Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Recite mi oce, kako da shvatim postojanje duse u Bozijem sjecanju?

Иконијски, као што схваташ и Литургију sFun_bat Ја другачије никако не могу да схватим. Ако бих другачије гледао на ово питање, отишао бих у магију, у врачарство... чак и у схизофренију. Због тога данас имате милион оних који имају разна боговиђења, виђају свету Петку итд... а никада их нема у Литургији. То је велика прелест, јер су таква "боговиђења" лажна. Дакле, само овако ја схватам. Личности постоје као што постоје иконе, а икона је увек верна прототипу.
Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest свештеник Иван

Опет Те молим да ми покажеш где сам ја то рекао да се ми молимо само телима светитеља или само душама светитеља. Не разумем зашто то није јасно? Ја кажем да то нигде нисам рекао и да је извлачење из контекста и свако ко прати ову тему, бар мало, исто ће то рећи. Но, навикао сам ја на неразумевање.

Дакле, хајде да видимо најпре шта је то личност да би могли на ово да одговоримо.

Подели на овим сајтовима

Коначна егзистенцијална пуноћа сваке личности која је прешла праг смрти и која је "уснула у Господу" биће тек по општем васкрсењу,што не значи да она до тада не постоји,или да је у некој врсти метафизичке летаргије,или шта ти ја знам све,већ то значи само да је човек створен као биће које је и "душа и тело" и да није потпун без једне од те две компоненте...што не значи,понављам, да та једна компонета коју зовемо "душа" доживљава "гашење" (коме се онда молимо и ко се то онда моли за нас?),него партиципира и даље у (мета)егзистенцији,искључиво од Бога јој поклоњеној и дарованој,до оног момента док коначно не буде једно са својим васкрслим и преображеним телом и тако,као јединствена личност,као целосна и интегрална,уће у вечност свога Бога.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

"komponente"  dostojne blagodati za besmrtnost...pa sad!?

Наравно да су достојне, лудост је да хришћанин икако другачије тврди. Тај баца под ноге све шта је Христос учино за нас!
Подели на овим сајтовима

Зашо не поставиш директно питање Оцу , шта те занима??

Zene treba da cute, dok muskarci razgovaraju a ako im nesto nije jasno, neka pitaju kod kuce.

A mozes pitati i mene preko licne poruke.

Не галамим.

Да галамим, ја бих ућутала.

И ти да тумачиш, ја бих те слушала.

п.с а пп сам ти послала.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Зашо не поставиш директно питање Оцу , шта те занима??

Zene treba da cute, dok muskarci razgovaraju a ako im nesto nije jasno, neka pitaju kod kuce.

A mozes pitati i mene preko licne poruke.

izvini  nisam ovo procitala nazalost pa izbrisace neko mozda ,nisam primjetila da samo muskarci razgovaraju sorry
Сузо, разговарамо сви, пусти молим Те шта говори г. Вукман.

Дакле, слободно питај. Мислим да смо коначно почели да разговарамо озбиљно на овој теми.

Подели на овим сајтовима

mislim da sve što je stvoreno, predoredjeno je da tvori, da živi, da egzistira u meta, tetra, mega jen' dva tri-povima...

duša je besmrtna, telo je besmrtno i ne vidim razlog zašto bi nas neko stvarao, da bi nas uništio!

pa nije čak ni prestalo praznovanje Vaskra, a zaboravismo reči "...smrću, smrt uništi i onima koji su u grobovima života darova..."

mislim da sveštenici treba da uprošćavaju a ne komplikuju.

Život je jednostavan!

Подели на овим сајтовима

Hajde idemo.

STA JE TO LICNOST?

Sad ce biti ovo:

Kompletna licnost je vaskrslo tijelo + dusa + zajednica sa Bogom u vremenu posle vaskrsenja.

To znamo svi.

Znaci ako se molimo nekom svetitelju, on nije kompletna licnost, jer jos nema vaskrslo tijelo, niti zivi u potpunom raju ili paklu.

I sad ovdje moze da se raspredaju price i price, da se sastavljaju i obaraju sve moguce teorije.

Kratko receno, ovo vise nije teologija no filozofija i ovako nisu pisali niti ucili sveti oci, jer u ucenjima svetih oceva nije bilo ovolikih nejasnoca, niti ovolike sablazni.

Ovo me vise podseca na masonsku nauku, koja je stvorena u specijalnim institutima, sve po nalogu masonskih zreceva.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

mislim da sve što je stvoreno, predoredjeno je da tvori, da živi, da egzistira u meta, tetra, mega jen' dva tri-povima...

duša je besmrtna, telo je besmrtno i ne vidim razlog zašto bi nas neko stvarao, da bi nas uništio!

pa nije čak ni prestalo praznovanje Vaskra, a zaboravismo reči "...smrću, smrt uništi i onima koji su u grobovima života darova..."

mislim da sveštenici treba da uprošćavaju a ne komplikuju.

Život je jednostavan!

И? Шта ћемо сада? О чему ти пријатељу говориш? Имаш ли нешто против мене? Ако имаш, постоји ПП па ми кажи. Ово што сад Ти хоћеш да кажеш имећеш ми у уста нешто што нити помишљам нити кажем није добро.

Толико. Мислим да је најбоље да и нема свештеника, па да сами ви то доћерате донекле.

Подели на овим сајтовима

Oce Ivane, sada nepotrebno reagujete. Covjek ima pravo za ovo sto je napisao.
Zaista bi trebalo da svestenici pojednostavljuju stvari a ne da komplikuju.
Nije valjda da osnovne stvari vjere treba da razumije samo doktor ili magistar teologije.
Do sada je preko 2000 godina sav pravoslavan narod vjerovao da je dusa besmrtna, da dusa dalje nastavlja zivot i posle smrti i sta je sad ovo, da ni obrazovani ljudi a ja sam recimo vrlo obrazovan covjek i svi sagovornici ovdje su vrlo obrazovani ljudi, da cak i mi ne mozemo da ukapiramo o cemu se radi.

Подели на овим сајтовима

Dusa odvojena od tijela je takodje licnost.

Ово си жестоко погрешио.

Душа никако не може да буде личност.

Личност човекову чини само ТЕЛО И ДУША - тј. комплетан човек.

Душа или тело су само делови човек и не могу никако бити личности.

Душа може бити само носилац човекове личности,али не и личност.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Ovo me vise podseca na masonsku nauku, koja je stvorena u specijalnim institutima, sve po nalogu masonskih zreceva.

Тебе све подсећа на масоне. sFun_bat

Taman sam htio da pohvalim tvoje objasnjenje zizjulasove teologije, kad ti ovako.

Naravno da me sve masonsko podseca na masoneriju.

Problem masonerije i jevrejstva sam izucavao godinama i za ucitelja sam imao jednog od najvecih svjetskih eksperata za tu problematiku.

Masonsku i civutsku djelatnost namirisem odmah. Toliko sam se islifova.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Верујте ако хоћете и у ванземаљце, али не дозвољавам да ми неко спочитава о нечему што ни не помишљам, а камоли кажем. Врло јасно говорим, а ако неко не жели да разуме- не мора. Вера је ствар слободе, а не присиле.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

http://hm!

bolje da se sklonim...

ipak je ovo tvoja parohija.

a i neću da mi se ljutiš

Не мора да се склањаш, али немој да ми гураш оно што не говорим. Ако те лепо питам да ми јасно покажеш где сам рекао то што Ти се није допало, окренеш тему на десету страну. Тако се не води разговор.

Подели на овим сајтовима

Ово си жестоко погрешио.

Душа никако не може да буде личност.

Личност човекову чини само ТЕЛО И ДУША - тј. комплетан човек.

Душа или тело су само делови човек и не могу никако бити личности.

Душа може бити само носилац човекове личности,али не и личност.

Moze biti, razgovaram i ucim se.

Kome se onda molimo, kada se molimo svetiteljima.

Ne mogu da kezem "sveta polovino, oca Nikolaja, moli Boga za nas."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...