Bokisd Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 1 минут, Kratos рече osim kao potencijal A, to zavisi od slobode, tj. od nase volje da izaberemo, ili zapovest boziju u Raju, ili lukavi savet neprijatelja. Posledice Adamove odluke, vidimo. Кратос, "Tamo daleko", Ivan Marković and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 48 минута, Kratos рече Već su pitali ljudi to čoveka i rekao je da duša besmrtna po blagodati,da je svesna nakon smrti,da nastavlja zajednicu sa Hristom sve do sveopšteg vaskrsenja.I rekao je da smrt u početku nije postojala do pada osim kao potencijal zbog stvorenosti,Božijeg priziva iz ništavila u biće. Sve isto što sam ja rekao samo što ja ostavljam mogućnost da duša ne nastavlja sama nego da su u pitanju eshatološka tela. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 9 часа, Kratos рече Nešto sam čitao od Zizujalasa,od maske do ličnosti čini mi se i tu on kaže da je priroda=nužnost,to sam i dosta puta gledao kod Vladike Ignjatije,kao tobož ona je nužnost a ličnost je sloboda a ličnost je nosilac prirode što onda implicira da je i nosilac nužnosti i gde je tu onda sloboda?!Ako je priroda nužnost da li je onda Bog dobar po nužnosti svoje prirode ili je to akt njegovo slobode?Ako usvojimo ovo što sam video kod Zizijulasa i čuo od Ignjatija Bog je po nužnosti to što jeste a to je ograničavanje samoga Boga kao roba sopstvene prirode. Прокоментарисаћу детаљно у недељу. На добром си путу, али је ситуација гледе Зизија врло запетљана. Bokisd and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 2 часа, Kratos рече Može citat od Letsvičnika gde se on to pita?Ne Janarasovo prepričavanje nego da Letsvičnik to sam kaže. Да, ово бих и ја волео да видим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 2 часа, Жика рече Што би Јанарас лагао? Не верујем да би лагао. Незгодно је, морао бих опет да читам целу књигу да бих нашао то, а читао сам је пре 5, 6 година. Што не би лагао. Не тврдим да јесте, тврдим да је могуће. Дакле, морао би да нађеш цитат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 2 часа, Жика рече Јанарас каже да се свети Јован пита. Јасно се види. Где се види? Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 Дакле, једино што сте утврдили је да мој колега Жика верује да би Адам умро и да није погрешио. И ту греши. Јер га је збунио Јанарас (у ствари, збун је у читању и тумачењу, ако и јесте чудо, онда не значи да не може бити, јер шта је једно чудо Богу за учинити?) И даље не видим да се терминологија "бесмртан по благодати" коси са термином "бесмртан" у цитираном делу. Она ближе објашњава порекло саме бесмртности. Није ми јасно на чему брат Иван инсистира. Картагински сабор је јасан. Не постоји нужност природе (дакле смртност по природи) која може надвладати бесмртност дату кроз благодат а запечаћену заједницом (Адамово никад остварено остајање у заједници са Богом, тј вечно једење са Дрвета живота). Како би то било - има различитих теологуменона. Једни тврде да би се Син и Адам "загрлили" и тај загрљај би резултовао "оваплоћењем" Сина у Адама Христа, тј сједињењем две природе (рекао бих да Игњатије форсира ову тезу, мислим да није веродостојан). Други, мени јаснији и ближи, би био да би Адам и Ева, оставши у заједници са Богом и једући са Дрвета живота испунили заповест о рађању и множењу, где би се Син оваплотио кроз Еву као Богородицу, па би богородитељи били Адам и Ева (мислим да је негде о. Сава о овоме писао). Дакле, још за живота Адама и Еве долази Син у телу и нико не умире... Васијан је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 9 часа, Јанко рече Дакле, једино што сте утврдили је да мој колега Жика верује да би Адам умро и да није погрешио. Pa "samo" to. пре 9 часа, Јанко рече И ту греши. Nego šta. Ispoveda pelagijansku jeres, ili se možda varam? A treba da bude (ako već nije) katiheta ili pop. пре 9 часа, Јанко рече Није ми јасно на чему брат Иван инсистира. Cela priča o besmrtnosti duše bila mi je samo način da vidim šta Žika misli o tome da li je Adam stvoren smrtan i da li bi umro i da nije sagrešio. пре 9 часа, Јанко рече Јер га је збунио Јанарас (у ствари, збун је у читању и тумачењу Pa da. Zbrka koju prave neki savremeni grčki teolozi (na čelu sa Zizjulasom) ostavlja svoje tragične posledice. Pri tome se Zizi na kraju uvek od svega ogradi ali su ga neki ovde izgleda preozbiljno shvatili... Васијан and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 10 часа, Јанко рече Други, мени јаснији и ближи, би био да би Адам и Ева, оставши у заједници са Богом и једући са Дрвета живота испунили заповест о рађању и множењу, где би се Син оваплотио кроз Еву као Богородицу, па би богородитељи били Адам и Ева (мислим да је негде о. Сава о овоме писао). Дакле, још за живота Адама и Еве долази Син у телу и нико не умире... Da, ovo je i meni jasnije i bliže. Rekao bih da bi verovatno tako bilo. Васијан, Јанко and Кратос је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 Сматрам да је Адам смртан јер је створен. Ако би се Христос оваплотио и да Адам није преступио заповест то значи да је и Адаму потребно васкрсење. Ако је бесмртан, није му потребно васкрсење. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 13 минута, Жика рече Сматрам да је Адам смртан јер је створен. Ако би се Христос оваплотио и да Адам није преступио заповест то значи да је и Адаму потребно васкрсење. Ако је бесмртан, није му потребно васкрсење. У суштини Жико Адаму је била потребна само вечна заједница, рајска прича би била мит да не верујемо у Оваплоћење и Васкрсење. Није више ни толико битно само Васкрсење као начин, битно је Преображење и Обожење васцеле твар преко Човека каи иконе Божје, не мора да значи да је била неопходна телесна смрт да би Адам разумео своју смртност, Оваплоћењем Богочовека у рају би се можда избегао тај моменат у процесу од Стварања до Обожења и Вечне заједнице. Васкрсење је само начин да се преброди та смрт а Христос је свакако морао да Причести и Адама који није грешио јер не видим други начин да добијемо Тело и Крв Христову а у Телу и Крви је и Васкрсење Његово, Његовог Преображеног Тела. Дакле Христос се је морао ФИЗИЧКИ сјединити са старим Адамом и постати нови Адам, Адам вечнога живота у есхатону као Омега, јер је и Алфа. Васкрсење је само залог за грехе наше који се опраштају, Васкрсење побеђује смрт али и смртност али Васкрсење се налази ФИЗИЧКИ само у Христу Исусу а вечни Живот само у Сједињењу са Христом. Смртност Адама старога није нужност за смрт тела, него је напуштање заједнице са Богом узрок смрти. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 Poslednjih par dana sam trazio tekstove otaca koji se bave pitanjima prirode i sustine duse. U par sledecih postova postavicu njihovo ucenje i misljenje o dusi. Свети Григорије Богослов: Душа је биће умно-созерцатељно, вечно пребивалиште, образ и дисање Свемогућег Бога; честица Божанства, енергија невидљивог Божанства и бесконачне светлости, нетварне и неугасиве, закључане у телу као у пештери; животворна и покретна природа душе сродна је природи разума и ума. Преподобни Макарије Велики: Душа је умно, сваком лепотом испуњено, прекрасно створење Божије; душа је веома фино и истанчано тело, твар посебног рода; душа је велико и чудесно дело Створитеља, који је саздао њену природу безгрешном; она је умна, величанствена и дивна - образ и подобије Божије, у блиском сродству са Богом, у благодатном (а не суштаственом) општењу с Богом; надарена свим савршенствима својственим духу; због тананости своје брзопокретна, неух-ватљива, полетна. Свети Јован Златоуст: Душа - естествена, разумна, духовна, брзопокретна, која је у непрестаном делању, драгоценија од целога света, неописиве лепоте, суштине сродне с небеснима, наравно, не Божанској суштини, него небесним бестелесним силама. Душа човечија је толико благолепна, и не може се упоредити ни са каквом природном лепотом. Кад бисмо телесним очима угледали красоту душе, никаква земаљска лепота нас више не би могла задивити. Ову лепоту могу видети само душевне, просветљене очи ума. Преподобни Јефрем Сирин: Душа наша је најлепше и најмудрије, од свих створења Богу најомиљеније биће, запечаћено тајном благодати и премудрости Његове. Преподобни Јован Лествичник: Сав свет је ништаван пред вредношћу душе; свет пролази а душа је нетљена, и остаће свагда непропадљива. Свети Кирил Јерусалимски: Душа је дело Божије, саздана по образу Свевишњега; она је бесмртно живо биће, разумно и нетрулежно; душа је слободна и има власт да чини шта хоће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 39 минута, Жика рече Сматрам да је Адам смртан јер је створен. Ако би се Христос оваплотио и да Адам није преступио заповест то значи да је и Адаму потребно васкрсење. Ако је бесмртан, није му потребно васкрсење. Adam bi ga ovaplotio ispunjavajući volju Božiju.Nije potrebno vaskrsenje,nego zajednica Boga i čoveka.Ne bi imalo šta da vaskrsava jer smrti ne bi ni bilo.Vaskrsenje je posledica stanja pale prirode koju je Hristos uzeo na sebe. Bokisd and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 42 минута, Жика рече Сматрам да је Адам смртан јер је створен. Ако би се Христос оваплотио и да Адам није преступио заповест то значи да је и Адаму потребно васкрсење. Ако је бесмртан, није му потребно васкрсење. A ovo je odgovor: пре 6 минута, Кратос рече Adam bi ga ovaplotio ispunjavajući volju Božiju.Nije potrebno vaskrsenje,nego zajednica Boga i čoveka.Ne bi imalo šta da vaskrsava jer smrti ne bi ni bilo.Vaskrsenje je posledica stanja pale prirode koju je Hristos uzeo na sebe. Bokisd and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 29, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2017 пре 5 минута, Кратос рече Vaskrsenje je posledica stanja pale prirodu koju je Hristos uzeo na sebe. Не би баш рекао, Васкрсење Христос носи у себи од пре. Без Васкрсења у себи не би било ни есхатона, био ти грешан или не. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука