Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Управо сада, Kratos рече Ovde si već prešao na Mirljubov levl.Postao si demonolog. Pa moram malo vidiš da je demoniziran Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Kratos рече Kod ,,njih,, ,čisto terminološki gledano,stvorenost podrazumeva smrtnost što je apsolutni redukcionizam čoveka kao bića i svođenje na materijalni deo,telo. Bravo brate, znam da nisi akademski teolog. Reci mi jesi li filozof po struci? Opitni teolog svakako jesi. "Tamo daleko" and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Ivan Marković рече Ja sam potencijalno lopov (al mi to nije priroda). Naravno da nisam, jer je to svejedno reći. Priroda je nešto stvoreno, a stvorena je blagodaću. Oćeš opet da te prijavim? Izvini od sad tju da te izbegavam. Ako si potencijalno lopov onda je to tvoja priroda takva. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Управо сада, Ivan Marković рече Bravo brate, znam da nisi akademski teolog. Reci mi jesi li filozof po struci? Opitni teolog svakako jesi. Nisam.Čitao sam dosta stvari iz religije i filozofije. Васијан, Ivan Marković and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Lepo si ustvrdio da duša jeste potencijalno smrtna ( to je priroda ) Potencijalnost nije priroda. Priroda je aktualnost. Samo što ti to ne razumeš. Da bi razumeo distinkciju između potencijalnosti i aktualnosti, moraš da pročitaš štokakve literature. Кратос and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Kratos рече Nisam.Čitao sam dosta stvari iz religije i filozofije. Vidim da ti se primilo. Taman da ne odeš u ove kako ih ja zovem "kršćanski smrtari (od smrt)" Васијан and Кратос је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече po prirodi i po blagodati. Priroda i blagodat koje su razlike?Da li duša ima isto poreklo kao i Božija blagodat? Васијан је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Izvini od sad tju da te izbegavam. Bolje me izbegavaj, jer ću da te prijavljujem za svako kršenje forumskih pravila, ma bilo i najmanje. Naučiću ja vas redu i privesti k poznaniju prava... Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Управо сада, Ivan Marković рече Bolje me izbegavaj, jer ću da te prijavljujem za svako kršenje forumskih pravila, ma bilo i najmanje. Naučiću ja vas redu i privesti k poznaniju prava... Sikter! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 3 минута, Kratos рече Priroda i blagodat koje su razlike?Da li duša ima isto poreklo kao i Božija blagodat? Ako je pitanje bilo upućeno meni, ja bih rekao da ne. Božje energije su nestvorene, priroda je stvorena. Dušino poreklo je ni iz čega, blagodat je od Boga. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 41 минута, Ivan Marković рече Naravno, ja bih rekao i da je to razlikovanje "besmrtan po prirodi-besmrtan po blagodati" u velikoj meri ako ne i sasvim veštačko i terminološko. Ako , recimo, Bog podari besmrtnu prirodu svojom blagodaću nekim bićima, od kakvog je značaja insistirati na tome da ta bića nisu besmrtna po prirodi već samo po blagodati? Bog je stvorio svu prirodu, smrtnu i besmrtnu svojom blagodaću (tj svojim stvaralačkim energijama kroz Logosa, drugo Lice Svete Trojice.) Kada je stvarao besmrtna bića, on ih je stvarao svojom blagodaću (kroz Sina) ali to nije menjalo činjenicu da su to bića stvorena po prirodi besmrtna. Za njih bi se moglo reći da jesu smrtna ako i samo ako bi Bog odlučio da ih vrati nazad u nebiće. Dakle, ako su neki oci govorili da je duša po prirodi besmrtna, ili ako neko danas to tako kaže, meni deluje da on nije u zabludi prosto zato što entitet besmrtan po prirodi ne mora biti nestvoren entitet. Takođe, nije u zabludi ni onaj ko kaže da je duša besmrtna po blagodati jer bez Božje blagodati i energetskih dejstava ništa ne bi postojalo. Dakle, duša nije samostalna po postojanju i jeste potencijalno smrtna, ako Bog tako odluči i vrati je u nebiće, ali ako ne odluči, a pri tome je stvorio besmrtnom, onda je njena priroda besmrtna (kao što je priroda sisara da doji mladunce). Dakle, kada kažemo da sisar po prirodi doji mladunce, mi time ne možemo isključiti Božju blagodat jer bez nje ne bi bilo ni dojenja ni sisara, ali time ne možemo isključiti ni da to sisari rade po prirodi jer ih je takvima Bog stvorio. Isto rezonovanje treba primeniti na bilo šta stvoreno. Ako je Bog dušu stvorio besmrtnom onda je ona besmrtna po prirodi i po blagodati, ali nije nužno ni jedno ni drugo, te je potencijalno smrtna, jer Bog može odlučiti da tako bude (iako mislim da neće). Nije lako raspetljati Zizjulasove muljačine... Ovo je full filosofsko teoloski trakt, koji objasnjava sustinu stvari, koje se ticu pojmova, besmrtnosti po blagodati i po prirodi. Brate Ivane, veruj mi, kao da mi citas misli. Skoro isto tako i ja rasudjujem po ovom pitanju. Bravo, dubina i kreativnost misli koju si demonstrirao u ovom postu, je prosto neverovatna. Na ovo odprilike sam mislio, kada sam rekao da cu nesto da kazem u vezi onog teksta o Justinu i jevreju Trifunu. Probacu da nesto napisem u vezi toga, ali, ....stvarno, ovo sto si objasnio je vrh i skoro nema potrebe vise nista ni pisati. Ovo, moze da bude kao neki etalon za slucaj, kada me neko pita, ....pa, kakva je razlika izmedju besmrtnosti po blagodati i po prirodi.....cekaj malo,...... odstampam ovaj tvoj odgogovor, dam ga na uvid i ne razbijam vise glavu.......sednem i pijem picence, dok lik ne procita tekst. Nema dalje. Васијан and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече Ovo je full filosofsko teoloski trakt, koji objasnjava sustinu stvari, koje se ticu pojmova, besmrtnosti po blagodati i po prirodi. Brate Ivane, veruj mi, kao da mi citas misli. Skoro isto tako i ja rasudjujem po ovom pitanju. Bravo, dubina i kreativnost misli koju si demonstrirao u ovom postu, je prosto neverovatna. Na ovo odprilike sam mislio, kada sam rekao da cu nesto da kazem u vezi onog teksta o Justinu i jevreju Trifunu. Probacu da nesto napisem u vezi toga, ali, ....stvarno, ovo sto si objasnio je vrh i skoro nema potrebe vise nista ni pisati. Ovo, moze da bude kao neki etalon za slucaj, kada me neko pita, ....pa, kakva je razlika izmedju besmrtnosti po blagodati i po prirodi.....cekaj malo,...... odstampam ovaj tvoj odgogovor, dam ga na uvid i ne razbijam vise glavu.......sednem i pijem picence, dok lik ne procita tekst. Nema dalje. I? Dakle je li besmrtna po blagodati ili po prirodi ili je to svejedno ili je to potpuno isto u formulaciji? I šta kaže Hristos gde je stvorio besmrtnu dušu po prirodi, čisto da se ne sekiramo i ne plašimo se više smrtnosti šta god uradili ili kako god svojoj duši naudili? Dakle gde Hristos govori o besmrtnosti duše po prirodi? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече I? Dakle je li besmrtna po blagodati ili po prirodi ili je to svejedno ili je to potpuno isto u formulaciji? I šta kaže Hristos gde je stvorio besmrtnu dušu po prirodi, čisto da se ne sekiramo i ne plašimo se više smrtnosti šta god uradili ili kako god svojoj duši naudili? Dakle gde Hristos govori o besmrtnosti duše po prirodi? Ako moze sutra da odgovorim, vec dva dana sam na forumu, ne mogu vise, crko sam, stvarno. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Dakle gde Hristos govori o besmrtnosti duše po prirodi? Gde Hristos govori o gravitaciji? Pa ona postoji. Al ti argument... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Ako moze sutra da odgovorim, vec dva dana sam na forumu, ne mogu vise, crko sam, stvarno. Naravno boki samo sutra onako odmoran koristi termine ispravno i njihovo suštinsko značenje, da ne baciš sve u jednu korpu i kreneš da vadiš sisare i lopove i šišarke i guštere i da me ubedjuješ da su istog oblika jer imaju jednog tvorca. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука