Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Da ovaplotio bi se sigurno radi Oboženja čoveka ali smrtna priroda čoveka ne može biti jača ili starija od blagodati koju Bog daje. Hajde, hajde, još samo malo i shvatićeš moguću zabludu zizjulasovštine. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 11 минута, Ivan Marković рече Gde piše u Bokisdovom citatu priroda ili blagodat? Koj meni treba sa suštinski nepismenim čovekom da raspravljam do kasne sate. Piše lepo KO VELI DA JE ADAM SMRTAN PO PRIRODI TAKO DA (PA NAVODE KAKO I NA KOJI NAČIN TAJ NEKO GOVORI DA JE SMRT STARIJA OD BLAGODATI RAJA) KAKO SMRTAN PO PRIRODI...TAKO DA (TO I TO OPIS) KAKO MISLIŠ SMRTAN PO PRIRODI A DA JE TO JAČE OD BLAGODATI RAJA... TAKO DA (i ako ne bi sagrešio i izgubio blagodat večnog života on bi umro) E to je osudjeno- Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 4 минута, Ivan Marković рече Dobro, ali ne isključuješ mogućnost da jesu? Odgovori još na ovo i pozdrav pa se pišemo ovih dana. Рекох да ми није познато што значи да не искључујем и ту могућност. Али понављам да ми није познато. Поздрав. Volim_Sina_Bozjeg, Васијан and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 4 минута, Ivan Marković рече Da ali nisam rekao da prirodna besmrtnost mora biti večna. To što ti razmišljaš kao Platon, nije moj problem. Dakle, citat ili izvinjenje za klevetu. A nije večna? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Smrtnost adama ne može biti nužnost za umiranje, zato Hrišćanstvo poznaje pojam Besmrtan po blagodati. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече NE POSTOJI BLAGODATNA PRIRODA VEČNOSTI KAKO PROIZILAZI OD IVANA, Citat ili izvinjenje! Brzo!!!Ili ide prijava za klevetu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 5 минута, Ivan Marković рече Citat ili izvinjenje! Brzo!!!Ili ide prijava za klevetu. To si rekao! Zato što suštinski ne možeš shvatiti da besmrtan po prirodi je jednako večan a besmrtan po blagodati nije jednako večan. I molim te zaobidji me besmrtniče, ja izbegavam ljude kojima ne treba vaskrsenje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Zato to suštinski ne možeš shvatiti da besmrtan po prirodi je jednako večan a besmrtan po blagodati nije jednako večan. I molim te zaobidji me besmrtniče, ja izbegavam ljude kojima ne treba vaskrsenje. Dobro, razumem. Ne možeš da shvatiš. Ne krivim te. Nije bitno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 1 минут, Ivan Marković рече Dobro, razumem. Ne možeš da shvatiš. Ne krivim te. Nije bitno. Ni ja ni mnogi sveti oci koji su isterivali Platona iz Crkve, jer formulacija besmrtan po prirodi je bre formulacija večnosti ili komplet celokupna filosofija čovečanstva pada pod noge Ivana Markovića a sveti oci koji su to razjašnjavali jer je Platon zamisli živeo pre njih su bili zaludni i nisu imali čime drugo da se bave. Pa da li ti razumeš čoveče Božji da su se sveti oci bavili ovim pitanjem bre i da niko nije konstatovao to što ti govoriš nego su morali da imaju ispravne terminologije kako bi bilo i magarcu jasno ko ga jaše kad ulazi u Jerusalim. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Pogledaj ovaj citat od sv. Atanasija Velikog , ( Protiv idola ). "33. Da je duša stvorena besmrtna, to treba da uvidimo iz crkvenog učenja kako bismo time potkrepili opovrgavanje poštovanja idola. Jer, poznavanju duše približićemo se kroz poznanje tela i kroz sagledavanje razlike između tela i duše. Naime, pošto je duša drugačija od tela, a da je telo po prirodi smrtno, shodno tome duša mora biti besmrtna jer nije nalik na telo. I opet, ako duša, kao što smo pokazali, pokreće telo, a nju samu ne pokreće neko drugi, može se zaključiti da duša samu sebe pokreće; pa i nakon polaganja tela u zemlju, ona i dalje pokreće samu sebe. Jer, nije duša ta koja umire, nego umire telo zato što se ona od njega odvaja. … Jer ako je živela životom izvan tela i dok je bila sjedinjena sa njim, tim pre će živeti i posle smrti tela i njen život neće prestati, jer takvom ju je sazdao Bog kroz Svoga Logosa, Gospoda našega Isusa Hrista. Zbog toga se, dakle, ona smatra besmrtnom i večnom, jer i jeste besmrtna. …Jer, kao što su svoje misli odvratili od Boga, te su bogove načinili od onih stvari koje to nisu, tako i um svoje duše mogu uzvisiti i iznova se vratiti Bogu. Mogu se vratiti ako odstrane prljavštinu svake želje u koju su se odenuli i ako se toliko očiste da nestane sve što je tuđe njihovoj duši, te pokažu dušu onakvom kakava je stvorena, da bi takou njoj mogli videti Logosa Očevog, po čijem obrazu je ona najpre i bila sazdana. Jer, čovek je sazdan po obrazu Božjem i stvoren je po Njegovom podobiju, kako veli i božansko Pismo, govoreći u ime Boga: Načinimo čoveka po svojemu obrazu i podobiju (Post. 1,26). " Ovaj svetitelj , koliko sam upoznat nije bio 'platonisticki' nastrojen. Sta cemo sa ovim njegovim tumacenjem ? I, opet se, kao i sv.Grigorije Niski, poziva na stvaranje od strane Boga, po 'slici' i podobiju ? Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 10 минута, Bokisd рече Ovaj svetitelj , koliko sam upoznat nije bio 'platonisticki' nastrojen. Sta cemo sa ovim njegovim tumacenjem ? пре 11 минута, Bokisd рече пре 11 минута, Bokisd рече nego umire telo zato što se ona od njega odvaja. a da je telo po prirodi smrtno Ne znam šta ćete verovatno ćete ga anatemisati šta znam ja. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne znam šta ćete verovatno ćete ga anatemisati šta znam ja. Ako mozes da budes precizniji, postavljanje iztrgnutih citata iz celih postova, nista ne znace. Inace, zanimljivo je, da svetitelj kaze : "Da je duša stvorena besmrtna, to treba da uvidimo iz crkvenog učenja ..." Atanasije se poziva na crkveno ucenje, da je dusa besmrtna po prirodi. Kao nesto sto je bilo opstepoznato i priznato u Crkvi. Nije samo njegovo licno misljenje. Vrlo indikativna informacija. Ivan Marković and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 20 минута, Bokisd рече Pogledaj ovaj citat od sv. Atanasija Velikog , ( Protiv idola ). "33. Da je duša stvorena besmrtna, to treba da uvidimo iz crkvenog učenja kako bismo time potkrepili opovrgavanje poštovanja idola. Jer, poznavanju duše približićemo se kroz poznanje tela i kroz sagledavanje razlike između tela i duše. Naime, pošto je duša drugačija od tela, a da je telo po prirodi smrtno, shodno tome duša mora biti besmrtna jer nije nalik na telo. I opet, ako duša, kao što smo pokazali, pokreće telo, a nju samu ne pokreće neko drugi, može se zaključiti da duša samu sebe pokreće; pa i nakon polaganja tela u zemlju, ona i dalje pokreće samu sebe. Jer, nije duša ta koja umire, nego umire telo zato što se ona od njega odvaja. … Jer ako je živela životom izvan tela i dok je bila sjedinjena sa njim, tim pre će živeti i posle smrti tela i njen život neće prestati, jer takvom ju je sazdao Bog kroz Svoga Logosa, Gospoda našega Isusa Hrista. Zbog toga se, dakle, ona smatra besmrtnom i večnom, jer i jeste besmrtna. …Jer, kao što su svoje misli odvratili od Boga, te su bogove načinili od onih stvari koje to nisu, tako i um svoje duše mogu uzvisiti i iznova se vratiti Bogu. Mogu se vratiti ako odstrane prljavštinu svake želje u koju su se odenuli i ako se toliko očiste da nestane sve što je tuđe njihovoj duši, te pokažu dušu onakvom kakava je stvorena, da bi takou njoj mogli videti Logosa Očevog, po čijem obrazu je ona najpre i bila sazdana. Jer, čovek je sazdan po obrazu Božjem i stvoren je po Njegovom podobiju, kako veli i božansko Pismo, govoreći u ime Boga: Načinimo čoveka po svojemu obrazu i podobiju (Post. 1,26). " Ovaj svetitelj , koliko sam upoznat nije bio 'platonisticki' nastrojen. Sta cemo sa ovim njegovim tumacenjem ? I, opet se, kao i sv.Grigorije Niski, poziva na stvaranje od strane Boga, po 'slici' i podobiju ? Ok, Bokisd, nema veze. Shvatam koliku nedoumicu i zbrku izaziva termin "besmrtan po prirodi". Stoga smatram da bi ga trebalo izbegavati, baš zbog ovakvih stvari i da nam ZIZJULASOVCI NE BI IMPUTIRALI PLATONIZAM. Dakle, neka im bude. Besmrtnost po blagodati. Ali BESMRTNOST. Koga/šta Bog takvim stvori, on/to je besmrtno dok mu besmrtnost Bog ne opozove. A verujemo da neće. Duša je stvorena besmrtna, Adam je stvoren besmrtnim takođe. Tačka. Bokisd and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Ako mozes da budes precizniji, postavljanje iztrgnutih citata iz celih postova, nista ne znace. Inace, zanimljivo je, da svetitelj kaze : "Da je duša stvorena besmrtna, to treba da uvidimo iz crkvenog učenja ..." Atanasije se poziva na crkveno ucenje, da je dusa besmrtna po prirodi. Kao nesto sto je bilo opstepoznato i priznato u Crkvi. Nije samo njegovo licno misljenje. Vrlo indikativna informacija. Šta kaže za telo? Da je smrtno? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 4 минута, Bokisd рече Ako mozes da budes precizniji, postavljanje iztrgnutih citata iz celih postova, nista ne znace. Znače da pokušava da te falsifikuje, jer se koprca i ne snalazi. Nije važno. Barem se složio da Adam nije mogao da umre dok je bio u raju. Васијан and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука