Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

Ja mislim da je to kod protestanata odnosno adventista,al što kažeš nije ni bitno samo mi zapalo za oko. :)

Може бити, ево питао сам аву на оној његовој теми, ваљда ћемо добити одговор ;)

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Може бити, ево питао сам аву на оној његовој теми, ваљда ћемо добити одговор ;)

Izgleda da ava Đurović priprema opširan odgovor. :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

@@Дијана.,

Врати онај пост где сам поставио Александрову емисију где говори о човеку и души. Избриши онај део који је ван теме и остави видео јер је скроз у складу са темом и поучан је. А онда можеш обрисати и овај пост.

Мислим да је то у реду. 

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Под знаком питања 27. октобар 2012.
Гост данашње емисије био је теолог Александар Милојков с којим смо разговарали о хришћанском учењу о души, бесмртности и човеку уопште.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Их, каква штета..........нисам протестант. А таман сам мислила да ћу се прва огласити на теми.  :)))

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Их, каква штета..........нисам протестант. А таман сам мислила да ћу се прва огласити на теми. :)))

Ne moraju samo protestanti. Neka se jave svi oni koji vjeruju u Bibliju a ne u život duše poslije smrti kako bi smo imali diskusiju
Подели на овим сајтовима

Нисам протестант , али као традиционалиста заступам тврђу линију.

Душа јесте свесна и то поготово после васкрсења јер пре васкрсења душа проводи у некој врсти сна у аду.

Мирко , саветујем ти да пре постављања теме , провериш да ли има сличних , или истих, старих тема , помоћу претраживача , јер сам сигуран да има старих тема које ову тему обрађују.

Добро нам дошао на форум.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Гости

Душа јесте свесна и то поготово после васкрсења јер пре васкрсења душа проводи у некој врсти сна у аду.

Kako je svesna kada joj je mozak mrtav i služi kao hrana za crve?

Подели на овим сајтовима

Мирко , саветујем ти да пре постављања теме , провериш да ли има сличних , или истих, старих тема , помоћу претраживача , јер сам сигуран да има старих тема које ову тему обрађују.

Slažem se sa tobom da je duša svjesna poslije smrti ali ne i u tome da se sve nalaze u adu.

Pogledao sam i nigdje nisam vidio sličnu temu.

Čovjekov duh poslije smrti http://youtu.be/-c8b0p4S2Oo

Подели на овим сајтовима

Душа не добива пуну награду или казну  , све док је Христ не васкрсне и док чека васкрсење она проводи време у стање сна . 

Мурамаса , тако је по вашем ставу , али ми верници схватамо то на другачији начин.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Šta se ljudima dešava u glavi nakon što umru?

Život posle smrti zaista postoji, potvrdili su naučnici koji su prvi put u istoriji otkrili da osoba ostaje svesna čak i nakon što umre, pišu Večernje novosti.

IZVOR: B92

Život posle smrti zaista postoji, potvrdili su naučnici koji su prvi put u istoriji otkrili da osoba ostaje svesna čak i nakon što umre. Međutim, nije sve tako i jednostavno i nije baš onako lepo kako vam pokazuju na filmovima. Istraživanje sa Univerziteta u Sauthemptonu, koje je vršeno nad 2.000 ispitanika, pokazalo je da misli zaista nastavljaju da postoje čak i nakon što srce stane. Iako se ranije verovalo da mozak prestaje da radi u roku od 30 sekundi nakon što srce stane, najnoviji podaci pokazuju suprotno.

Naime, naučnici su godinama smatrali da mozak ne može da funkcioniše nakon što srce prestane da pumpa krv, te da s obzirom na to ni misli, tj. svest ne može da postoji nakon što je osoba klinički mrtva (srce više ne radi). Međutim, ovo istraživanje je pokazalo da ljudi i nakon što su proglašeni klinički mrtvima u nekim situacijama ostaju svesni onoga što se dešava oko njih, ili barem osećaju emocije. - Nasuprot popularnom uverenju, smrt nije određeni trenutak, već potencijalno reverzibilni proces do kog dolazi nakon što ozbiljna bolest ili neka nesreća prozrokuju da srce, pluća i mozak prestanu da rade. Ako pokušaj da se proces zaustavi uspe, onda to nazivamo srčanim zastojem. Ako, pak, pokušaj ne uspe, nazivamo ga smrću - priča dr Sem Parnia, koji je vodio istraživanje.

U sklopu studije su naučnici ispitivali preko 2.000 ljudi iz Austrije, Amerike i Velike Britanije koji su preživeli kliničku smrt. Gotovo 40 odsto ispitanika je reklo da je doživelo neku vrstu svesnog stanja nakon što su prograšeni klinički mrtvima. - Ovo pokazuje da ljudi imaju moždanu aktivnost nakon što srce stane, ali nakon što se povrate gube pamćenje, što zbog povrede što zbog sedativa koji su im dati. Zbog toga se ne sećaju svi - objašnajva doktor. Zanimjivo je da iskustva ovih ljudi ne odgovaraju onome što ste videli u filmovima. Naime, svega dva odsto ljudi je svoje iskustvo opisalo kao "doživljaj van tela" - kada je osoba u potpunosti svesna onoga što se dešava oko nje, i može da vidi i/ili čuje šta se dešava. Više od polovine onih koj su bili svesni kažu da nisu mogli da vide šta se dešava oko njih, ali su iskusili osećaj straha, što je samo po sebi indikacija da je svest i dalje uključena. Međutim, verovatno najveći uspeh ovog istraživanja jeste jedan čovek od 57 godina koji je nakon kliničke smrti mogao da čuje sve što se oko njega dešavalo.

Ranije su naučnici ovakva iskustva pripisivali sanjaju ili halucinacijama, ali budući da je čovek do detalja opisao šta se dešavalo oko njegovog kreveta nema drugog objašnjenja, kažu naučnici, nego da je čovek jednostavno zaista bio svestan sveta oko sebe tokom tri minuta, koliko mu srce nije kucalo. - Ovo je izuzetno značajno otkriće, jer se ranije pretpostavljalo da su iskustva ljudi u kliničkoj smrti rezultat iluzija i halucinacija ili u momentima pre nego što je srce stalo, ili u trenucima nakon što je ono ponovo pokrenuto. U ovom slučaju, čovek je svestan baš onoga što se dešavalo tokom ta tri minuta, a njegov opis događaja se do detalja slaže s onim što se zaista dešavalo - ističe naučnik.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=05&dd=19&nav_id=1132989

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...