mirjanap Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 @mirjana znači samo je to ionako nebitno telo umrlo a ono bitno, tj. duša je nastavila da živi kao i pre toga, samo sada u malo izmenjenom ambijentu. А не. Тешко да неко од нас може да говори о души без тела на јасан начин. Ја немам појма шта би то могло да буде и како. И није у питању амбијент. Ја да знам јасно била не бих овде пискарала по нету. Постоји одељак од Флоренског "геена" где он на почетку свог излагања сведочи о личном искуству ништавила. Занимљиво је. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Пре 17 година сам се први пут срела са оваквим зизијуласовим текстом у часопису Беседа. И ја сам тако разумела и била сам врло збуњена. Тек у следећем броју је изашао неки чланак одговора на питања од стране неких Грка и тек ту је разјаснио о чему се ради и заиста нема везе. Накнадни чланак је издат само захваљујући томе што се из предходног свашта могло разумети што се показало код питања и одговора. Данас углавном читам Оце и држим се тог кључа иначе олако се одлута. naravno citatjuci Oce covek nece pogresiti, medjutim rasprostranjena je percepcija da savremeno bogoslovlje govori nesto drugo od otaca sto apsolutno nije tacno. zizi je jako jako jako dubok i smatram da mali broj ljudi zaista moze da ga razume. u njegovom pisanju kao da postoji jedno komforno zanemarivanje potrebe detaljnog objasnjavanja jer ljudi ga zaista ne razumeju. ja cak mislim da on to (paradoksalno ali je tako) pise tako iz smirenja, jer ukoliko bi se on upustio u detaljna objasnjavanja mislim da bi bilo jako ocigledno da je on pre svega Bogovidac pa onda teolog. duboko verujem da je vrlo opitan covek. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Е лепо не знам како да избришем кад погрешим пост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Дакле, до доласка Христа има само смрти и ништа више. Koji veruje u Mene ako i umre, živeće (Jn. 11,25) DYNABLASTER and mirjanap је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 zizi je jako jako jako dubok i smatram da mali broj ljudi zaista moze da ga razume. u njegovom pisanju kao da postoji jedno komforno zanemarivanje potrebe detaljnog objasnjavanja jer ljudi ga zaista ne razumeju. ja cak mislim da on to (paradoksalno ali je tako) pise tako iz smirenja, jer ukoliko bi se on upustio u detaljna objasnjavanja mislim da bi bilo jako ocigledno da je on pre svega Bogovidac pa onda teolog. duboko verujem da je vrlo opitan covek. Ово је врло утешно. Зизи је моја прва љубав, али сам касније постала опрезна управо због дешавања уоквиру нових младих нараштаја и њихове интерпретације. Очекивала сам да ми млади теолози разјасне све оно што ја немогу а испоставило се да ме заводе за Голеш планину, па сам се из опреза повукла. Треба водити рачуна о томе ако се већ неко зове теологом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Koji veruje u Mene ako i umre, živeće (Jn. 11,25) Ако се мисли на целог човека,онда АМИН! Јер нигде не стоји: ако и умре, БИЋЕ МУ БЕСМТРНА ДУША. Већ чео човек. Ако се мисли само на душу, онда... Стварно је глупо причати о овим стварима. Кајем се што сам се упустио у разглабање. Моја сума: видећемо шта ће бити...ја "чекам васкрсење мртвих и живот будућег века". laetitia је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Треба водити рачуна о томе ако се већ неко зове теологом. Апсолутно се слажем. И да додам: треба водити рачуна и о томе ако неко исповеда и зове се хришћанином. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Апсолутно се слажем. И да додам: треба водити рачуна и о томе ако неко исповеда и зове се хришћанином. Ово је већ истеривање на силу. Сви чекамо васкрсење мртвих. Нико не чека живот душе после смрти. Чекамо га и сада док смо живи и грешни. Па јел то значи да нисмо живи у палом стању. anajrim је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Сви чекамо васкрсење мртвих. Нико не чека живот душе после смрти. Чекамо га и сада док смо живи и грешни. Па јел то значи да нисмо живи у палом стању. Амин. Немам више шта да додам. Хвала вам за ове речи, њих сам чекао. Још има хришћана на форуму Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 https://www.pouke.org/forum/topic/18323-neki-drugi-svet-moje-licno-iskustvo/page__st__12 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 Добро, опростићу ти ово богохуљење око "патолошког наглашавања васкрсења" (јер тиме је онда цела теологија и Црква патолошка, јер управо ТО наглашава) Црква то непренаглашава у смислу да корсти то учење да се бори против другог хришћанског учења, конкретно свесности душе, као што ти чиниш. Бесмртност душе је просто нехришћанска.Сори! Није. По тој логици, и учење о једном Богу је нехришћанско учење. И наравно да химнологију треба редиговати, очистити је од милиона глупости које се провлаче по њој.Чуо си беседу в. Давида о томе да у православној химнологији постоји и учење о папском примату. Да је очистимо од милион глупости које се не слажу са твојим виђењем православне химнологије? А осим тога, и ти си чуо беседу в. Давида - то није православна химнографија, текст је реч по реч узета из католичке химнографије. Мало мање полуистина. А могу да мислим на шта би личила та православна протестантска химнографија: Непостидна заштитнице хришћана, незаменљива пред Богом васкрсла посреднице, не игнориши молитве нас никад више грешних, него када васкрснеш притеци у помоћ нама који те са вером зовемо, пожури фигуративно на молитву и пожури симВолички на умољавање, пресвета Богородице, усрдна заштитнице оних који те са вером готиве али не поштују јер то доличи само Богу. Бесмртан је једино Светотројични Бог, Света Тројица, Триипостасни Бог: Отац, Син и Свети Дух.Све остало је, на жалост, смртно. Ето нам и пар ексланс порицања васкрсења... :P Колико знам, Павле нигде не говори: ма не брините, душа је бесмртна. Можда зато што бесмртност душе просто није довољно добра? DYNABLASTER, mirjanap, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ... по Св. Максиму Исповеднику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 https://www.pouke.org...vo/page__st__12 Данас сам баш то читао и мислим да су у питању трипови, или у најбољу руку: човек је сањао. Мислио сам и да се шалио Али, нисам хтео да напишем, да не уплашим човека. Ко сам ја да судим њему. Баш лепо. Можда зато што бесмртност душе просто није довољно добра? Не Мали, погрешно је све од слова до слова што си написао. Немам снаге да коментаришем, све је погрешно и бесмислено. Права пијетистичка папазјанија, и немачки пијетисти би ти позавидели, а камоли оци Првог Вaтиканског- Сабора. Ово као да си преписовао из неке средњовековне књижице за личну употребу молитви на литургији. Потпни пијетизам ватиканских догмата. Још ми само реци да верујеш у телесно узнесење Дјевице Марије у Краљевство Божије и њено безрешно зачеће и завршили смо...нећу се више никада заједно причестити са тобом у животу :P На целој теми нико да скапира шта ја говорим (можда је неко скапирао, ок). Едит: није теологија за свакога - рече Григорије Богослов. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 brate ala ti lupas Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 ocu bar opomenu sad Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 27, 2012 Пријави Подели Написано Март 27, 2012 a ne znam kako to niko ne kapira sta pricas, pa objasni, mozda i ne lupas :lol: al postovanja malo treba ipak imati, tako pise u pravilima foruma nisam ja izmislio Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука