Дијана. Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 7 часа, Ayla рече Od tebe i očekujem odgovor. Sad si tek objasnila, da je četvrti majmun princip, i da zato nije u istom redu s njima. meni inače ova tri majmunčića nisu baš bila simpatična, više sam ih doživljavala kao neko oličenje pasivnosti, izdvajanja i negacije svijeta oko nas. Nisam ih doživljavala kao ne vidim, ne čujem zlo, nego ne vidim, ne čujem, ne govorim ništa, štitim se od zlog svijeta, a to znači direktnu pasivnost prema zlu, a što u tolikom bujanju zla oko nas, znači saučesništvo. To su mnogi ljudi u XX vijeku izrazili, ono čuveno 'kad su došli po komuniste, ja sam ćutao...' do, čini mi se M.L. Kinga koji kaže 'na ovom svijetu nije najgore zlo zlih, već ćutanje dobrih'. Zaista, na svijetu koji u zlu leži, pasivnost nije odgovor. Da je manje zla, da ima više etičnosti, onda bi pasivnost, savladavanje zla u sebi primjerom onima koji krše etički zakon bilo dovoljno. A sad treba više borba, tj. žrtvovanje. Jer je zlo toliko nadvladalo. Da su ćutale i molile se Diana Budisavljević i Irena Sendler, ko bi spasavao djecu? I da je autor ove gori misli ćutao, kao i Bonhefer, ne bi bili u logoru, B. i ubijen. Da je M.L.King ćutao i gledao sveštenička posla, ne bi bio ubijen, ali ne bi ni pokrenuo lavinu humanizacije odnosa prema crncima, itd. Konkretno, mi hrišćani, nemamo pravo da ćutimo pred zlom, naročito ne tu slabost da uvijamo u plašt vrline. Pravo da ćute i mole se imaju isihasti, shi monasi. Njihova molitva je dovoljna. Od nas, i vjera i djela, tek zajedno mogu da ispune potrebnu mjeru dobra. Ne čini zlo, ne potrebuje objašnjenja. Samo, ne znam, jer ne poznajem toliko istočnu filozofiju, da li su i oni objasnili porijeklo zla. Poput naših pravoslavnih otaca. Porijeklo zla je u mislima, u idejama. Pogrešna uvjerenja u glavama zlih ljudi proizvode zlo. Zato je mudrac davno rekao vrlina je znanje. Drugi stepen je riječ, je r riječi obično budu zamajac koji pokreće začarani krug, i lako proizvode djela. Zato u hrišćanstvu u savladavanju sebe ide se obrnutim putem, ne gordim pokušajem promjene uma (što čini meditacija), nego postepenim očišćenjem: prvo djela, koja su predmet volje; dobija se veći stepen čistote, kad se može vladati i jezikom; i tek onda borba sa mislima. Ne vjerujem da sam odgovorila, ali to je moja percepcija. Ja lično uvijek se trudim da ispoštujem te osnovne principe i da balansiram između potrebe za ćutanjem i trpljenjem (pasivna borba protiv zla) i direktnim suprotstavljanjem i borbom riječju, i nekom aktivnošču (kao aktivna borba). Trudim se da imam mudrost u prvom i hrabrost u drugom. Jer naravno da nam je svima u prirodi, bez obzira na darove, sklonosti i mogućnosti vrline, više sklonost neodgovornosti i svakakvoj lakomislenosti i kukavičluku. Лидија Миленковић, Lady Godiva and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 9, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 2 часа, Дијана. рече Sad si tek objasnila, da je četvrti majmun princip, i da zato nije u istom redu s njima. Objasnila sam i u uvodnom postu, a u mom poslednjem je moj zaključak. Hvala na odgovoru. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 11 часа, Ayla рече Mene interesuje da li naše dobro, ili naše pozitivno djelovanje može kao krajnji rezultat imati zlo? Pri tom ne mislim na pomaganje zla, tipa: pozajmljivanje novca kockaru ili ovisniku, kako već pomenuše, ili finansiranje bilo kakve radnje ili djela, a da smo pri tom sigurni da činimo zlo. Verujem da dobronamernost koja proizlazi iz ljubavi ne može da ima za krajnji rezultat zlo... Ukoliko to neko od ovog sveta proceni kao zli ishod.... smatram da sam procenjivač te situacije.. nije dorastao da to vidi iz neke šire perspektive... Bitan je motiv zašto nešto činimo... Ova interesantna tema me je podsetila na jedan tužan događaj ... koji je svet procenio kao "zlo ".. dok je ona mene na neki način dirnula... pa se pitam- Šta reći na to da je jedna uplakana majka nosila sinu (ovisniku droge) u zatvor.. marihuanu...? Da li je ona počinila zlo delo iz ljubavi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 9, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 8 минута, aliluja рече Da li je ona počinila zlo delo iz ljubavi? Čini mi se da je ta mati, umjesto da vadi kestenje iz vatre, nalagala oganj. Ne znam koliko je pomogla, i ne znam da li je tim postupkom uradila ikakvo dobro, ali sam sigurna da joj srce plače a duša pati. АлександраВ, aliluja, Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 Nekad se mora učiniti zlo da bi de sprečilo zlo.Na primer neki manijak oće da počini neki teroristički i akt i ti uzmeš kalaš i overiš budalu pre nego što pobije nevine ljude.Ili recimo vidiš nekog pedofila koji napastvuje neko dete i uzmeš bejbozlku u ubiješ Boga u njemu.Tako da ni taj Šizaru princip ne činjenja zla ne valja.Samo Musaši. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 9 минута, aliluja рече Bitan je motiv zašto nešto činimo... Пут до пакла је поплочан добрим намерама. Често најгоре повредим људе баш из добре намере. Из Љубави не може ништа да има крајни резултат зло. Али наша љубав није таква, какви смо ми таква је и она. пре 10 минута, aliluja рече uplakana majka nosila sinu (ovisniku droge) u zatvor.. marihuanu...? Можда му је помагала да се не скида „на суво". Осим тог обајшњења, ништа друго ми не звучи нормално. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 АлександраВ and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 9, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 13 минута, Kratos рече Nekad se mora učiniti zlo da bi de sprečilo zlo.Na primer neki manijak oće da počini neki teroristički i akt i ti uzmeš kalaš i overiš budalu pre nego što pobije nevine ljude.Ili recimo vidiš nekog pedofila koji napastvuje neko dete i uzmeš bejbozlku u ubiješ Boga u njemu.Tako da ni taj Šizaru princip ne činjenja zla ne valja.Samo Musaši. Zar nasilje ne stvara nasilje? ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 Управо сада, Ayla рече Zar nasilje ne stvara nasilje? U ovim slučajevima sprečava. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 9 минута, Lady Godiva рече Пут до пакла је поплочан добрим намерама Upravo... Možda ćemo čekati u paklu zbog naših dobrih namera.. sve do strašnog suda.. Ali verujem da će nam se suditi prema tome - koliko smo ljubavi imali... A to je krajnji ishod Лидија Миленковић, Sanja Т., Ayla and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing. Edmund Burke Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 9, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 1 минут, Kratos рече U ovim slučajevima sprečava. Kod primata, sigurno, kod ljudi... ne znam. Hvalimo se umom, dobrom voljom, a pribjegavamo najprimitivnijim metodama. Ko će ga znati šta je pametnije.... ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 Управо сада, Ayla рече Kod primata, sigurno, kod ljudi... ne znam. Hvalimo se umom, dobrom voljom, a pribjegavamo najprimitivnijim metodama. Ko će ga znati šta je pametnije.... A kako bi ti zaustavila teroristu koji ide da pobije stotine ljudi?Kalaš je sofisticirana metoda eliminacije alahovih fanatika.Zaboravio sam još da kažem za ovog pedofila,udario bi mu žig,ko konju po sred čela da gde god prođe svi vide da je bolesnik. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 9, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 3 минута, Kratos рече A kako bi ti zaustavila teroristu koji ide da pobije stotine ljudi?Kalaš je sofisticirana metoda eliminacije alahovih fanatika.Zaboravio sam još da kažem za ovog pedofila,udario bi mu žig,ko konju po sred čela da gde god prođe svi vide da je bolesnik. Ne znam. Sigurna sam jedino, da ne bih mogla ubiti. Ili bolje da kažem - muka me ne natjerala. Zaista ne znam. Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 9, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2017 пре 13 минута, Kratos рече A kako bi ti zaustavila teroristu koji ide da pobije stotine ljudi?Kalaš je sofisticirana metoda eliminacije alahovih fanatika.Zaboravio sam još da kažem za ovog pedofila,udario bi mu žig,ko konju po sred čela da gde god prođe svi vide da je bolesnik. А што онда не би и педофила калашом кад је тако софистициран, него беизболку па удри? То је већ до сопствене слабости, а не општег добра и потпуно те разумем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука