Кратос Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Не би баш рекао, Васкрсење Христос носи у себи од пре. Без Васкрсења у себи не би било ни есхатона, био ти грешан или не. Hristos ne nosi vaskrsenje.El se sećaš šta Isus kaže za sebe?Ja sam istina,put i...život.Vaskrsenje je pobeda svetlosti života nad tamom greha-smrti.Jednostavno kao kad upališ sveću,mrak nestaje. Васијан and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 Ако је Адам смртан због преступа да ли је онда било потребно да се Христос оваплоти? Могао је само да се покаје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 10 минута, Жика рече Ако је Адам смртан због преступа да ли је онда било потребно да се Христос оваплоти? Могао је само да се покаје. Jeste.Da bi logosi tvari došli do ostvarenje svog smisla i cilja u večnom Logosu kroz koji su i stvoreni.Zato se Hristos ovaplotio i zato bi se ovaplotio i da nije bilo pada,da bi potencijal logosa u tvorevini došao do ostvarenja i punoće.Tako sam barem ja razumeo sv.Maksima Ispovednika zašto je svet stvoren za događaj Hrista. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 21 минута, Кратос рече Jeste.Da bi logosi tvari došli do ostvarenje svog smisla i cilja u večnom Logosu kroz koji su i stvoreni.Zato se Hristos ovaplotio i zato bi se ovaplotio i da nije bilo pada,da bi potencijal logosa u tvorevini došao do ostvarenja i punoće.Tako sam barem ja razumeo sv.Maksima Ispovednika zašto je svet stvoren za događaj Hrista. Пишем у контексту смртности због преступа. Ако је Адам смртан због тога могао је само да се покаје не би било потребе да се Христос оваплоти. А ја мислим да би се Христос свакако оваплотио. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 38 минута, Жика рече Пишем у контексту смртности због преступа. Ако је Адам смртан због тога могао је само да се покаје не би било потребе да се Христос оваплоти. А ја мислим да би се Христос свакако оваплотио. Nije mogao da vrati stvari na pocetak. Nema moc za tako nesto. Samo Bog 'zamaskiran' u telo, mogao je da pobedi smrt i djavola i otkjuca adske tamnice i oslobi i Adama i sve ljude i da da' mogucnost, da kroz vaskresenje i mi svi pobedimo smrt. Kaze se : "А кад се ово распадљиво обуче у нераспадљивост и ово се смртно обуче у бесмртност, онда ће се збити она ријеч што је написана: побједа прождрије смрт. Гдје ти је, смрти, жалац? Гдје ти је, пакле, побједа? " Dakle, kaze se.....'i onda ce se zbiti' u buducnosti ....ono sto je Hristos doneo...i pobeda Vaskrsenja je smrt progutala itd. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 40 минута, Жика рече не би било потребе да се Христос оваплоти. Bilo bi potrebe jer razlog Hristovog ovaploćenja nije pad nego ostvarenje logosnosti tvorevine.Da Bog bude sve u svemu. Васијан and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 2 часа, Bokisd рече Свети Кирил Јерусалимски: Душа је дело Божије, саздана по образу Свевишњега; она је бесмртно живо биће, разумно и нетрулежно; душа је слободна и има власт да чини шта хоће. Jos malo nekih citata otaca o dusi : " Свети Филарет Московски: Душа је невидљива танана сила, а њено биће је духовно и бесмртно. Образ Божији у човечијој души пројављује се не само у особинама бесмртности и духовности, него у свим њеним силама и способностима, а нарочито у: умности, доброти, слободи, дару речи и разумности. Реч је орган ума, а у њој се одражава образ Божији. Почетак Речи је на Небу, изнад Неба, у вечности, у Богу (Јн. 1,1). Достојанство речи је божанска особина - јер је Бог Реч". Син Божији у испољавању својих божанствених својстава у језику човечијем није нашао бољег имена од речи - Слово: Име Његово је Слово Божије" (Откр. 19,13). Слово има стваралачку силу. Све Њиме постаде" (Јн. 1,3), - и зато у речи човечијој треба да постоји образ Слова Божијег и силе Његове. И заиста, на лествици свих створења, реч уздиже човека изнад свега земнородног: Она сједињује људе у заједницу; ствара градове и царства; у речи живи знање, мудрост, закон; речју се развија добродетељ; реч у молитви усходи ка Богу и беседи са Њим. Слобода је способност разумног избора корисног и потребног, делатна сила човека који не пристаје на поробљеност грехом, моћ да изабере добро обасјано светлошћу истине Божије. У том смислу је образ Божији у души човековој. Преподобни Јован Дамаскин: Душа је биће слободно, обдарено делатном и желатељном способношћу, вољом и умом, не као нечим одељеним од ње, већ као саставним њеним делом. Што су очи на телу, то је ум у души. Душа је сједињена с телом и обухвата га као огањ железо. Душа је проста, жива, бестелесна, телесним очима невидљива, бесмртна, словесно-разумна, дејствујућа посредством телесних органа којима се помоћу ње дарује живот и узрастање, способност осећаја и моћ рађања. Душа је умно свагда покретна, слободне воље у избору добра или зла. " Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 1 сат, Жика рече Пишем у контексту смртности због преступа. Ако је Адам смртан због тога могао је само да се покаје не би било потребе да се Христос оваплоти. А ја мислим да би се Христос свакако оваплотио. Па није дрво Живота средство ка Обожење, него је директно физичко сједињење једини са Христом Логосом Божијим, оваплоћеним , начин Обожења човека и кроз човека све твари. Не разумем питање. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 On 1/26/2017 at 1:51, bambika рече Ovo je odgovor na nekoliko mojih pitanja na drugoj, sličnoj temi. Hvala. I samo da se dopunim. Mislim da kada govorimo o besmrtnosti stvorenih bića, recimo duša ili anđela, trebalo bi da koristimo samo izraz "besmrtan" ili "besmrtan po blagodati" a ne i "besmrtan po prirodi" jer bi korišćenje izraza "besmrtan po prirodi" moglo da izazove nesporazume. Ovo treba imati na umu. Nije mi poznato da je izraz "priroda" precizno dogmatski definisan na nekom od Sabora, mada je na četvrtom (Halkidonskom) definisan odnos priroda u Hristu (Božanske i ljudske) kao odnos neslivenih i nerazdeljivih priroda. Upravo zbog ove činjenice ali i toga da su Oci dosta često upotrebljavali termine "priroda" i "suština" kao sinonime, potrebno je izbegavati termin "besmrtan po prirodi" kada je duša u pitanju. Јанко and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Па није дрво Живота средство ка Обожење, него је директно физичко сједињење једини са Христом Логосом Божијим, оваплоћеним , начин Обожења човека и кроз човека све твари. Не разумем питање. Констатујем да ако је Адам смртан због преступа онда је могао да се покаје, не би било потребе да се Христос оваплоти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 1 минут, Жика рече Констатујем да ако је Адам смртан због преступа онда је могао да се покаје, не би било потребе да се Христос оваплоти. Адам је смртан по природи али је преступом донео себи коначно ту смрт. Он не би умро да преступа не би било али не би могао ни да постане Обожен да нема оваплоћења Божанственог Логоса, присније речено Сина Божјег, јер је за тај крајњи циљ човековог постојања било потребно физичко сједињење. Не знам где видиш да те не разумем. Жика је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Адам је смртан по природи али је преступом донео себи коначно ту смрт. Он не би умро да преступа не би било али не би могао ни да постане Обожен да нема оваплоћења Божанственог Логоса, присније речено Сина Божјег, јер је за тај крајњи циљ човековог постојања било потребно физичко сједињење. Не знам где видиш да те не разумем. Па ти си написао да ниси разумео. Не разумем како не би умро ако је смртан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 Ево шта пише свети Атанасије Велики: " По својој природи, дакле, човек је смртан јер је створен из небића". Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 2 минута, Жика рече Па ти си написао да ниси разумео. Не разумем како не би умро ако је смртан. Па зато што је имао дрво Живота да сачека оваплоћење. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Па зато што је имао дрво Живота да сачека оваплоћење. Не схватам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука