Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 2 минута, Ivan Marković рече Znače da pokušava da te falsifikuje, jer se koprca i ne snalazi. Nije važno. Barem se složio da Adam nije mogao da umre dok je bio u raju. Ne slažem se ja sa vama no sam Pravoslavan. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 23 минута, Ivan Marković рече Ok, Bokisd, nema veze. Shvatam koliku nedoumicu i zbrku izaziva termin "besmrtan po prirodi". Stoga smatram da bi ga trebalo izbegavati, baš zbog ovakvih stvari i da nam ZIZJULASOVCI NE BI IMPUTIRALI PLATONIZAM. Dakle, neka im bude. Besmrtnost po blagodati. Ali BESMRTNOST. Koga/šta Bog takvim stvori, on/to je besmrtno dok mu besmrtnost Bog ne opozove. A verujemo da neće. Duša je stvorena besmrtna, Adam je stvoren besmrtnim takođe. Tačka. Potpuno te razumem, sta hoces da kazes. Ali, samo jos jedna napomena. U ovom delu Atanasija , Protiv idola, na jednom mestu , svetitelj napada taj platonizam i kaze , da dusa nije besmrtna , po nerodjenosti i besmrtnosti bez pocetka u vremenu. Tako u sustini stvari, na tom mestu se suprostavlja cistom platonizmu, i ne moze, da se optuzi za platonizam. To je jasno , kao dan. Pozdrav. Васијан and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 Управо сада, Bokisd рече da dusa nije besmrtna , po nerodjenosti i besmrtnosti bez pocetka. Što i ja kažem. Posttoje besmrtnost bez i besmrtnost sa početkom. A evo šta kaže Florovski u članku koji je VSB bio ljubazan da nam da. " Светлост је Логос који обасјава природне умове верујућих, али као сажижући огањ [последњег] суда (τη καύσε ι της κρίσεως), Он кажњава оне који кроз плотску љубав остају привржени ноћној тами овога живота. Разлика постоји између појмова έπ'ιγνωσις и μέθεξις. "Препознавање" није исто што и "причасност". Бог ће заиста бити у свему, али ће само у светима својим Он бити присутан "са благодаћу" (διά την χάριν); у непоправљивима Он ће бити присутан "без благодати" (παρά τήν χάριν). Зли ће бити удаљени од Бога тиме што немају постојану намеру да чине добро.14 Овде се ради ο истом двојству природе и воље. У васкрсењу ће сва твар бити обновљена, тј. доведена до савршенства и коначне постојаности. Грех, међутим, и зло свој корен имају у вољи. Јелинистички ум стога закључује да је зло непостојано, и да и само по себи мора неизбежно да нестане. Ништа не може постојати непрестано ако нема свој корен у божанском закону. Хришћански закључак управо је супротан. Инертност и тврдоглавост постоје у нашој вољи и ова тврдоглавост ће можда остати неизлечена чак и у "општем обновљењу ". Бог никада не врши насиље над човеком па се стога заједница са Богом тврдоглавима не може наметнути. По речима Св. Максима Исповедника “Дух не доводи до нежељеног решења, већ преображава већ изабрану намеру у обожење (theosis)”. (Quasi, ad Thalass., 6). Ми живимо у измењеном свету: он је измењен Христовим искупитељним Васкрсењем. Живот је био дат и он ће победити. Оваплоћени Господ је уистину Други Адам и у Њему је инаугурисано ново човечанство. Није осигуран само коначни опстанак, већ је испуњен и Божији творачки циљ. Човек је створен као бесмртан. Он не може да учини оно крајње и коначно метафизичко самоубиство и тиме себе избрише из постојања. Исто тако, међутим, сама Христова победа не може да наметне вечни живот тзв. "затвореним" бићима. Као што каже Св. Августин, за створено биће "постојање не представља исто што и живљење (живот)" (De genesi ad litt. I, 5)." Pametnome dosta. Ali kada se zizjulasovac sektaškog mentaliteta uhvati za termin kao pijan plota, bolje ga mani da ga ne upropastiš. Ako mu je toliko mrzak neki termin (a da nije dogmatski regulisan), ne mora da ga upotrebljava, ako već ne može da razume značenje pojma. Васијан and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 15 минута, Ivan Marković рече Човек је створен као бесмртан. Он не може да учини оно крајње и коначно метафизичко самоубиство и тиме себе избрише из постојања. Dakle, ovo. Ovo kaže otac Florovski. Ako čovek ne može da učini ono krajnje i konačno metafizičko samoubistvo, onda on nije smrtan ni potencijalno, a kamoli aktuelno. Prosto, Bog ga "osudio" na besmrtno postojanje, tj napravio mu prirodu besmrtnom. Ali to terminološki čistunac, tj. farisej VSB ne može da shvati. Pa nije vredno truda. http://www.verujem.org/teologija/Florovski_besmrtnost_duse.htm odeljak5 poslednji Adam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 I što je najtragičnije, sam je sebi postavio klopku kačeći mi tekst, kojim je mislio da opovrgava ono što ima da bkaže moj ništavluk...i što je još tragičnije, sumnjam da će to uopšte moći da shvati...ali to nije moj problem. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 21 минута, Ivan Marković рече I što je najtragičnije, sam je sebi postavio klopku kačeći mi tekst, kojim je mislio da opovrgava ono što ima da bkaže moj ništavluk...i što je još tragičnije, sumnjam da će to uopšte moći da shvati...ali to nije moj problem. Dakle ti tvrdiš da je čovek besmrtan po prirodi? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 Odoh neću da zaključavam katance iako bi to mnogi uradili..... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Dakle ti tvrdiš da je čovek besmrtan po prirodi? Ne. To tvrdi Florovski. "Tamo daleko" and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 50 минута, Ivan Marković рече Човек је створен као бесмртан. Он не може да учини оно крајње и коначно метафизичко самоубиство и тиме себе избрише из постојања. Citat Florovskog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 Управо сада, Ivan Marković рече Ne. To tvrdi Florovski. A ti? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 37 минута, Ivan Marković рече http://www.verujem.org/teologija/Florovski_besmrtnost_duse.htm odeljak5 poslednji Adam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 A sad odo. Ti kontempliraj nad ovim citatima Florovskog, ako nemaš pametnija posla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 Управо сада, Ivan Marković рече Citat Florovskog. I u kontekstu razumevanja Florovskog ide sledeći citat dragog mi pravoslavnog Augustina koji kaže šta? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече A ti? Ne znam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2017 Управо сада, Ivan Marković рече Ne znam. Ali znaš druge da učiš. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука