, код библијских писаца, него што се то обично мисли и учитава. Библијској свести је потпуно страна идеја душе, онако како је она схваћена код Грка, а преко њих и код вњћинњ хришћана. Нефеш је сасвим нешто друго од психи. Мислите о томе. Немојте оце читати тако што ћете своје предрасуде учитавати у њихове реченице. Потрудите се да схватите контекст отачке приче.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sveti Maksim Ispovednik je sa svoje strane poznat po tome sto je nacinio jedan zaokret u teologiji Istoka. Kao takav on je objasnio mnoge stvari koje su bile do pola razumljive do pola objasnjene. Odnos troposa i logosa stvari kao i o slobodi volje ali i o besmrtnosti odnosno smrtnosti duse jesu poglavlja koja je ovaj razjasnjavao. Zakljucak o smrtnosti duse bi bio da je ona toliko smrtna da bi nestala odmah ali da je Bog toliko voli da nece umreti nikada. Vezano za kontekst gore navedenog citata jeste odnos troposa i logosa u coveku koji je opet nezamisliv mimo tela jer telo jeste ona kategorija kojom se razlikujemo od andjela takodje slovesnih bica samo bez te vrste materijalnosti u sebi. Sa druge strane, to isto telo jeste ona kategorija koja coveka i cini prvosvestenikom tvorevine jer ostvarujuci zajednicu sa Bogom on tojme spasava i materiju jer je ona nerazdeljivi deo njega samoga - iz tog razloga se Logos i imao ovaplotiti i da Adam nije pao. Ako sagledamo sotirologiju sa stanovista egzistencijalno ontoloskog rasudjivanja to i jeste logicno upravo jer zivot (vecno dobro bitije - M. Ispovednik), jeste nezamislivo mimo odnosa sa Nestvorenim upravo jer odlika stvorenog jeste konacnost a Nestvorenog - beskonacnost. Dakle, krajnje logicna i egzistencijalna kategorija. Mislite o tome.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog,

Namece se zakljucak da je dusa besmrtna citajuci Svetog Maksima Ispovednika. Znate onu uzrecicul...ispustio/la dusu....e sad kad telo umire znaci dusa ga napusta i sta onda....dusa traga za novim telom....da li dusa nalazi to telo momentalno i ako jeste....da li je moguce da dusa nalazi telo novorodjenceta ili cak embriona...i kako je toj dusi u tom momentu...da li se dogadjaju neka preobrazenja same duse u tom momentu?

Prastajte meni gresnoj i neukoj....

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Zaista sam imala veliku zelju da ovu temu propratim, ali sada znam da nista ne znam. Tako mnogo cinjenica, prevoda, insistiranja na znacenju reci, pojma... Imam utisak da se previse insistira na razjasnjenju pojmova a da se zaista izgubila sustina. Da li se uopste o sustini i govorilo? Zar je za susret zaista potrebno zavrsiti teologiju? U redu mi je kada svestenici upucuju i koliko vidim oni su samo insistirali na razmisljanju, ne daju gotove odgovore. Gospodjo Svetlana ne razumem samo na cemu kroz ovu temu insistirate? Molim vas da me malo uputite. Unapred se zahvaljujem jer imam zelju da ucestvujem, ali nisam vise sigurna sta je pravo pitanje.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

Tanja, сврха теме је да се појасни читаоцима форума да је Православна Хришћанска вера да је душа бесмртна, а да би се избегле поруке као ове овде

http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,631.0.html

ради писца тих порука и ради и других чланова форума који су неупућени у ову истину Православне Хришћанске вере. Циљ је, дакле, објаснити ову истину вере и има ту још да се пише. Вера се или прихвата или не.

Подели на овим сајтовима

Meni nista niste objasnili. Moje misljenje je da je Istina jedna " Ja sam Put, Istina i Zivot" ,a da li je na hebrejskom,ruskom ili vec kom jeziku mislim da nije bitno,jer sustina je da se prepoznamo da bismo bili prepoznati ,a to je jezik Ljubavi. :(

Svetlana, ja se iskreno ne osecam prijatno kada me neko vuce za rukav. Morate priznati , malo je neugodno, a jedini pravi poziv po mom misljenju je " dodji i vidi ",a ostalo zavisi od naseg svedocenja i onoga cime pocivamo, kime pozivamo - ne tumacenja, i zainteresovanosti onoga koga pozivamo jer sami ste rekli " ili se prihvata ili ne".

НЕ МОГУ И НЕЋУ КУЋИ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ! ВИ? ОД НАС ЗАВИСИ!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

Jelena Vitorovic, нико то што сте написали не пориче. Пошто је ово мисионарски форум обраћамо се сви ми који то знамо и онима који то можда поричу и изјашњавају се као неверујући људи, а да бисмо им показали управо то што пишете, да је наша вера вера Љубави. Лично мислим да неверујући људи не постоје, само им треба времена да схвате да су дубоко у себи трагали за Богом.

Подели на овим сајтовима

Смрт душе је одвојеност исте од Бога, као што је и смрт тела одвијеност од душе. Душу замишљате као "телесну" и то вас све време води у несугласице и противречности.

Рећи да је душа "бесмртна" у отачкој литертури значи да се она не распада као тело (јер није сложена). Та бесмртност значи, да и после телесне смрти опстаје људска личност у Богу. Реално опстаје - свесна и одговорна - чека васкрсење мртвих и живот будућег века.

Подели на овим сајтовима

Nema potrebe da me oslovljavate imenom i prezimeno, dovoljno je ime. A pitate kako, mislim zdravim dijalogom,radosnom vescu,jednom recju zivotom kojim zivimo,vazduhom kojim disemo. Prosto je, ljubav se razume na svim kontinentima. Kako cete recimo nekome sa Kosova objasniti da ste uz njega? Tako sto cete mu objasnjavati ko ce mu i kada pomoci ili vec..... ili tako sto cete otici i zagrliti ga?!

НЕ МОГУ И НЕЋУ КУЋИ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ! ВИ? ОД НАС ЗАВИСИ!

Подели на овим сајтовима

Zar ne mislite da toliko insistiranja na znanju cinjenica o Bogu moze da udalji, uplasi? Kako je moguce objasniti ako to nije nacin zivota? Razumem da je ovde forma pisane reci, ali ako svestenici upucuju na razmisljanje bez gotovih odgovora, pitam se cemu insistiranje? Iskreno, nisam sigurna da je ovo nacin da se "ukrste koplja" zato i pitam cemu insistiranje? To je pre nacin da se neko odbije nego pozove. Nazalost, ima mnogo mesta gde se mogu naci citati, razmisljanja, ali primeri nam sluze da nas upute u nacine, ali bez svog nacina, licnog svedocenja, zivota, tesko da nekoga mozemo ubediti. Uvek postoji nacin, sto bi moj duhovnik rekao, treba izaci iz kutije. Verujte da nisam znala sta znam i mogu dok nisam otvorila i misao i srce. Pisem i pesme, imam 40 godina, dvoje odrasle dece i tek sada sam otkrila talenat. Onda kada sam se otvorila i prestala da citiram a pocela da govorim. Ovaj forum, koliko znam ima za cilj zivu rec, zivu rec zajednice svetih. Zasto to ne radimo ako vec imamo prostor i mogucnost.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Драга Јелена, слажем се са тобом. Управо имам идеју и жељу да овде живом и топлом речју мењамо људе, ловимо људе за Христа. Вера није ствар знања, вера је ствар спознаје. Човек може да зна цело Свето Писмо напамет а да не верује у Бога, да не воли људе. Дакле, ја вас молим да градимо овај наш однос и разговор на форуму на узајамном допуњавању, размишљању. Волео бих када би се отворили (у оној мери коју форум омогућава) и изнели ваш доживљај вере. Ми смо сви призвани са разних страна, и чврсто као свештеник верујем да нисмо овде случајно. Знам многе којима је топла реч коју упућујемо са овог форума извуклу из тешких стања.

И да. Треба говорити и аргументовано. Тиме ће ваше речи имати тежину и озбиљност. Разумете ме?

Подели на овим сајтовима

Смирење је мајка свих врлина.

Интересантно, још нисам срео да је неко пкренуо тему о васкрсењу мртвих. То питање је од суштинског значај за хришћане. Нпр. поставити тему: шта мислите о разлогу оваплоћења Бога Сина? То су питања, а не наклапање о бесмртној души, па још би и да дознамо како је то она бесмртна, итд.

Отворено: http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,828.0.html

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...